2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Zużycie oleju

24K views 54 replies 25 participants last post by  jdubea  
#1 ·
Mam Turbo 3 z 2021 roku z przebiegiem około 4500 mil. Regularnie sprawdzam poziom oleju i zbliżam się do pierwszej wymiany oleju. Jeżdżę zazwyczaj umiarkowanym tempem i zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju. Wracam do domu i sprawdzam olej, a jego poziom jest niższy o około kwartę. Czy to normalne zużycie oleju? To moja 4. Mazda 3 i nie miałem żadnych problemów ze zużyciem oleju. Oddaję ją na wymianę po 5000 milach i sprawdzę. Nie jestem pewien, czy to tylko problem docierania, czy coś innego.

#4 · (Edited)
Czy 2.5t ma również problemy ze zużyciem oleju w innych modelach? Nie wiedziałem, że 2.5t w ogóle ma problemy ze zużyciem
To nie jest powszechny problem z tym silnikiem. Po raz pierwszy widzę, żeby ktoś pisał o zużyciu oleju... Mój 2.5T i wielu innych nie mają zużycia oleju, które byłoby zauważalne między wymianami oleju. Większość z nich również codziennie widzi czerwoną linię.

#6 ·
2.5T tutaj z pierwszym ostrzeżeniem o niskim poziomie oleju. Dodałem litr innego syntetyku podczas wycieczki na plażę. Mam prawie 5000 mil od ostatniej wymiany. Musiałem zmieszać Mobile 1 z Liqui Molly, więc w tym tygodniu wymiana oleju. Jak znowu jest lepkość Turbo? Mam tam teraz 0W20, ale pomyślałem, że może być lepiej w gorące lato w NC.

Czy ktoś ma sugestię dotyczącą marki oleju lub lepkości do gorącego klimatu?

#10 · (Edited)
2.5T tutaj z pierwszym ostrzeżeniem o niskim poziomie oleju. Dodałem kwartę innego syntetyku podczas wycieczki na plażę. Jestem blisko 5000 mil od ostatniej wymiany. Musiałem zmieszać Mobile 1 z Liqui Molly, więc w tym tygodniu wymiana oleju. Jak znowu była lepkość Turbo? Mam tam teraz 0W20, ale pomyślałem, że może być lepiej w gorące lato w Karolinie Północnej.

Czy ktoś ma sugestię dotyczącą marki oleju lub lepkości do gorącego klimatu?
Jeśli używasz 0w-20, olej jest za rzadki i najprawdopodobniej dlatego widzisz ostrzeżenie o niskim poziomie oleju, ciśnienie oleju jest za niskie, a zużycie oleju wzrasta z powodu rozrzedzania się oleju.... Ponieważ samochód jest doładowany, musi używać oleju o wadze *w-30. Waga 30 jest bardzo ważna dla turbosprężarki i konstrukcji silnika z ilością ciepła wydzielanego przez turbosprężarkę przy dowolnym poziomie doładowania i gdy olej ma temperaturę..... 20 jest za rzadki. Jeśli chcesz zimną ocenę 0w, użyj 0w-30

Miałem też znajomego z turbo 3, który otrzymał ten sam komunikat "Niski poziom oleju", jego olej był na właściwym poziomie. Stało się tak, że jego dealer Mazdy przez pomyłkę wlał 0w-20 dwa dni wcześniej, kiedy miał pierwszą wymianę oleju, zauważył to na rachunku. Więc wrócił, zmienili na 5w-30 za darmo.. więcej błędów poziomu oleju. Na szczęście sam zmieniam olej.

Ale dobrze wiedzieć, że ECU odbiera to wcześnie. :)

Zdjęcie z instrukcji 2021 Turbo 3 Canada/USA poniżej.

Image

#12 · (Edited)
Używam 5W-30 mobil1 i przy 3600 milach od ostatniej wymiany - brak zauważalnego spadku poziomu
Dopiero dziś zmieniłem, więc zobaczymy, czy pojawi się to ponownie przed moją następną wymianą, ale podejrzewam, że @Tric ma rację, że nie chcesz kwestionować tego konkretnego wymogu używania 5W-30 w Turbo, aby uniknąć tego komunikatu o błędzie i konieczności dodania litra oleju.

