2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
301 - 319 of 319 Posts
Witajcie wszyscy.

Pracuję nad moim CMU od zeszłego roku.
Mój M3 wpadł w pętlę i próbowałem go naprawić za pomocą programatora CH, ale teraz nie mogę przejść dalej niż "instalacja nieudana". Przeczytałem, że prawdopodobnie mój .bin jest uszkodzony i spróbuję użyć rom-513 i zobaczyć, co się stanie.
Próbowałem już z wieloma FW i jedynym, który wydaje się działać, jest FW 70.00.100A, ale wtedy znowu wchodzi w pętlę, próbując znaleźć właściwy plik.
Jestem trochę zdesperowany.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę

Wygląda na "powszechny" problem
Czy ktoś znalazł rozwiązanie?

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich. Chcę podziękować major71 za opublikowanie kroków, aby odzyskać mój MZD Connect po przerwaniu aktualizacji. Teraz mój ekran jest w pełni funkcjonalny. Następny krok to aktualizacja modułu dla Android Auto. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, proszę o kontakt.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich. Chcę podziękować major71 za opublikowanie niezbędnych kroków, aby móc odzyskać mój MZD Connect po przerwaniu aktualizacji. Teraz mój ekran jest w pełni funkcjonalny. Następny krok to aktualizacja modułu dla Android Auto. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, może się ze mną skontaktować View attachment 299517
View attachment 299516
View attachment 299515
Tutaj proszę o pomoc z plikiem .bin, który musi zostać przeprogramowany do układu scalonego za pomocą CH341A.

Przeprogramowałem za pomocą dwóch plików .bin, które znajdują się w grupie, ale w obu otrzymałem błąd Instalacja nie powiodła się, nawet z plikiem rom-513B.bin już zmodyfikowanym z wierszem 0X10000 z 00 w całym wierszu.

Czy mógłbyś mi pomóc?
Mówię również po hiszpańsku...

Bardzo dziękuję za szczegółowe instrukcje.

Wypróbowałem to na moim CMU, który zablokował się z powodu nieudanej aktualizacji oprogramowania (wyłączył system po zainstalowaniu pakietu failsafe).
Wziąłem programator Ch341a i klips testowy SOP16 z adapterem DIY. Podczas programowania wyświetlono błąd: "Przekroczono limit czasu operacji zapisu".
Odlutowałem układ, przylutowałem go do specjalnego panelu. Podczas programowania wyświetlono ten sam błąd. Może mój układ jest już uszkodzony?

Attachments

Usunięcie ROMu SIP tylko ci to utrudnia. Powodem jest to, że może być potrzebnych kilka różnych wersji awaryjnych, aby uruchomić instalację. Lutowanie/rozlutowywanie w końcu to zrujnuje. Przeczytaj chip i opublikuj go tutaj jako plik .txt.
Czy programator automatycznie wykrywa chip (CTRL + D) MX25L6445E? Powinien, jeśli wszystkie przewody są nienaruszone, a połączenia są we właściwym miejscu.

Próbowałem wgrać ROM mojego Mazdy CMU zgodnie z powyższymi instrukcjami, ale po kilku próbach wyjęcia i ponownego włożenia układu (za pomocą klipsa testowego), CH341A nie może już odczytać układu. Usunąłem nawet układ z płyty i przylutowałem go do adaptera, ale wynik pozostaje taki sam. Myślę, że mój układ BIOS jest teraz uszkodzony. Szukałem w Internecie zamiennika i znalazłem tylko układ MX25L6445EMI-10G, podczas gdy mój oryginalny układ to MX25L6445EMR-12G. Czy mogę go zastąpić tym układem?

Tak, możesz, to szybszy układ. -10: 104 MHz, -12: 86 MHz, EMI = Przemysłowy (-40C - 85C) EMR = Motoryzacyjny (-40C - 105C). Tak, EMR ma lepszy zakres temperatur, ale nie sądzę, żeby to był problem.

Pare lat temu kupiłem worek dziesięciu EMI -10G z Aliexpress. Zostały one wyjęte z nadwyżek sprzętu (drukarka Epson), ale flashowały się bez problemu po przymocowaniu układu bezpośrednio do klipsa (bez lutowania).

Tak, możesz, to szybszy układ. -10 : 104 MHz, -12 : 86 MHz, EMI = Industrial (-40C - 85C) EMR = Automotive (-40C - 105C). Tak, EMR ma lepszy zakres temperatur, ale nie sądzę, żeby to był problem.

