2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
121 - 139 of 214 Posts
Ostrzeżenie o niebezpieczeństwie dla osób korzystających z wersji 74.00.324 i 74.00.331 (bezprzewodowa wersja Apple CarPlay dostępna fabrycznie), jeśli zainstalujesz AIO tweak: - Natychmiast nie będziesz mógł włączyć wifi carplay, co spowoduje utratę bezprzewodowego carplay - Z wersją 74.00.324 wszystko można rozwiązać, jeśli ponownie zainstalujesz oprogramowanie układowe, aby rozwiązać problem. Jednak problem z wersją 74.00.331 polega na tym, że wersja ta jest już publicznie dostępna do pobrania, więc nie ma możliwości obniżenia wersji ani ponownej instalacji oprogramowania układowego w celu rozwiązania problemu. Obecnie utknąłem na wersji 74.00.331, mimo że próbowałem usunąć wszystkie poprawki, ale nadal nie mogę tego rozwiązać.

Ostrzeżenie o niebezpieczeństwie dla osób używających 74.00.324 i 74.00.331 (bezprzewodowa wersja Apple CarPlay dostępna fabrycznie), jeśli zainstalujesz AIO tweak: - Natychmiast nie będziesz mógł włączyć wifi carplay, co spowoduje utratę bezprzewodowego carplay - Z wersją 74.00.324 wszystko można rozwiązać, jeśli ponownie zainstalujesz oprogramowanie układowe, aby rozwiązać problem. Jednak problem z 74.00.331 polega na tym, że wersja jest już publicznie dostępna do pobrania, więc nie można obniżyć wersji ani ponownie zainstalować oprogramowania układowego, aby rozwiązać problem. Obecnie utknąłem na 74.00.331, mimo że próbowałem usunąć wszystkie poprawki, ale nadal nie mogę tego rozwiązać.
Sprawdź kopię zapasową plików systemowych na pendrive, którego użyłeś do zainstalowania AIO. Przywrócenie tych plików powinno pomóc:
  • /jci/gui/apps/syssettings/js/syssettingsApp.js
  • /jci/scripts/jci-fw.sh
Jeśli nie masz kopii zapasowej, możesz spróbować użyć plików z .324.

Sprawdź kopię zapasową plików systemowych na pendrive, którego użyłeś do zainstalowania AIO. Przywrócenie tych plików powinno pomóc:
  • /jci/gui/apps/syssettings/js/syssettingsApp.js
  • /jci/scripts/jci-fw.sh
Jeśli nie masz kopii zapasowej, możesz spróbować użyć plików z .324.
Cześć i dziękuję, spróbowałem pełnej opcji odinstalowania i pełnego przywracania systemu przez AIO, ale wydaje się, że to nie działa. Obecnie używam carlinkit 4.0 jako tymczasowego obejścia i czekam na udostępnienie wersji 74.00.331.

Założyłem konto tylko po to, żeby powiedzieć Dziękuję! Przeanalizowałem to, kiedy po raz pierwszy dostałem samochód ponad rok temu i doszedłem do wniosku, że nie jest to już możliwe. Dziś przypadkowo natknąłem się na post na ten temat na Reddicie, gdzie osoba powiedziała, że ​​nie jest to już możliwe i postanowiłem to ponownie zbadać i cieszę się, że to zrobiłem.

Moje oprogramowanie układowe to 74.00.324 4A N, samochód wyprodukowany w Japonii, OEM CarPlay, zlokalizowany w Australii.

Z jakiegoś powodu polecenie "CD" nie działało, ale "cd" działało dobrze. Miałem również problem z nierozpoznawaniem klawiatury, ale inna działała dobrze.

Tweaki zainstalowane:
Brak ostrzeżenia o uruchomieniu (trzeba mieć)
Szybszy tweak interfejsu użytkownika (nie wiedziałem, że to istnieje, ale święte! System działa teraz o wiele szybciej)
Ekran dotykowy (działał idealnie, główny powód instalacji tego tweaka)
Lista rozrywek (z jakiegoś powodu nie działała i pozostała domyślna)

Jakieś uwagi na temat nie działającej kolejności listy? Może wymagana jest ponowna instalacja?

A takżę, jeśli zabiorę samochód do dealera, czy będą w stanie rozpoznać, że jest zainstalowany i mieć z tym problemy? (tj. przyszłe aktualizacje, odmowa serwisu itp.)
Jak przebiega proces odinstalowywania, jeśli z jakiegoś powodu chcę wrócić do stanu początkowego?
Cześć, mam to samo oprogramowanie układowe 74.00.324 4A N (również w Australii). Właśnie dodałem OEM Android auto / carplay. Ale nie mogę tego uruchomić. Mówi mi, że wersja CMU jest niezgodna.