#9 ·
Myślę, że USA to 0W20? Pod maską 2.5T jest napisane 5W30, więc chyba masz rację.

Specyfikacja oleju silnikowego

Pozycja​
U.S.A. i KANADA​
Z wyjątkiem U.S.A. i KANADY​
Klasa oleju silnikowego​
Image
Image
ILSAC GF-V lub wyższy​
[/TH]

[TD]
API SM lub wyższy lub ILSAC GF-IV lub wyższy (Meksyk)​
Lepkość oleju silnikowego​
0W-20​
SAE 5W-30 (Jeśli olej silnikowy SAE 5W-30 jest niedostępny, użyj oleju silnikowego SAE 5W-20.)​

#13 ·
Mazda zrobiła coś ze swoim systemem w modelu 2021. Miałem dwa Mazdy CX-9 z silnikiem 2.5T. Model z 2018 roku i teraz z 2021 roku. Zazwyczaj sprawdzam poziom oleju, tak po prostu. W modelu z 2018 roku zawsze osiągał poziom pomiędzy dwoma kropkami - ale nieco na niższym końcu, blisko 4 tys. mil. Nic się nie zmieniało, a wymiana oleju przy 5 tys. mil niczego innego nie ujawniała. W modelu z 2021 roku zauważyłem, że kiedy dzieje się dokładnie to samo, zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju w silniku. Alarmujące, ale bardzo podobne pod względem bezwzględnego poziomu jak poprzednio. Zazwyczaj w tym momencie i tak dolewam litr oleju - po prostu po to, żeby kontrolka zgasła.

#14 · (Edited)
@scmazda3 rzeczywiście masz rację, że zrobili coś z modelem 2021; w tym poście dołączono TSB opisujący problem zużycia oleju, który, jak podejrzewają, wynika z modyfikacji uszczelniacza trzonka zaworu i ma zastosowanie do roku modelowego 2021.

Z tego, jak to wygląda (moim osobistym zdaniem), albo wymienią zawory w ramach gwarancji, albo całą nową głowicę.

Dobrym pomysłem może być zgłoszenie tego do dealera, aby zostało to zarejestrowane w ich systemie i aby skorzystać z tego, gdy będzie dostępne rozwiązanie.

Wygląda na to, że będzie to objęte gwarancją na układ napędowy, która wynosi 5 lat/60 000 mil.

#15 ·
Nie zdawałem sobie sprawy, jak wiele musieli zmienić w 2.5T, żeby pasował do 3. Chociaż ten konkretny problem dotyczy uszczelniaczy zaworów, zmieniono również inne rzeczy, o których nie wiedziałem, dopóki nie zobaczyłem filmu z Colemanem. Historycznie silniki 2.5 NA i 2.0 były wspaniałymi silnikami, które nie były znane ze zużywania oleju. Mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany. Właśnie zdążyłem.....403855.

#16 ·
Nie zdawałem sobie sprawy, ile musieli zmienić w 2.5T, żeby pasował do 3. Chociaż ten konkretny problem dotyczy uszczelniaczy zaworów, zmieniono również inne rzeczy, o których nie wiedziałem, dopóki nie zobaczyłem filmu z Colemanem. Historycznie rzecz biorąc, silniki 2.5 NA i 2.0 były świetnymi silnikami, które nie były znane z zużywania oleju. Mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany. Właśnie przekroczyłem limit.....403855.
Jaki film?

Wysłane z mojego SM-G991U używając Tapatalk

#18 ·
Otrzymałem pierwsze ostrzeżenie o niskim poziomie oleju przy ~15 tys. km, 300 mil po okresie serwisowym. Wizyta w najbliższą środę rano. Musiałem dolać Qt, ponieważ było poniżej dolnej kropki na bagnecie. Poinformuję dealera, aby to udokumentował.
Użyłem -30W Valvoline Synth do uzupełnienia. Mam nadzieję, że to się nie powtórzy. Mój 05 RSX S był żarłokiem oleju, 2-3 Qts co 7 tys. km wymiany oleju, w zależności od tego, ile VTEC używałem.

