Jeśli zauważysz, że rozpoczęła się regeneracja (wysokie zużycie paliwa, hałas wydechu, wskaźnik silnika i-Stop), po prostu zredukuj bieg lub dwa. Gdy obroty silnika przekroczą 3000, regeneracja jest zakończona w mniej niż 5 minut.
Krótka odpowiedź brzmi TAK, ale...Mój robi to samo. Olej ulega zanieczyszczeniu (wzrost do znaku "x") w około 3000 km.
Regeneracja następuje co 80-100 km - to jeden z problemów
Innym problemem jest: podczas regeneracji, natychmiastowe zużycie paliwa "gwałtownie rośnie" - jeśli jadę autostradą z prędkością 120 km/h, a natychmiastowe zużycie paliwa wynosi około 6 l/100 km - regeneracja się rozpoczyna i skacze do 18-20 l/100 km (przez 20 minut lub 30 km). Jeśli jadę w mieście, gdy trwa regeneracja, wtedy startując ze świateł, natychmiastowe zużycie paliwa wzrasta do 80 l/100 km (obroty utrzymywane poniżej 2500).
Czy ktoś może potwierdzić, jakie byłoby normalne zachowanie w tych warunkach?
Cóż, Yonef... Poszedłem do oficjalnego serwisu Mazdy w zeszłym tygodniu i są pewne 'Dobre wieści' i złe wieści...Dziękuję bardzo za szczegółową historię, Sasa Covic!
Cieszę się, że nie jestem jedynym z tym dziwnym problemem, którego żaden z oficjalnych przedstawicieli Mazdy nie potrafi rozwiązać. Wygląda na to, że masz dokładnie ten sam problem.
Proszę, daj mi znać, jakie było rozwiązanie tego problemu (jeśli go rozwiążą), abym mógł to "skopiować i wkleić"
Pomoc jest bardzo mile widziana!
Aratol,To brzmi bardziej jak problem z oprogramowaniem w ECU. To problem, który wcale nie jest unikalny dla Mazdy.
Minsanity,Jeśli używacie mniej lotnego bio-diesla (metylowy ester kwasów tłuszczowych lub mieszanka FAME), pomińcie to.
Diesle wyposażone w DPF nie zostały zbudowane do jazdy po mieście. Jeśli takie jest ich przeznaczenie, wybierzcie się na okresowe długie przejażdżki. DPF-y mogą działać prawidłowo (aktywna regeneracja) tylko przy wyższych temperaturach spalin (600°C +)....Nie można się do tego zbliżyć podczas krótkich i wolnych podróży.
Wysłane z mojego SM-G970F za pomocą Tapatalk
Wszyscy znamy 2 rodzaje regeneracji, które ECU uruchomi, gdy poczuje potrzebę. Użycie w mieście prawdopodobnie przyniesie ci więcej 'Aktywnego Cyklu Regeneracji', w którym paliwo zostanie wtryśnięte do katalizatora utleniającego. Więcej tego rodzaju regeneracji będzie wiązało się z ryzykiem rozcieńczenia oleju.Minsanity,
Rozumiem Twój punkt widzenia, ale... w jednym z moich poprzednich (długich, nudnych) postów napisałem:
'...I kiedy zapytałem ich, dlaczego mój samochód regeneruje DPF każdego dnia? - 'to w porządku... jazda po mieście'
Po tym miałem 180 km jazdy autostradą i 4 regeneracje... i poinformowałem ich - 'regeneracja to nie problem, po prostu sprawdź poziom oleju', powiedzieli...'
A ty napisałeś:
'Diesle wyposażone w DPF nie zostały zbudowane do jazdy po mieście.'
To nie pierwszy raz, kiedy znajduję lub czytam takie lub podobne stwierdzenie, ale powiem ci jedno:
Kupiłem pojazd pasażerski dla mojej rodziny, nie kupiłem ciężarówki...
Nigdy nawet nie pomyślałem, że producent taki jak Mazda mógłby wyprodukować pojazd pasażerski, który jest przeznaczony tylko do jazdy po autostradach... więc proszę, nie zrozum mnie źle, ale mój zdrowy rozsądek nie może zaakceptować tego rodzaju informacji.
Wszystkie inne marki samochodów w Europie używają tego samego paliwa, EGR, systemu DPF... kiedy wystąpi problem - wyczyść EGR, wyczyść DPF i jedź normalnie po tym... ale to nie jest ta sama sytuacja ze wspaniałą technologią diesla Mazda skyactive...
Ok, ale poza sugestią, że powinniśmy usunąć DPF lub kupić samochód benzynowy, masz jakiś inny pomysł?Wszyscy znamy 2 rodzaje regeneracji, które ECU uruchomi, gdy poczuje potrzebę. Użycie w mieście prawdopodobnie zapewni więcej "Aktywnego Cyklu Regeneracji", gdzie paliwo będzie wtryskiwane do katalizatora utleniającego. Więcej tego rodzaju regeneracji będzie wiązało się z ryzykiem rozcieńczenia oleju.
Jest to powszechnie znana wada silników Diesla z DPF, a nie specyficzna dla Mazdy, jak wspomniał @arathol. Merc, BMW (próbka poniżej), VW, Volvo i inne marki, wszystkie borykają się z tymi samymi problemami. Zawsze radzę tym, którzy szukają, aby wybrać benzynę, jeśli ich regularne trasy są krótkie i wolne.
