2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

AIO Ustawienia i oprogramowanie układowe PRZECZYTAJ TO

993K views 1.9K replies 524 participants last post by  NewbieModder  
#1 · (Edited by Moderator)
Jeśli zamierzasz używać oprogramowania AIO do stosowania ulepszeń w swoim systemie, NIE aktualizuj do wersji .502. Usunięto łączność USB, więc jeśli masz ulepszenia i zaktualizujesz, utkniesz z nimi. Jeśli zaktualizujesz przed zastosowaniem ulepszeń, zostaniesz skutecznie odcięty od systemu i AIO nie będzie działać. Bądź na bieżąco z dalszymi wydarzeniami.

AKTUALIZACJA------
Zobacz instrukcję obejścia problemu, zaczynając od tej strony -

#4 · (Edited)
ROZWIĄZANIA

Jeśli zamierzasz używać oprogramowania AIO do wprowadzania poprawek w swoim systemie, NIE aktualizuj do .502.
Podczas gdy ten wątek jest nadal na pierwszej stronie, chciałbym opublikować rozwiązania, które opracowała niesamowita społeczność programistów, ale głównie wspaniały @id7.
Przede wszystkim, jeśli nie zaktualizowałeś jeszcze do 59.00.502, zainstalowanie skryptu autorun jest najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby odzyskać dostęp po aktualizacji.
TO JEST DLA ZAAWANSOWANYCH UŻYTKOWNIKÓW. WYMAGANA ZNAJOMOŚĆ SYSTEMU LINUX
JEŚLI nie jesteś absolutnie pewien, co robisz, NIE PRÓBUJ TEGO!
JEŚLI nie masz dostępu szeregowego do swojego CMU, NIE PRÓBUJ TEGO! (dla alternatywnego dostępu, jeśli coś pójdzie nie tak)
tło:
Nowa wersja oprogramowania układowego 59.502 została zabezpieczona. To dobrze dla normalnych właścicieli Mazdy.
Nie chcemy, aby ktoś włożył do naszego samochodu pendrive z muzyką i po cichu zainstalował trojana w naszym CMU z dostępem do canbus i możliwościami aktualizacji oprogramowania do innych systemów.

problem:
a) pliki *.up uruchamiają się, ALE nie wykonują zewnętrznych plików, których używamy do uruchamiania skryptów z usb
Więc pamięć USB nie ma teraz opcji "autorun"
nie możemy tworzyć plików *.up, ponieważ nie mamy prywatnych kluczy certyfikatu podpisującego
b) SSHd został również zabezpieczony z wcześniejszej wersji (zmiana hasła roota i wyłączenie autoryzacji hasłem na sshd)

Rozwiązanie: dostęp do 59.502 jest możliwy na dwa sposoby

1) jeśli masz teraz dostęp do CMU (masz wcześniejszą wersję niż 59.502)

Dołączony plik zip zawiera kilka skryptów, które używają opcji data_persist/dev/bin/autorun, aby:
- uruchomić alternatywny serwer sshd na porcie 24000 i otworzyć zaporę na wifi+eth: "01-start-sshd-and-open-firewall"
- zaktualizować /etc/ssh/sshd_config, aby zaakceptować uwierzytelnianie hasłem: "00-update-sshd-config-if-needed"
- zaktualizować /etc/passwd, aby mieć dostęp z jci/jci + user/jci, gdzie obaj użytkownicy mają uprawnienia roota: "00-update-etc-passwd-if-needed"
- utwórz wifiAP z twoim ssid/hasłem, aby połączyć się z cmu za pomocą laptopa/telefonu "00-start-wifiAP" (nie zapomnij zmodyfikować ssid/hasła!)
- zainstaluj skrypt, który monitoruje zdarzenie wstawiania pamięci USB i uruchamia poprawki z tego na 59.50x i nowszych: "00-run-tweaks-from-usb". jci-dialog nie działa, ALE skrypty są wykonywane! Potrzebuję pomocy, aby ulepszyć!

