2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
Status
Not open for further replies.
361 - 380 of 938 Posts
Sprawdzam tylko, czy ktoś z Wielkiej Brytanii zaktualizował swój samochód? Mój samochód został kupiony w zeszłym roku, od tego czasu był na różnych akcjach serwisowych i właśnie odebrałem samochód po resecie ECU, gdzie twierdzą, że oprogramowanie zostało zaktualizowane. Tak jednak nie jest, wciąż mam wersję 10013, która jest dokładnie tą samą wersją, jaką miałem w czerwcu 2019 roku.

A tak przy okazji, kiedy mówisz "włącz zapłon", zakładam, że po prostu naciskasz start, aby włączyć samochód, a nie wciskasz sprzęgła w tym samym czasie, aby "uruchomić zapłon", nie chcesz, żeby silnik pracował?

...kiedy mówisz "włącz zapłon", zakładam, że po prostu naciskasz start, aby włączyć zasilanie samochodu, a nie wciskasz sprzęgła w tym samym czasie, aby "uruchomić zapłon", nie chcesz, żeby silnik pracował?
To nie ma znaczenia.

Tylko żebyś wiedział, zaktualizowałem mój samochód z 10013 do 10049 (UE). W moim 2019 UK Sport Lux. Następnie zabrałem go na przejażdżkę, aby przetestować jak najwięcej systemów.

Nowe zauważalne zmiany

1. TSR działa teraz podczas uruchamiania Android Auto
2. Teraz otrzymujesz powiadomienie o zbliżaniu się do kamer drogowych. Otrzymujesz ostrzeżenie głosowe, gdy zbliżasz się do kamery i gdy mniej więcej ją mijasz. Słyszałem ostrzeżenia zarówno dla fotoradarów, jak i kamer na czerwonym świetle. Oprogramowanie nawigacyjne nie musi być uruchomione, aby ta funkcja działała. Nie testowałem jednak, czy nadal działa w Android Auto
3. Teraz otrzymujesz komunikat głosowy informujący o zwolnieniu, jeśli zbliżasz się do fotoradaru i jedziesz szybciej niż TSR (jest to dodatek do starego sygnału dźwiękowego, którego nadal możesz używać)

Jedną rzeczą, którą jestem ciekawy, czy teraz działa, jest możliwość odbierania połączeń WhatsApp z elementów sterowania na kierownicy. Zawsze mnie to irytowało, przycisk odpowiedzi nic nie robi (działa w przypadku normalnych połączeń komórkowych) i można się rozłączyć, ale nie można odebrać. Zaktualizuję, gdy będę mógł to przetestować.

Wszystko inne wydaje się w porządku, dam znać, jeśli coś będzie nie tak. Dla mnie aktualizacja przebiegła sprawnie, jestem bardzo techniczny, rootuję telefony i wkładam podejrzane oprogramowanie układowe na konsole do gier itp., ale w przypadku samochodu aktualizacja jest prosta, gdyby coś poszło nie tak, byłbym w dupie :D

Uwaga dla innych, upewnij się, że używasz dysku USB sformatowanego w FAT32 (to samo dotyczy, jeśli chcesz umieścić filmy itp. na dysku), zaktualizowałem swój z włączonym silnikiem, tylko po to, aby uniknąć potencjalnego automatycznego wyłączenia. Zajęło to około 10 minut, może mniej, wykonało 6 aktualizacji, kilka z nich zakończyło się w około 5 sekund, reszta trwała 2 lub 3 minuty. I to było na tyle.

Edycja:

Tak, ostrzeżenia o fotoradarach nadal działają, gdy masz otwarte Android Auto i myślę, że błąd został naprawiony podczas próby odebrania połączeń WhatsApp za pomocą przycisków na kierownicy.

Dotyczy to TYLKO północnoamerykańskiej Mazdy 3 BP z 2019 roku, inne kraje wkrótce wprowadzą podobne rozwiązania.
Witaj ASH8
Czy masz więcej szczegółów na temat krajów, których to dotyczy?
Czy w praktyce Mazda Europe będzie mogła aktywować usługi Connected Services w moim 2019 roku?

