2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
21 - 40 of 40 Posts
Miło widzieć, że wszyscy producenci samochodów się poprawiają. Mazda wciąż numer 1 C.R..

Miło widzieć, że wszyscy producenci samochodów się poprawiają. Mazda wciąż numer 1 C.R..

Zależy od tego, który artykuł czytasz. Tegoroczne badanie JD Power pokazuje, że Kia jest najbardziej niezawodną marką nieluksusową... Właściwie koreańskie samochody są bardziej niezawodne niż japońskie pojazdy w całym zakresie.
  • Marki koreańskie i japońskie radzą sobie dobrze: Właściciele pojazdów marek azjatyckich doświadczają najmniej problemów (115 PP100) w porównaniu z markami krajowymi (126 PP100) i markami europejskimi (131 PP100). Różnica ta wynika po części z marek koreańskich Kia, Hyundai i Genesis, które łącznie osiągają średnio zaledwie 99 PP100 i stanowią 19-punktową różnicę w porównaniu z markami japońskimi (łącznie 118 PP100).

Zależy od tego, który artykuł czytasz. Tegoroczne badanie JD Power pokazuje, że Kia jest najbardziej niezawodną marką nieluksusową... Właściwie to koreańskie samochody są bardziej niezawodne niż japońskie pojazdy we wszystkich kategoriach.
  • Marki koreańskie i japońskie wypadają dobrze: Właściciele pojazdów marek azjatyckich doświadczają najmniejszej liczby problemów (115 PP100) w porównaniu z markami krajowymi (126 PP100) i markami europejskimi (131 PP100). Różnica ta wynika po części z koreańskich marek Kia, Hyundai i Genesis, które łącznie osiągają średnio zaledwie 99 PP100 i stanowią 19-punktową różnicę w porównaniu z markami japońskimi (łącznie 118 PP100).
Kia i Hyundai również nie pozostają daleko w tyle w raportach konsumenckich. Ale Mazda wciąż przoduje pod względem niezawodności. Będę trzymał się Consumer Reports.. Kia i Hyundai wciąż mają problemy z pożarami. Nawet mój Genesis g70 miał pewne problemy z niezawodnością... zanim był samochodem torowym. Musiałem wymienić uszczelkę główną skrzyni korbowej, ale g70 wciąż jest świetnym samochodem torowym. Cóż, mój Mazda 3 Turbo jest moim codziennym kierowcą.

15 najlepszych marek Consumer Reports na rok 2021: Ogólne wyniki w skali 100 punktów
  • Mazda: 80
  • BMW: 78
  • Subaru: 76
  • Porsche: 76
  • Honda: 75
  • Lexus: 75
  • Toyota: 74
  • Chrysler: 74
  • Buick: 72
  • Hyundai: 71
  • Audi: 71
  • Infiniti: 70
  • Nissan: 68
  • Dodge: 67
  • Genesis: 66

Mam manualną wersję hatchbacka z 2019 roku i zgadzam się z CD, okropna implementacja. Można poczuć wibracje, gdy jest włączony. Co oni myśleli, żeby to zrobić w 4-cylindrowym silniku? Co do osoby, która wspomniała o pójściu do Kia. Zgadzam się. Mój Kia z 2016 roku z najwyższej półki nigdy nie sprawił mi tyle problemów, co mój Mazda z najwyższej półki. I robią teraz świetne samochody, które mają bardzo intuicyjne systemy informacyjno-rozrywkowe (w przeciwieństwie do mylącego nowego urządzenia Mazdy). Bardzo dobra ergonomia dla wszystkich elementów sterujących. Muszą tylko sprawić, by samochody były bardziej przyjemne w prowadzeniu, jak Mazda, a będą na dobrej drodze do wstrząśnięcia branżą.

Najbardziej głupie jest to, że Mazda może poprawić opinie swoich klientów tylko poprzez przeprogramowanie. Umożliwienie kierowcy włączania/wyłączania CD zaspokoiłoby wszystkie potrzeby.
Nawet jeśli Mazda miałaby zapewnić dezaktywację CD (w co wątpię), wszystkie fizyczne zmiany w silniku i tak zawsze pozostaną. Problemy, które zostały już zidentyfikowane, takie jak z HLAs (pęcherzyki powietrza), nie znikną magicznie. I można tylko zgadywać, jakie nowe problemy związane z CD mogą zacząć się pojawiać, gdy silniki te zaczną wchodzić w fazę wyższego przebiegu.

Powodzenia dla nas wszystkich, którzy posiadamy silnik CD, ponieważ możemy go bardzo potrzebować.

Mam sedana FWD Premium z 2019 roku z dezaktywacją cylindrów. Jeżdżę głównie w weekendy, po autostradzie. Oprócz wezwań do serwisu, zrobiłem TSB (dezaktywacja cylindrów i klimatyzacja) średnio około 37 mpg (ponownie, głównie jazda po autostradzie), a klimatyzacja działa dobrze (założyłem również przyciemniane szyby). Dzięki globalnemu niedoborowi chipów otrzymuję listy od dealera Mazdy z pytaniem, czy jestem gotów sprzedać swój samochód, aby dodać go do ich kolekcji używanych za prawie 19000 dolarów. Dla tych z was, którzy uważają, że samochód śmierdzi, nadszedł czas, aby się go pozbyć.

Problem z tym, że Mazda zapewnia obejście dla swojego projektu dezaktywacji cylindrów, polega na tym, że EPA nie byłaby zbytnio zadowolona, ponieważ oszczędność paliwa, jaką Mazda deklaruje dla samochodów CD, opiera się na działaniu CD.