rozpakuj plik zip do /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/
ustaw bit wykonywania na /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/autorun
po ponownym uruchomieniu, jeśli pojawi się wifi AP, wszystko działa
Przetestuj to, łącząc się przez wifiAP lub usb-ethernet z serwerem ssh na porcie 24000

Próbuję tego skryptu i przeżywam aktualizację z 56.230->56.513
downgrade z 56.513->56.230
i aktualizacja z 56.230->59.502

Jeśli nie potrzebujesz niektórych z tych funkcji, po prostu nie kopiuj (lub usuń) katalogu (na przykład usuń "00-start-wifiAP")
Jeśli chcesz dodać jakąś nową funkcjonalność, utwórz gdzieś plik *.autorun, najlepiej w osobnym katalogu

2) jeśli już zaktualizowałeś do 59.502
Przez usb-ethernet masz dostęp do serwera ssh na porcie 36000, ale uwierzytelnianie hasłem jest wyłączone
TYLKO przez konsolę szeregową możesz połączyć się używając nazwy użytkownika "user" i hasła "jci" (bez uprawnień roota)
Jako nieuprzywilejowany użytkownik "user" możesz wyodrębnić/skopiować z włożonego usb/sd te pliki do /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/
Nie zapomnij chmod +x /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/autorun
Po ponownym uruchomieniu CMU uruchomi nasz skrypt z uprawnieniami roota i otworzy ssh/firewall/wifi/usb storage autorun/...
Możesz połączyć się tylko przez konsolę szeregową!
w 59.502 sshd nie akceptuje uwierzytelniania hasłem.
musisz zmodyfikować w /etc/ssh/sshd_config
PasswordAuthentication yes
możesz to zrobić za pomocą moich skryptów NA WŁASNE RYZYKO http://mazda3revolution.com/forums/...zda-3-skyactiv-audio-electronics/122458-aio-all-one-tweaks-399.html#post2072794
Aby uzyskać dostęp do konsoli szeregowej, możesz przeczytać to
- http://mazda3revolution.com/forums/...da-3-skyactiv-audio-electronics/57714-infotainment-project-515.html#post1631825
- http://mazda3revolution.com/forums/...da-3-skyactiv-audio-electronics/57714-infotainment-project-516.html#post1633513
Konsola działa, jest połączona z:
Użytkownik: user
Hasło: jci
Co jest ograniczonym użytkownikiem
Następnie uruchom skrypt i ponownie przejmij prawa roota
EDIT @id7Skrypty znajdują się w repozytorium w sekcji „Skrypty odzyskiwania”: repozytorium autorun
EDIT2: Te skrypty są teraz w AIO w sekcji „autorun > id7_recovery”. Zainstaluj przed aktualizacją, a skrypty automatycznie odzyskają dostęp po aktualizacji

Attachments

#507 ·
Chociaż ten wątek jest jeszcze na pierwszej stronie, chciałbym opublikować rozwiązania, które wymyśliła niesamowita społeczność deweloperów, ale głównie wspaniały @id7.
Przede wszystkim, jeśli nie zaktualizowałeś jeszcze do wersji 59.00.502, zainstalowanie skryptu autorun jest najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby odzyskać dostęp po aktualizacji.

EDIT Skrypty @id7 znajdują się w repozytorium w sekcji „Recovery Scripts”: repozytorium autorun
EDIT2: Te skrypty są teraz w AIO w sekcji „autorun > id7_recovery”. Zainstaluj przed aktualizacją, a skrypty automatycznie odzyskają dostęp po aktualizacji
Dzięki

#140 ·
Chociaż pochwalam wysiłki związane z bezpieczeństwem, to kończę z tym doskonałym kawałkiem sprzętu, który idzie na marne. Wyślij mi wiadomość prywatną, mam umiejętności i czas, aby pomóc nawet na poziomie systemu operacyjnego.
Nie mogę wysłać Ci wiadomości prywatnej, ponieważ jestem za nowy.

