2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Złącza CMU

69K views 65 replies 19 participants last post by  ellanm69  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Próbuję stworzyć własną wiązkę przewodów do eksperymentowania z CMU poza samochodem (jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze). Do tej pory udało mi się zidentyfikować następujące wtyczki:
  • CMU 2xUSB: Hirose GT17HN-4/4DP-2H(BC) na PCB ze złączem GT17HNS2-4DS-ASSY KEY B dla USB i KEY C dla DVD
  • CMU Power/ACC/RS485/3.3VTTL/HSCAN/LocalCAN: Sumitomo 6098-6212 z wtyczką 6098-5611 po stronie wiązki. Jest to przedstawione w katalogu, ale nie na stronie.
  • CMU Sound: TE 1-1565373-1 z wtyczką 1717115-1
  • CMU GPS: Prawdopodobnie również Sumitomo. TBD.
  • CMU Display: wtyczka GT17HN-4DP-2H(A) i GT17HNS2-4DS-ASSY Key A dla kabla
Czy ktoś może mi to potwierdzić? Złącze zasilania Sumitomo wydaje się nie mieć żadnych dystrybutorów w Europie. Czy macie jakieś pomysły? Jeśli kupię tackę lub patyczek (cokolwiek jest najmniejsze), czy ktoś jest zainteresowany?

Spróbuję również zidentyfikować złącza dla zasilania wyświetlacza, modułu USB/SD/AUX, odtwarzacza CD, przełącznika poleceń, TAU, wzmacniacza BOSE, mikrofonu, GPS, kamery i wszelkich innych złączy, które pominąłem. Celem końcowym jest posiadanie w pełni funkcjonalnego CMU na płycie do eksperymentowania.

Pozdrawiam,
R.

#3 · (Edited)
...[*]CMU Power/ACC/RS485/3.3VTTL/HSCAN/LocalCAN: Sumitomo 6098-6212 z wtyczką 6098-5611 po stronie wiązki przewodów. Jest to przedstawione w katalogu, ale nie na stronie....
@d3vi1 : Wielkie dzięki za te informacje. Interesuje mnie głównie złącze zasilania i które piny wykorzystuje. Powód: Chciałbym znaleźć sposób na użycie poprawek AIO bez otwierania CMU i lutowania dwóch przewodów do platyny, stąd złącze jest już tam, ale brak pinów do wpięcia kabli w dwa zewnętrzne gniazda wiązki przewodów/złącza. Ponieważ nie mogłem odłączyć pinów (nawet po otwarciu zabezpieczenia przy złączu), wczoraj zamówiłem wiązkę przewodów z, miejmy nadzieję, tymi samymi pinami tutaj na aliexpress, aby otworzyć ją piłą i zajrzeć do środka oraz ustalić, których pinów użyć. Autor 2x4logic również nie wiedział, które piny są używane. Ale z Twoich informacji "Sumitomo 6098-6212 z 6098-5611" znalazłem dostawcę w Chinach, z którym się skontaktowałem i czekam na odpowiedź. Być może sprzedają jakieś piny lub złącza. Będę Cię informował na bieżąco.

#5 · (Edited)
@d3vi1:
Dziś dotarł z aliexpress złącze adaptera wideo. Gniazda dla zacisków/pinów wyglądają tak samo jak te w złączu zasilania dla CMU. Usunąłem/odłączyłem piny/zaciski ze złącza za pomocą spinki do włosów - jak pokazano w tym wideo z youtubeo.

Wymiary w mm:

Zgodnie z tymi pomiarami, te piny/zaciski muszą być te (Sumitomo 8240-0215), które są dostępne tutaj na aliexpress.com:

Mniejsze piny wyglądają tak:

...i są mierzone na ok. 1,46 mm x 1,88 mm x 15,44 mm.

Edycja:
Tylko jeśli ktoś chce wiedzieć: Złącze adaptera wideo nie jest tym samym złączem co złącze idące do mojego CMU (CX-5 2016), które wygląda tak:

I które prawdopodobnie naprawdę jest Sumitomo 6098-5611 - jak wspomniano przez d3vi1 w 1. poście:

#6 · (Edited)
Dzisiaj umieściłem piny/zaciski, które wyciągnąłem z adaptera wideo aliexpress, do złącza CMU "power & more" w gniazdach 2S i 2T. Wcześniej otworzyłem zabezpieczenie przy złączu. Wszystko jest w porządku. Kabel kończy się w obszarze skrzynki bezpieczników w przestrzeni na nogi kierowcy, gdzie również dostępne jest uziemienie.