Kilka lat temu kupiłem worek dziesięciu EMI -10G z Aliexpress. Zostały one wyjęte z nadwyżek sprzętu (drukarka Epson), ale flashowały się bez problemu po przymocowaniu układu bezpośrednio do klipsa (bez lutowania).
Bardzo dziękuję za odpowiedź

Zamówiłem już nowy układ (MX25L6445EMI-10G), aby zastąpić uszkodzony układ BIOS (MX25L6445EMR-12G).
Przepraszam, nie jestem profesjonalistą w programowaniu.
Czy ktoś ma poprawny ROM dla tego układu? Czy możesz podać mi plik ROM do flashowania układu BIOS CMU?

Dziękuję wszystkim za wszystkie informacje w tym wątku. To było wybawienie dla mojego Mazdy CMU.

Podsumuję moją sprawę, może komuś się przyda.
Punkt wyjścia: Mój samochód, Mazda 6 SW 2016 EU (Hiszpania). Zainstalowana wersja 56 00 230 EU i zainstalowane poprawki AIO. Próbowałem zaktualizować do najnowszej wersji, aby zainstalować moduł USB.
1. błąd: Poprawki AIO pozostały zainstalowane. ZAWSZE MUSISZ usunąć poprawki AIO przed aktualizacją. Spowodowały one niepowodzenie mojej instalacji awaryjnej.
2. błąd: Zatrzymuję instalację w połowie. ZAWSZE MUSISZ zainstalować tryb awaryjny i aktualizację (jeśli Twoja wersja wymaga obu) z włączonym systemem. Nie wyłączaj samochodu w połowie.

Po 1. i 2. błędzie mój CMU został zbrickowany, ekran czarny i nic nie działało (tylko radio...). Panika!
Dzięki temu wątkowi i po pewnych zmaganiach udało mi się go odzyskać.
PROSZĘ PRZECZYTAJ TEN WĄTEK (więcej niż raz) i zrozum wszystkie procedury. Zrobiłem to i dla mnie, po kilku próbach i niepowodzeniach, zadziałało:
1. - Przeprogramowałem mój CMU za pomocą programatora USB. Postępowałem zgodnie z filmem wspomnianym w poście #96 i użyłem rom rom-513B.bin
2. po tym zainstalowałem cmu150_EU_59.00.502A_reinstall.up

Po 1 i 2 mój system powrócił do życia! Po tym zrobiłem wszystkie właściwe rzeczy, które powinienem był zrobić w pierwszej kolejności. Wyczyściłem system, usunąłem wszystkie poprawki, wykonałem reset fabryczny i przystąpiłem do czystej instalacji cmu150_EU_74.00.324A_update.up

Jeszcze raz dziękuję

Bardzo dziękuję za szczegółowe instrukcje.

Próbowałem na moim CMU, który uległ uszkodzeniu z powodu złej aktualizacji oprogramowania (system wyłączył się po zainstalowaniu pakietu awaryjnego).
Wziąłem programator Ch341a i klips testowy SOP16 z adapterem DIY. Podczas programowania wyświetlono błąd: "Write operation timeout failed".
Wylutowałem układ scalony i przylutowałem go do specjalnego panelu. Podczas programowania wyświetlono ten sam błąd. Może mój układ jest już uszkodzony?

View attachment 300729

View attachment 300733
Dlaczego musisz wylutowywać układ scalony, skoro wystarczy sprawdzić kontakt od klipsa soic do nóżki IC!
Być może Twój układ SOIC był martwy po wylutowaniu go z płyty CMU!
Wszystkie usterki i/lub błędy podczas odczytu/zapisu to kontakt klipsa SOIC i układu!
Jeśli mieszkasz w Wietnamie, możesz skontaktować się ze mną na Zalo: zero dziewięć osiem dziewięć pięć jeden dwa dziewięć osiem dziewięć

Dlaczego musisz wylutowywać układ, skoro wystarczy sprawdzić kontakt od klipsa soic do nóżki układu scalonego!
Być może Twój układ SOIC był martwy po wylutowaniu go z płyty CMU!
Wszystkie usterki i/lub błędy podczas ponownego odczytu/zapisu to kontakt klipsa SOIC i układu!
Jeśli mieszkasz w Wietnamie, możesz skontaktować się ze mną na Zalo: zero dziewięć osiem dziewięć pięć jeden dwa dziewięć osiem dziewięć
Bracie, bardzo dziękuję!

Cześć,
Chcę podziękować ASH8 za udostępnione pliki i wszystkim, którzy poświęcają czas na odpowiedź na ten temat, dzięki wam udało mi się rozwiązać problem z zablokowanym CMU.

