2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Nowe felgi do Mazdy na rynku wtórnym!

18K views 31 replies 17 participants last post by  Shawn M  
#1 ·
Mało znany sekret kół aftermarketowych Mazdy można znaleźć tutaj:

https://mazdashop.ca/collections/wheels

Zauważyłem w piątek, że dodali dwa nowe koła: M013 i M014. Zauważysz, że design jest baaaardzo inny niż typowy design kół Mazdy. Po raz pierwszy zauważyłem zmianę designu w nadchodzącej Maździe6, która powinna zostać wydana za około 6 tygodni, według mojego dealera (będę musiał podjąć kilka trudnych decyzji -- haha). Pomyślałem, że nowe koła do Mazdy6 wyglądają tak, jakby należały do ​​Lincolna, ale myślę, że to oznacza, że ​​uchwycili swój design „dojrzałej elegancji”.

W każdym razie, oto konkretne linki do nowych kół:

M013: https://mazdashop.ca/collections/wheels/products/mazda-m013-alloy-rims-titanium-16-17

M014: https://mazdashop.ca/collections/wheels/products/mazda-m014-alloy-rims-hyper-silver-dark-18-19

Warto również zauważyć: M012 były pierwotnie dostępne tylko w rozmiarze 20; jednak w ostatnich tygodniach pojawiło się kilka różnych rozmiarów (jestem pewien, że 19s są w drodze). Mam je na CX-5 żony -- WSPANIAŁE koło!

M012: https://mazdashop.ca/collections/wheels/products/mazda-m012-alloy-rims-matte-gunmetal-16-17-18-20

Miłego oglądania wszystkim

#4 ·
@Chazzy J, jesteś mistrzem w wiedzy o felgach Mazdy i być może w przyszłym roku będziesz również liderem w gromadzie z największą liczbą zestawów pięknych felg w Maździe!

#6 ·
Z instrukcji, sekcja 3-51
Twój Mazda nie jest przeznaczony do holowania.
Nigdy nie holuj przyczepy swoim Mazda
Myślę, że "hak akcesoryjny" wymieniony na stronie Mazda 3 jest przeznaczony do bagażnika rowerowego na dole strony. W żadnym wypadku nie jest to hak holowniczy.
Hak 1,25" w innym miejscu na stronie jest przeznaczony dla CX-5.

#8 ·
Chaz,

M012 wygląda świetnie. Czy przypadkiem masz informacje na temat wagi?
Niestety nie mam. Nigdy ich nie ważyłem - poszły prosto do salonu i zostały zamontowane w CX-5 żony. Podejrzewam, że nie są lżejsze niż 60 funtów/szt. z oponami i powietrzem. Sama felga? Może 35 - 40 funtów? W samym projekcie tak naprawdę niewiele się dzieje. Ale szczerze mówiąc, nie jestem pewien...

#12 ·
Osobiście podoba mi się mazda3speed i M008.

Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-G930A za pomocą Tapatalk
Tak, te M008 są wspaniałe. Mój dealer sprzedał już 3 zestawy tych kół. Wszystkie również do Mazda6. Naprawdę ładne koło, a wykończenie jest wspaniałe

#11 ·
Moja kieszeń się nie zgadza, 320 $ za koło to zdzierstwo.

Mogę dostać Enkei taniej
Zgadzam się z kołami MazdaSpeed3 - te rzeczy są skandalicznie drogie. Ale każdemu według gustu.

Pozostałe koła są w bardzo rozsądnej cenie. Trzeba pamiętać, że te koła spełniają certyfikaty specyfikacji VIA i JWL. Jakość, wykończenie i kunszt znacznie przewyższają większość kół z rynku wtórnego. Koła z rynku wtórnego zawsze wyglądają po prostu tak, jak są, "z rynku wtórnego". Nie oznacza to, że nie są ładne, ale można łatwo stwierdzić, kiedy koło jest z rynku wtórnego, ze względu na materiały i specyfikacje, których używają.

Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że dostajesz dokładnie to, za co płacisz, jeśli chodzi o koła z rynku wtórnego, a koła klasy M0xx nie są inne. Są droższe z jakiegoś powodu, ale jeśli zależy Ci na jakości, to nie będzie problemu. Dopasowanie i wykończenie wydają się w 100% OEM.

#16 ·
Podoba mi się M013, ale 14 wygląda dla mnie na zbyt zajęty, czy ktoś jeszcze się zgadza?

I.. ile to waży? Mam dość firm, które mówią "lekki", kiedy mówią o kołach, które ważą w zakresie 30 funtów i wciąż są drogie.
30 funtów to zdecydowanie nie lekka waga w mojej opinii... Powiedziałbym, że zależy to od rozmiaru koła, a także od tego, czy jest kute, czy odlewane... te czynniki mają znaczenie...

Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-G930A używając Tapatalk

#18 ·
Założę się, że są odlewane
Z pewnością są, za tę cenę. Koła OEM też są odlewane. Odlewanie jest w porządku, o ile jest zrobione dobrze i zaprojektowane prawidłowo; nie uzyskasz najlepszego stosunku wytrzymałości do masy przy odlewaniu, więc musisz to zrekompensować większą ilością materiału, więc waga koła wzrasta. To w dużej mierze powód, dla którego standardowe koła OEM są tak ciężkie.

Można więc dostać idealnie dobre koła odlewane (dowód: koła OEM), ale po prostu nie będą tak lekkie, o tej samej wytrzymałości i trwałości, jak można uzyskać z kutego koła. Ale kute koła kosztują fortunę.

#26 ·
22 funty to średnio za dużo jak na coś, co twierdzi, że jest lekkim 18-calowym kołem. Zważyłem moje stare felgi TSW sochi na nieco ponad 23 funty i miały one 19x8 +35et, kute rotacyjnie. 22 funty to nic strasznego, ale jeśli szukasz 'lekkiej' felgi odlewanej, możesz znaleźć takie w okolicach 18-20 funtów dla 18". Z drugiej strony, wierzę, że ktoś zważył fabryczne felgi '14-'16 sGT na 26 funtów, a mają one tylko 18x7, więc w porównaniu 22 funty to świetna redukcja!

#27 ·
22 funtów to średnio za dużo jak na coś, co twierdzi, że jest lekkim 18-calowym kołem. Zważyłem moje stare felgi TSW sochi na nieco ponad 23 funty i miały one 19x8 +35et, kute rotacyjnie. 22 funty to nic strasznego, ale jeśli szukasz "lekkiego" koła odlewanego, możesz znaleźć takie w okolicach 18-20 funtów dla 18". Z drugiej strony, wierzę, że ktoś zważył fabryczne felgi '14-'16 sGT na 26 funtów, a mają one tylko 18x7, więc dla porównania 22 funty to świetna redukcja!
Tak, porównywałem je do moich fabrycznych 18-calowych felg, które ważą prawie 27 funtów. Zapłaciłem tylko około 580 dolarów za te felgi Konig z wysyłką w promocji.. żeby zejść do tych lżejszych wag, o których wspominasz, byłbym znacznie wyżej w cenie, plus naprawdę podoba mi się wygląd tych felg. To interesujące, naprawdę czuję różnicę z lżejszymi felgami.

#29 ·
Byłem trochę zdumiony po otrzymaniu nowych felg i jeździe. Myślałem, że na początku wyobrażam sobie zmianę, zdecydowanie robi to ogromną różnicę. Czytałem, że lżejsze koła mogą również przenosić większą szorstkość drogi, ale tego nie zauważyłem.

#31 ·
Bardzo dziękuję za przedstawienie tej strony! Sam jestem z Wielkiej Brytanii, więc zastanawiam się, ile będzie kosztować wysyłka. Założyłem inny wątek w innej sekcji na temat niezawodnych sprzedawców części/modyfikacji, ponieważ w Wielkiej Brytanii nie ma ich zbyt wielu. Chciałbym, żeby w Wielkiej Brytanii byli sprzedawcy tacy jak ten.