Czy są jakieś legalne, jasne instrukcje krok po kroku, jak to zrobić przez port szeregowy? Wszystko na mazda3revolution jest w łamanym angielskim i bardzo trudno mi to zrozumieć. Doszedłem do punktu, w którym jestem zalogowany do CMU i mam podłączony przygotowany USB, ale żadne polecenia nie działają. Dostaję tylko błędy. Uruchamiam putty na linux mint btw.

#6 · (Edited)
Więcej informacji na temat łączenia przez połączenie szeregowe przez id7:
*** NA WŁASNE RYZYKO ***

Jak uzyskać dostęp do konsoli szeregowej CMU:
- jeśli Twój CMU jest w pętli rozruchowej,
- utknął na logo Mazdy
- lub nie masz do niego dostępu przez ssh

Idę z moim samochodem do serwisu, który specjalizuje się w alarmach samochodowych i gps-ach (elektronika samochodowa)
Powiedziałem, czego chcę (pokazać zdjęcia, wyjaśnić, ...)

1) Powiedziałem: "Chcę, żeby w moim samochodzie zainstalowano 1 kabel z 3 przewodami"
- wyjmij konsolę środkową samochodu
- wyjmij CMU zamocowane jedną śrubą
Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyjmowaniu CMU, zobacz ten film

2) jedna część kabla łączy się z CMU TX + CMU RX + masą samochodu (podłączona do jednej śruby CMU)

CMU TX/RX można osiągnąć na dwa sposoby:

2a) "elegancki sposób", włóż nowe piny do istniejącego złącza do 2S/2T (nasz serwisant nie ma tego rodzaju pinu)
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=209098&d=1497973030
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=211106&d=1499204460
w tej sytuacji nie musisz otwierać CMU
cały proces jest opisany tutaj http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=209650&d=1498149733

2b) "mój sposób", otwórz CMU i przylutuj dwa przewody do płyty głównej CMU (dla serwisanta to łatwy sposób, jeśli nie ma kompatybilnych pinów do tego specjalnego złącza)
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155793&d=1459377888
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155809&d=1459377899
3. przewód (masa) może być użyty z dowolnego miejsca, użyłem go z zewnętrznego pudełka CMU ze śruby
tak jak pomarańczowy kabel w http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=209098&d=1497973030

3) druga część 3-przewodowego kabla z jakimś złączem włożona do skrzynki bezpieczników (nie trzeba wkładać do skrzynki bezpieczników, to moja osobista opcja, ponieważ ten kabel jest używany tylko raz w miesiącu)
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155817&d=1459377902
ZŁĄCZE: Potrzebujesz czegoś, co można po prostu podłączyć do konwertera szeregowego TTL
Jeśli nie masz żadnego typu złącza, gniazdo audio stereo jest idealne (musisz jakoś podłączyć 3 przewody, lewy/prawy/masa)
lutuj gniazdo stereo żeńskie do części kabla w samochodzie i lutuj gniazdo stereo męskie do konwertera TTL
moje oryginalne ogłoszenie http://mazda3revolution.com/forums/...da-3-skyactiv-audio-electronics/57714-infotainment-project-515.html#post1631825
NIE zostawiaj USB serial TTL zawsze podłączonego do CMU !!!
Zostaw kabel wolny ze złączem! Kiedy musisz podłączyć kabel do konwertera
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155825&d=1459377911
i konwerter do komputera/laptopa bezpośrednio lub http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155833&d=1459377916

