2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Awaria wspomagania kierownicy

84K views 21 replies 15 participants last post by  firepondem77  
#1 ·
Minęło trochę czasu bez publikowania tutaj, ale pomyślałem, że może to zainteresować niektórych z was.

Moja żona 2012 "3" miała dziwny problem, nagle wyłączyło się wspomaganie kierownicy. Na szczęście mogła zatrzymać samochód, ale skręcanie kierownicą było naprawdę trudne, musiała zrównoważyć ciśnienie hydrauliczne na kierownicy. Kiedy się zatrzymała, wróciło tak nagle, jak się wyłączyło.
Musiałem iść do dealera na konserwację, spojrzeli, ale nic nie pojawiło się na komputerze...
Tydzień lub dwa później sam napotkałem ten sam problem. Zauważyłem, że musiałem zwolnić i obrócić kierownicę o ponad 70 stopni, aby wspomaganie kierownicy znów działało. Działało to przez kolejne 2 tygodnie.
Potem w ciągu tygodnia zdarzyło się to jeszcze 2 razy, więc postanowiłem wrócić do dealera. Nadal brak ostrzeżenia na ich komputerze, ale przez szczęście (?) zdarzyło się to, gdy mechanik wstawiał samochód na plac. Włączył ponownie komputer, ale nadal brak kodu błędu. Powiedział mi, że zapytają w Mazda Europe, ale to pierwszy raz, kiedy mieli taki problem z "BL". Mieli już taki problem z 2003-04 "BK", ale problem został rozwiązany w 2005 roku.
Po 1 miesiącu (z powodu wakacji) oddzwonili do mnie, aby potwierdzić wiadomość. Ponieważ wydaje się, że problem jest dokładnie taki sam jak w "BK", chcieli wymienić wspomaganie kierownicy i przewody hydrauliczne. W "BK" problemem było to, że olej zamieniał się w marmoladę, powodując awarię wspomagania kierownicy. Problem, mój samochód był w tym czasie po gwarancji (3 i pół roku), a koszt powinien wynieść około 1900 € (2100 USD). Na szczęście Mazda wzięła wszystkie części na siebie (1500 € / 1650 USD), a ja wziąłem resztę (6 godzin + olej).
Wygląda na to, że rozwiązało to problem, ponieważ do tej pory (3 tygodnie) wszystko znów działa dobrze.
Czy ktoś ma tu ten sam problem?

#2 ·
Więc zasadniczo technologia obwinia "niewłaściwą konserwację"?
(nawet jeśli instrukcja obsługi od samego początku nie jest poprawna), po prostu jestem ciekaw. Tak to brzmi.

Jednak w gen1 pompy hydrauliczne dosłownie zawodziły i umierały, ale zazwyczaj z czasem. Mój tak robi, gdy go obciążam, ale wierzę, że to silnik elektryczny, ponieważ wymieniłem pompę hydrauliczną. A silnik jest po prostu zbyt drogi, żeby mrugał do mnie światłem i nie czułem różnicy. Przynajmniej nie za 1000$.
Wolę jeździć bez wspomagania kierownicy, gdy następnym razem zaczną się problemy.

#3 ·
Nie, nie jest, on wyjaśniał, co może powodować problem, co spowodowało problem w 03-04 Bk (wydaje się), może być takie samo jak mój BL. Powiedział mi, że mieli w związku z tym wezwanie do naprawy.

Myślę, że wspomaganie kierownicy jest nadal oznaczone jako FoMoCo, tęsknię za tymi prawdziwymi starymi częściami Mazdy. Starymi, ponieważ kiedy próbowałem nowego Miata ND, nie byłem naprawdę zadowolony z tego nowego elektrycznego wspomagania kierownicy, jest ono o wiele za lekkie.

#4 ·
Chodzi mi o to, że on obwinia za to w tym sensie, że można było temu zapobiec, gdyby... ktokolwiek o tym wiedział lol

Moja kontrolka wspomagania kierownicy pojawia się od czasu do czasu na parkingach, gdy wykonuję dużo ciasnych zakrętów, ale nadal nie mam pojęcia, co jest tego przyczyną lub w czym tkwi problem....

