2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Mazda 3 + Ulewny deszcz == Porazka

21K views 27 replies 16 participants last post by  McCool  
#1 ·
Od tego czasu zauważyłem, że samochód zawodzi i nie działa prawidłowo, gdy pada ulewny deszcz.

1. Automatyczne wycieraczki nie przełączają się na najszybsze ustawienie, próbowałem różnych ustawień, byłem zmuszony przełączyć wycieraczki na stałe włączone, auto było bezużyteczne i niebezpieczne.

2. Komunikat pojawia się na desce rozdzielczej ... Środki bezpieczeństwa zostały tymczasowo wyłączone ... WTF

3. Przednie czujniki parkowania wykrywają kolizję ... co za kolizja z deszczem!! Czy to może być powód, dla którego włączyła się pozycja 2?

Ten film z mojej kamery samochodowej pokazuje problem. Deszcz zaczyna padać po około 20 sekundach, a wycieraczki, które są ustawione na AUTO, uruchamiają się zgodnie z oczekiwaniami. Następnie zauważ, że około 1:00 po prostu postanawiają się zatrzymać i muszę przełączyć je na HI, około 1:20 ustawiam je z powrotem na AUTO, nadal tak samo źle. AUTO + Ulewne deszcze są niebezpieczne!

#4 · (Edited)
Cóż, nie sądzę, żeby samochód miał robić wszystko za ciebie. Przy ilości technologii, jaką oferują dzisiaj samochody, może istnieć tendencja do myślenia, że nie musimy wiedzieć, jak prowadzić. Kilka lat temu nie narzekałbyś na nic z tego, ponieważ po prostu tego nie było.
Głupi argument, szczerze mówiąc. Przesiadłem się do Mazdy 3 z Renault Laguna z 2006 roku... która miała automatyczne wycieraczki, które przyspieszały i zwalniały w zależności od ilości opadów. Mazda 3 powinna mieć tę technologię i teoretycznie powinna być o wiele bardziej zaawansowana. Tak, nie powinna robić wszystkiego za mnie, ale przynajmniej powinna robić to, do czego została zaprojektowana!Tak, kilka lat temu (prawie dwie dekady) nie narzekałbyś, ponieważ technologia nie istniała (lub nie była normą), ale jeśli coś nie działa zgodnie z oczekiwaniami, to oczywiście ludzie będą narzekać. Jeśli kupiłeś samochód z automatycznie pompowanymi oponami... ale zawsze stwierdzałeś, że musisz je napompować ręcznie, ponieważ technologia nie działała poprawnie, twój dealer nie powiedziałby: "Cóż, 20 lat temu ludzie musieli to robić ręcznie, nie możesz oczekiwać, że twój samochód będzie to robił za ciebie przez cały czas"...
Mam również problem nr 2, ale nie musi padać, żeby się to wydarzyło, rzekomo jest to naprawiane przez prostą aktualizację oprogramowania (przynajmniej tak powiedział mi mój dealer Mazdy), więc zadzwoń do swojego dealera, aby umówić się na wizytę.
Właśnie znalazłem w instrukcji obsługi co następuje"Przedni czujnik radarowy działa poprzez wykrywanie fal radiowych odbitych od pojazdu z przodu lub przeszkody wysyłanych z czujnika radarowego. Przedni czujnik radarowy jest zamontowany za przednim emblematem.1. Przedni czujnik radarowyJeśli na wyświetlaczu wieloinformacyjnym zestawu wskaźników wyświetlany jest komunikat "Systemy bezpieczeństwa i wspomagania kierowcy tymczasowo wyłączone. Przedni radar zasłonięty. Jedź ostrożnie", wyczyść obszar wokół przedniego czujnika radarowego."Jeśli jest to "naprawione" za pomocą aktualizacji oprogramowania, sugeruje to, że aktualizacja po prostu dostosowuje czułość czujników. Jeśli może być wyzwalany przez opady deszczu, pokazuje to, że jest nieco nadwrażliwy.To również nie brzmi jak coś, co naprawiłaby aktualizacja oprogramowania, ale bardziej jak zmiana ustawień, którą może wykonać dealer, a jeśli ustawienia można zmienić... czas zbadać jak :D Wszyscy podejrzewamy, że istnieje tajne menu, tylko jak się do niego dostać, jeszcze nie zostało odkryte :D. W niektórych samochodach trzeba je podłączyć do określonych komputerów, lub zewrzeć piny, lub naciskać klawisze w określonej kolejności, co jestem pewien, że pewnego dnia zostanie odkryte.

#3 ·
Od tego czasu zauważyłem, że samochód zawodzi i nie działa prawidłowo, gdy pada ulewny deszcz.

1. Automatyczne wycieraczki nie zmieniają się na najszybsze ustawienie, próbowałem różnych ustawień, byłem zmuszony przełączyć wycieraczki na stałe włączone, auto było bezużyteczne i niebezpieczne.

2. Na desce rozdzielczej pojawia się komunikat ... Środki bezpieczeństwa zostały tymczasowo wyłączone ... WTF

3. Przednie czujniki parkowania wykrywają kolizję ... co za kolizja z deszczem!! To może być powód, dla którego numer 2 zadziałał?

