2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Konserwacja szyberdachu

5.9K views 13 replies 7 participants last post by  paulff3  
#1 · (Edited)
Mój szyberdach sportowy M3 z 2014 roku czasami sprawia wrażenie, jakby potrzebował trochę smaru. Zauważam to, gdy podnoszę tył, a nie gdy przesuwam go do tyłu. Czasami w tym ruchu odczuwam lekkie szarpnięcia. Mechanizm wygląda naprawdę czysto, o ile mogę zobaczyć. Często czyszczę samochód i włączam szyberdach, ale kupiłem go używanego, więc nie mam pojęcia, jak ostrożny był pierwszy właściciel, chociaż, jak powiedziałem, wygląda dla mnie całkiem dobrze.

Prowadziłem trochę badań i myślę, że trochę Jig-A-Loo może być dobrym pomysłem, ale nie chcę robić niczego, co mogłoby zniszczyć jakiekolwiek plastikowe lub gumowe części w środku. Szukałem tutaj problemów z szyberdachem i nie znalazłem żadnych wątków poruszających ten temat.

Wszelkie rady będą mile widziane :)

Jig-A-Loo

#2 ·
Nie jestem pewien - i sam się nad tym zastanawiałem - ale podejrzewam, że coś w rodzaju smaru silikonowego dobrze by się sprawdziło. Potrzebujesz czegoś, co zostanie na jakiś czas. Smar penetrujący, taki jak WD40, to zły pomysł.

Być może specyfikacja znajduje się w instrukcji serwisowej. Link znajduje się na forach DIY. Warto zajrzeć, ale ostrzegam, Mazda może być naprawdę zła w kwestii specyfikacji dla różnych smarów, takich jak ten. Określają 'smar do gumy' i 'smar przeciwstukowy do hamulców', a następnie w ogóle nie ma specyfikacji dla zawiasów drzwi.

#12 ·
... Warto rzucić okiem, ale ostrzegam, Mazda może być naprawdę zła w kwestii specyfikacji dla różnych smarów, takich jak ten. Określają "smar do gumy" i "smar przeciwgrzechotkowy do hamulców" do hamulców, a następnie w ogóle nie ma specyfikacji dla zawiasów drzwi.
Smar wysokotemperaturowy, przeciwgrzechotkowy do klocków hamulcowych (stosować oszczędnie): "Silglyde"; smar do gumy do uszczelnień hamulcowych, uszczelnień przeciwpyłowych zacisku: poszukaj produktu Würth do tego celu. Nie ma on bardzo wysokiej temperatury topnienia. Oba to smary litowo-mydlane bez węglowodorów (które mogą powodować niszczenie gumy).

#11 ·
Dobrze wiedzieć. Nigdy nie smarowałem żadnego z moich szyberdachów, tylko zawiasy drzwi i WLG sprawdziło się bardzo dobrze. Rzadko używam mojego szyberdachu, ponieważ tak naprawdę nie jestem jego fanem. Może uchylę go w nocy latem.

#14 ·
Użyłem szmaty, aby zakryć obszary, których nie chciałem traktować. Drzwi są teraz bardzo gładkie.