2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Jak trwale wyłączyć i-stop w 10 sekund

3 reading
301K views 45 replies 40 participants last post by  ajg  
#1 · (Edited by Moderator)
Ok, zacznę od powiedzenia dlaczego. System i-stop ma oszczędzać paliwo, bla bla bla, no cóż, mój samochód przejechał dziś 10 000 km i według aplikacji w samochodzie i-stop zaoszczędził mi 24 km! Wow.

To jest zużycie silnika mojego samochodu spowodowane ciągłymi restartami i szarpaniem w kabinie oraz dyskomfortem siedzenia w upalne, letnie dni z temperaturą 36+ stopni bez klimatyzacji, aby mój samochód mógł zaoszczędzić marną łyżeczkę paliwa, po prostu nie jest to kompromis, na który jestem gotów się zgodzić.

Dodatkowo mój samochód ma manualną skrzynię biegów, więc 50% czasu psuje mi starty, ponieważ mój mózg psychologicznie nie chce wkręcać silnika w ciągu ułamka sekundy po uruchomieniu silnika.

nienawidzę tego tak bardzo, że zaczęło mi to psuć samochód.

Rozmawiałem z Mazdą, nie mogą/nie chcą tego wyłączyć, ponieważ jest to funkcja bezpieczeństwa, lol.

Teraz wiem, że jest przycisk, aby wyłączyć to ręcznie, ale działa to tylko na tę podróż - domyślnie włącza się ponownie w następnej podróży, chciałem bardziej trwałego rozwiązania, więc oto jak.

Weź kartkę papieru, złóż ją i zablokuj cholerny przycisk! Walah! Koniec z i-stop.

Wiem, że to trochę nieestetyczne, ale teraz działa za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, natychmiast piszczy, aby mi powiedzieć, że i-stop jest wyłączony. :)

Bardzo, bardzo szczęśliwy. I przepraszam za rant.

Matt.

#5 ·
Tak, dzięki, może spróbuję czegoś takiego, właściwie to wymyśliłem na parkingu, czekając aż moja żona skończy pracę, więc nie miałem czasu, żeby stworzyć coś schludnego. Zrobię to w weekend.

Uwielbiam ten hack monitora haha

#7 ·
Też nienawidzę, zatrzymuję się i mówię, że ten system to oszustwo... nic więcej. Zawsze wyłączam i-stop, kiedy uruchamiam samochód... Nie obchodzi mnie to, że drzewa rosną na mzd... blaaah

#11 ·
Istnieje rozwiązanie wyłączające istop, wiedząc, że przycisk istop tłumaczy się jako 85 omów, można zaprojektować mały obwód, który wprowadza te 85 omów do systemu tylko przez pierwsze 5 sekund po uruchomieniu samochodu. Zrobiłem to, tylko tranzystor N-FET z małym przekaźnikiem 12 V i kilkoma rezystorami oraz jednym kondensatorem. Och, i 85 omów R ;)

#13 ·
Istnieje rozwiązanie wyłączające istop, wiedząc, że przycisk istop tłumaczy się jako 85 omów, można zaprojektować mały obwód, który wprowadza te 85 omów do systemu tylko przez pierwsze 5 sekund po uruchomieniu samochodu. Zrobiłem to, tylko tranzystor N-FET z małym przekaźnikiem 12 V i kilkoma rezystorami i jednym kondensatorem. Och, i 85 omów R ;)
Cześć, czy jest szansa na konkretną listę części i schemat? (Jeden skierowany do manekinów będzie idealny)

Dzięki z góry

#12 ·
zworka

Możesz również spróbować włożyć kabel rozruchowy między zaciski kablowe za przełącznikiem. Chodzi o to, aby dwa kable były połączone tak, jakby przycisk był cały czas wciśnięty.

Nie wiem, jak to wpływa na system samochodu, ale to samo, co wciśnięcie kawałka kartonu na przycisk, ale bez szpecącego kartonu.

#16 ·
Dziękuję Matt

Właśnie kupiłem Mazdę 3 sp25 i istop prawie spowodował dla mnie wypadek. Skręcałem w prawo i prawie się zatrzymałem, gdy zmieniły się światła, a samochód jadący w moim kierunku zatrzymał się na światłach. Szybko spróbowałem przyspieszyć, a komputer był zdezorientowany, czy chcę się zatrzymać, czy jechać i wydał dziwny dźwięk i przez kilka sekund nic nie robił, a potem przyspieszył. Zapytałem technika, czy jest bezpiecznik, aby usunąć problem, ale nic.

Dziękuję bardzo za to proste rozwiązanie.

Nie przestałem śmiać się z twojego postu.

Pozdrawiam

#18 ·
#19 ·
Ok, pozwólcie, że zacznę od wyjaśnienia dlaczego. System i-stop ma oszczędzać paliwo, bla bla bla, no cóż, mój samochód przejechał dziś 10 000 km i według aplikacji w samochodzie i-stop zaoszczędził mi 24 km! Wow.