Używam klipsa SOP16 (https://pt.aliexpress.com/item/1005...tml?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.3dc8caa4HeQveD&gatewayAdapt=glo2bra)

CH341a
(https://pt.aliexpress.com/item/1005006205234369.html?spm=a2g0o.or der_list.order_list_main.11.3dc8caa4HeQveD&gatewayAdapt=glo2bra)

Kable
(https://pt.aliexpress.com/item/1005...tml?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.16.4399caa4w7xPQN&gatewayAdapt=glo2bra)

Po prostu podążam za tym przewodnikiem z YouTube
(oprogramowanie jest w opisie wideo).

Użyłem oprogramowania 70.00.100A EU N, które ASH8 mi udostępnił, aby wykonać pierwszą uszkodzoną instalację, a następnie mogłem zaktualizować do wersji 74.00.324A.

Nie jestem ekspertem, ale dzięki wielu badaniom i informacjom z tej doskonałej grupy udało mi się rozwiązać problem.
Uwaga: pierwszy klips testowy, który zamówiłem, nie mógł odczytać chipa, musiałem zamówić drugi i wtedy mogłem to zrobić.
Przeszedłem od wydatków w wysokości 1430 € do zaledwie 10 €.

Update: my CMU is working again! It seems my .bin file was corrupted or wrong. First time when I started the upgrade I had failsafe and reinstallation files with wrong checksums and maybe this wrong failsafe stored in Flash Memory. Later when I had the correct FW, the update failed again. Also the Testclip caused a lot of headache due to the wrong contacts. I measured 4-5 times the wires with multimeter to get the good contact, everything looked perfect but reprogramming the Flash Memory failed (I have 2 sets of Testclips and adapters). Finally I soldered the wires directly to the chip, corrected .bin file uploaded (Trafmaster sent me a perfect rescue .bin, thank you!) to Flash Memory and success!
Dobry wieczór alma12,

czy możesz udostępnić swój plik rescue bin?

Wygląda na to, że mam ten sam problem co Ty.
Dziękuję z góry i pozdrowienia z Niemiec

Wygląda na to, że moje urządzenie jest martwe. Pewnego dnia znikąd radio się nie uruchomiło. Tylko logo Mazdy i nic więcej. Dzisiaj próbowałem wgrać je w tryb odzyskiwania. Próbowałem wielu wersji. Jak tylko włożę 00 do 0x0010000, radio przechodzi w pętlę uruchamiania z czarnym ekranem. Co ~20-30 sekund uruchamia się ponownie. Ekran pozostaje czarny.

Dziękuję wszystkim za wszystkie informacje w tym wątku. To była deska ratunku dla mojego Mazda CMU.

Podsumuję moją sprawę, może komuś się przyda.
Punkt wyjścia: Mój samochód, Mazda 6 SW 2016 EU (Hiszpania). Zainstalowana wersja 56 00 230 EU i zainstalowane poprawki AIO. Próbowałem zaktualizować do najnowszej wersji, aby zainstalować moduł USB.
1. błąd: Poprawki AIO pozostały zainstalowane. ZAWSZE MUSISZ usunąć poprawki AIO przed aktualizacją. Spowodowały one niepowodzenie mojej instalacji awaryjnej.
2. błąd: Przerwałem instalację w połowie. ZAWSZE MUSISZ zainstalować tryb awaryjny i aktualizację (jeśli Twoja wersja wymaga obu) z włączonym systemem. Nie wyłączaj samochodu w połowie.

Po 1. i 2. błędzie mój CMU został zbrickowany, ekran czarny i nic nie działało (tylko radio....). Panika!
Dzięki temu wątkowi i po pewnych zmaganiach udało mi się go odzyskać.
PROSZĘ PRZECZYTAJ TEN WĄTEK (więcej niż raz) i zrozum wszystkie procedury. Zrobiłem to i dla mnie, po kilku próbach i niepowodzeniach, zadziałało:
1. - Przeprogramowałem mój CMU za pomocą programatora USB. Postępowałem zgodnie z filmem wspomnianym w poście nr 96 i użyłem rom rom-513B.bin
2. po tym zainstalowałem cmu150_EU_59.00.502A_reinstall.up

Po 1 i 2 mój system powrócił do życia! Potem zrobiłem wszystkie właściwe rzeczy, które powinienem był zrobić w pierwszej kolejności. Wyczyściłem system, usunąłem wszystkie poprawki, wykonałem reset fabryczny i przystąpiłem do czystej instalacji cmu150_EU_74.00.324A_update.up

Jeszcze raz dziękuję
Cześć, czy możesz mi przesłać plik cmu150_EU_59.00.502A_reinstall.up? Jestem w tej samej sytuacji, ale nie jest całkowicie zbrickowany i chcę przetestować, czy ponowna instalacja tej samej wersji, którą mam, może to naprawić. Bardzo dziękuję za udostępnienie, pozdrawiam.

301 - 319 of 319 Posts