2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
81 - 100 of 140 Posts
Mam Hatchbacka z 2015 roku od nowości i to problem od kilku lat. Przeczytałem każdy post, dziękuję wszystkim za wkład. Mieszkam na Sunshine Coast w Australii, która ma taki sam klimat jak Floryda. Ten rok był jednym z najbardziej mokrych w historii, a system La Nina powoduje spustoszenie. Zdecydowałem się na opcję nuklearną i przylutowałem przewody.

Jeśli nie jesteś pewien parowania przewodów, odetnij je pojedynczo lub zrób zdjęcie. Żaden z kolorów nie pasuje do siebie. Jedna para to ciemnoszary i czarny, więc uważaj.

Zdjąłem wszystkie panele w około 10 minut, jedynym trudnym było wyciągnięcie długiego środkowego pinu z zaczepów, do których przymocowane są przewody półki, a następnie wyciągnięcie zaczepu; tylko dlatego, że było to dla mnie nowe. Następnie odciąłem wtyczki (przeciąłem przez wtyczkę) około 10 mm od przewodu, aby przewód i zaciski wyszły, dając mi maksymalną długość przewodu, a następnie odciąłem małe zaciski z końca kabla. Następnie rozdzieliłem zewnętrzną osłonę małą obcinaczką boczną i wepchnąłem ją z powrotem, zdarłem około 12 mm izolacji i przylutowałem przewody.
Ze względu na długość przewodów musiałem je skręcić tak, jak włożyłbyś palce jeden w drugi i skręcił, wymaga to trochę wprawy, ale jest dobre do ciasnych miejsc. Lutowanie poszło dobrze, taśmą izolacyjną pojedynczo. Użyłem oryginalnej osłony i owinąłem więcej taśmy, aby uzyskać schludną pracę. Przykleiłem przewód kamery do panelu/głównej wiązki bliżej kamery.
Zanim założyłem panele z powrotem, upewniłem się, że wtyczki są wyrównane i włożyłem je. Najtrudniejsze są panele boczne. Mają 3 "haczyki" na górnej krawędzi. Ten najbliżej szyby jest trudny. Zegnij tę krawędź na zewnątrz i zlokalizuj najpierw ten haczyk, a reszta pójdzie łatwo.

Przetestowałem to, zanim złożyłem z powrotem i zadziałało. Potem złożyłem to wszystko i pojechałem na krótką przejażdżkę, żeby zobaczyć, jak to wygląda w świetle dziennym, doskonale. To, że działa 10 razy w ciągu kilku minut, jest dobrym znakiem. Przez ostatnie kilka lat miałbym szczęście, gdyby działało raz w tygodniu, a ja robię około 4 przejazdów dziennie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wkład.

Jeśli to się komuś przydarzy, gdy obraz z kamery cofania nie pojawia się na ekranie po włączeniu biegu wstecznego, najpierw spróbuj wymuszonego ponownego uruchomienia.

Miałem ten problem kilka dni temu. Uruchomiłem ponownie centrum informacyjno-rozrywkowe i funkcja kamery cofania znów działała.

Zanim więc podejmiesz bardziej skomplikowane środki, takie jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!
Obraz z kamery jest wyświetlany na ekranie przez program komputerowy i prawdopodobnie po prostu się zawiesił.

Aby wymusić pełne ponowne uruchomienie:
Naciśnij i przytrzymaj Mute + Nav + Back
Dziękuję bardzo, te informacje były świetne, byłem przerażony 👍

Mój Mazda3 GS Sport z 2016 roku miał sporadyczne problemy z kamerą cofania, które stopniowo się pogarszały (rozmyty obraz, przewijanie, czasami czarny ekran).

Zdjęcie panelu tylnej klapy, odłączenie i ponowne podłączenie przewodu kamery, a następnie mocniejsze przymocowanie go taśmą całkowicie rozwiązało problemy, dziękuję za sugestie!