4) potrzebujesz konwertera szeregowego na TTL
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=155801&d=1459377894
to jest "USB->szeregowy + szeregowy->TTL w jednym"
potrzebujesz konwertera sygnału TTL 3,3 V (istnieją warianty 5 V - niedobre)
Użyłem "programatora Arduino" (około 2 USD) wyszukaj na ebay "usb serial Arduino programmer uart TTL" (wiele ma wyjście zasilania 5 V, bez problemu, sygnał RX/TX musi wynosić 3,3 V ==> UART TTL)
Mój konwerter szeregowy ma wyjście zasilania 3,3 V, RX, TX, GND, wyjście zasilania +5 V. używamy tylko RX, TX, GND
jeśli ten konwerter USB (bez żadnego przewodu) jest podłączony do komputera, zostanie rozpoznany jako port szeregowy, możliwe, że potrzebujesz do niego jakiegoś sterownika
Możesz przetestować na przykład z maliną pi. (RPi ma konsolę szeregową i możesz zdobyć doświadczenie w łączeniu się z konsolą szeregową, rpi3 ma problem z prędkością konsoli szeregowej i musisz ustawić rpi3 na stałą częstotliwość procesora, aby konsola szeregowa działała poprawnie)

5) podłącz usb-szeregowy-ttl do laptopa
Za pomocą klienta terminala możesz połączyć się z tym portem szeregowym (w moim ex. COM11)
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=169154&d=1464947724
potrzebujesz klienta terminala szeregowego (hyper-terminal), moim ulubionym jest securecrt
Jeśli Twój klient terminala może przesyłać pliki za pośrednictwem protokołu Zmodem, możesz wysyłać/odbierać pliki przez konsolę szeregową między laptopem a CMU
Aby wysłać z CMU do laptopa, wpisz na CMU "sz nazwa pliku"
Aby wysłać z laptopa do CMU, wpisz na CMU "rz" i wybierz pliki na laptopie
polecenie rz NIE NADPISUJE istniejących plików na CMU !!!

połącz się z CMU przez COMx z 115200,8,N,1 (szybkość transmisji, bity danych, parzystość, bity stopu) bez DTR/DSR, RTS/CTS, XON/XOFF
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=169162&d=1464947729
więcej informacji na http://mazda3revolution.com/forums/...tiv-audio-electronics/121561-android-auto-headunit-app-beta-62.html#post1735122

6) jeśli naciśniesz ENTER, CMU odpowie "cmu login:"
nazwa użytkownika ENTER,
hasło ENTER
i masz wiersz poleceń bash
Możesz modyfikować pliki, wykonywać polecenia, przesyłać pliki przez USB/SDCARD/Zmodem przez szeregowy
Jeśli Twój CMU nie jest "zbrickowany", otrzymasz DUŻO komunikatów dziennika i nie zobaczysz, co wpisujesz i jaką odpowiedź otrzymałeś
Możesz zobaczyć przykład w http://mazda3revolution.com/forums/...zda-3-skyactiv-audio-electronics/122458-aio-all-one-tweaks-404.html#post2075554
tymczasem wpisuję "reboot" CMU pokazuje pięć linii i widzę moje polecenie w różnych liniach. ALE polecenie jest w jednej logicznej linii.
Mój klient hyper-terminal może zapisać całą sesję do pliku i mogę zweryfikować dane wyjściowe moich poleceń we własnym pliku dziennika hyper-terminal.
najlepszym sposobem jest kopiowanie/wklejanie poleceń

*** NA WŁASNE RYZYKO ***
7) po połączeniu z użytkownikiem/jci z cmu
przygotuj usb z katalogiem "XX"
wyodrębnij autorun.v2.zip w tym katalogu XX na usb
zmodyfikuj / usuń to, czego potrzebujesz/nie potrzebujesz
włóż ten usb do swojego CMU
czekaj 5 sekund (aby został zamontowany)
i skopiuj/wklej te polecenia w hyper-terminalu dla CMU
Code:
cp -r /tmp/mnt/sd?/XX/* /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/
chmod +x /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/autorun
po ponownym uruchomieniu skrypty są uruchamiane
zmień nazwę załącznika na 'autorun.v2.zip'