Cześć ASH8
Czy masz więcej szczegółów na temat obowiązujących krajów?
Czy w praktyce Mazda Europe będzie mogła aktywować usługi Connected Services w moim 2019 roku?
Myślę, że to zależy od kraju, na przykład w Wielkiej Brytanii byłoby to nielegalne, ponieważ nie wolno zostawiać uruchomionego samochodu bez nadzoru, więc uruchomienie samochodu z aplikacji zasadniczo oznaczałoby, że samochód pracuje bez nadzoru.

Myślę, że to zależy od kraju, na przykład w Wielkiej Brytanii byłoby to nielegalne, ponieważ nie wolno zostawiać uruchomionego samochodu bez nadzoru, więc uruchomienie samochodu z aplikacji zasadniczo oznaczałoby, że samochód pracuje bez nadzoru.
Wątpię, czy byłoby na to duże zapotrzebowanie w Wielkiej Brytanii, ale nie jest to nielegalne, jeśli samochód znajduje się na terenie prywatnym, takim jak podjazd.

Czy komuś udało się zainstalować oprogramowanie układowe EU dla Connect II w samochodzie z USA, to znaczy rozwiązać problemy z językami EU, regionem EU i kartą SD z mapami EU, aby były rozpoznawane w samochodzie z USA z oprogramowaniem układowym USA?

Wątpię, żeby było na to duże zapotrzebowanie w Wielkiej Brytanii, ale nie jest to nielegalne, jeśli samochód znajduje się na terenie prywatnym, takim jak podjazd.
Zgadza się, dotyczy to tylko dróg publicznych, ale w niedawnej kontroli statystycznej, która dotyczyła zmiany w 2030 r. na sprzedaż wyłącznie samochodów elektrycznych, stwierdzono, że mniej niż 5% kraju ma prywatny parking poza drogą. To oznacza, że 95% właścicieli samochodów nie może legalnie korzystać z funkcji i 95% właścicieli samochodów, którzy również nie mogą legalnie ładować swojego pojazdu w domu.

Zaktualizowano z 10018 do 11012 w kanadyjskiej Mazdzie 3. Na razie nie widać żadnych różnic. Aktualizacja przebiegła zgodnie z opisem.

Jak sprawdzić, który region? Co to jest ADR? Jestem z Indonezji i używam wersji 10015. I czy mogę używać oprogramowania układowego z innego regionu? Dzięki

Wątpię, żeby było na to duże zapotrzebowanie w Wielkiej Brytanii, ale nie jest to nielegalne, jeśli samochód znajduje się na terenie prywatnym, takim jak podjazd.
Wygląda na to, że nadchodzi/jest dostępne w Wielkiej Brytanii.

"Connected Services" są obecnie dostępne tylko dla właścicieli zupełnie nowego modelu Mazda MX-30. Dostawy rozpoczną się na początku 2021 roku.

Zmieniłem mój system informacyjny z 10019 na 10049(EU). TSR jest teraz wyświetlane na HUD podczas korzystania z Carplay. Myślałem też, że nawigacja działa na HUD z carplay, szkoda, że to jeszcze nie działa.

Otrzymałem mojego M3 Turbo w zeszłym tygodniu i widzę, że wersja to 11016 (nowsza), ale moje ustawienia pokazują NA04. Czy to oznacza, że oprogramowanie układowe NA01 opublikowane na tym forum nie będzie działać w moim samochodzie? Czy jest jakaś różnica między NA01 a NA04?

Więc, ja też wczoraj dostałem 2021 PP Turbo i chcę wspomnieć o 2 rzeczach.

1. Moja wersja to NA04 (zamiast NA01, o której wszyscy wspominają) i 11016, co i tak jest wyższe niż na serwerze.
2. W ustawieniach w moim urządzeniu są opcje "Sprawdź aktualizacje" i "Aktualizuj automatycznie". Wygląda na to, że jest przeznaczone do aktualizacji bezprzewodowej, a nie tylko za pomocą metody USB. Czy to nowość na rok 2021? Czy to może powód, dla którego wersja to NA04, a nie NA01?