#5 ·
Jeśli to tylko kontrolka P/S, może to być wadliwy czujnik. Czy pytałeś dealera, czy był jakiś kod błędu? Kiedy sprawdzili mój, miałem kilka, żadnych związanych z P/S, żadnych z efektem, ale mogłyby one powodować problemy w przyszłości, jeśli nie zostałyby usunięte lub poprawione.

#9 ·
Już mi się to zdarzyło. Wyłączenie i ponowne włączenie samochodu zwykle przywraca działanie. Stwierdziłem, że może się to zdarzyć, gdy zacisk akumulatora jest poluzowany lub jeśli występuje chwilowy wstrząs w układzie elektrycznym samochodu (zdarzyło mi się to, gdy instalowałem moją jednostkę centralną EONON).

#11 ·
Minęło trochę czasu, zanim tu coś napisałem, ale pomyślałem, że może to zainteresować niektórych z was.

Mój żona 2012 "3" miała dziwny problem, nagle wyłączyło się wspomaganie kierownicy. Na szczęście mogła zatrzymać samochód, ale skręcanie kierownicą było naprawdę trudne, musiała zrównoważyć ciśnienie hydrauliczne na kole. Kiedy się zatrzymała i zatrzymała, wróciło tak nagle, jak się wyłączyło.
Musiałem iść do dealera na konserwację, spojrzeli, ale ponieważ nic nie pojawiło się na komputerze ...
Tydzień lub dwa później sam napotkałem ten sam problem. Zauważyłem, że musiałem zwolnić i obrócić kierownicę o ponad 70 stopni, aby wspomaganie kierownicy znów działało. Działało to przez kolejne 2 tygodnie.
Potem w ciągu tygodnia zdarzyło się to jeszcze dwa razy, więc postanowiłem wrócić do dealera. Nadal brak ostrzeżenia na ich komputerze, ale przez szczęście (?) zdarzyło się to, gdy mechanik wjeżdżał samochodem na posesję. Włożył komputer z powrotem, ale nadal brak kodu błędu. Powiedział mi, że zapytają w Mazda Europe, ale to był pierwszy raz, kiedy mieli taki problem z "BL". Mieli już taki problem z 2003-04 "BK", ale problem został rozwiązany w 2005 roku.
Po 1 miesiącu (z powodu wakacji) zadzwonili do mnie, aby potwierdzić wiadomość. Ponieważ wydaje się, że problem jest dokładnie taki sam jak w "BK", chcieli wymienić wspomaganie kierownicy i węże hydrauliczne. W "BK" problemem było to, że olej zamieniał się w marmoladę, powodując nieprawidłowe działanie wspomagania kierownicy. Problem, mój samochód był w tym czasie po gwarancji (3 i pół roku), a koszt powinien wynosić około 1900 € (2100 USD). Na szczęście Mazda wzięła wszystkie części dla siebie (1500 € / 1650 USD), a ja wziąłem resztę (6 godzin + olej).
Wygląda na to, że rozwiązało to problem, ponieważ do tej pory (3 tygodnie) wszystko znów działa dobrze.
Czy ktoś ma tu ten sam problem?
Ja też miałem ten problem. Mazda 3 sedan z 2012 roku.
Kontrolka wspomagania kierownicy zapala się, kierownica całkowicie się blokuje, w ogóle nie można jej ruszyć, prawie 5 razy rozbiłem się w 10 minut, zjechałem na pobocze, wyłączyłem i włączyłem, wtedy jest dobrze. Idź skręcić kierownicą, znowu się to stało.
To zdarzyło się losowo przez miesiąc, tylko od czasu do czasu, ale nie na tyle szybko, żeby najpierw zobaczyć problem, aż do momentu, gdy zdarzyło się to 5 razy w ciągu 10 minut, żeby zobaczyć kontrolkę awarii wspomagania kierownicy.
Zabrałem go do naprawy, powiedzieli, że jest uszkodzony i kosztował 800 dolarów za wymianę czujnika wspomagania kierownicy.
Dostałem samochód z powrotem następnego dnia, znowu był uszkodzony. Potem zdarzyło się to jeszcze dwa razy, ale potem nic przez 2 tygodnie.

