2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Klonowanie nawigacji Mazda Connect SD

33K views 18 replies 8 participants last post by  Rotorspeed  
#1 ·
Cześć,

Niewiele informacji na ten temat w internecie, ale widziałem, że to zrobiono. Mam 2 oryginalne karty SD Mazdy, obie dziewicze, niepowiązane z samochodem. A co z procedurą klonowania tych kart, czy to tylko kwestia edycji CID kart i kopiowania plików?

O ile mi wiadomo, tylko CID kart microSD Samsunga można zmienić, ale widziałem sklonowaną kartę microSD marki "team" w systemie.

Dzięki z góry

#2 ·
Cześć,

Niewiele informacji na ten temat w internecie, ale widziałem, że to zrobiono. Mam 2 oryginalne karty SD Mazda, obie dziewicze, niepowiązane z samochodem. A co z procedurą klonowania tych kart, czy to tylko kwestia edycji CID kart i kopiowania plików?

Z tego co wiem, tylko CID kart microSD Samsung można zmienić, ale widziałem sklonowaną kartę microSD marki "team" w systemie.

Dzięki z góry
Zwykłe kopiowanie u mnie nie zadziałało - trzeba użyć obrazowania. W przypadku samochodów europejskich karty SD Mazda mają ścisłe zabezpieczenia, dla których obrazowanie jest odpowiedzią, a nie kopiowanie. Użyłem win32diskimager, aby utworzyć obraz mojej karty nawigacyjnej Mazda SD i skopiować ten obraz na zapasową kartę SD. Obie karty SD działają w samochodzie - zobacz Win32 Disk Imager

Obie karty są zablokowane dla numeru VIN jednego samochodu.

#5 ·
1. Wykonaj kopię zapasową i zaktualizuj oryginalną kartę SD w Mazda Toolbox
2. Skopiuj obraz oryginalnej karty nawigacyjnej SD OEM do wybranego katalogu za pomocą Win32DiskImager
3. Przywróć powyższy obraz na zapasową kartę SD za pomocą Win32DiskImager
4. W razie potrzeby dostosuj rozmiar partycji na zapasowej karcie SD za pomocą MiniTool Partition Wizard
5. Zweryfikuj zapasową kartę SD za pomocą Mazda Toolbox

#6 ·
Dobrze, mam jeszcze dwa pytania. Czy aktualizacja i kopia zapasowa w narzędziu Mazda Toolbox będą działać bez połączenia karty z samochodem? Czy karta SD do tworzenia kopii zapasowej musi być edytowana CID, aby działała?

Być może nie byłem jasny, ale chcę, aby moja oryginalna, dziewicza karta SD działała jak nowa karta, abym mógł włożyć ją do dowolnego samochodu, aby ją sparować.

#10 ·
Kiedy kupiłem jedną z kart nawigacyjnych na eBay, pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było utworzenie obrazu nieużywanej karty. Następnie spróbowałem sprawdzić, czy karta będzie działać, jeśli nazwa pliku .lyc zostanie nieznacznie zmodyfikowana (a konkretnie ostatnia część, która wygląda jak rodzaj zakodowanej/zaszyfrowanej wartości). Nie zadziałało. Kiedy przywróciłem nazwę pliku do oryginalnej, karta zadziałała. Nie próbowałem sprawdzić, czy karta będzie działać, jeśli nazwa pliku zostanie zmodyfikowana po sparowaniu jej z pojazdem. Moim zdaniem nie zadziała i że CID karty jest zakodowany w tym ciągu i zawsze sprawdzany. Z drugiej strony Mazda Toolbox nie dba o CID, ponieważ nie może go sprawdzić. Potwierdziłem to, pobierając obraz losowej karty SD nawigacji z Internetu, wgrywając go na normalną kartę SD, a następnie zastępując plik device.nng w licencjach tym z karty mojego pojazdu. Fałszywa karta została wykryta przez Mazda Toolbox, ale nie działała w moim samochodzie.

#11 ·
Zgadza się,

Ale jeśli metoda sc489 działa, procedura kopiowania nieograniczonej liczby kart byłaby następująca.

1. Masz jedną oryginalną, niesparowaną kartę (lub kartę edytowalną CID, klon oryginału), idziesz dalej i parujesz ją z samochodem (przejedź 100 km lub wprowadź swoją pierwszą trasę, AFAIK też to zadziała).
2. Po sparowaniu, według sc489, można ją zgrać na dowolną kartę microSD, ponieważ prawdopodobnie tworzy plik z licencją na karcie. Teraz masz działający klon w swoim samochodzie.
3. Po sparowaniu i zgraniu oryginalnej karty na klon, po prostu przywracasz oryginalną kartę do stanu niesparowanego, aby móc sparować ją z następnym samochodem.

Widziałem gościa lokalnie, który robi te karty i jakoś klonuje je na karty generyczne. Prawdopodobnie tak to wyjaśniłem, ale nie jest to nigdzie udokumentowane.

#12 ·
Zgadza się,

Ale jeśli metoda sc489 działa, procedura kopiowania nieograniczonej liczby kart byłaby następująca.

1. Masz jedną oryginalną, niesparowaną kartę (lub kartę edytowalną cid, klon oryginału), parujesz ją z samochodem (przejedź 100 km lub wprowadź swoją pierwszą trasę, AFAIK też to zadziała).
2. Po sparowaniu, zgodnie z sc489, można ją zgrać na dowolną kartę microsd, ponieważ prawdopodobnie tworzy plik z licencją na karcie. Teraz masz działający klon w swoim samochodzie.
3. Po sparowaniu i sklonowaniu oryginalnej karty, po prostu przywracasz oryginalną kartę do stanu niesparowanego, aby móc sparować ją z następnym samochodem.

Widziałem gościa, który robi te karty lokalnie i jakoś klonuje je na ogólne karty. Prawdopodobnie tak to wytłumaczyłem, ale nie jest to nigdzie udokumentowane.
Jak rozparować oryginalną kartę SD?

#16 ·
Tak założyłem, ale sprzedawca karty edytowalnej CID mówi, że mogę po prostu skopiować pliki z powrotem bez tworzenia obrazu, cokolwiek.
Po prostu ciekawy. Jakieś wieści na ten temat? Czy klonowanie po prostu zadziałało? Odbieram samochód w przyszłym tygodniu i powiedziałem dealerowi, żeby nie instalował karty SD przed odbiorem. Idealnie chciałbym również stworzyć wiele kopii. Nie mam nic przeciwko opublikowaniu obrazu.