Attachments

#7 · (Edited)
W ten weekend rozwiązuję problem z jci-dialog.
Teraz dołączam nową wersję biblioteki autorun
Starą wersję zobacz tutaj http://mazda3revolution.com/forums/...zda-3-skyactiv-audio-electronics/122458-aio-all-one-tweaks-399.html#post2072794
Ta wersja działa idealnie z poprawkami USB bez żadnych modyfikacji starych poprawek na 59.00.502

Dodaję kilka przyszłych zabezpieczeń:
- WiFi AP nie uruchamia się, jeśli nie zmodyfikujesz domyślnego hasła
- wykonywanie poprawek z usb może być zablokowane dla konkretnego pendrive'a (zweryfikowane numerem seryjnym usb)
- dodaj nowy skrypt do uruchamiania run.sh przy starcie z sdcard/usb

Z zainstalowaną biblioteką autorun generuję dysk USB AIO do zainstalowania AA
Zmodyfikuj tweaks.sh, aby zaakceptować 59.00.502 (w funkcji compatibility_check, po $_VER_EXT = 502, zmiana echo 0 na echo 4)
AA 1.02 + data do paska stanu zainstalowana i działa dobrze

Z ostatnim AA z apkmirror i konkretną wersją beta waze dla AA (4.24.0.113) już z apkmirror zainstalowanym na telefonie z Androidem 6.0.1 waze działa w CMU !!!
nie zapomnij umieścić telefonu w trybie programisty, włączyć debugowanie usb, ustawić usb w audio

skrypty biblioteki autorun przetrwają aktualizację CMU i pozostają w stanie roboczym po aktualizacji!
Skopiuj NA WŁASNE RYZYKO pliki/katalogi "MUSI" i/lub "OPCJONALNE" do /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/ PRZED aktualizacją do 59.00.502 lub użyciem konsoli szeregowej, jeśli jesteś już na 59.00.502

00-run-tweaks-from-usb -- MUSI -- wszystkie pliki w tym katalogu emulują stare zachowanie CMU, aby uruchamiać poprawki z dysków USB po włożeniu. Na CMU z wersją starszą niż 59.00.502 nic nie rób, ALE musisz zainstalować przed aktualizacją do 59.00.502
00-start-wifiAP -- OPCJONALNE -- uruchom wifi samochodowe w trybie AP z TWOIM ssid / hasłem. Zmodyfikuj w pliku "wifiAP.config" ssid i wybierz silne hasło przed instalacją!
00-update-etc-passwd-if-needed -- MUSI -- zaktualizuj plik /etc/passwd znanymi hasłami z uprawnieniami roota. Ten plik haseł przetrwa aktualizacje, ponieważ nie ma w nim użytkownika roota
user/jci i jci/jci mają uprawnienia roota.
00-update-sshd-config-if-needed -- MUSI -- zaktualizuj /etc/ssh/sshd_config, aby zaakceptować uwierzytelnianie hasłem. Z usb-eth możesz połączyć się z ssh na porcie 36000
01-start-sshd-and-open-firewall -- OPCJONALNE -- uruchom nową usługę sshd na porcie 24000 i otwórz zaporę, aby była dostępna przez usb-eth/wifi
99-execute-run-sh-from-sdcard-and-usb-at-startup.autorun - OPCJONALNE -- uruchom run.sh na sdcard i usb przy starcie
autorun -- MUSI -- uruchom każdy plik *.autorun
Zmień nazwę załącznika na autorun-v3.zip, aby rozpakować

Attachments

#8 ·
MMC Japan właśnie opublikowało biuletyn dla WSZYSTKICH dystrybutorów i dealerów Mazdy na całym świecie dotyczący AIO Tweaks i instalacji oprogramowania układowego w wersji 59.00.502.

Zasadniczo, JEŚLI Twoja Mazda jest nadal objęta gwarancją NCW i wystąpią problemy sprzętowe lub programowe podczas aktualizacji 502, Mazda nie uwzględni roszczeń gwarancyjnych, ponieważ system został zhakowany...

