2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
41 - 60 of 66 Posts
Hej @Tristan-cx5, czy wiesz, jaka marka i numer części to 16-pinowa wtyczka do zasilania koncentratora USB? Buduję stanowisko testowe i nie mogę utrzymać dobrego połączenia za pomocą zacisków krokodylkowych.
i co to jest? wejście wideo?
niektóre modele mają to połączenie:
282507

Odpowiadam na własne pytanie Tak, to wideo, ciekawe, w CMU są trzy wejścia wideo.
282509

Hej craz, zrobiłem dla ciebie trochę badań... ale to złącze 12-pinowe, a nie 16 ;-)

Złącze 0920-206A twojego schematu okablowania najprawdopodobniej (zgaduję 98%) to Sumitomo 6098-5713 (Link):

Dlaczego tak myślę:
1. Logo Sumitomo jest nadrukowane na moim oryginalnym złączu.
2. Wymiary zewnętrzne pasują do oryginalnego złącza, które również zmierzyłem.
3. Żółte piny 8240-0215 są zalecane dla tego złącza. Mam je tutaj i można je również podłączyć do oryginalnego złącza. Te piny są takie same jak w przypadku połączenia szeregowego, o którym wspominałem wcześniej z Aliexpress (Link do Aliexpress).

Więc albo kupujesz to złącze, albo po prostu kupujesz piny i używasz koszulek termokurczliwych wokół nich. Wtedy kupiłem tanią wiązkę przewodów z samochodu powypadkowego (ze strony internetowej www.allegro.pl - kraj obok Niemiec w Europie), która zawierała to złącze.

Odnośnie twojego innego pytania o piny 1K i 1L CMU: Poprawne ustalenie z twojej strony. Istnieją samochody, które nie są wyposażone w MZD (duży wyświetlacz), ale w znacznie prostszą jednostkę audio/radio (bez wyświetlacza dotykowego). Samochody te nie mają tego połączenia wideo iPod z prostej jednostki audio/radia do koncentratora USB. Przykładowy schemat okablowania i tania jednostka audio CX-5 KE 2016:

Mój charakter pisma nie jest najlepszy i zrobiłem to po niemiecku, ale być może moje notatki i kolorowe oznaczenia na schematach okablowania (CX-5 KE) mogą pomóc ci w zbudowaniu konfiguracji testowej:

OK, świetnie dzięki tak moja wina to wtyczka 12-pinowa. Kupię ją. Znalazłem tylko przewodowe 1K 1L w CX3 i MX5 z centralnym wyświetlaczem, poszukam więcej. Interesuje mnie znalezienie identyfikatorów CanBus dla wszystkich wejść wideo i czy cała elektronika jest na miejscu w CMU. Jeszcze raz dzięki

Znalazłem wiązkę przewodów, która jest kompatybilna ze wzmacniaczem Bose
PAC APH-GM02 - Wiązka połączeniowa głośników - PAC
Kupiłem ją w Crutchfield - PAC APH-GM02 AmpPro Speaker Connection Harness Podłącz nowy wzmacniacz do okablowania głośników w pojeździe w wybranych pojazdach GM z 2014 roku z fabrycznym wzmacniaczem Bose w Crutchfield
Etykiety są nieprawidłowe, ale wszystkie przewody są obecne
Proszę wybaczyć mi brak wiedzy na ten temat, ale czy tylko przewody głośnikowe są nieprawidłowo oznaczone, czy też musiałbym zmienić jakieś piny po stronie nienagłośnikowej, którą zajmuje się również wzmacniacz Bose? Dzięki

Proszę wybaczyć mi brak wiedzy na ten temat, ale czy to tylko kable głośnikowe są nieprawidłowo oznaczone, czy też musiałbym zmienić jakieś piny po stronie nienagłośnikowej, którą zajmuje się również wzmacniacz Bose? Dzięki
Większość z nich nie jest poprawnie oznaczona, a przewody z poprawnym oznaczeniem nie mają odpowiedniego typu pinów do przeniesienia.
Używam tego posta 2014-2018* Mazda 3 & Mazda 6 w/BOSE Full System..., aby zobaczyć, jaki był każdy przewód

Hej @Tristan-cx5, czy wiesz, jaka marka i numer części to 16-pinowa wtyczka do zasilania koncentratora USB? Buduję stanowisko testowe i nie mogę utrzymać dobrego połączenia za pomocą zacisków krokodylkowych.
i co to jest? wejście wideo?
Niektóre modele mają to połączenie:
View attachment 282507

Odpowiadam na własne pytanie. Tak, to wideo, ciekawe, w CMU są trzy wejścia wideo.