To w porównaniu do zużycia silnika mojego samochodu z powodu ciągłych restartów i drżenia w kabinie oraz dyskomfortu związanego z siedzeniem w australijskim lecie 36+ stopni bez klimatyzacji, aby mój samochód mógł zaoszczędzić marną łyżeczkę paliwa, po prostu nie jest to kompromis, na który jestem gotów pójść.

Dodatkowo mój samochód ma manualną skrzynię biegów, więc 50% czasu psuje mi to starty, ponieważ mój mózg psychologicznie nie chce wkręcać silnika w ciągu ułamka sekundy po uruchomieniu silnika.

nienawidzę tego tak bardzo, że zaczęło mi to psuć samochód.

Rozmawiałem z Mazdą, nie mogą/nie chcą tego wyłączyć, ponieważ jest to funkcja bezpieczeństwa, lol.

Teraz wiem, że jest przycisk, aby wyłączyć go ręcznie, ale działa to tylko na tę podróż - domyślnie włącza się ponownie w następnej podróży, chciałem bardziej trwałego rozwiązania, więc oto jak.

Weź kartkę papieru, złóż ją i zablokuj cholerny przycisk! Walah! Koniec z i-stop.

Wiem, że to trochę nieestetyczne, ale teraz działa, za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, natychmiast piszczy, aby mi powiedzieć, że i-stop jest wyłączony. :)

Bardzo, bardzo szczęśliwy. I przepraszam za tyrady.

Matt.
Czuję Twój ból!
Mam inne, bardzo proste rozwiązanie, włącz ogrzewanie przedniej szyby samochodu, a nadpisuje ono iStop jako powód bezpieczeństwa - na wypadek gdyby ogrzewanie musiało być włączone, aby widzieć w lodowatych warunkach! Waalaa, gotowe!
Oba przednie boczne otwory wentylacyjne nadal działają, więc przepływ powietrza jest nadal całkiem dobry. Nie jestem pewien co do dnia powyżej 35 stopni, ale przez pozostałe 350 dni w roku jest to idealne rozwiązanie :)

#29 ·
Czuję twój ból!
Mam kolejne bardzo proste rozwiązanie, włącz ogrzewanie przedniej szyby samochodu, a ono nadpisuje iStop ze względów bezpieczeństwa - na wypadek, gdyby ogrzewanie musiało być włączone, aby widzieć w lodowatych warunkach! Waalaa, gotowe!
Oba przednie boczne otwory wentylacyjne nadal działają, więc przepływ powietrza jest nadal całkiem dobry. Nie jestem pewien co do dnia z temperaturą powyżej 35 stopni, ale przez pozostałe 350 dni w roku jest to idealne rozwiązanie :)
Wykałaczka zamiast złożonego papieru sprawdza się dobrze. Włóż jeden koniec w każdy przekątny róg i przytnij obcinaczkami bocznymi dla schludności

#21 ·
ISTOP

Jeśli spojrzysz na ujemne połączenie akumulatora, zauważysz na nim małe dodatkowe połączenie, to jest istop, odłącz je i nigdy więcej nie martw się o istop. Jeśli kiedykolwiek zechcesz je z powrotem, po prostu podłącz je ponownie i postępuj zgodnie z procedurą resetowania Mazda istop. Albo to, albo po prostu idź do Mazdy, a oni odłączą to za ciebie.

#22 ·
Jeśli spojrzysz na ujemne połączenie akumulatora, zauważysz na nim małe dodatkowe połączenie, to jest i-stop, odłącz je i nigdy więcej nie martw się o i-stop. Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał je z powrotem, po prostu podłącz je ponownie i postępuj zgodnie z procedurą resetowania Mazda i-stop. Albo po prostu idź do Mazdy, a oni odłączą to za ciebie.
Czy możesz udostępnić zdjęcie dokładnego dodatkowego połączenia, aby każdy był odpowiednio prowadzony, sir? Dzięki!

Wysłane z mojego SM-G970F za pomocą Tapatalk

#25 ·
Aby zatrzymać i-stop, musisz zrobić następujące czynności:
Otwórz maskę silnika, zamek ma plastikową osłonę, dwa punkty, dwa otwory, w które wkładasz śrubokręt. Zobaczysz przełącznik z kablem elektrycznym. Funkcją przełącznika jest otwarcie po podniesieniu maski i wyłączeniu i-stop, tryb serwisowy. Ten przełącznik musi być zablokowany, aby dezaktywować funkcję i-stop. Możesz to zrobić, demontując pozycję lub wkładając plastikowy element między korpus przełącznika a metalowe ostrze jego napędu. Od dawna stosuję metodę blokowania metalowego ostrza, wynik i-stop zatrzymał się bez błędów w działaniu silnika.