2. W ustawieniach w moim urządzeniu znajdują się opcje "Sprawdź aktualizacje" i "Aktualizuj automatycznie". Wygląda na to, że jest przeznaczone do aktualizacji bezprzewodowej, a nie tylko za pomocą metody USB. Czy to nowość na rok 2021? Czy to może powód, dla którego wersja to NA04, a nie NA01?
Mój model US z 2020 roku również ma opcję "Sprawdź aktualizacje". Wyobrażam sobie, że korzystałby z sprzętu Connected Services. Ale tu zaczyna się zabawa... od czasu, gdy mam mój model z 2020 roku, pojawiło się wiele aktualizacji oprogramowania układowego connect i żadna z nich nie przyszła drogą radiową. Nawet jeśli aktualizacje miały kilka miesięcy. Może Mazda będzie z tego korzystać tylko w przypadku pilnych poprawek, a może po prostu po to, żebyś czuł się dobrze ze swoim samochodem :)

Szybkie pytania:

1) Czy łatwo jest przywrócić oprogramowanie układowe, jeśli zaktualizujesz je do najnowszej wersji, a następnie zdecydujesz, że nie chcesz określonej funkcji?

2) Jaka jest różnica między Connected Services a oprogramowaniem układowym Connect?

3) Czy oprogramowanie pobrane na dysk FAT32 korzysta z dodatkowych funkcji, które nie są oferowane domyślnie?

Discussion starter · #380 · (Edited)
Jednostka Telemetryczna (TCU) podłączona do systemu pod deską rozdzielczą nie może połączyć się z Usługami Połączonymi, w przypadku połączenia ze smartfonem w Mazda 3 2019..
W przypadku Mazda 3 2019 musi to zostać aktywowane przez dealera Mazda (USA) za pomocą MDARS, systemu napraw wyłącznie dla dealerów.
Ta PROCEDURA TYLKO DLA DEALERÓW przez Twojego dealera Mazda musi być wykonana w następującej kolejności..
Przeprogramowanie BCM
Przeprogramowanie LFU
Przeprogramowanie TCU
Aktywacja za pomocą smartfona
Aktualizacja oprogramowania układowego CMU (jeśli jest potrzebna)

Następnie klient pobiera aplikację My Mazda w wersji 6 lub nowszej i
musi wprowadzić swoje dane i PEŁNY numer VIN samochodu, aby mieć działające usługi Mazda Connect Services.

Jest to DOSTĘPNE TYLKO dla następujących modeli Mazda z tym, co nazywam Mazda Connect II lub tych samochodów, które używają .kwi FIRMWARE w CMU.
Mazda 3 2019-2021
2020-2021 CX-30
2021 CX-5

2021 CX-9
MX-30 Hybrid i EV

WSZYSTKIE FAQ i SZCZEGÓŁY wymienione PONIŻEJ dotyczą TYLKO samochodów z USA i działają tylko w sieci Verizon/AT&T dla funkcji „Wi-Fi w pojeździe” i użytkowania.

Reszta świata Aplikacja będzie taka sama, ale będzie działać z największymi dostawcami sieci komórkowych w Twoim kraju.
TO ZOSTANIE OSTATECZNIE WPROWADZONE NA TYCH RYNKACH ŚWIATOWYCH, takich jak Wielka Brytania, UE, A NASTĘPNIE dla ADR 4A itp.

WIĘKSZOŚĆ PYTAŃ I ODPOWIEDZI PONIŻEJ BĘDZIE MIAŁA ZASTOSOWANIE LUB JEST TAKA SAMA DLA INNYCH RYNKÓW ŚWIATOWYCH, KTÓRE UŻYWAJĄ IDENTYCZNEJ lub tej samej aplikacji MyMazda w wersji 6.0.0..

361 - 380 of 938 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.