#19 ·
Otrzymałem 1. ostrzeżenie o niskim poziomie oleju przy ~15 tys., 300 mil po okresie serwisowym. Wizyta w najbliższą środę rano. Musiałem dodać Qt, ponieważ było poniżej dolnej kropki na bagnecie. Poinformuję dealera, aby to udokumentował.
Użyłem -30W Valvoline Synth do uzupełnienia. Mam nadzieję, że to nie jest problem. Mój RSX S z 05 roku był żarłokiem oleju, 2-3 QTs co 7 tys. mil przy wymianie oleju, w zależności od tego, ile VTEC robiłem.
Czy Twój samochód mieści się w wykazie numerów VIN dla problemu TSB dotyczącego spalania oleju?
A czy zarejestrował ostrzeżenie o niskim poziomie oleju w aplikacji Mazda?

Wysłane z mojego SM-G991U za pomocą Tapatalk

#20 ·
Najwyraźniej tak! Po prostu sprawdź mój numer VIN w aplikacji na Androida. Zgłosiłem to wczoraj wieczorem, więc kontrola stanu technicznego mówi, że jest normalnie. Mój RSX S doprowadzał mnie do szału. Żart u dealera brzmiał: "po prostu wymień filtr, ja już wymieniłem olej!" :cool: Hondy to żarłoki oleju. Moja 16 Maxima nigdy nie spaliła ani kropli, nawet podczas dynamicznej jazdy. Chyba wrócę do sprawdzania go co tydzień i uzupełniania, aż wezmą odpowiedzialność.
Wydrukowałem TSB i planuję wręczyć je serwisowi i dyrektorowi generalnemu salonu.

#25 ·
Zleciłem to dealerowi i zobaczę, co się stanie. Jak pisałem wcześniej, mój 05 RSX S zużywał 2-3 kwarty na 7500 mil. Normalne według specyfikacji Honda Corp. Uzupełnię go, gdy osiągnie połowę na bagnecie. Nie sprawdzałem tego, ponieważ dealer powiedział mi, że te silniki nie zużywają oleju. To był mój pierwszy błąd, ufając Srvc. MGR, gdy jego usta się poruszały. 🥴

#26 ·
Tak, wiem, że na tym wątku od jakiegoś czasu nikt nie odpowiadał, ale czy służy on do rejestrowania wszelkich informacji dla przyszłego właściciela?
Mój samochód niedawno wyświetlił ostrzeżenie o niskim poziomie oleju, chociaż poziom oleju wynosi zaledwie około 1/8 cala (około 3 mm) od pełnego otworu na bagnecie, więc mieści się w zakresie roboczym, przebieg wynosi obecnie 27 739, a ja robię wymiany oleju co 5000, a ostatnia wymiana oleju była około 25 000.

#27 ·
Cześć, niedawno dowiedziałem się o problemie ze zużyciem oleju w silnikach turbo 2021 Mazda3. Zawsze miałem podejrzenia od czasu, gdy kupiłem go w zeszłym roku i zauważyłem czarny nalot na krawędzi wydechu i zastanawiałem się, czy trochę spala. Przynajmniej nie wydaje się to takie złe, działa dobrze i mocno i średnio 30,6 galona! W każdym razie mam pytanie.....jeśli w pewnym momencie będę musiał dolać oleju, jaka marka syntetyczna dobrze miesza się z fabrycznym olejem Mazdy? Martwiłem się, że zepsuję samochód, jeśli wybiorę złą markę. Dziękuję

#32 ·
Jak zauważono w najnowszym październikowym TSB, nastąpiła duża zmiana w zakresie dotkniętych pojazdów - dodano więcej pojazdów (w tym niektóre 22) i zmieniono zakres numerów VIN dla pojazdów z wcześniejszej listy TSB. Na przykład wygląda na to, że wszystkie kanadyjskie AE ze wszystkich modeli zostały usunięte.

#34 ·
Miałem ten problem tylko raz w lipcu 2021 roku i nigdy więcej (3 wymiany oleju później). Mój numer VIN mieści się w zakresie, ale wydaje się, że TSB nie ma zastosowania, jeśli objawy problemu nie występują. Czy dobrze to przeczytałem?
Takie byłoby moje rozumienie; zazwyczaj, gdy podają zakres numerów VIN, niekoniecznie oznacza to, że wszystkie pojazdy w tym zakresie mają ten problem. Jednak skoro raz miałeś ten problem, miej oko na poziom oleju przed oddaniem go do każdego serwisu; na wszelki wypadek.