#8 ·
Piny/zaciski działają dobrze: Kable kończą się po drugiej stronie w obszarze skrzynki bezpieczników w przestrzeni na nogi kierowcy, gdzie dostępna jest również masa. Wczoraj połączyłem je z konwerterem szeregowym CP2102 i przetestowałem putty. Działa. Nie skopiowałem/wkleiłem żadnego polecenia, ponieważ wciąż mam FW 56.xx i nie wiem, co się stanie, jeśli użyję poleceń z moim FW.

#34 ·
Kołki/zaciski działają dobrze: Kable kończą się po drugiej stronie w obszarze skrzynki bezpieczników w przestrzeni na nogi kierowcy, gdzie dostępna jest również masa. Wczoraj podłączyłem je za pomocą konwertera szeregowego CP2102 i przetestowałem putty. To działa. Nie skopiowałem/wkleiłem żadnego polecenia, ponieważ wciąż korzystam z FW 56.xx i nie wiem, co się stanie, jeśli użyję poleceń z moim FW.

View attachment 243098 View attachment 243106 View attachment 243114 View attachment 243122 View attachment 243130
Cześć użytkowniku cmu-150 70.00.335NA/jci cmu/jci brak połączenia Pomoc Plissee

#10 · (Edited)
Dzięki.

Zgadza się, połączone piny są dla większych pinów po bokach (2S i 2T).

Wyjęte z adaptera wideo działają tak samo dobrze jak te z Aliexpress. Próbowałem obu:

- Adapter wideo: Droższy, piny już zaciśnięte do kabla, więc wystarczy podłączyć kable
- Same piny z Aliexpress: Tańsze/więcej pinów. Trzeba je odpowiednio zacisnąć do kabla.

Aby odpowiednio zacisnąć piny z Aliexpress, kupiłem tę zaciskarkę/narzędzie: Aliexpress-Link - patrz załącznik ze zdjęciem. Prawdopodobnie istnieją również inne sposoby prawidłowego zaciskania, ale nie jestem profesjonalnym elektrykiem, więc muszę używać tych narzędzi.

Należy pamiętać, że kable (lutowane lub wpięte) nie powinny pozostawać podłączone do złącza szeregowego. Kable należy odłączyć od złącza szeregowego, gdy nie jest używane. W przeciwnym razie złącze szeregowe otrzymuje dane, co zużywa baterię i prawdopodobnie spowalnia CMU. Ale tego nie wiem na pewno.

#15 ·
Próbuję stworzyć własną uprząż do eksperymentowania z CMU poza samochodem (jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze). Do tej pory udało mi się zidentyfikować następujące wtyczki:
  • CMU Power/ACC/RS485/3.3VTTL/HSCAN/LocalCAN: Sumitomo 6098-6212 z wtyczką 6098-5611 po stronie uprzęży. Jest prezentowany w katalogu, ale nie na stronie.
Czy ktoś może mi to potwierdzić? Złącze zasilania Sumitomo wydaje się nie mieć żadnych dystrybutorów w Europie. Czy macie jakieś pomysły? Jeśli kupię tacę lub patyczek (cokolwiek najmniejszego), czy ktoś jest zainteresowany?
Myślę, że te złącza mogą być używane w uprzęży.
Sumitomo 6098-5604
prd.sws.co.jp/components/en/detail.php?number_s=60985604
Sumitomo 6098-5594
prd.sws.co.jp/components/en/detail.php?number_s=60985594
Wydają się one być dostępne w Stanach Zjednoczonych.
Złącza są tanie. Ale koszty wysyłki są drogie.
Przepraszam. Trochę mówię po angielsku.

#15 ·
Cześć wszystkim,

Próbuję stworzyć własną uprząż do eksperymentowania z CMU poza samochodem (jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze). Do tej pory udało mi się zidentyfikować następujące wtyczki:
  • CMU Power/ACC/RS485/3.3VTTL/HSCAN/LocalCAN: Sumitomo 6098-6212 z wtyczką 6098-5611 po stronie uprzęży. Jest prezentowany w katalogu, ale nie na stronie.
Czy ktoś może mi to potwierdzić? Złącze zasilania Sumitomo wydaje się nie mieć żadnych dystrybutorów w Europie. Czy macie jakieś pomysły? Jeśli kupię tacę lub patyk (cokolwiek jest najmniejsze), czy ktoś jest zainteresowany?
Myślę, że te złącza mogą być używane do uprzęży.

