❗ Ostrzeżenie dla 74.00.331 ❗
Instalacja poprawek AIO w wersji oprogramowania 74.00.331 może wyłączyć bezprzewodowy CarPlay. Poprawki AIO są zalecane tylko dla wersji 74.00.324 i niższych.
Specjalne podziękowania dla @ktk i @Kore za pomoc w mojej instalacji w komentarzach do postu tego. Zajęło mi trochę czasu przewijanie komentarzy do tego posta, żeby to zadziałało, więc postanowiłem stworzyć dedykowany post FW 74. Mam nadzieję, że to pomoże kolejnej osobie, która będzie chciała zainstalować tego moda.
Spróbuję stworzyć listę działających poprawek. Zostaw komentarz z poprawkami, które zainstalowałeś i na jakim FW.
Lista przetestowanych poprawek:
Wymagania
Zgodność oprogramowania: Ten przewodnik jest przeznaczony specjalnie dla oprogramowania układowego Mazda Connect w wersji v74 i nowszych.
(Mój system działa z FW 74.00.324A EU na Mazdzie MX-5 ND RF 2017).
Sprzęt:
Krok 4: Instalowanie poprawek w samochodzie
Dodałem film z instalacji w moim samochodzie na dole tego posta.
Podczas instalowania aktualizacji w Mazdzie samochód zwykle pozostaje włączony przez około 25 minut z zapłonem w pozycji „WŁ.” (bez uruchamiania silnika), jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte. Ten proces nie powinien zająć nawet 25 minut, ale jeśli spędzasz trochę czasu, sugeruję wciskanie sprzęgła co 15 minut. W przypadku samochodów z automatyczną skrzynią biegów wierzę, że możesz nacisnąć pedał hamulca, aby uzyskać ten sam efekt.
Instalacja poprawek AIO w wersji oprogramowania 74.00.331 może wyłączyć bezprzewodowy CarPlay. Poprawki AIO są zalecane tylko dla wersji 74.00.324 i niższych.
Specjalne podziękowania dla @ktk i @Kore za pomoc w mojej instalacji w komentarzach do postu tego. Zajęło mi trochę czasu przewijanie komentarzy do tego posta, żeby to zadziałało, więc postanowiłem stworzyć dedykowany post FW 74. Mam nadzieję, że to pomoże kolejnej osobie, która będzie chciała zainstalować tego moda.
Spróbuję stworzyć listę działających poprawek. Zostaw komentarz z poprawkami, które zainstalowałeś i na jakim FW.
Lista przetestowanych poprawek:
- ✅ Obraz tła
- ❔Niestandardowe kolory systemu informacyjno-rozrywkowego
- ❔Poprawki menu głównego
- ❔Kolory tekstu
- ✅ Ekran dotykowy podczas jazdy
- ✅ Usuń ostrzeżenie o bezpieczeństwie kamery
- ✅ Pętla menu głównego
- ✅ Krótszy mod opóźnienia
- ✅ Kolejność listy źródeł audio
- ✅ Usuń odpowiedź na wiadomość
- ✅ Animacja rozruchu
- ❔Mod USB Audio
- ❔Usuń odpowiedź na wiadomość
- ✅ Odtwarzacz wideo
- ✅ Prędkościomierz
- ❔Odbiornik Castscreen
- ❔Aplikacja AIO Tweaks
- ✅ Koniec z zastrzeżeniami
- ✅ Półprzezroczysta grafika czujnika parkowania
- ✅ Ulepszona pętla listy
- ✅ Koniec z sygnałami dźwiękowymi
- ❔Pauza po wyciszeniu
- ✅ Menu diagnostyczne 1 sek.
- ✅ Poprawki paska stanu
- ✅ Większa grafika albumu
- ✅ Zmień ramkę pustej grafiki albumu
- ✅ Plik wymiany
- ✅ Poprawka zużycia paliwa
- ❔Aplikacja Android Auto Headunit
Wymagania
Zgodność oprogramowania: Ten przewodnik jest przeznaczony specjalnie dla oprogramowania układowego Mazda Connect w wersji v74 i nowszych.