Wyrwałem uchwyt z niewłaściwej strony, co spowodowało odprysk plastiku, poza tym było łatwo i zajęło około 30 minut (nie jestem mechanikiem).

Jedna uwaga: pamiętaj, aby wyciągnąć kołki, które trzymają wewnętrzną pokrywę tylnej klapy, a następnie podważyć je przed podważeniem paneli bocznych (moje odleciały, ale nie zostały uszkodzone).

Jeśli to się komuś przydarzy, gdy obraz z kamery cofania nie pojawia się na ekranie po włączeniu biegu wstecznego, najpierw spróbuj wymuszonego ponownego uruchomienia. Miałem ten problem kilka dni temu. Uruchomiłem ponownie centrum informacyjno-rozrywkowe i funkcja kamery cofania znów zadziałała. Zatem zanim podejmiesz bardziej skomplikowane środki, takie jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie! Obraz z kamery jest wyświetlany na ekranie przez program komputerowy i prawdopodobnie właśnie się zawiesił. Aby wymusić pełne ponowne uruchomienie: Naciśnij i przytrzymaj Mute + Nav + Back
Bardzo dziękuję

Jeśli to się komuś przydarzy, gdy obraz z kamery cofania nie pojawia się na ekranie po wrzuceniu biegu wstecznego, najpierw spróbuj wymuszonego ponownego uruchomienia.

Miałem ten problem kilka dni temu. Uruchomiłem ponownie centrum informacyjno-rozrywkowe i funkcja kamery cofania znów działała.

Zatem zanim podejmiesz bardziej skomplikowane środki, takie jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!
Obraz z kamery jest wyświetlany na ekranie przez program komputerowy i prawdopodobnie po prostu uległ awarii.

Aby wymusić pełne ponowne uruchomienie:
Naciśnij i przytrzymaj Mute + Nav + Back
Spróbuj z zapasową kamerą i zobacz, co się stanie.

Spróbuj z zapasowym aparatem i zobacz, co się stanie.
Świetny pomysł, bo każdy ma zapasowy aparat fotograficzny.

Hej, zaktualizowałem moje oprogramowanie układowe z 59.0 do 70.0, a także zmieniłem mój stary system na Apple carplay / Android auto, ale teraz moja kamera cofania nie działa
Przeczytaj posty w tym wątku. Musisz sprawdzić okablowanie, zwłaszcza jeśli masz hatchbacka. Spróbuj wymusić ponowne uruchomienie i przywrócenie ustawień fabrycznych w CMU.

Jeszcze jedna sugestia, jeśli to nie zadziała... Jeśli masz coś podłączonego do ładowarki konsoli, gniazda mapy SD lub portów USB, usuń wszystko, a następnie zamknij drzwi i odejdź na chwilę i/lub zresetuj/uruchom ponownie system informacyjno-rozrywkowy. Kilka razy zauważyłem, że usunięcie karty mapy SD rozwiązało ten sam problem. Kilka razy ostatnio zauważyłem, że nawigacja się nie włączała i po prostu wyjąłem kartę SD i ponownie ją włożyłem. Od czasu do czasu pojawia się na ekranie obraz z kamery cofania, ale problem zwykle resetuje się sam przy następnym wejściu do samochodu.... Istnieje również znany problem omawiany dawno temu na tym forum, że ładowarki innych marek mogą powodować problem z ekranem.
To bardzo mi pomogło, mam jedną z tych tanich wtyczek USB do zapalniczki, sygnał z mojej kamery cofania nie przechodził, odłączyłem ją i oto... Sygnał z kamery zaczął działać ponownie

Otrzymałem powiadomienie o wezwaniu do serwisu e-mailem dla mojego hatchbacka Mazda 3 5 z 2017 roku. Zadzwoniłem do mojego dealera i powiedziano mi, że nie otrzymali jeszcze części ani instrukcji od Mazdy. Czekam więc tylko na wiadomość, a potem zgłoszę się na wezwanie do serwisu.

81 - 100 of 140 Posts