Sumitomo 6098-5604
prd.sws.co.jp/components/en/detail.php?number_s=60985604
Sumitomo 6098-5594
prd.sws.co.jp/components/en/detail.php?number_s=60985594

Znalazłem te złącza sprzedawane w Stanach Zjednoczonych.
Złącza są tanie, ale koszty wysyłki są drogie.

Przepraszam. Trochę mówię po angielsku.

#18 ·
Dzięki dla osób z tego wątku za udostępnienie tych bardzo przydatnych informacji. Skorzystałem z informacji tutaj, aby nawiązać połączenie szeregowe z CMU w samochodzie mojego syna (Mazda3 2015), które mogłem zostawić na miejscu na przyszłość. Zdecydowałem się na kabel podobny do tego, o którym wspomniał @Tristan-cx5 powyżej. Znalazłem go na ebay, co było dla mnie trochę łatwiejsze do zamówienia:

To pochodzi z Chin, dotarło w około 10 dni i kosztowało 20 $. To zadziałało świetnie, ponieważ udało mi się usunąć większe piny na końcach i pasowały idealnie do złącza CMU. Umożliwiło mi to podłączenie do nich dodatkowej długości przewodu i ładne zwinięcie i schowanie za schowkiem, jeśli w przyszłości będę musiał ponownie nawiązać połączenie szeregowe.

Tak czy inaczej, dziękuję @Tristan-cx5 i @d3vi1 za bardzo pomocne informacje.

#20 · (Edited)
Wątpię, że zielony kabel pasuje do wolnego gniazda w CMU. Podczas doposażania AA/CP trzeba włożyć niebieski kabel z innym złączem. Podczas doposażania zielone złącze jest zastępowane innym zielonym złączem.
275285

275286

Ale jeśli weźmiesz niebieskie złącze lub inne piny (np. izolowane koszulką termokurczliwą), połączenie może zadziałać.

Ale jeśli można podłączyć złącze USB (gniazdo) bezpośrednio do "niebieskich kabli", bez huba USB, nie potrafię powiedzieć. Musiałbyś tego spróbować. I musiałbyś prawidłowo podłączyć przewody niebieskich kabli do gniazda złącza USB.

Być może te schematy okablowania CX-5 KF pomogą Ci, ponieważ kable AA/CP i złącza CMU są takie same dla prawie wszystkich modeli (z wyjątkiem M3 2019/CX-30 z systemem Connect II).
275287

275288

275289

Źródło
275290

Mógłbyś spróbować kupić zestaw kabli AA/CP C830V660Z, aby użyć z niego niebieskiego kabla. Na stronie www.teile-profis.de kosztuje to około 82 € bez kosztów wysyłki.

#25 · (Edited)
Ja

Drodzy Państwo, mam mazdę 6 2017, ale bez CMU

Chciałbym go zainstalować. Zrobiłem wiązkę przewodów do CMU. Podłącz wszystkie zawartości. Potrzebuję pomocy w aktywacji CMU
Odpowiedź w Twoim duplikacie

#26 ·
Cześć, dzięki za wszystkie szczegóły! Na podstawie zdjęć prześledziłem złącze do serii GT17H/HN firmy Hirose.

Następnie udało mi się znaleźć ten kabel, z o wiele lepszą ceną i wszystkim już zrobionym :)

Warto spróbować, czy zadziała, gdy podłączę iPhone'a bezpośrednio przez USB.

Zamówiłem go. Zobaczymy...

#27 ·
Cześć, dzięki za wszystkie szczegóły! Na podstawie zdjęć prześledziłem złącze do serii GT17H/HN firmy Hirose

Następnie udało mi się znaleźć ten kabel, z o wiele ładniejszą ceną i wszystkim już zrobionym :)

Warto spróbować, czy zadziała, gdy podłączę iPhone'a bezpośrednio przez USB.

Zamówiłem go. Zobaczymy...
Cześć Ludziska,

miałem okazję zainstalować kabel w samochodzie, ale niestety nic nie uruchamia się w związku z carplay :(
Przynajmniej mogę nim szybko naładować telefon. (Musiałem przełączyć v+ i v- w nagłówku kabla przed instalacją)

Zostawiłem kabel podłączony, więc później zobaczę z lsusb, jakie nowe urządzenia są wykrywane przez cmu.