2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Jak: Tuleje dźwigni zmiany biegów TWM i demontaż konsoli

38K views 27 replies 17 participants last post by  bigriver  
#1 · (Edited)
Nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych przewodników ze zdjęciami do demontażu konsoli środkowej MS3 z 2010 roku (jest nieco inna niż gen1) w celu zainstalowania tulei TWM Shifter. Na szczęście nie było to takie trudne, ale dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie modyfikował samochodu, nawet rozebranie plastikowej obudowy może wydawać się nieco onieśmielające. Dopóki nie włożysz w to trochę wysiłku. :)

W każdym razie, ten przewodnik jest przeznaczony przede wszystkim dla mojego kumpla z pewnymi przypuszczeniami i powinien być używany tylko jako dodatek, więc nie powinno być żadnych niespodzianek. Jest to bardzo minimalna instalacja i nie wymaga demontażu i wyjmowania całej konsoli, chociaż może to być konieczne, jeśli masz duże dłonie lub nie masz dostępu do kogoś z małymi dłońmi. :p

Po raz pierwszy rozbierając konsolę środkową, podnieś hamulec ręczny tak wysoko, jak to możliwe, zacznij od otwartego uchwytu na kubek, włóż ręce do środka i pociągnij tak prosto w pionie, jak to możliwe. Boki i przód wyszły u mnie jako pierwsze, a tył jako ostatni. Ale idealnie tył powinien wyjść jako pierwszy, ponieważ klips go trzymający jest inny niż reszta i jeśli masz szczęście, ruch poluzuje również obudowę dźwigni zmiany biegów.

Jeśli nie, to żaden problem. Po wyjęciu uchwytu na kubek, zdjąłem gałkę zmiany biegów, a następnie włożyłem rękę i rozciągnąłem nieco wewnętrzną obudowę konsoli, aby zwolnić dolne klipsy osłony dźwigni zmiany biegów.

W tym momencie delikatnie pociągnij od dołu i unieś lekko do góry. Całość powinna wyjść. Pamiętaj, aby podnieść osłonę dźwigni zmiany biegów nad gwintowaną dźwignią zmiany biegów.

Obszary w zielonym kółku wyskakują od razu po włożeniu śrubokręta płaskiego. Zgaduję, że są przeznaczone do podgrzewanych siedzeń, których nie mamy! W przypadku adaptera 12V DC zdejmij niebieską obudowę i poszukaj pionowego gniazda wzdłuż beżowej obudowy. Włóż płaski śrubokręt i wszystko jest jasne.

W przypadku przegubu kulowego zaznaczonego na niebiesko użyłem szczypiec igłowych owiniętych taśmą izolacyjną i podniosłem je, zamiast używać krawędzi obudowy jako punktu podparcia. Zrób jedno i drugie. Wyciągnij również połączenia kabli zmiany biegów z obudowy zaznaczonej na zielono. Siedzą trochę ciasno, lewy wyszedł łatwiej niż prawy. Pociągnij tak prosto w pionie, jak to możliwe. Wskakują i wyskakują.

Musiałem pociągnąć i wyjąć kabel zaznaczony na czerwono. Wymaga to sporej siły. Wydarzy się jedna z trzech rzeczy: trytytka wyskoczy z plastikowej obudowy, trytytka sama się rozwiąże (to mi się przydarzyło) lub klips pęknie. Widzisz również dwie śruby 10 mm.

Po usunięciu wszystkiego wyjąłem cztery śruby. Usunąłem każdą podkładkę oporową za pomocą bardzo małego śrubokręta płaskiego jako klina. Aby wyjąć gumową tuleję, włożyłem rękę pod obudowę, chwyciłem ją i użyłem szczypiec igłowych, aby ścisnąć górę tulei i wypchnąć ją od dołu, jednocześnie ciągnąc za nią.