Dotyczy to WSZYSTKICH modeli Mazdy z Mazda Connect lub MZD Connect.

#9 ·
MMC Japan właśnie wydało biuletyn do WSZYSTKICH dystrybutorów i dealerów Mazdy na całym świecie dotyczący poprawek AIO i instalacji oprogramowania układowego w wersji 59.00.502.
Zasadniczo, JEŚLI Twoja Mazda jest nadal objęta NCW, a podczas aktualizacji 502 wystąpią problemy sprzętowe lub programowe, Mazda nie uwzględni roszczeń gwarancyjnych, ponieważ system został zhakowany...
Dotyczy to WSZYSTKICH modeli Mazdy z Mazda Connect lub MZD Connect.
http://mazda3revolution.com/forums/...udio-electronics/202858-mazda-worldwide-official-tweak-warning.html#post2085994
Po ponownym przeczytaniu muszę powiedzieć, że jest bardzo lekki. Zasadniczo nie chcą sprawiać żadnych problemów, więc po prostu mówią, że każdy, kto naprawia swój system, nie będzie objęty gwarancją na oprogramowanie. Cóż, dobrze, to całkowicie standardowa procedura, tak jak zrootowany Android lub jailbreakowany iPhone, to ich wybór, więc cieszę się, że zachowują się dorośle. W powiązanej notatce myślę, że mogą nawet nie wyłączyć skryptu autorun w przyszłych wersjach z szacunku dla tych, którzy podejmują dodatkowe, zaawansowane kroki, aby utrzymać/odzyskać dostęp do swoich systemów (chociaż bardziej prawdopodobne jest, że ostatecznie zamkną to drzwi przed nami, więc wszyscy powinniśmy uważać na wszystkie przyszłe nieznane wersje oprogramowania układowego).
Oto kolejna świetna notatka dotycząca odzyskiwania:
Cześć wszystkim,
Udało mi się uruchomić AIO Tweaks na mojej nowej Mazdzie 3 z 2017 roku z v59.00.502 4AN przez konsolę szeregową. Dziękuję za tę wspaniałą społeczność.
Oto kilka wskazówek po tym, jak miałem problemy, ponieważ mój USB1/USB2 z mojego CMU rejestruje się jako sda1/sdb1, a nie to samo sda/sdb z dostarczonego autorun.v2.zip. Nie zainicjował więc skryptów AIO na USB, gdy go podłączyłem.
1. Po zainstalowaniu najnowszego AIO v2.6.6 użyj opcji "Autorun - id7_Recovery". Następnie skopiuj go na swój USB.
2. Podłącz USB do swojej Mazdy.
3. Podłącz konsolę szeregową do laptopa i CMU. Użyj TeraTerm lub Putty i połącz się przez port szeregowy adaptera TTL.
4. Po połączeniu zobaczysz ciągły spam dzienników, nie ma innego sposobu na obejście tego, musisz kopiować/wklejać polecenia w ciemno.
5. Tutaj to tylko próba i błąd, aby kopiować i wklejać polecenia do okna pełnego spamu. (tak naprawdę nie widać swoich poleceń/odpowiedzi wejściowych, ponieważ dzienniki zbyt szybko wypełniają okno ekranu.
6. Oto, co musisz skopiować i wkleić do okna.
a) po prostu naciśnij kilka razy klawisze ENTER.
b) skopiuj nazwę "user" z cudzysłowami, mam już wpisane polecenia w dokumencie tekstowym/wordpad. Następnie wróć do okna dziennika, użyłem TeraTerm, aby mieć opcję menu "Wklej", "Wklej - ENTER <CR>". Użyłem "Wklej - ENTER <CR>"
c) następnie skopiuj "jci" i kliknij okno ze spamującymi dziennikami i wybierz opcję "Wklej - ENTER". Jeśli Twój klient terminala nie ma opcji kopiowania/wklejania. Możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać "Wklej", a następnie nacisnąć klawisz ENTER.
d) upewnij się, że USB jest podłączony do CMU Mazdy. Następnie skopiuj/wklej "cp -r /tmp/mnt/sd*1/* /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/" i naciśnij ENTER lub opcję "Wklej - ENTER"
e) skopiuj/wklej "chmod +x /tmp/mnt/data_persist/dev/bin/autorun" bez cudzysłowów i naciśnij ENTER lub opcję "Wklej - ENTER".
f) skopiuj/wklej "/bin/sh /tmp/mnt/sd*1/tweak.sh" bez cudzysłowów i naciśnij ENTER lub opcję "Wklej - ENTER".
7. Teraz możesz sprawdzić, czy Twój ekran informacyjno-rozrywkowy ma jakieś monity, a kiedy faktycznie zadziała, uruchomi się ponownie.
8. Po zobaczeniu logo Mazdy po ponownym uruchomieniu możesz wyjąć USB z CMU Mazdy. W przeciwnym razie spróbuje ponownie uruchomić skrypty autorun, ale tym razem z USB.
9. Możesz teraz użyć poprawek AIO, aby skompilować wszystkie poprawki, które chcesz, a następnie po prostu włożyć USB do jednostki CMU Mazdy i zobaczysz, jak poprawki AIO aktywują się na ekranie informacyjno-rozrywkowym Mazda Connect.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#26 ·
Jakieś aktualizacje na ten temat? Jestem tu nowy, ale mam spore doświadczenie z Linuksem, więc wkrótce spróbuję połączenia szeregowego. Czy jest coś, co muszę wiedzieć o samym procesie konfiguracji, co może skomplikować się z powodu konieczności połączenia szeregowego?
Zamierzam to zrobić w środę, zamówiłem kable i kabel Ethernet o długości 100 stóp, ponieważ nie mam laptopa.

