2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Usterka SCBS (Smart City Brake System)

8.5K views 4 replies 3 participants last post by  qasbah  
#1 ·
Witajcie,

Mam Mazdę 3 z 2014 roku i zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka SCBS (Smart City Brake System - inteligentny system hamowania w mieście). Zapala się przy każdym uruchomieniu i wydaje się, że nie mogę jej wyłączyć. Nie są wyzwalane żadne kody błędów DTC i próbowałem odłączyć akumulator w nadziei, że zresetuje to moduł, ale problem nadal występuje. Jakieś rady?

Czy jest jakiś inny sposób na zresetowanie lub ponowną kalibrację SCBS?

#4 ·
Wszystko,

Mam Mazdę 3 z 2014 roku i zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka SCBS (Smart City Brake System). Zapala się przy każdym uruchomieniu i wydaje się, że nie mogę jej zgasić. Nie są wyzwalane żadne kody błędów DTC i próbowałem odłączyć akumulator, mając nadzieję, że zresetuje to moduł, ale problem nadal występuje. Jakieś rady?

Czy istnieje jakiś inny sposób zresetowania lub ponownej kalibracji SCBS?
Tak, można go zresetować w ustawieniach w konsoli. Jeśli jest na gwarancji, można go naprawić lub wymienić. Zatrudniłem prawnika od prawa cytrynowego, ponieważ Mazda wciąż mnie zbywała. Dostałem 2500 od Mazdy plus przedłużoną gwarancję na 100 000 km.

#5 ·
tak, można go zresetować w ustawieniach w konsoli. Jeśli jest objęty gwarancją, można go naprawić lub wymienić. Zatrudniłem prawnika od prawa cytrynowego, ponieważ Mazda wciąż mnie zbywała. Dostałem 2500 od Mazdy plus przedłużoną gwarancję na 100 000 km
Tak więc mam tylko proste ustawienie dla mojego, które polega po prostu na dezaktywacji go podczas cyklu jazdy. Nie ma przycisku resetowania. Niestety nie mam żadnej gwarancji na samochód.