Podczas instalacji nowych tulei dźwigni zmiany biegów należy zachować szczególną ostrożność podczas wsuwania ich pod obudowę dźwigni zmiany biegów, ponieważ mogą wpaść pod dywan po bokach. Wyrównaj je najlepiej jak potrafisz, załóż podkładkę i wyrównaj każdy otwór ze śrubą 10 mm. Dokręć równomiernie, tak jakbyś wymieniał oponę, i odwróć wszystko powyżej.

A potem idź na przejażdżkę!
Dźwignia zmiany biegów jest teraz absolutnie niesamowita. Prawie natychmiast wskakuje na bieg przy minimalnym wysiłku i mniejszej koncentracji. Zdecydowanie wydaje się bardziej sprężysta, ponieważ gumowe podkładki tłumiły ten efekt, ale pominięte zmiany 2-3 biegu wydają się w większości wyeliminowane dla mnie.

---

Dodatkowe zasoby:

Zdjęcia Santiago's gen1 MS3

Przewodnik Redline Goods w formacie PDF

#3 ·
Zainstalowałem swój dzisiaj, korzystając z tych instrukcji. Dzięki za 'How-To' nawiasem mówiąc! To świetny mod, a zmiana biegów jest bardziej wyraźna, ale kiedy wyjechałem na jazdę próbną na bocznych drogach, wciąż mam problem ze zmianą z 2 na 3. Mam tylne mocowanie silnika, które ma pomóc w rozwiązaniu tego problemu, ale jeszcze go nie zainstalowałem. Zainstaluję je, gdy mój UR downpipe i rura testowa przyjdą w przyszłym tygodniu i zrobię to wszystko jednocześnie.

#4 ·
Tak, w przyszłym miesiącu odbiorę mocowanie tylnego silnika CP-E 75 duro. Mam nadzieję, że dzięki temu zmiana biegów będzie jeszcze płynniejsza i bardziej precyzyjna. Ale za 30 dolarów jest to zdecydowanie ulepszenie warte zachodu i dobre doświadczenie w dostaniu się do konsoli, jeśli kiedykolwiek zdecydujesz się na zmianę na krótki drążek zmiany biegów.

#7 ·
Znajdują się pod śrubami 10 mm w ostatnim kroku, są to po prostu gumowe przelotki z metalową wkładką, trzeba podważyć metalową wkładkę, a następnie wyciągnąć gumową część, to trochę uciążliwe, ale nie zajmuje zbyt dużo czasu

#9 ·
Dzięki HomieJaime i catchphrase, właśnie zamówiłem zestaw od Jbarone. Cieszę się, że jesteście tutaj, aby wyjaśnić sprawy komuś takiemu jak ja, kto nigdy wcześniej tego nie robił. Co więcej, jestem jeszcze bardziej wdzięczny, ponieważ instrukcje instalacji na stronie internetowej Jbarone'a są w najlepszym razie bardzo niejasne dla kogoś, kto jest w tym nowy. Ostatnie opublikowane zdjęcie wszystko wyjaśnia!

#10 ·
Wyjmij wszystkie cztery podkładki gumowo-metalowe, a następnie wsuń nowe metalowe tuleje pod obudowę zmiany biegów. Wystarczy umieścić je w ogólnym położeniu, umieścić podkładkę na górze obudowy zmiany biegów i wyrównać ją ze śrubą 10 mm, dokręcając ręcznie, aby zapobiec krzyżowaniu gwintów przed ich dokręceniem.

#11 ·
#12 ·
TWM faktycznie wysłał mi plik PDF z instrukcją instalacji w 2010 roku. Załączam poniżej. Dobra robota!

Attachments

• Like
Reactions: CptMorgan
#13 ·
Czy rzeczywiście skorzystałeś z ich instrukcji? Tego nie było, kiedy po raz pierwszy napisałem ten przewodnik. Moje dłonie są na tyle małe, że nie wymagają wyjmowania całej konsoli środkowej. Zdecydowanie będę musiał to zrobić, gdy nadejdzie czas na poprowadzenie przewodów do radia. Do tego czasu.