#23 ·
Potrzebna rada.
Podczas moich wakacji miałem 2 problemy z moją nawigacją. Najpierw migający ekran. Rozwiązane przez zresetowanie (BACK-NAV-MUTE).
Ostatniego dnia moja nawigacja się zawiesiła. Zresetowanie (back-nav-mute) nie zadziałało. Zatrzymanie samochodu, kolejny reset, również bez powodzenia. Wyłączenie i ponowne uruchomienie samochodu oraz wykonanie kolejnego resetu zadziałało (częściowo. Górny pasek: czas, prędkość, numery dróg - nadal się nie aktualizował. Po przerwie na kawę problem ten również został rozwiązany).

Po powrocie do domu - ostatniego dnia gwarancji, zadzwoniłem do mojego warsztatu. Ponieważ nie sądzę, żeby mogli odczytać jakiś dziennik błędów lub coś w tym stylu, poprosiłem o aktualizację oprogramowania układowego. Uważali, że to najlepsza opcja.

W przyszłą środę zaktualizują mój system z 56.00.513EU do 59.00.xxx.

Zainstalowałem Autorun. Ale czy powinienem poprosić ich o zainstalowanie 59.00.449EU zamiast .502? Po prostu, żeby być po bezpiecznej stronie?

#25 ·
Wątpię, żeby byli w stanie to zrobić. Większość dealerów ma prawdopodobnie tylko garstkę osób, które faktycznie potrafią przeprowadzić aktualizację w zamierzonym kierunku. (Mój dealer robi wymiany oleju i tym podobne w weekendy, ale aktualizacje systemu informacyjno-rozrywkowego można przeprowadzać tylko w dni powszednie, gdy ta osoba jest obecna.) Podejrzewam, że samo to jest dla nich obciążające, a obniżenie wersji prawdopodobnie wykracza poza ich możliwości.