Żartowałem sobie z tą zamianą silnika, ale zawsze można dostać używany gen 3, a nawet MS3, jeśli masz szczęście znaleźć taki z małym przebiegiem. Za zaoszczędzone pieniądze możesz dokonać kilku ulepszeń, aby zmodernizować go do swoich upodobań.

Problem z tym, że Mazda zapewnia obejście dla swojego projektu dezaktywacji cylindrów, polega na tym, że EPA nie byłaby zbytnio zadowolona, ponieważ oszczędność paliwa, jaką Mazda deklaruje dla samochodów CD, opiera się na działaniu CD.
Zakładam, że tutaj się nie popisujesz. Mazda stanęłaby w obliczu znacznych grzywien ze strony EPA, gdyby wyłączyła CD w już sprzedanych samochodach, ponieważ liczby EPA to uwzględniają. Byłaby również celem pozwów zbiorowych (chociaż z CD, które nie działa tak dobrze, i tak grożą im pozwy zbiorowe).

Wymiana silnika? Bądźmy realistami...

Ponadto, zamienić Mazdę z CD na Mazdę... z CD? To się dzieje w Europie, chyba że wybierzesz MX-5 lub MX-30.
W Europie 3 jest szeroko dostępna z silnikiem 2.0 X i nie ma CD. Oczywiście, może to sprawić problemy...

Jednak przynajmniej w Wielkiej Brytanii wszystkie 2.0 G Mild Hybrids mają CD (i iStop), ale nie widziałem żadnych skarg na CD. Co prawda, sprzedaż 3 jest niska i aktywność na forum jest niewielka, dlatego niektórzy z nas tu przychodzą. Próbowałem wyszukać dezaktywację cylindrów na głównym forum Mazda 3 UK i znalazłem jedno trafienie. Od kogoś, kto skarżył się, że próbował zapytać sprzedawcę z lokalnego salonu Mazdy o Cruise and Traffic Support, ale "wyraźnie nie wiedział i próbował wmawiać, że CTS obejmuje dezaktywację cylindrów w celu oszczędności paliwa!"

Mogę osiągnąć średnio 61 mpg przy 70 mph, po co komplikować sprawy z CD? Jeśli chcesz zużywać mniej paliwa, używaj lekkiej prawej stopy.
Ponadto, po co mieć głośny wydech, im ciszej tym lepiej, hałas tylko dodaje stresu podczas jazdy. Kiedyś byłem młody i zamontowałem duży wydech w samochodzie, który miałem, plus mniejszą kierownicę (wtedy nie było wspomagania kierownicy ani hamulców). Może wtedy wydawało się to modne, ale nie praktyczne. Z wiekiem przychodzi mądrość. Dlatego motocykliści zatykają uszy z powodu hałasu. Nie pojedziesz szybciej, tylko spowodujesz większe zanieczyszczenie hałasem i zużyjesz więcej paliwa.

Mogę osiągnąć średnio 61 mpg przy 70 mph, po co komplikować sprawy z CD. Jeśli chcesz zużywać mniej paliwa, użyj lekkiej prawej stopy.
Twoja lekka prawa stopa nie będzie miała wpływu na oficjalne wyniki testów. Są one powodem, dla którego Mazda (lub jakikolwiek inny producent) decyduje się na takie rozwiązania jak CD, i-Stop czy łagodna hybryda.

Witaj, tu Ken z NYC. Dołączyłem minutę temu. Posiadałem Corvetty z manualnymi skrzyniami biegów, nowe '04 Coupe, a następnie 9 lat później wymieniłem je na nowego '13 Grand Sport, sprzedanego w marcu '20, gdy Covid podniósł swój brzydki łeb.
Chcę kupić '21 Mazda3 HB Premium z 6-biegową manualną skrzynią biegów lub ewentualnie HB Premium z AWD i Auto. Przeczytałem wiele postów na tym i innych forach na temat tego, które iteracje '21 M3 mają dezaktywację cylindrów. Podsumowując, wydaje się, że zarówno Premium Hatchbacki, ten z FWD i 6-biegową manualną skrzynią biegów, jak i ten z AWD i 6-biegową automatyczną skrzynią biegów, mają dezaktywację cylindrów. Czy są obecni właściciele któregokolwiek z tych M3, którzy wiedzą inaczej? Proszę powiedzieć TAK.
Dzięki,
Ken
Musisz sprawdzić ustawienia w systemie informacyjno-rozrywkowym pod kątem zużycia paliwa. Pokaże, czy je ma. Z tego, co widziałem, tylko modele Select je mają, 3 miesiące temu oglądałem premium i go nie miał. Unikaj tego jak zarazy. To straszna technologia, która nie jest warta kłopotu dla różnicy 0,5 mpg.

Dokładnie. Kiedy już to uruchomisz, może być fajnie, ale aby płynnie przejść z 1. na 2. bieg, możesz zbudować tylko około 1k do 1,5k obr./min. na biegu jałowym (7-10 mph).

Bardzo powolne starty, ale świetne na krętych drogach.
CK
Tak, trafiłeś w sedno… bardzo powolne starty, ale świetne na krętych drogach. Mam MT HB z 2019 roku, 40000 mil bezproblemowo. Uważam, że ma dezaktywację cylindrów, co zauważam od czasu do czasu podczas jazdy na szóstym biegu.
Ale moim zdaniem to całkiem dobry wolny samochód do szybkiej jazdy, nawet jeśli brakuje mu momentu obrotowego na niskich obrotach.

21 - 40 of 40 Posts