Ten film z mojej kamery samochodowej pokazuje problem. Deszcz zaczyna się po około 20 sekundach, a wycieraczki, które są ustawione na AUTO, uruchamiają się zgodnie z oczekiwaniami. Następnie zauważ, że około 1:00 po prostu zdecydowały się zatrzymać i muszę zmienić je na HI, około 1:20 ustawiam je z powrotem na AUTO, wciąż tak samo źle. AUTO + Ulewne deszcze są niebezpieczne!

https://youtu.be/8myAUej23qI
Ja również mam problem nr 2, ale nie musi padać deszcz, żeby się to wydarzyło, podobno to naprawia prosta aktualizacja oprogramowania (przynajmniej tak powiedział mi mój dealer Mazdy), więc zadzwoń do swojego dealera, aby umówić się na wizytę.

#5 ·
Pamiętam, że poprzednia generacja 3 również miała problemy z wycieraczkami. Czasami nie mogła wybrać odpowiedniej prędkości wycieraczek do ilości deszczu. Podczas ulewnego deszczu prędkość wycieraczek nadal była niska, wtedy trzeba było ręcznie ustawić prędkość. Tak więc przynajmniej w tym przypadku to nie tylko kwestia roku 2019.

#9 ·
Pamiętam, że poprzednia generacja 3 również miała problemy z wycieraczkami. Czasami nie mogła wybrać odpowiedniej prędkości wycieraczek do ilości deszczu. Ulewny deszcz, a prędkość wycieraczek nadal była wolna, wtedy trzeba było ręcznie ustawić prędkość. Więc przynajmniej to nie tylko kwestia 2019 roku.
Mam 2017 i czujnik deszczu w wycieraczkach nie działa dobrze. Zajmuje to chwilę, zanim zacznie działać, a potem wycieraczki działają za dużo, gdy deszczu jest mało lub wcale. Wielokrotnie regulowałem czułość, ale to może być frustrujące. Zimą po prostu wyłączam czujnik i używam ustawienia przerywanego, które działa dla mnie lepiej.

#6 ·
Mój 2018 nie ma tego problemu. Automatyczne wycieraczki działają tak, jak powinny. Nigdy nie zawiodły w aktywacji ani dostosowywaniu prędkości w zależności od ilości opadów.

Zdobądź aktualizację oprogramowania układowego.
CK

#13 ·
Mój 2016 nie ma żadnych problemów. Automatyczne wycieraczki włączają się, gdy pada deszcz, a regulacja prędkości odbywa się za pomocą pokrętła interwałowego.
Automatyczne wycieraczki oznaczają, że włączają się automatycznie i dostosowują się do Ciebie. Jeśli stale regulujesz prędkość, to nie jest automatyczne. :ROFLMAO::ROFLMAO:

Mam 2017 i czujnik deszczu w wycieraczkach nie działa dobrze. Zanim zaczną działać, mija trochę czasu, a potem wycierają za dużo, gdy deszczu jest mało lub wcale. Wielokrotnie regulowałem czułość, ale może to być frustrujące. Zimą po prostu wyłączam czujnik i używam ustawienia interwałowego, które lepiej mi odpowiada.
Ja też miałem 2017 i ciągle regulowałem wycieraczki. To było bardzo frustrujące.

#10 ·
Mój samochód ma również inteligentne wspomaganie hamowania w mieście. Wyłącza się podczas ulewnego deszczu lub gdy światło słoneczne pada na czujnik pod pewnym kątem. Zapala się symbol idioty informujący o wypadku. To bezużyteczna technologia.

#11 ·
Mój sedan z 2019 roku ma automatyczne wycieraczki. Skończyło się na tym, że wyłączyłem tę funkcję, ponieważ nigdy nie wydaje się, żeby ustawiała prędkość wycieraczek wystarczająco szybko. Zrezygnowałem. Używam ich teraz ręcznie. Ponadto stwierdzam również, że przedni radar przestaje działać w ulewnym deszczu. Oczywiście oznacza to brak tempomatu. Bardzo dobrze. Prawdopodobnie nie powinno się używać tempomatu w ulewnym deszczu, ani w ogóle w deszczu.

#17 ·
W moim Gen 3 czujnik wycieraczek był nieco bardziej czuły. Potrafił wykryć lekki deszcz, a czasem mgłę/mżawkę. W moim Gen 4 często muszę włączać wycieraczki ręcznie przy lekkim deszczu.

#18 ·
Mam Gen 4 2019 3 i jak dotąd wycieraczki działały tak, jak powinny. Adaptacyjny tempomat zawodził w ulewnym deszczu, ale po prostu zwolniłem i czekałem, aż deszcz ustanie i znów zacznie działać. Zastanawiam się tylko, dlaczego 4. generacja miałaby mieć ten problem, skoro patrzyłem na 3. generację z tym samym systemem tempomatu. Myślałem, że Mazda już rozwiązała ten problem.