Dwa tygodnie po naprawie kontrolka awarii wspomagania kierownicy zapaliła się podczas całej mojej drogi do pracy. Tym razem miałem częściowe ciężkie sterowanie, jeśli jechałem tylko 50 km/h. Za każdym razem, gdy się zatrzymywałem, gasło. Potem, gdy tylko skręciłem kierownicą, znowu się zapalało. Radio cały czas włączało się i wyłączało.
Poszedłem zaparkować na parkingu, samochód całkowicie zawiódł, wyłączył zapłon, całą elektronikę sam z siebie. Szyby nie chciały się podnieść.
Samochód uruchomił się ponownie, wszystko to w ciągu 5-10 sekund
Potem sam wyłączyłem i włączyłem samochód, a potem szyby mogły się podnieść. I kontrolka awarii wspomagania kierownicy zgasła. Poszedłem do pracy, zadzwoniłem do serwisu i poinformowałem ich, co się dzieje.
Kiedy wyszedłem z pracy, samochód działał na tyle dobrze, żeby zawieźć go do serwisu.
Został wysłany do Mazdy. Mazda miała mój samochód przez 3 tygodnie, zużyła 2/3 mojego paliwa i twierdzi, że nie było żadnej usterki, nic się z nim nie dzieje.

Odbieram samochód i jadę nim do domu. Następnego dnia jadę samochodem do sklepów - samochód zaczyna się trząść, nie jedzie więcej niż 60 km/h ... zapala się kontrolka trakcji i samochód cały czas próbuje uzyskać przyczepność.
Powoduje drżenie. Nie mogę przyspieszyć, nie mogę się zatrzymać tam, gdzie byłem, więc musiałem jechać dalej. Zapala się kontrolka awarii wspomagania kierownicy, kierownica się blokuje.

Panikuję, mam w samochodzie 2- i 3-letnie dziecko.
Idę do sklepów. Dzwonię do serwisu. Samochód wraca. 4 tygodnie jest teraz w Mazdzie, która przez 4 tygodnie nic nie robi, mówi, że przyjedzie technik i nic.
Czas na uczciwy handel

#19 ·
Też miałem ten problem. Mazda 3 sedan z 2012 roku.
Kontrolka wspomagania kierownicy zapala się, kierownica całkowicie się blokuje, w ogóle nie można nią ruszyć, prawie 5 razy rozbiłem się w 10 minut, zatrzymałem samochód, wyłączyłem i włączyłem, wtedy było dobrze. Chcę skręcić kierownicą, znowu się to zdarzyło.
Działo się to losowo przez miesiąc, tylko od czasu do czasu, ale nie na tyle szybko, żeby najpierw zobaczyć problem, aż do momentu, gdy zdarzyło się to 5 razy w ciągu 10 minut, żeby zobaczyć kontrolkę awarii wspomagania kierownicy.
Zabrałem go do naprawy, powiedzieli, że jest uszkodzony i kosztował 800 dolarów wymianę czujnika wspomagania kierownicy.
Dostałem samochód z powrotem następnego dnia, znowu uszkodzony. Potem jeszcze dwa razy, ale potem nic przez dwa tygodnie.

