2.5T tutaj z pierwszym ostrzeżeniem o niskim poziomie oleju. Dodałem kwartę innego syntetyku podczas wycieczki na plażę. Jestem blisko 5000 mil od ostatniej wymiany. Musiałem zmieszać Mobile 1 z Liqui Molly, więc w tym tygodniu wymiana oleju. Jak znowu była lepkość Turbo? Mam tam teraz 0W20, ale pomyślałem, że może być lepiej w gorące lato w Karolinie Północnej.
Czy ktoś ma sugestię dotyczącą marki oleju lub lepkości do gorącego klimatu?
Jeśli używasz 0w-20, olej jest za rzadki i najprawdopodobniej dlatego widzisz ostrzeżenie o niskim poziomie oleju, ciśnienie oleju jest za niskie, a zużycie oleju wzrasta z powodu rozrzedzania się oleju.... Ponieważ samochód jest doładowany, musi używać oleju o wadze *w-30. Waga 30 jest bardzo ważna dla turbosprężarki i konstrukcji silnika z ilością ciepła wydzielanego przez turbosprężarkę przy dowolnym poziomie doładowania i gdy olej ma temperaturę..... 20 jest za rzadki. Jeśli chcesz zimną ocenę 0w, użyj 0w-30
Miałem też znajomego z turbo 3, który otrzymał ten sam komunikat "Niski poziom oleju", jego olej był na właściwym poziomie. Stało się tak, że jego dealer Mazdy przez pomyłkę wlał 0w-20 dwa dni wcześniej, kiedy miał pierwszą wymianę oleju, zauważył to na rachunku. Więc wrócił, zmienili na 5w-30 za darmo.. więcej błędów poziomu oleju. Na szczęście sam zmieniam olej.
Ale dobrze wiedzieć, że ECU odbiera to wcześnie.
Zdjęcie z instrukcji 2021 Turbo 3 Canada/USA poniżej.