#14 ·
Tak, niestety musiałem. Właściwie mam dość duże dłonie, a przedłużka do grzechotki, którą mam, nie jest zbyt długa, więc musiałem zdjąć całą osłonę. To naprawdę było dość łatwe i zainstalowałem ją i złożyłem z powrotem w ciągu 25-30 minut.

#16 · (Edited)
Utknąłem przy montażu tulei.

Więc mam wszystko usunięte i jestem na etapie z linkami zmiany biegów i gniazdem kulowym. Nie wiem, jak wyjąć gniazdo kulowe, czy da się je całkowicie wyjąć? Mogę je tylko przechylić na jedną stronę. I czy trzeba je wyjąć, żeby pociągnąć za linki zmiany biegów? Bo próbowałem ciągnąć za nie cholernie mocno i jedyne co zrobiłem, to pociąłem sobie ręce. Zauważyłem, że ten krok nie jest opisany w instrukcji TWM, czy jest konieczny?

EDT: Mam MZ3, ale wygląda na to, że proces jest dokładnie taki sam.

Dostałem je bez wyjmowania linek zmiany biegów

#17 ·
Demontaż uchwytu na kubek

Cześć wszystkim,

Dzięki za zamieszczenie instrukcji, ale wydaje się, że utknąłem na kroku #1 -- wyciąganiu uchwytu na kubek. Z instrukcji TWM, do których wcześniej podano link, wynika, że tylny klips powinien łatwo się usunąć, więc nie chcę ciągnąć zbyt mocno i ryzykować uszkodzenia czegokolwiek w moim samochodzie. Czy powinienem po prostu pociągnąć mocniej, czy jest na to jakiś sposób? Czy ktoś może zamieścić więcej zdjęć tego kroku, abym mógł zobaczyć spód uchwytu na kubek i być może, ile (jeśli w ogóle) środkowego schowka również jest usuwane?

Dzięki!

#18 ·
Po prostu chwyć obok hamulca ręcznego i pociągnij. Nic nie zepsujesz.

#19 ·
I tak udało mi się to trochę zatrzasnąć :(

Hej wszystkim,

Próbowałem po prostu pociągnąć i udało mi się zatrzasnąć cienki kawałek plastiku po lewej stronie (strona uchwytu na kubek, a nie strona hamulca postojowego). Jednak udało mi się wszystko inne dobrze rozgryźć, więc to plus. Poza tym, teraz, gdy wiem, gdzie są klipsy i jak je wyciągnąć, nie sądzę, żeby był z tym jakiś problem w przyszłości. Czy ktoś wie, czy mogę zamówić ten element ponownie? To tylko uszkodzenie kosmetyczne i jest stosunkowo niezauważalne po ponownym zatrzaśnięciu wszystkiego na swoim miejscu, ale wolałbym nie mieć już zepsutych rzeczy w moim samochodzie.

Część, której szukam, jest dostępna tutaj:

2010 Mazda MAZDA3 Console - Parts.com

ale tylko jako część całego zespołu "osłony hamulca postojowego", który zawiera uchwyt na kubek i będzie mnie kosztował 73 dolary przed wysyłką. Jeśli spojrzysz na ilustrację, chcę tylko części obrazu oznaczonej numerem 10, bez poddiagramu oznaczonego numerem 11. Czuję się trochę tak, jakby dla tak prostej płaszczyzny z tworzywa sztucznego naprawdę nie powinno to kosztować więcej niż 20 dolarów, ale nie wiem, czy ktoś sprzeda mi to osobno.

Jeszcze raz dzięki!

#20 ·
Zepsułeś to? Jak? Przepraszam, kolego...będziesz musiał zacisnąć zęby i to kupić. Bardzo wątpię, żeby ktoś miał to po prostu tak sobie.

