2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

5741 - 5760 of 5766 Posts

·
Registered
Joined
·
536 Posts
The AFS module is a real WHORE !!😁

Actually the AFS module never comes alone, it's always combined together with ALS. This is why in Forscan You see it as AFS/ALS module. By having replaced your AFS headlights with LED (nobody knows which ones: with ALS support or without) You have two options:
1. If your new headlights are with ALS support - then change in your IC config 14-th line to 720-04-14 0320 ...;
2. Change it to 0310 ... if there's no ALS support in your new headlights (and actually they are the same as halo lights with the LEDs installed instead of halo), & get rid of that AFS/ALS module. But, in that case You have to think how to adjust manually & remotely the level of new headlights
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Take a pic of your front light and we will be able to tell you what do you have.

Imo you haven't the hardware, I've never seen any Mazda with the hardware without the light option active.
Actually, I read through the posts again and noticed in your post the last lines talking about enabling the ALH in addition to LAS/LDWS so I changed the mentioned bits and now the warning icon of headlights is off and the CMU shows Adaptive LED headlights option.

So thank you again for taking time to sift through the configs and finding the correct combinations to enable these functions.
 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
The AFS module is a real WHORE !!😁

Actually the AFS module never comes alone, it's always combined together with ALS. This is why in Forscan You see it as AFS/ALS module. By having replaced your AFS headlights with LED (nobody knows which ones: with ALS support or without) You have two options:
1. If your new headlights are with ALS support - then change in your IC config 14-th line to 720-04-14 0320 ...;
2. Change it to 0310 ... if there's no ALS support in your new headlights (and actually they are the same as halo lights with the LEDs installed instead of halo), & get rid of that AFS/ALS module. But, in that case You have to think how to adjust manually & remotely the level of new headlights
I replaced them with OEM LED lamps without AFS but with ALS. After telling the IC that I need nO AFS i still get the orange bulb on cluster and same errors (b10a3;86-48 b10a4:86-48 b10a3:87-8A b10a4:87-8a)

however the AFS option is gone from MZD CONNECT after coding

anyone help?
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
Now the question is - "How exactly (with which commands?) did You tell to IC that You need nO AFS"?
Maybe the IC has understood You wrong?
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
Expose exactly the line 720-04-14 which You had before & after.
Because the DTCs obtained belong exclusively to AFS feature & switching to ALS should have disabled them.
Did You try to reset those DTCs?
 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
Yes I did. My friend adviced me to use Mazda IDS and disable “light check” which will resolve my problem.

in his opinion MAZDA IDS can turn of lamp / light testing which will make no DTCs arising from lighting
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
I would suggest You to make a dump of every affordable module in Forscan before & after that IDS operation. In order to see what exactly they changed
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
Just one hour ago I have found one difference between ALS/AFLS & ALH in the wiring diagrams.
In ALS/AFLS the levelling actuators are connected to Auto-Levelling Control module.
In ALH the levelling actuators are connected to ADB module (which obviously substitutes the Auto-Levelling Control module).
But more than that, the "High beam ON" LH wire is disconnected from ESU in case of ALH headlights.
Everything that leads to the thought that High/Low beams switching in ALH is fulfilled by manipulation of levelling actuators only, and without any LED groups switching in ALH headlights!
 

·
Registered
Joined
·
473 Posts
Thanks to Nikodim, I came across one interesting link in MESI:

Here, you can notice, that i-DM has two various option - St 3/St 5 - The number of stages the Intelligent Drive Master (i-DM) can be switched.
I suppose, that it is buried somewhere in configuration. Maybe if this setting has invalid value - it shows error for those ppl, who tried to activate it and had Invalid Stage. That's just a guess off top of my head.

And here's some more technical info about functioning of i-DM:
 
  • Like
Reactions: kalongauto

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hi, my mazda CX5-KF 2020 come with factory setting
Adaptive Front-lighting System
Blind Spot Monitoring
Smart City Brake Support (SCBS) front and rear
need help to active
++ High-Beam Control System
++ Adaptive LED Headlight
++ Lane Departure Warning System
++ Traffic Sign Recognition System
++ disable Istop

i have try before serach at forum CANT work for me
THANKS

IC
;Block 1
720G1G1AA0032E6806B
720G1G27914B2F790F0
720G1G38000000000AB
720G1G400000000002C
720G1G500000000002D
720G1G600000000002E
720G1G700000000002F
720G1G8000000000030
720G1G90000000031
;Block 2
720G2G1B1F7908000E2
;Block 3
720G3G1012C
;Block 4
720G4G11BAB0080FF71
720G4G2FFFFFFC100EB
720G4G35050314B4690
720G4G441C101323397
720G4G5314D4D31C1ED
720G4G6023030373903
720G4G73300C1033861
720G4G8003909240099
720G4G9C10400000801
720G4GABE0000BF01B9
720G4GB614840000025
720G4GC00BF0222C0E0
720G4GD00000005BF02
720G4GE033000012093
720G4GF0000BF043033
720G4H080004400070C
720G4H1BF0510000016
720G4H2000000BF0608
720G4H3100000100064
720G4H400BF07000011
720G4H500534000BF9E
720G4H608212009009F
720G4H70000BF092137
720G4H800004000008F
720G4H9BF101000002F
720G4HA100000BF1131
720G4HB38009000001A
720G4HC0053

FSC-2
;Block 1
706G1G100009000009F
706G1G2002000001040
706G1G36563000000D9
706G1G4000012
;Block 2
706G2G1000090007212
706G2G20011

SSU
;Block 1
731G1G1B814C284A1ED
731G1G209090D269010
731G1G302240062
;Block 2
731G2G1900400CF
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
Your general mistake is that U're trying to activate LAS with LDWS disabled.
LAS is only the superstructure on top of LDWS. U need to enable & activate LDWS first.
Also, LAS U've enabled (partially) only in FSC, but not in IC 720G4H0 line, where it should be:
720G4H082... instead of your 720G4H080... + re-calculated 720G4G1 ... line.
First, U have to be sure that LAS_CUR PID is present in your EPS module in order to be able to activate LAS.
In case when it is present - then follow the next settings.

Your correct values in FSC should look like:
706G1G16C80900072FD
706G1G28420000000B4
706G1G36563000000D9
706G1G4000012
706G2G16C80900072FE
706G2G28495

In IC:
720G4H082004400070E
720G4H3C00000100014
720G4G1..... - re-calculated in excel after having the both IC lines above changed.

Keep in mind that there might be some DTCs present concerning LDWS/LAS initialization until U make it dynamically by riding 10-15 minutes with above 60 km/h on some highway with good lanes' separation markings

P.S. About ALH U can forget with your present hardware.
About i-STOP better replies someone who has really de-activated it
 
  • Like
Reactions: joshtyv

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I have a 2021 Turbo 5 Door, missing 360 cam and Traffic Jam Assist - would it be possible to enable TJA using this tool?
 
5741 - 5760 of 5766 Posts
Top