#29 ·
Zamierzam to zhakować.
Nie mogę zapomnieć o tym, że jakiś idiota z serwisu zaktualizował oprogramowanie układowe, nie zwracając uwagi na konfigurację właściciela.
Czy te piny RX i TX są wolne po stronie złącza, czy muszę usunąć/rozdzielić przewody?
I czy istnieje możliwość jednoczesnego wyczyszczenia wszystkich ustawień, gdy kończy się okres leasingu i muszę zwrócić samochód?
Nie jestem ekspertem Linuksa, ale wiem, jak wykonywać kroki i czytać skrypty, myślę też, że powinno to zostać uproszczone i mam nadzieję, że będę mógł przedstawić wam, programistom, kilka pomysłów. Jeśli uważacie, że zwariowałem z powodu poniższych pomysłów, zignorujcie mnie..
Dodałem kabel do kamery cofania do mojego samochodu. Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest stworzenie przewodu zaciskowego ze złączem USB, aby trzeba było tylko odłączyć oryginalne złącze, wpiąć przewód zaciskowy między nim i usunąć go po zakończeniu, pozostawiając oryginalne przewody nienaruszone. lub oczywiście zostawić go. Dla mnie stworzenie ich to pestka, ale czy jest ktoś, kto może wskazać mi tylko złącza? Użycie kabli kamery cofania kosztowałoby zmodyfikowany zestaw około 45 dolarów.
Wiem również o narzędziu o nazwie CatTools, za pomocą którego można automatyzować skrypty shh. Czy to coś, co można wykorzystać do uproszczenia tego dla dalszych czytelników?

#30 ·
Zamierzam to zrobić.

Nie mogę zapomnieć o tym, że jakiś idiota z serwisu zaktualizował oprogramowanie układowe, nie zwracając uwagi na konfigurację właściciela.

Czy te piny RX i TX są wolne po stronie złącza, czy muszę usunąć/rozdzielić przewody?

Czy istnieje możliwość jednoczesnego wyczyszczenia wszystkich ustawień po zakończeniu okresu leasingu i konieczności oddania samochodu?

Nie jestem ekspertem Linuksa, ale wiem, jak wykonywać kroki i czytać skrypty, myślę też, że powinno to zostać uproszczone i mam nadzieję, że będę mógł przedstawić kilka pomysłów dla was, deweloperów. Jeśli uważasz, że oszalałem z powodu poniższych pomysłów, zignoruj ​​mnie proszę..

Dodałem kabel do kamery cofania do mojego samochodu. Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest stworzenie przewodu zaciskowego ze złączem USB, dzięki czemu wystarczy odłączyć oryginalne złącze, wpiąć przewód zaciskowy między nim i usunąć go po zakończeniu, pozostawiając oryginalne przewody nienaruszone. lub oczywiście zostawić to. Dla mnie stworzenie ich to pestka, ale czy jest ktoś, kto może wskazać mi tylko złącza? Użycie kabli kamery cofania kosztowałoby zmodyfikowany zestaw około 45 dolarów.

Znam również narzędzie o nazwie CatTools, za pomocą którego można zautomatyzować skrypty shh. Czy to coś, co można wykorzystać do uproszczenia tego dla dalszych czytelników?
Być może będziesz musiał oznaczyć id7, który to zrobił. Może dać ci więcej informacji.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#38 ·
Właśnie to zrobiłem, więc naprawdę potrzebujemy lepszych instrukcji, jak to zrobić. Wydaje się to zniechęcające, zanim się to zrobi, zajęło mi to 5 minut na komputerze i skończyłem. Najtrudniejszą częścią jest wyjęcie wykończenia w moim nowym samochodzie i martwienie się, gdy muszę mocniej pociągnąć.
Zgadzam się. Chcę to zrobić, ale wzmianka o lutowaniu i rozbieraniu mojego nowego samochodu mnie zniechęca. @sinik420 czy myślisz, że możesz zrobić film lub napisać o swoich doświadczeniach?