View attachment 282509
Cześć wszystkim. Ja też próbuję zbudować testowy banch dla mazdy 2022, ale do tej pory nie mam dźwięku i fm i bt... Nie wiem, która część daje tę opcję. Dzięki wszystkim

Hej craz, zrobiłem dla ciebie trochę badań... ale to 12-pinowe złącze, a nie 16 ;-)

Złącze 0920-206A z twojego schematu okablowania najprawdopodobniej (zgaduję 98%) to Sumitomo 6098-5713 (Link):
View attachment 282514 View attachment 282520
Dlaczego tak myślę:
1. Logo Sumitomo jest wydrukowane na moim oryginalnym złączu.
2. Wymiary zewnętrzne pasują do oryginalnego złącza, które również zmierzyłem.
3. Żółte piny 8240-0215 są zalecane dla tego złącza. Mam je tutaj i można je również podłączyć do oryginalnego złącza. Te piny są takie same jak dla połączenia szeregowego, o którym wspomniałem wcześniej z Aliexpress (Link do Aliexpress).

Więc albo kupujesz to złącze, albo po prostu kupujesz piny i używasz koszulek termokurczliwych wokół nich. Wtedy kupiłem tanią wiązkę przewodów ze złomowanego samochodu (z polskiej strony www.allegro.pl - kraju obok Niemiec w Europie), która zawierała to złącze.

Jeśli chodzi o twoje inne pytanie dotyczące pinów 1K i 1L CMU: Poprawne znalezisko. Istnieją samochody, które nie są wyposażone w MZD (duży wyświetlacz), ale w znacznie prostszą jednostkę audio/radio (bez wyświetlacza dotykowego). Samochody te nie mają tego połączenia wideo iPod z prostej jednostki audio/radia do koncentratora USB. Przykładowy schemat okablowania i tania jednostka audio CX-5 KE 2016:
View attachment 282515 View attachment 282521
Mój charakter pisma nie jest najlepszy i zrobiłem to po niemiecku, ale być może moje notatki i kolorowe oznaczenia na schematach okablowania (CX-5 KE) mogą pomóc ci w zbudowaniu twojego stanowiska testowego:
View attachment 282516 View attachment 282517 View attachment 282518
Cześć Tristan. Naprawiam wszystkie radia samochodowe i próbuję zbudować zestaw, aby włączyć go na stole. Mam ekran tunera CMU i emp ze wszystkimi tymi przewodami, nie włącza się, może nie mam magistrali can... Wiesz, jaka jednostka może dać mi magistralę can?
Dzięki.

OK, great thanks yep my bad it's 12pin plug. I'll purchase it.
Znalazłem tylko przewodowe 1K 1L w CX3 i MX5 z centralnym wyświetlaczem, zbadam to bardziej. Jestem zainteresowany znalezieniem identyfikatorów CanBus dla wszystkich wejść wideo i sprawdzeniem, czy cała elektronika jest na miejscu w CMU.
Jeszcze raz dzięki
Cześć craz, daj mi znać, jeśli znajdziesz, też szukam. Dzięki.

Zestaw, który kupuję, jest z 2022 roku, myślę, że może 2023. Kupuję go z parkingu po wypadku. Kupuję wszystkie części jako tuner, ekran odbiornika i CMU, które zostały od nich podłączone i nie włącza się. Podłączyłem wszystkie złącza MOST, ale nie ma dźwięku. Chcę wiedzieć, która część może dać mi magistralę CAN... może BCM? Lub TCU? Dzięki.

Witajcie,

Próbuję stworzyć własną uprząż do eksperymentowania z CMU poza samochodem (jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze). Do tej pory udało mi się zidentyfikować następujące wtyczki:
  • CMU 2xUSB: Hirose GT17HN-4/4DP-2H(BC) na płytce PCB ze złączem GT17HNS2-4DS-ASSY KEY B dla USB i KEY C dla DVD
  • CMU Power/ACC/RS485/3.3VTTL/HSCAN/LocalCAN: Sumitomo 6098-6212 ze wtyczką 6098-5611 po stronie uprzęży. Jest prezentowany w katalogu, ale nie na stronie.
  • CMU Sound: TE 1-1565373-1 ze złączem 1717115-1
  • CMU GPS: Prawdopodobnie również Sumitomo. TBD.
  • CMU Display: wtyczka GT17HN-4DP-2H(A) i GT17HNS2-4DS-ASSY Key A dla kabla
Czy ktoś może mi to potwierdzić? Złącze zasilania Sumitomo wydaje się nie mieć żadnych dystrybutorów w Europie. Czy macie jakieś pomysły? Jeśli kupię tackę lub patyczek (cokolwiek najmniejszego), czy ktoś jest zainteresowany?

Spróbuję również zidentyfikować złącza dla zasilania wyświetlacza, modułu USB/SD/AUX, odtwarzacza CD, przełącznika poleceń, TAU, wzmacniacza BOSE, mikrofonu, GPS, kamery i wszelkich innych złączy, które pominąłem. Celem końcowym jest posiadanie w pełni funkcjonalnego CMU na płycie do eksperymentowania.

Pozdrawiam,
R.
Cześć. I czy możesz włączyć wszystkie te części na ławce?

41 - 60 of 66 Posts