#28 ·
Aby zatrzymać i-stop, musisz zrobić następujące czynności:
Otwórz maskę silnika, zamek ma plastikową osłonę, dwa punkty, dwa otwory, w które wkładasz śrubokręt. Zobaczysz przełącznik z kablem elektrycznym. Funkcją przełącznika jest otwarcie, gdy maska ​​jest podniesiona, a i-stop wyłączony, tryb serwisowy. Ten przełącznik musi być zablokowany, aby dezaktywować funkcję i-stop. Możesz to zrobić, demontując pozycję lub wkładając plastikowy element między korpus przełącznika a metalowe ostrze jego napędu. Od dawna stosuję metodę blokowania metalowego ostrza, wynik i-stop zatrzymał się bez błędów działania silnika.
Przełączenie przełącznika maski wyłącza iStop.....& alarm.

Wysłane z mojego SM-G970F za pomocą Tapatalk

#26 ·
Jestem w 100% przekonany, że istnieje sposób, aby to wyłączyć. Kupiłem MX-5 z salonu (w Japonii) z i-stop. Przez pierwszy miesiąc nigdy się nie włączał. Myślałem, że system jest zepsuty. Tak naprawdę było mi to obojętne, ponieważ nie chciałem z niego korzystać. Potem, po około 1 miesiącu, miałem dużo prac elektrycznych przy moim samochodzie. Włożono kamerę cofania, podłączono na stałe kamerę samochodową i włożono czytnik kart autostradowych. Jestem prawie pewien, że zresetowali samochód do ustawień fabrycznych, robiąc to wszystko. I od drugiej, kiedy wyjechałem nim z warsztatu tego dnia, i-stop zaczął działać normalnie. Jestem przekonany, że Mazda jest w stanie to wyłączyć i robi to w niektórych lub wszystkich samochodach wystawowych, ponieważ nie chcą, aby ten głupi system włączał się, gdy ludzie testują swoje samochody.

#31 ·
Mam Mazdę 6 z 2013 roku i postanowiłem pokazać, jak proste jest wyłączenie przełącznika maski. Zrobiłem to dla przyjaciela, którego córka ma CX-3 i również chciała go wyłączyć. Z powodu izolacji COVID-19 nie mogłem tam pojechać i mu pomóc, ale postanowiłem wczoraj rano zrobić kilka zdjęć i wysłać je do niego z kilkoma komentarzami. Australijska Mazda 6 2.2L Turbo Diesel z 2013 roku.

Attachments

#32 ·
Ok, pozwólcie, że zacznę od wyjaśnienia dlaczego. System i-stop ma oszczędzać paliwo, bla bla bla, no cóż, mój samochód osiągnął dziś 10 000 km i według aplikacji w samochodzie i-stop zaoszczędził mi 24 km! Wow.

To w porównaniu do zużycia silnika mojego samochodu z powodu ciągłych restartów i drgań w kabinie oraz dyskomfortu siedzenia w australijskie letnie dni 36+ stopni bez mojej klimatyzacji, aby mój samochód mógł zaoszczędzić marną łyżeczkę paliwa, po prostu nie jest to kompromis, na który jestem gotów się zgodzić.

Do tego dochodzi fakt, że mój samochód ma manualną skrzynię biegów, więc w 50% przypadków psuje mi to starty, bo mój mózg psychologicznie nie chce wkręcać silnika w ciągu ułamka sekundy po uruchomieniu silnika.

Nienawidzę tego tak bardzo, że zaczęło mi to psuć samochód.

Teraz wiem, że jest przycisk, aby wyłączyć go ręcznie, ale działa to tylko na tę podróż - domyślnie włącza się ponownie w następnej podróży, chciałem bardziej trwałego rozwiązania, więc oto jak.

Weź kawałek papieru, złóż go i zablokuj cholerny przycisk! Walah! Koniec z i-stop.

Wiem, że to trochę nieestetyczne, ale teraz działa, za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, natychmiast piszczy, aby poinformować mnie, że i-stop jest wyłączony. :)

Bardzo, bardzo szczęśliwy. I przepraszam za rant.

Matt.
Cześć Matt2905
Najpierw energicznie kiwałem głową na twoje podsumowanie i-stip. Wszystko to!! Więc włączyłem mózg i to było moje rozwiązanie. Wywierciłem otwór 1,5 po obu stronach przycisku, obciąłem spinacz do papieru nieco dłuższy niż wymagany, włożyłem w niego krzywiznę, włożyłem każdy koniec w otwory, a następnie spłaszczyłem go. Preston gotowy. Pozdrawiam, Bobhay
277525

#33 ·
[QUOTE = "Redtag, publicación: 2440275, miembro: 538067"]
Cześć przyjaciele,
Ja też nienawidzę I-stop i jeżdżę w australijskie lato. Słyszałem, że I-stop nie zadziała, jeśli samochód uzna, że maska jest otwarta. Dlaczego więc nie oszukać czujnika maski zamiast pracować przy przełączniku na desce rozdzielczej?
Redtag
[/CITAR]
I ZROBIŁEM TO. ALE TO WYŁĄCZA ALARM. NIE CENTRALNY ZAMEK. ALE ALARM MAZDA 6 2019 MT