(Mój system działa z FW 74.00.324A EU na Mazdzie MX-5 ND RF 2017).
Sprzęt:
- Dysk USB sformatowany do FAT32.
- Klawiatura USB
- Pobierz najnowszą wersję Mazda AIO Tweaks:
- Odwiedź oficjalną stronę internetową Mazda AIO Tweaks: Mazda AIO Tweaks.
- Pobierz odpowiednią wersję dla swojego systemu operacyjnego.
- Odłącz komputer od internetu i otwórz oprogramowanie Mazda AIO Tweaks.
- Jeśli komputer jest podłączony do internetu, otrzymasz ten komunikat o błędzie (po uruchomieniu aplikacji możesz ponownie podłączyć komputer do internetu):
- Podłącz dysk USB do komputera i upewnij się, że jest pusty i sformatowany do FAT32.
- W oprogramowaniu Mazda AIO Tweaks wybierz poprawki, które chcesz zainstalować:
- Zainstalowałem następujące poprawki:
- Ekran dotykowy podczas jazdy
- Krótszy mod opóźnienia
- Koniec z zastrzeżeniami
- Koniec z sygnałami dźwiękowymi
- Zainstalowałem następujące poprawki:
- Zbuduj swój pakiet instalacyjny:
- Kliknij „Opcje instalacji” w lewym górnym rogu i wybierz „Zbuduj run.sh”.
- Po wybraniu poprawek kliknij Rozpocznij kompilację.
- Oprogramowanie wygeneruje niezbędne pliki i zapisze je na dysku USB.
- Kliknij „Opcje instalacji” w lewym górnym rogu i wybierz „Zbuduj run.sh”.
- Na USB zmodyfikuj plik „run.sh” po skompilowaniu poprawek. Wyszukaj „-eq 70” i zamień na „-eq 74”.
- Pobierz całą zawartość z tego Github.
- Umieść wszystkie pliki/foldery w folderze głównym dysku USB. Twój USB powinien teraz wyglądać tak:
Krok 4: Instalowanie poprawek w samochodzie
Dodałem film z instalacji w moim samochodzie na dole tego posta.
Podczas instalowania aktualizacji w Mazdzie samochód zwykle pozostaje włączony przez około 25 minut z zapłonem w pozycji „WŁ.” (bez uruchamiania silnika), jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte. Ten proces nie powinien zająć nawet 25 minut, ale jeśli spędzasz trochę czasu, sugeruję wciskanie sprzęgła co 15 minut. W przypadku samochodów z automatyczną skrzynią biegów wierzę, że możesz nacisnąć pedał hamulca, aby uzyskać ten sam efekt.
- Włącz samochód; nie musisz włączać silnika
- Podłącz dysk USB i klawiaturę
- W mojej jednostce musiałem wyłączyć przełącznik sprzętowy dla Apple CarPlay, aby system rozpoznał USB. Użyłem górnego USB-A do klawiatury i dolnego USB-C do dysku USB (z adapterem USB-A do USB-C).
- W mojej jednostce musiałem wyłączyć przełącznik sprzętowy dla Apple CarPlay, aby system rozpoznał USB. Użyłem górnego USB-A do klawiatury i dolnego USB-C do dysku USB (z adapterem USB-A do USB-C).
- Przejdź do „Rozrywka” i wybierz dysk USB.
- Poczekaj na menu podręczne i kliknij terminal.
- Poczekaj kolejne 20 sekund i ponownie kliknij terminal po pojawieniu się drugiego menu (obejrzyj film, aby uzyskać więcej informacji)
- Przejdź do dysku USB za pomocą „cd tmp/mnt/sdb1”
- Może być „cd tmp/mnt/sda1” w twoim systemie. Obejrzyj film, aby zobaczyć, jak nawiguję po jednym folderze na raz.
- Uruchom polecenie „ls”, aby wyświetlić zawartość folderu, potwierdź obecność pliku „run.sh” i uruchom poprawkę za pomocą polecenia „sh run.sh”
- Zostaniesz poproszony o potwierdzenie instalacji, wybierz „TAK - IDŹ DALEJ”.
- Poczekaj na zakończenie instalacji.