2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
281 - 300 of 319 Posts
W tym wątku powinno być więcej niż jeden plik bin.
Cześć Tristan, spójrz, próbowałem z kilkoma plikami .bins stąd, dostaję tylko zamrożone logo Mazdy lub uruchamiam pendrive z aktualizacją, problem polega na tym, że ponieważ jestem w LA, potrzebuję aktualizacji 4an, użyłem również pliku bin z linku do YouTube, o którym wszyscy wspominają i to samo. W rezultacie linki FW są niedostępne, czy jest problem, jeśli użyję aktualizacji LA 4an?

Do odzyskiwania nie ma znaczenia, czy używasz wersji ADR=4AN, NA czy EU. Każda CMU może obsłużyć każdy firmware z danego regionu. Po odzyskiwaniu możesz zainstalować/zaktualizować wersję 4AN, jeśli chcesz.
[/CITA]

Nie mogę tego rozwiązać, ponieważ radio pozostaje w pętli, ładuję .bin, wkładam fw 70.00.100 i uruchamia się ponownie.

DOBRE PO POŁUDNIU
Przeprogramowałem moje cmu, zmieniłem ff x 00 i zapisałem program i ponownie przeprogramowałem mój chip, wszystko poszło dobrze do tego momentu, kiedy chciałem go zainstalować w pojeździe, zainstalowałem go, uruchomiłem samochód, ekran się włączył, poprosił mnie o pakiet instalacyjny, włożyłem USB z pakietem instalacyjnym 70.00.100, odczytał go i zaczął ładować, ale kiedy osiągnął 1%, ponownie się wyłączył, a ekran ponownie pozostał na zerze. Czy ktoś może mi pomóc?

Attachments

Dzień dobry.
Próbuję odzyskać moje cmu po nieprawidłowej instalacji pakietu instalacyjnego, przeprogramowałem je za pomocą programatora USB CH341A, wszystko poszło dobrze, zmieniłem ff na 00 i zapisałem zmodyfikowany plik, a następnie przeprogramowałem go, po czym przeszedłem do mojego pojazdu. Włączyłem ekran, poprosił mnie o włożenie USB z pakietem instalacyjnym, zainstalował 70.00.100, zaczął dobrze, osiągnął procent 1% i wtedy się wyłączył i wrócił do całkowicie czarnego ekranu, czy ktoś może mi pomóc?

Mam stare CMU (2014) z M3 z problemem czarnego ekranu (dołączony ROM):

Próbowałem zmienić FF na 00 w oryginalnym pliku .bin, ale pokazywało się to tylko przez krótki czas, instalując 0%, a następnie instalacja zakończyła się pomyślnie i powinienem zrestartować. Oczywiście miałem odpowiednie pliki oprogramowania układowego na pendrive. Potem znowu czarny ekran i nic się nie działo. Po sprawdzeniu 00 zmieniło się z powrotem na FF. Więc dla nowej próby muszę ponownie zmienić FF na 00. Mogę to powtarzać wiele razy.

Wartości:

Próbowałem również innych plików *.bin (również rom-513 i również ta sama wersja oprogramowania układowego 59) ze zmienionym FF na 00, ale zachowują się one inaczej. Pokazują "Validating", a następnie "System Failure". I te nie zmieniają 00 z powrotem na FF - pozostają na 00.

Moim przypuszczeniem jest więc, że jakiś układ jest uszkodzony i że to CMU jest martwe na zawsze i nie można go ożywić.
Czy ktoś ma inny pomysł?