Zaktualizowałem Run.sh, aby zastąpić "-eq 70" przez "-eq 74" (znalazłem tylko 1 wystąpienie).

Czy zrobiłeś coś jeszcze, żeby to zadziałało?

Na zdrowie. Wersja i zdjęcia błędów na wypadek, gdybym coś pominął.

Image

Image

Nic więcej do zmiany. Sprawdź plik na pendrive. Czy jest tam może również tweaks.sh? Jeśli tak, to również musi zostać zmieniony w ten sam sposób.
Prawie nie sprawdziłem pliku USB, ponieważ tak wiele razy w nim byłem, żeby upewnić się, że jest poprawny... Ale sprawdziłem jeszcze raz... Nadal było napisane 70... westchnienie.... Nie mam pojęcia jak ani co zrobiłem... Zmieniłem to znowu na 74, spróbowałem ponownie i wszystko zadziałało! Okazuje się, że jestem po prostu głupkiem, dzięki!

Świetny przewodnik! Wypróbuję to później. FYI Uważam, że uruchamiasz cd tmp/mnt/sd?1, aby przejść do właściwego dysku bez konieczności wiedzy, czy jest to gniazdo a czy b.

Czy wiesz, czy Touchscreen While Moving działa z Android Auto?

Edycja: Wypróbowane. Działało świetnie!
Więc to na pewno zadziałało dla ekranu dotykowego w Android Auto

Cześć,
Ostrzeżenie dla 74.00.331 ❗
Instalacja poprawek AIO w wersji oprogramowania 74.00.331 może wyłączyć bezprzewodowy CarPlay. Poprawki AIO są zalecane tylko dla wersji 74.00.324 i niższych.

Specjalne podziękowania dla @ktk i @Kore za pomoc w mojej instalacji w komentarzach do posta tego. Zajęło mi trochę czasu przewijanie komentarzy tego posta, żeby to zadziałało, więc postanowiłem stworzyć dedykowany post FW 74. Mam nadzieję, że to pomoże kolejnej osobie, która będzie chciała zainstalować ten mod.

Spróbuję stworzyć listę działających poprawek. Zostaw komentarz z poprawkami, które zainstalowałeś i na jakim FW.

Lista przetestowanych poprawek:
  • ✅ Obraz tła
  • ❔Niestandardowe kolory systemu informacyjno-rozrywkowego
  • ❔Poprawki menu głównego
  • ❔Kolory tekstu
  • ✅ Ekran dotykowy podczas jazdy
  • ✅ Usuń ostrzeżenie o bezpieczeństwie kamery
  • ✅ Pętla menu głównego
  • ✅ Mod krótszego opóźnienia
  • ✅ Kolejność listy źródeł dźwięku
  • ✅ Usuń odpowiedź na wiadomość
  • ✅ Animacja rozruchu
  • ❔Mod audio USB
  • ❔Usuń odpowiedź na wiadomość
  • ✅ Odtwarzacz wideo
  • ✅ Prędkościomierz
  • ❔Odbiornik Castscreen
  • ❔Aplikacja AIO Tweaks
  • ✅ Koniec z zastrzeżeniami
  • ✅ Półprzezroczysta grafika czujnika parkowania
  • ✅ Ulepszona pętla listy
  • ✅ Koniec z sygnałami dźwiękowymi
  • ❔Pauza po wyciszeniu
  • ✅ Menu diagnostyczne 1 sek.
  • ✅ Poprawki paska stanu
  • ✅ Większa grafika albumu
  • ✅ Zmień ramkę pustej grafiki albumu
  • ✅ Swapfile
  • ✅ Poprawka zużycia paliwa
  • ❔Aplikacja Android Auto Headunit

Wymagania

Zgodność oprogramowania
: Ten przewodnik jest przeznaczony specjalnie dla oprogramowania układowego Mazda Connect w wersji 74 i nowszych.
(Mój system działa z FW 74.00.324A EU na Mazdzie MX-5 ND RF 2017).