Dwa tygodnie po naprawie kontrolka awarii wspomagania kierownicy zapaliła się podczas całej mojej drogi do pracy. Tym razem miałem częściowo ciężkie sterowanie, jeśli jechałem tylko 50 km/h. Za każdym razem, gdy się zatrzymywałem, gasła. Jak tylko skręciłem kierownicą, znowu się zapalała. Radio włączało się i wyłączało przez cały czas.
Chciałem zaparkować na parkingu, samochód całkowicie się zepsuł, wyłączył zapłon, całą elektronikę sam z siebie. Szyby nie chciały się podnieść.
Samochód uruchomił się ponownie w ciągu 5-10 sekund.
Potem sam wyłączyłem i włączyłem samochód, a wtedy szyby mogły się podnieść. I kontrolka awarii wspomagania kierownicy zgasła. Poszedłem do pracy i zadzwoniłem do serwisu, informując ich, co się dzieje.
Kiedy wyszedłem z pracy, samochód działał na tyle dobrze, żeby zawieźć go do serwisu.
Został wysłany do Mazdy. Mazda miała mój samochód przez 3 tygodnie, zużyła 2/3 baku mojej benzyny i twierdzi, że nic się nie stało, nic się nie dzieje.

Odbieram samochód i jadę do domu. Następnego dnia jadę samochodem do sklepu - samochód zaczyna się trząść, nie jedzie powyżej 60 km/h... zapala się kontrolka trakcji i samochód cały czas próbuje uzyskać przyczepność.
Powoduje to drżenie. Nie mogę przyspieszyć, nie mogę się zatrzymać tam, gdzie byłem, więc musiałem jechać dalej. Zapala się kontrolka awarii wspomagania kierownicy, kierownica się blokuje.

Panikuję, mam w samochodzie 2- i 3-latka.
Idę do sklepu. Dzwonię do serwisu. Samochód wraca. 4 tygodnie jest teraz w Maździe, która przez 4 tygodnie nic nie robi, mówi, że przyjedzie technik i nic.
Czas na uczciwy handel
Brzmisz, jakbyś miał mój samochód! Same problemy, odkąd dostałem moją mazdę 3 z 2013 roku. Nienawidzę mojego samochodu i wszystkich 80 problemów z uszkodzeniami, jakie miał. Jest tanio zrobiony. Dźwięk pustego aluminium przy zamykaniu drzwi. Zaczęło się utykanie przy 28 000 mil. Rozładowany akumulator, potem wypaczona deska rozdzielcza, potem problemy elektryczne i problemy z przyspieszeniem, potem problemy z klimatyzacją i po naprawie klimatyzacji x 2 nadal nie działa, moje włosy są zawsze w nieładzie, bo muszę trzymać opuszczone szyby latem z powodu klimatyzacji. Ogrzewanie powoduje, że mój samochód traci moc i zaczyna się dławić i trząść, gdy ogrzewanie jest włączone, potem pękł pasek i utknąłem na poboczu drogi, teraz nadwozie się rozpada, a maska próbuje odpaść od wycieraczek. Wiatr podnosi ją, teraz wspomaganie kierownicy się wyłącza, światła zaczynają migotać, igły szaleją na desce rozdzielczej, samochód gaśnie, a moje radio się włączyło, a reflektory migają i stają się tak słabe. Mój samochód sprawia wrażenie, jakby nie miał amortyzatorów ani rozpórek. Musiałem go raz naprawić, żeby móc przejechać przez próg zwalniający i żeby podskakiwał. Kiedy skręcam kierownicą, skrzypi. Nigdy więcej nie będę posiadał Mazdy, moja rodzina nigdy nie będzie i powiem wszystkim i wszędzie, że to niebezpieczny samochód. Mój błotnik też odpada. Kilka tygodni temu kosztowało mnie 126,00 dolarów, żeby zabrać mój samochód do warsztatu, żeby mi powiedzieli, że mój samochód nie uruchomi się ani nie utrzyma ładunku, bo miałem coś w bagażniku blokującego czujnik. To straszny, straszny zakup.

#13 ·
Mój samochód?
Złożyłem skargę do accc. Do Mazdy Australia w formalnym piśmie po zasięgnięciu porady od fair trading.
Obecnie nie mam mojego samochodu od 12 tygodni i miałem go tylko przez 4 tygodnie w ciągu prawie 5 miesięcy. Wymagało to wielu skarg i dopiero 3,5 tygodnia temu centrala Mazdy w ogóle zdecydowała się przyjrzeć mojemu samochodowi. Na szczęście, ponieważ jestem z Brianem Hiltonem, mieli mój samochód i próbowali skontaktować się z Mazdą, ale nie zostali wysłuchani.
Przez 3,5 tygodnia Mazda nie poinformowała, co dzieje się z moim samochodem i co zostało wykluczone. Powiedzieli tylko, że dadzą mi znać, jeśli coś u nich zawiedzie... Zgaduję, że tak się nie stało. Co tydzień dopytuję bez odpowiedzi. Chcę po prostu z powrotem sprawny, bezpieczny samochód.

