2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Uaktualnij do Apple Car Play

17K views 23 replies 18 participants last post by  cubic_nz  
#1 ·
Zapytałem doradcę serwisowego, czy nadal aktualizują mapy w moim 2015 roku i powiedział, że tak, ale za tę samą cenę 450 dolarów mój obecny system informacyjno-rozrywkowy można zaktualizować do Apple Car Play. Czy ktoś jeszcze to robił? Jak wam się podoba? Czy to dobra cena?

#2 ·
Zapytałem mojego doradcę serwisowego, czy nadal aktualizują mapy w moim 2015 roku i powiedział, że tak, ale za tę samą cenę 450 dolarów, mój obecny system informacyjno-rozrywkowy można zaktualizować do Apple Car Play. Czy ktoś jeszcze to robił? Jak wam się podoba? Czy to dobra cena?
Masa informacji na ten temat tutaj. Wyszukaj to

#3 ·
Zrobiłem to (dla AA zamiast CP) we wszystkich poprzednich samochodach Mazdy, które nie miały tego w standardzie. System nawigacji Mazdy jest do bani. Wątpię, czy żałowałbyś ulepszenia, ponieważ dodaje ono tak wiele innych rzeczy, np. Spotify itp. Nie potrafię powiedzieć, czy cena jest uczciwa. Niektórzy zdobywają niezbędny zestaw i robią to sami. Zawsze zlecałem montaż u dealera. Wysłałbym e-mail do obsługi klienta Mazdy i grzecznie poskarżył się na to, jak zły był standardowy system i jak AA/CP powinno być standardem. Kilka razy wnieśli wkład finansowy, dzięki czemu montaż u dealera był tańszy niż samodzielne wykonanie.

#4 ·
Zrobię to w przyszłym tygodniu. Cena katalogowa tutaj w Holandii to 345 EUR. Znalazłem dwóch dealerów, którzy zrobiliby to za 299 EUR, jeden z nich obniżył cenę do 249 EUR, jeśli miałem już zainstalowaną wystarczająco aktualną wersję (wersja 70+). Może warto zadzwonić, jeśli masz kilku dealerów w zasięgu.

Mimo że nawigacja Mazdy jest całkiem dobra (przynajmniej tutaj w Holandii), wolę korzystać z CarPlay, gdzie mogę łatwo przełączać się na moje podcasty, muzykę itp. (Nasz drugi samochód - Ioniq - ma CarPlay). Mazda może to wszystko odtwarzać, ale to dodatkowe kłopoty, których nie musisz przechodzić z CarPlay lub Android Auto.

#5 ·
Zrobiłem to za 150 $ w moim 2016 roku. Kupiłem oryginalny port USB Mazda OEM i kable do CarPlay i zainstalowałem go sam. Nie trudniejsze niż wymiana radia samochodowego. Mnóstwo filmów instalacyjnych online.

Samochód wydaje się być o 5 lat nowszy z CarPlay.

• Like
Reactions: VroomZoom
#7 ·
Zrobione wczoraj. Bardzo zadowolony! Zdecydowanie warte inwestycji. Zarówno Android Auto, jak i CarPlay działają dobrze.

W moim przypadku było to 105 EUR za komponenty repliki (których nie chciałem), 200 EUR za oryginalne komponenty Mazdy lub 249 EUR za zrobienie tego przez Mazdę. Być może powinienem był poszukać okazji na oryginalne komponenty, ale przy tym, co miałem przed sobą, różnica była zbyt mała, żebym chciał to zrobić sam.

Mimo wszystko, jeśli z jakiegoś powodu żadne tańsze opcje nie są dostępne dla @ChasePD, 450 $ wciąż jest tego warte moim zdaniem.

#9 ·
System nawigacyjny w Twoim 2015 roku nie jest w stanie odbierać aktualizacji o ruchu drogowym na żywo itp. Jest to więc tylko mapa zakręt po zakręcie. Brak objazdów wokół korków lub zamknięć, ostrzegania przed zagrożeniami itp. CarPlay i Android Auto to moim zdaniem o wiele lepsza oferta.

450 $ to przyzwoita cena, aby dealer się Tobą zajął. Mój dealer pobiera 500 $, ale zdecydowałem się zrobić to sam za około 150 $, ponieważ jestem skąpy i uwielbiam majsterkować. Wymagało to aktualizacji oprogramowania jednostki centralnej, a następnie zainstalowania nowych kabli i jednostki USB. Podobało mi się to robić, ale większość uznałaby to za ogromną, czasochłonną udrękę... zwłaszcza jeśli coś zepsułeś. Jeśli masz dodatkowe 350 $ i nie żyjesz po to, by robić sobie niepotrzebną pracę, po prostu zapłać za wykonanie. Łatwizna.

#19 ·
Cześć, skontaktuj się z ASH8 w sprawie oprogramowania układowego do Twojego samochodu i właściwego regionu. Wysłał linki i instrukcje krok po kroku w ciągu 24 godzin i zakończył moje poszukiwania Świętego Graala
Wszystkie moje dotychczasowe badania doprowadziły mnie do tego wniosku w odniesieniu do mojego Mazdy3 z 2015 roku. Cieszę się, że słyszę, że jest tak responsywny!

#22 ·
Powiedziano mi, żebym użył pendrive'a USB 2.0 o pojemności 16 GB sformatowanego w systemie FAT32. System Windows 10 nie sformatuje FAT32 powyżej określonego rozmiaru. Rozmiar pendrive'a, który miałem, był powyżej tego rozmiaru. Musiałem trochę poszukać w Google i obejrzeć filmy na YouTube, mnóstwo z nich, oraz skorzystać z darmowego oprogramowania typu open shareware, aby sformatować większy pendrive do FAT32.