#20 ·
Jechałem w nocy w umiarkowanym deszczu z włączonym tempomatem adaptacyjnym, a samochód automatycznie zahamował z impetem, mimo że na drodze przed nami nic nie było. Teraz wyłączam tempomat adaptacyjny, gdy wsiadam do samochodu, ponieważ mu nie ufam i chciałbym móc go wyłączyć i żeby pozostawał wyłączony przy następnym uruchomieniu samochodu.

#23 ·
Jechałem w nocy w umiarkowanym deszczu z włączonym tempomatem adaptacyjnym, a samochód automatycznie zahamował, mimo że na drodze przed nami nic nie było. Teraz wyłączam tempomat adaptacyjny, gdy wsiadam do samochodu, ponieważ mu nie ufam, i chciałbym móc go wyłączyć i żeby pozostawał wyłączony przy następnym uruchomieniu samochodu.
Nie miałem problemu z aktywacją adaptacyjnego tempomatu podczas ulewnego lub umiarkowanego deszczu. Zdarzyło mi się, że zareagował na pojazd na sąsiednim pasie, który znajdował się około 1 lub 2 długości przed nami podczas pokonywania łagodnego zakrętu. Aktywował się również, gdy radar widział ziemię na odcinku drogi, gdzie gwałtownie opadała, coś podobnego do zakrętu na kolejce górskiej. Radar wykrywa samą drogę i gwałtownie hamuje, co może być dość niepokojące.

#22 ·
Niektórzy eksperci ds. bezpieczeństwa radzą, aby nie używać tempomatu w deszczu.

Być może Mazda zaprogramowała to w swoim systemie.

Nie.
Kiedy używasz tempomatu w deszczu, jesteś bardziej narażony na wypadek. Jeśli przejedziesz przez głęboką kałużę z dużą prędkością, jedna lub więcej opon może zacząć wpadać w aquaplaning i znacznie zwolnić. Zazwyczaj nie byłoby to dużym problemem, ale tempomat wykrywa spadek prędkości i próbuje przyspieszyć, aby przywrócić samochód do ustawionej prędkości. Ponieważ opony już straciły przyczepność z powodu aquaplaningu, gdy tempomat dodaje gazu, koła zaczynają się obracać i możesz stracić kontrolę nad samochodem.
Nie sądzę jednak, żeby to był problem. Jeśli system hamuje w deszczu, gdy nie ma ku temu powodu, system jest prawdopodobnie nadwrażliwy i wykrywa sam deszcz jako obiekt przed samochodem.

#27 ·

1. Automatyczne wycieraczki nie przełączają się na najszybsze ustawienie, próbowałem różnych ustawień, byłem zmuszony przełączyć wycieraczki na stałe włączone, auto było bezużyteczne i niebezpieczne.

2. Na desce rozdzielczej pojawia się komunikat ... Środki bezpieczeństwa zostały tymczasowo wyłączone ... WTF

3. Przednie czujniki parkowania wykrywają kolizję ... co za kolizja z deszczem!! To może być powód, dla którego numer 2 zadziałał?

Ten film z mojej kamery samochodowej pokazuje problem. Deszcz zaczyna się po około 20 sekundach, a wycieraczki, które są ustawione na AUTO, uruchamiają się zgodnie z oczekiwaniami. Następnie zauważ około 1:00, że po prostu zdecydowały się zatrzymać i muszę zmienić je na HI, około 1:20 ustawiam je z powrotem na AUTO, nadal tak samo źle. AUTO + Ulewne opady deszczu są niebezpieczne!

To samo. Myślę, że to zależy od oprogramowania Mazdy (umysłów Mazdy), mam nadzieję, że wkrótce zrobią poprawne aktualizacje. Kiedy automatyczne wycieraczki są włączone, żyją własnym życiem.
Ale podoba mi się twoja kamera samochodowa. Czy mógłbyś powiedzieć, jaki model używasz?
Thx

#28 ·
Mój samochód z 2019 roku z przebiegiem 10 000 mil uruchamiał wycieraczki/spryskiwacze przedniej szyby w losowe dni. Kiedy to się działo, wycieraczki działały do momentu zużycia całego płynu. Serwis uznał, że znalazł zwarcie w przełączniku i naprawił je. Kiedy odebrałem samochód dzisiaj, ponownie zadziałała magiczna sztuczka ze spryskiwaczami dla technika, gdy uruchomił samochód. Trzymali go przez kolejne trzy godziny i myślą, że akumulator rejestrował nieco niskie napięcie, więc wymienili akumulator. Nie wiadomo, czy to naprawi problem, ponieważ samochód pozostanie nienaruszony w garażu przez następne 2 tygodnie, podczas gdy nowa powłoka lakiernicza (soul red) będzie się utwardzać. Mój serwis wykonał świetną robotę, przekonując firmę, że mój lakier był wadliwy i zapewnił mi nową powłokę lakierniczą z grubszą warstwą farby i lakieru bezbarwnego! To był wspaniały samochód, nawet z odpryskami lakieru i dziwnym problemem z wycieraczkami, dożywotni przebieg paliwa to nieco ponad 37 mpg i to w modelu AWD!