Sprzęt:
  • Dysk USB sformatowany do FAT32.
  • Klawiatura USB
Krok 1: Pobierz oprogramowanie Mazda AIO Tweaks

1. Pobierz najnowszą wersję Mazda AIO Tweaks:
    • Odwiedź oficjalną stronę Mazda AIO Tweaks: Mazda AIO Tweaks.
    • Pobierz odpowiednią wersję dla swojego systemu operacyjnego.
  2. Odłącz komputer od Internetu i otwórz oprogramowanie Mazda AIO Tweaks.
  3. Jeśli komputer jest podłączony do Internetu, otrzymasz ten komunikat o błędzie (po uruchomieniu aplikacji możesz ponownie podłączyć komputer do Internetu):

View attachment 298699
Krok 2: Wybierz i dostosuj poprawki

1. Podłącz dysk USB do komputera i upewnij się, że jest pusty i sformatowany do FAT32.
  2. W oprogramowaniu Mazda AIO Tweaks wybierz poprawki, które chcesz zainstalować:
    • Zainstalowałem następujące poprawki:
      • Ekran dotykowy podczas jazdy
      • Mod krótszego opóźnienia
      • Koniec z zastrzeżeniami
      • Koniec z sygnałami dźwiękowymi
  3. Zbuduj swój pakiet instalacyjny:
    • Kliknij "Opcje instalacji" w lewym górnym rogu i wybierz "Zbuduj run.sh".
      View attachment 298701
    • Po wybraniu poprawek kliknij Rozpocznij kompilację.

View attachment 298702

• Oprogramowanie wygeneruje niezbędne pliki i zapisze je na dysku USB.
Krok 3: Przygotowanie USB

1. Na USB zmodyfikuj plik "run.sh" po skompilowaniu poprawek. Wyszukaj "-eq 70" i zamień na "-eq 74".

View attachment 298706

2. Pobierz całą zawartość z tego Github.

View attachment 298708

3. Umieść wszystkie pliki/foldery w folderze głównym dysku USB. Twój USB powinien teraz wyglądać tak:

View attachment 298710

Krok 4: Instalowanie poprawek w samochodzie
Dodałem film z instalacji w moim samochodzie na dole tego posta.

Podczas instalowania aktualizacji w Mazdzie samochód zwykle pozostaje w pozycji „WŁ.” przez około 25 minut (bez włączonego silnika), jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte. Ten proces nie powinien zająć nawet 25 minut, ale jeśli spędzasz trochę czasu, sugeruję wciskanie sprzęgła co 15 minut. W przypadku samochodów z automatyczną skrzynią biegów wierzę, że możesz nacisnąć pedał hamulca, aby uzyskać ten sam efekt.
  1. Włącz samochód; nie musisz włączać silnika
  2. Podłącz dysk USB i klawiaturę
    • W mojej jednostce musiałem wyłączyć przełącznik sprzętowy dla Apple CarPlay, aby system rozpoznał USB. Użyłem górnego USB-A do klawiatury i dolnego USB-C do dysku USB (z adapterem USB-A do USB-C).

View attachment 298709
  3. Przejdź do „Rozrywka” i wybierz dysk USB.
  4. Poczekaj na menu podręczne i kliknij terminal.
  5. Poczekaj kolejne 20 sekund i ponownie kliknij terminal po pojawieniu się drugiego menu (więcej informacji w filmie)
  6. Przejdź do dysku USB za pomocą „cd tmp/mnt/sdb1”
    • Może być „cd tmp/mnt/sda1” w twoim systemie. Obejrzyj film, aby zobaczyć, jak nawiguję po jednym folderze na raz.
  7. Uruchom polecenie „ls”, aby wyświetlić zawartość folderu, potwierdź obecność pliku „run.sh” i uruchom poprawkę za pomocą polecenia „sh run.sh”
  8. Zostaniesz poproszony o potwierdzenie instalacji, wybierz „TAK - DALEJ”.
  9. Poczekaj na zakończenie instalacji.
Cześć, czy mógłbyś wiedzieć, dlaczego w kroku 4.4 menu nie pojawia się u mnie. Używam wersji 74.00.311 EU N w Mazdzie cx 5

Discussion starter · #135 ·
Cześć,

Cześć, czy byłbyś w stanie dowiedzieć się, dlaczego na kroku 4.4 menu nie pojawia się u mnie. Uruchamiam wersję 74.00.311 EU N na Mazda cx 5
Co się dzieje na ekranie, czy próbuje odtworzyć MP3 na dysku USB, jak widać na filmie, który zamieściłem?

Discussion starter · #136 ·
Cześć, jeśli ktoś chce to zrobić z uszkodzonym ekranem dotykowym, zmodyfikowałem trochę pliki i zrobiłem mały opis :). (nawigacja w menu diagnostycznym na ślepo za pomocą myszy.)
Możesz to znaleźć na moim githubie shunceyb/mzd74-tweaks-no-touch
Dodałem link do twojego githuba w przewodniku, dzięki!

121 - 139 of 214 Posts