Attachments

Mam stary CMU (2014) z M3 z problemem czarnego ekranu (dołączony ROM):
View attachment 296237

Próbowałem zmienić FF na 00 w oryginalnym pliku .bin, ale pokazywało się tylko przez krótki czas instalowanie 0%, a następnie instalacja zakończyła się pomyślnie i powinienem uruchomić ponownie. Oczywiście miałem odpowiednie pliki oprogramowania układowego na pendrive. Potem znowu czarny ekran i nic się nie działo. Po sprawdzeniu 00 zmieniło się z powrotem na FF. Więc dla nowej próby muszę ponownie zmienić FF na 00. Mogę to powtarzać wiele razy.
View attachment 296238 View attachment 296239

Wartości:
View attachment 296243 View attachment 296242

Próbowałem również innych plików *.bin (również rom-513 i również ta sama wersja oprogramowania układowego 59) ze zmienionym FF na 00, ale zachowują się inaczej. Pokazują "Validating", a następnie "System Failure". I te nie zmieniają 00 z powrotem na FF - pozostają na 00.
View attachment 296240 View attachment 296241

Moim przypuszczeniem jest więc, że jakiś układ jest uszkodzony i że to CMU jest martwe na zawsze i nie można go ożywić.
Czy ktoś ma inny pomysł?
Witaj, spróbuj przywrócić go za pomocą początkowej wersji v33.00.500

Cześć, mam nadzieję, że u ciebie wszystko dobrze. Nie udało mi się zaktualizować Mazdy, przechodziłem z wersji 59.00.100 4A N na 70.00.100A, ale popełniłem błąd i pominąłem instalację fail safe, po prostu przeszedłem bezpośrednio do ponownej instalacji, wtedy instalacja uruchomiła się ponownie, gdy doszła do 2-3%, teraz system prosi o usb, aby kontynuować instalację, ale nic nie działa, więc myślę, że chip jest uszkodzony, mam klips do programowania chipów, ale nie miałem pliku rescue.bin, czy możesz mi pomóc z plikami i kolejnymi krokami? Z góry dziękuję

CHIP nie jest uszkodzony, system jest już w trybie odzyskiwania i czeka na określony punkt w pamięci, aby kontynuować instalację. Istnieje bardzo mała szansa, że go znajdzie. Wywołanie odzyskiwania awaryjnego poprzez zmianę bajtu na adres 0x10000 nie zrobi różnicy.
Jeśli zamiast tego skończysz z czarnym ekranem, istnieje duża szansa na odzyskanie go.
Odzyskałem kilka, ale tylko na stole warsztatowym. Nie dało się tego zrobić w samochodzie. Nie, nie mam systemu. Muszę wypróbować wiele wersji z kilku regionów, aż do punktu odzyskiwania NAND i zakończenia instalacji.

Przeczytałem ten wątek od strony 1 do końca. Ale jeszcze nie znalazłem rozwiązania.

Mam mazdę 2 sky 2015. Mój firmware pierwotnie miał v42.00.500, następnie zaktualizowałem go do v56.00.513C. Była to udana aktualizacja. A potem próbowałem majstrować z AIO Tweak, ale mój pendrive po prostu nie był dobrze odczytywany przez system MZD. Ciągle go podłączałem i odłączałem. Aż do momentu, gdy miałem bootloop MZD (wiem, byłem głupi).

Więc skończyłem kupując programator USB CH314 i inne rzeczy, żeby móc zresetować hex w chipie CMU lub czymkolwiek to jest. Zapisałem chip używając .bin kogoś innego z youtube (kanał Ride & Live) -- czy do tego momentu zrobiłem to dobrze czy nie?. Po wgraniu, teraz włożyłem moją CMU z powrotem do samochodu i mój USB z aktualizacją oprogramowania v56.00.513C. Przechodzi do czarnego ekranu z "Instalacja nieudana...", a następnie przełącza się na "Weryfikowanie pakietu aktualizacji systemu 56.00.513", następnie restartuje do "Instalacja nieudana..." i z powrotem do "Weryfikowanie pakietu aktualizacji systemu 56.00.513" ponownie. Tak w kółko.

Który krok zrobiłem niepoprawnie? Czy jest dla mnie jakieś rozwiązanie?

Dziękuję z góry.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich. Chcę podziękować major71 za opublikowanie kroków, aby odzyskać mój MZD Connect po przerwaniu aktualizacji. Teraz mój ekran jest w pełni funkcjonalny. Następny krok to aktualizacja modułu dla Android Auto. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, proszę o kontakt.

281 - 300 of 319 Posts