#21 ·
Część, którą zakreśliłem na czerwono, to miejsce, w którym pękła. Zasadniczo po lewej stronie znajdują się trzy klipsy, a dwa na każdym końcu się zwolniły, ale środkowy początkowo nie, więc pękł. Nic się jednak nie odłamało, po prostu pękło na czysto, więc przy ponownej instalacji jest to prawie niezauważalne. Prawdopodobnie nie warte 73 dolarów naprawy w tej chwili, więc mam nadzieję, że uda mi się znaleźć coś tańszego. Trochę czuję, że ta część powinna być dostępna, ponieważ sprzedają uchwyt na kubek osobno, więc jeśli zabierzesz część, której chcę, nadal masz przedmiot nadający się do sprzedaży.

Attachments

#22 ·
Szukałem osłony hamulca konsoli środkowej i nie mogę znaleźć nic tańszego! To trochę śmieszne jak na kawałek plastiku!

#23 ·
Możesz spróbować skontaktować się z Garrym na tych forach z PartsForMyMazda.com, aby sprawdzić, czy istnieje sposób na zdobycie tylko tej części, lub z ludźmi z Online Mazda Parts. W przeciwnym razie, jeśli się nie spieszysz, ustaw alert na eBay dla 'mazda 3 cup holder 2010'.

#24 ·
Właśnie to zainstalowałem, ale użyłem tulei JBarone. Nie spodziewałem się wiele po modyfikacji za 25 dolarów, ale byłem mile zaskoczony poprawą. To skromna zmiana, do której szybko się przyzwyczajasz, ale wciąż bardzo warta kosztu i czasu. Efekt gąbczastości/papkowatości standardowych tulei został usunięty w 100%. Nie rozumiem, dlaczego Mazda tego nie robi standardowo. Zgadnij. Ponadto nie musiałem ciągnąć 2 kabli i usuwać okrągłej rzeczy, chociaż ułatwiłoby to instalację (szczególnie jeśli masz duże dłonie). Po prostu byłem sparaliżowany strachem przed zepsuciem czegoś, więc ograniczyłem usuwanie rzeczy do minimum. Na koniec prawie upuściłem tuleję na dywan. Uważaj na to, ponieważ prawdopodobnie podwoi to długość tej instalacji. Zauważam, że mam przedłużacz magnetyczny do podnoszenia stali w trudno dostępnych miejscach, ale tuleje JBarone są wykonane z czegoś innego i nie zostały dotknięte przez magnes, co czyni go bezużytecznym. Tylko do wiadomości.

#25 ·
Na koniec, prawie upuściłem tuleję na dywan.. Uważaj na to, ponieważ prawdopodobnie podwoi to długość tej instalacji.. Zauważam, że mam przedłużacz magnetyczny do podnoszenia stali w trudno dostępnych miejscach, ale tuleje JBarone są wykonane z czegoś innego i nie zostały dotknięte przez magnes, co czyni go bezużytecznym.. Tylko do wiadomości
Tak, zwykle są wycinane z aluminium na tokarce, które nie jest magnetyczne. Technicznie rzecz biorąc, można to zrobić za pomocą odpowiednich podkładek stalowych i trochę kleju JB, aby je razem utrzymać.Jeśli upuścisz tuleję na dywan, pośrodku każdego siedzenia znajduje się klapa dywanowa, przez którą możesz włożyć rękę i po nią sięgnąć.

#26 · (Edited)
Zrobiłem to instalację w sobotę, miałem pewne problemy, więc musiałem usunąć całą konsolę środkową, która wygląda na przerażającą, ale wcale nie była trudna.

Jak mówili inni, usunięcie jej daje ci dużo więcej miejsca do pracy, a moje gigantyczne palce/dłonie po prostu nie mieszczą się w tym małym obszarze, więc całość musiała wyjść - pomijając kilka złączy elektrycznych, to tylko 4 śruby do usunięcia.

Tak czy inaczej, zmiana biegów jest ulepszona i jest to świetny i skuteczny komplement dla tylnego mocowania silnika, dźwignia zmiany biegów jest teraz bardzo solidna i precyzyjna.

Dzięki wszystkim za instrukcje, zdjęcia itp.