#14 ·
Podobno Mazda po 4 tygodniach testów drogowych i innych diagnostykach stwierdziła, że ​​właśnie to naprawiła, powodując sporadyczny odczyt błędu, który wskazuje na błąd PCM. Wymiana urządzenia może naprawić wszystkie wspomniane usterki w samochodzie, ale nie można tego zagwarantować. Naprawa będzie kosztować 2100 dolarów, a Mazda nie pokryje żadnych kosztów.

#15 · (Edited)
Mój wspomaganie kierownicy zawiodło losowo już dwa razy. Straszne Straszne - Jeżdżę dużo po krętych drogach - 2 godziny jazdy autostradą 1 dwa razy w miesiącu do pracy - jeśli wspomaganie kierownicy miałoby zawieść na jednym z tych zakrętów, mogłoby to z łatwością być moim końcem. Znalazłem ten post - luźna masa. Znalazłem masę wspomnianą powyżej - moja była mocna, ale usunąłem ją, wyczyściłem i podłączyłem ponownie, żeby się upewnić. Włożyłem też nowy akumulator. Mój akumulator miał około 4 lata, więc pomyślałem, że nowy akumulator nie zaszkodzi. Trzymam kciuki.

#16 ·
Dwa razy zdarzyło mi się, że losowo zawiodło wspomaganie kierownicy. Straszne Straszne - Jeżdżę dużo po krętych drogach - 2 godziny jazdy autostradą 1 dwa razy w miesiącu do pracy - jeśli wspomaganie kierownicy zawiedzie na jednym z tych zakrętów, może to być dla mnie koniec. Znalazłem ten post - luźny przewód masowy. Znalazłem wspomniany wyżej przewód masowy - mój był dokręcony, ale go odkręciłem, wyczyściłem i podłączyłem ponownie, żeby się upewnić. Włożyłem też nowy akumulator. Mój akumulator miał około 4 lata, więc pomyślałem, że nowy akumulator nie zaszkodzi. Trzymam kciuki.
Czy wymiana akumulatora zadziałała?

#18 ·
Używam wynajętego samochodu od kilku miesięcy z powodu wypadku mojego Mazdy 3 z 2006 roku, który był zaparkowany do czasu naprawy. Muszę go codziennie uruchamiać za pomocą kabli rozruchowych, a także kierownica chodzi ciężko. Czy to dlatego, że tak długo nie był jeżdżony? Jeśli ktoś może mi powiedzieć.
Cześć. Moja Mazda 3 z 2005 roku stoi od 6 tygodni. Właśnie uruchomiłem ją za pomocą kabli rozruchowych i mam podobne problemy z kierownicą. Dziwne i niebezpieczne.

#20 ·
LOL samochód ma 10 lat i wymaga konserwacji. To nie ma nic wspólnego z tym, że samochody Mazdy są złomem. To właściciel, który nie wykonuje żadnych czynności konserwacyjnych, nawet tych najbardziej podstawowych....Opadający błotnik - być może z powodu korozji, wynikającej z braku czyszczenia samochodu? Problemy elektryczne wynikające z nieczyszczonych punktów uziemienia lub akumulatora, który nigdy nie został wymieniony. Niesprawny układ wspomagania kierownicy to zwykle złe uziemienie...Jeśli chcesz posiadać samochód i po prostu nim jeździć, nie robiąc nic poza tankowaniem, kup nowy i wymieniaj go co kilka lat. Jeśli zamierzasz zatrzymać samochód na lata, naucz się o niego dbać....