2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Nie działa po zastąpieniu CMU

1 reading
2K views 10 replies 5 participants last post by  PaulG2  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć wszystkim,
Ekran mojego Mazda3 jest często czarny. Powinien to być problem z CMU.
Kupiłem więc zamiennik, ale nie mogę go prawidłowo używać. Co powinienem zrobić, aby to rozwiązać?
Image

#2 ·
Nie, to nie. CMU musi być zaprogramowane do konfiguracji Twojego samochodu za pomocą MDARS. Wątpię, czy dealer wykona tę pracę za Ciebie, ale zawsze możesz zapytać. Jak doszedłeś do wniosku, że CMU jest uszkodzone? Czy Twój numer seryjny jest zawarty w powiadomieniu serwisowym?

#3 · (Edited)
Wcześniej poszedłem do serwisu w celu naprawy, ale nie naprawili tego, a problem nadal występował. Zasugerowali wymianę CMU i wycenili na 4000, więc tego nie zrobiłem. Skończyło się na tym, że kupiłem jeden na eBayu i sam go zainstalowałem. Zauważyłem, że u innych, którzy wymienili swoje CMU, działało to od razu, ale w moim przypadku po wymianie pojawiają się błędy i nie działa - tylko kamera cofania działa dobrze.

#4 ·
Pierwszy raz słyszę, żeby komuś się udało to wymienić bez programowania. Może to jakoś działać, jeśli zostały wyprodukowane z tą samą konfiguracją, ale numer VIN nadal należy do dawcy CMU.
W moim pierwszym poście zapomniałem dołączyć Alert Serwisowy, sprawdź czy jest w zakresie numeru seryjnego, jeśli tak, skontaktuj się z Mazda Corp i powiedz im, że dealer nie naprawił tego.

Attachments

#5 · (Edited)
Po raz pierwszy słyszę, żeby komuś udało się to wymienić bez programowania. Może to jakoś działać, jeśli zostały wyprodukowane z tą samą konfiguracją, ale numer VIN nadal należy do dawcy CMU.
W moim pierwszym poście zapomniałem dołączyć Alert serwisowy, sprawdź, czy Twój jest w zakresie numerów seryjnych, jeśli tak, skontaktuj się z Mazda Corp i powiedz im, że dealer nie naprawił tego.
Mój stary to BDTS 66 9c0c. Mój nowy to BDTS 66 9C0M.
Numer seryjny jest w zakresie, ale mój samochód to Mazda3 z 2019 roku.

#8 ·
OP Edytowałem wątek, mówisz MCU, to CMU, Connectivity Master Unit.

'Ograniczenia' dotyczą korzystania z aplikacji My Mazda, ponieważ prawdopodobnie została skonfigurowana w Twoim samochodzie lub w używanej jednostce, którą wymieniłeś.
Plus oddzielny TCU (Telecommunications Control Unit, który jest zablokowany przez VIN) samochodu i komunikuje się z aplikacją MyMazda i publiczną wieżą komórkową i serwerem....JEŚLI używasz MMApp, czego nie mówisz, zakładam, że drugi właściciel CMU może mieć?...ponownie zakładam, że jest to UŻYWANA CMU, a nie nowa.

Nie wchodząc w zbyt wiele szczegółów, ponieważ nie jestem ekspertem, ale wiem trochę z czytania i doświadczeń innych właścicieli, aplikacja MyMazda ma wiele kwalifikacji i ustawień, które mogą być wykonane przez właściciela, ALE faktyczna konfiguracja po wymianie sprzętu MUSI być wykonana u dealera z MDARS, ponieważ istnieje długi proces z maksymalnie 50 możliwymi kodami błędów oraz odzyskiwaniem, hasłami i rejestracją samochodu i/lub TCU i/lub aplikacji telefonicznej właściciela.
To nie jest prosty proces, nawet nie mówisz, czy używałeś MMApp, ponieważ korzystanie z niej nie jest na zawsze darmowe i jest objęte umową przez właściciela w USA i zakładam, że w Kanadzie.

Oto informacje detaliczne MNAO, również w Kanadzie powinieneś mieć te same lub podobne informacje swobodnie dostępne.

Podręcznik usług połączonych

#11 ·
OP Edytowałem wątek, mówisz MCU, to CMU, Connectivity Master Unit.

'Ograniczenia' dotyczą korzystania z aplikacji My Mazda, ponieważ prawdopodobnie została skonfigurowana w Twoim samochodzie lub w używanym urządzeniu, którym ją zastąpiłeś.
Plus oddzielny TCU (Telecommunications Control Unit, który jest zablokowany przez VIN) samochodu i komunikuje się z aplikacją MyMazda i Public Mobile Tower i serwerem....JEŚLI używasz MMApp, jak nie mówisz, zakładam, że drugi właściciel CMU mógł to zrobić?...ponownie zakładam, że jest to UŻYWANE CMU, a nie nowe.

Nie wchodząc w zbyt wiele szczegółów, ponieważ nie jestem ekspertem, ale wiem trochę z czytania i doświadczeń innych właścicieli, aplikacja MyMazda ma wiele kwalifikacji i ustawień, które mogą być wykonywane przez właściciela, ALE faktyczna konfiguracja po wymianie sprzętu MUSI być wykonana u dealera z MDARS, ponieważ istnieje długi proces z maksymalnie 50 możliwymi kodami błędów oraz odzyskiwaniem i hasłami oraz rejestracją samochodu i/lub TCU i/lub aplikacji telefonicznej właściciela.
To nie jest prosty proces, nawet nie mówisz, czy używałeś MMApp, ponieważ korzystanie z niej nie jest darmowe na zawsze i jest objęte umową przez właściciela w USA i, jak zakładam, w Kanadzie.

Oto informacje detaliczne MNAO, ponownie w Kanadzie powinieneś mieć te same lub podobne informacje dostępne bezpłatnie.

Podręcznik usług połączonych
Cześć ASH8,

Niesamowite wsparcie, które tu zapewniasz - dzięki kolego. Czy mogę prosić o link do aktualizacji mojego CX5 z 2017 roku z 59.00.502 4A N?

Wielkie dzięki,
Paul