Przy okazji, czy Twój to 100AE? Myślałem, że wszystkie zostały zbudowane przed 20 października. Jaki był Twój miesiąc budowy? Z datą końcową 21 września dla japońskiego zakresu VIN 3, wygląda na to, że wszystkie MY21 3T zbudowane w Japonii po połowie października 20 i wszystkie MY21 i 22 3T zbudowane w Meksyku po grudniu 20 mają ten potencjalny problem.

#36 ·
Mam samochód wyprodukowany w Japonii w 2022 roku z datą produkcji 11/21, ale miałem również niski poziom oleju, a olej był poniżej bagnetu. Dodałem 1,5 kwarty, aby uzyskać średni poziom. Czy ktoś jeszcze ma ten problem z modelem Mazda 3 Turbo z 2022 roku wyprodukowanym w Japonii? Końcówki mojego wydechu są również pokryte czarną sadzą... Obecnie przejechałem 12 tys. mil. Drugi właściciel, posiadam go od lipca. Zastanawiam się, czy ten TSB rozszerzy się również na modele wyprodukowane w Japonii w 2022 roku...

#37 ·
Mam japoński model z 2022 roku z datą produkcji 11/21, ale również pokazywał niski poziom oleju, a olej był poniżej bagnetu. Dodałem 1,5 kwarty, aby uzyskać średni poziom. Czy ktoś jeszcze ma ten problem z modelem Mazda 3 Turbo z 2022 roku wyprodukowanym w Japonii? Moje końcówki wydechu są również pokryte czarną sadzą... Obecnie ma 12 tys. mil przebiegu. Drugi właściciel, jestem w jego posiadaniu od lipca. Zastanawiam się, czy ten TSB rozszerzy się w pewnym momencie również na modele z 2022 roku wyprodukowane w Japonii...
Mam model 22 Turbo z przebiegiem około 7200 mil. Poziom oleju był w połowie na bagnecie, przejechałem 600 mil i zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju.

Zabieram go do dealera jutro. Byłem zbyt leniwy, żeby sprawdzić, czy TSB ma zastosowanie, ale chcę, żeby zostało to odnotowane lub naprawione, w każdym razie.

#39 ·
Biorąc pod uwagę, że MY22 2.5T zbudowany w Meksyku ma ten problem, wydawałoby się rozsądne założenie, że wszystkie 22 turbosprężarki będą zbudowane z tymi samymi uszczelnieniami zaworów wydechowych. Ale biorąc pod uwagę ostatnie braki części, być może mniejsza spójność?

#40 ·
Oto aktualizacja dotycząca nowego tsb.

Więc zadzwoniłem do lokalnego dealera, nie oddzwonili, ale są zajęci i po spotkaniu z nimi mogę to ogarnąć.
Rozmawiałem z kilkoma osobami w dziale obsługi klienta Mazda USA (numer 5500 na Florydzie). Znowu mili ludzie, ale nic nie wiedzieli o tsb, więc przesłałem im całość. Agentka poprosiła mnie o pozostanie na linii, aby porozmawiać z przełożonym. Wróciła i powiedziała mi, że nie powinienem posiadać tego dokumentu i że jest on przeznaczony tylko dla oczu Mazda USA i ich dealerów. Była o wiele milsza, niż to brzmi i tylko powtarzała to, co jej powiedziano.

Mam teraz przydzielony numer sprawy i spodziewam się (może) oddzwonienia za dzień lub dwa. Poprosiłem ją, aby ostrzegła osobę, która do mnie oddzwoni, że nie oczekuję wykładu.

Moim celem nie jest żądanie natychmiastowej naprawy, w końcu kto chce być kanarkiem w kopalni węgla, wolę, żeby technicy rozgrzali się na czyimś innym pojeździe. Chcę po prostu zrozumieć, jaki jest proces. Czekać spokojnie? Dalej dzwonić do dealera? To wszystko, co chcę wiedzieć.