Nie jesteś sam w swojej frustracji, proszę pana. Dlatego oferowane są usługi usuwania DPF, ale tylko do zastosowań "terenowych"... innymi słowy, e-niefunkcjonalne i nielegalne.![]()
![]()
Pozwólcie, że udostępnię wam ten post/wątek z Oz o ręcznej regeneracji autorstwa Ashme(@ASH8, czy to ty?[emoji4])Ok, ale poza sugestią, że powinniśmy usunąć DPF lub kupić samochód benzynowy, masz jakiś inny pomysł?
Próbowałem tego... w moim przypadku nie uruchomi to regeneracjiPozwólcie, że udostępnię wam ten post/wątek od Oza o ręcznej regeneracji autorstwa Ashme (@ASH8, czy to ty?[emoji4])
Ja też jestem ze starej szkoły i zgadzam się z gościem, że silniki Diesla z DPF nie są dla każdego.![]()
![]()
![]()
![]()
tried this...it wont trigger the regeneration in my case
Jestem skłonny podejrzewać to, co @arathol podejrzewał przez cały czas.This is sounding more like a software issue with the ECU. Its a problem that is not at all unique to Mazda.
Absolutnie zgadzam się z wątpliwościami, jakie ma Arathol, ale jak już powiedział Yonef, kiedy idziemy do oficjalnego serwisu dealerów, mówią, że nie ma błędu ECU - wymiana wtryskiwaczy 3000+€...brak gwarancji, że problem zostanie rozwiązany ( krótko mówiąc )!Jestem skłonny podejrzewać to, co @arathol podejrzewał przez cały czas.
Absolutnie się z Tobą zgadzam!Tak to widzę - System regeneracji działa prawidłowo....to znaczy, że robi to, co mówi mu oprogramowanie, zgodnie z ustawionymi parametrami. Problem polega na tym, że oprogramowanie ma błędy...
To rozczarowujące, ale - również absolutnie PRAWDZIWE!!!...i to jest coś, o czym technicy nie mają pojęcia. Wiedzą tylko, jak naprawiać rzeczy zgodnie z wykresami i procedurami w instrukcji serwisowej. Poza tym nie wiedzą o tym nic więcej niż Ty.
Jesteś na właściwym forum. Niewielu ma tu diesle lub je wybrało. Zapraszam do dzielenia się i narzekania, proszę pana. Jak ja to widzę? Jest to gdzieś pomiędzy ECU a DPF. A jeśli ci technicy powinni podejrzewać wtryskiwacze z jakiegokolwiek powodu, powinni byli spróbować je wyczyścić.... Co da czyszczenie lub nowe wtryskiwacze? Wtryskiwać lepiej i jeszcze więcej paliwa podczas aktywnych regeneracji, aby jeszcze bardziej rozcieńczyć olej?[emoji848] iStop i DPF to powody, dla których wybrałem Skyactivy bez nich. Szczerze mam nadzieję, że to polowanie zakończy się szczęśliwie.[emoji120] Proszę nas informować na bieżąco. Wysyłane z mojego SM-G970F za pomocą TapatalkAaaaaaand jeszcze jedna rzecz! Po wszystkich faktach, które zostały wspomniane we wcześniejszych postach, wciąż lubię myśleć, że pomimo wszystkich czujników i elektroniki - rozwiązanie może być bardzo proste (tylko myślę): Czujnik ciśnienia DPF to część, która wysyła błędne informacje i uruchamia regenerację! Jeśli założymy, że czujnik jest poprawny, a DPF jest czysty - może jest problem gdzieś pomiędzy tymi dwoma częściami? Z tego co rozumiem czujnik pobiera informacje z DPF za pomocą 2 węży? A co jeśli jeden z tych kiepskich gumowych węży jest lekko pęknięty lub lekko zatkany, akurat na tyle, żeby wysłać informację o niższym ciśnieniu do czujnika? A potem czujnik robi to, co powinien - zakłada, że DPF jest 'brudny' i informuje o tym ECU! Po tym ECU wysyła polecenie rozpoczęcia regeneracji i to błędne koło nigdy się nie kończy i jest stale powtarzane? Proszę wybaczyć mi to dziecinne wyjaśnienie, ale jestem bardzo obsesyjnie nastawiony do tego problemu i każdą wolną chwilę spędzam na próbach znalezienia jakiegoś logicznego rozwiązania tego problemu. Więc przepraszam, że was wszystkich denerwuję.
Hah, To dobry punkt Sasa!...
Czujnik ciśnienia DPF to część, która wysyła błędne informacje i uruchamia regenerację!
Jeśli założymy, że czujnik jest prawidłowy, a DPF jest czysty - może jest problem gdzieś pomiędzy tymi dwoma elementami?
Z tego, co rozumiem, czujnik pobiera informacje z DPF za pomocą 2 węży? Co jeśli jeden z kiepskich gumowych węży jest lekko pęknięty lub lekko zatkany, akurat na tyle, by wysyłać do czujnika informacje o niższym ciśnieniu? A potem czujnik robi to, co powinien - zakłada, że DPF jest "brudny" i informuje o tym ECU! Po tym ECU wysyła polecenie rozpoczęcia regeneracji i to błędne koło nigdy się nie kończy i jest stale powtarzane?
...