2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Naprawa luźnej pokrywy konsoli środkowej

86K views 29 replies 25 participants last post by  BSC249  
#1 ·
Po zdjęciu pojemnika z samochodu usunąłem osłonę z tyłu, aby odsłonić zawias, a kołek rzeczywiście wysunął się z jednej strony. Myślałem, że to jeden kołek, który przesuwa się przez zawias, ale w rzeczywistości są dwa. Wymieniłem pokrywę, wbiłem kołek z powrotem na miejsce i złożyłem wszystko w odwrotnej kolejności.

#3 ·
Mój pin również się poluzował, a pokrywa się chwiała. Dealer naprawił to za mnie, gdy robiłem wymianę oleju. Wydaje się powszechne, co?
Z tego, co słychać, nie byłem pierwszym, który zgłosił ten problem do salonu. Łatwa naprawa, luzik.

#6 ·
możesz to również zrobić bez wyjmowania konsoli. Z tylnego siedzenia ostrożnie podważ tył skrzynki konsoli, wbij kołki z powrotem i naprawione.
Szkoda, że ktoś mi tego nie powiedział, zanim wszystko rozerwałem.

OP, jak zrobiłeś swoje siedzenia czerwone?
Niestandardowa skóra.

#14 ·
Mój dziadek zawsze mówił: "3 rzeczy, których się nie pożycza... portfela, samochodu i żony" (w tej kolejności). :D
Zabawne! Dodaję jeszcze jedną do tej "listy rzeczy, których się nie pożycza": Piłę łańcuchową. Pożyczyłem dwie. Jedna wróciła z potrzebą nowego prowadnika i nowego łańcucha. Druga wróciła potrzebując obu i więcej. Nigdy więcej nie pożyczę żadnej.

#12 ·
Tylko słowo przestrogi, LOL - Wcisnąłem szpilki z powrotem przy otwartej pokrywie. Na spodzie pokrywy znajduje się ogranicznik, który musi być w pozycji zamkniętej, aby pokrywa działała prawidłowo. Na szczęście jeden z moich pinów wciąż wystawał trochę, więc wyciągnąłem go ponownie i mogłem dokonać regulacji. Dzięki za ten wspaniały wątek! Prosta naprawa.

#13 ·
Mam instrukcję obsługi z 2015 roku.
Wygląda na to, że nacisnąłem trochę za mocno na duży przycisk modułu poleceń podczas zabawy z nawigacją. Cały panel wpadł do schowka w konsoli środkowej. :( Dość łatwo było zdjąć plastikową osłonę konsoli palcami (otworzyć pokrywę schowka), odłączyć wiązkę przewodów od modułu sterującego. Zatrzasnąłem moduł z powrotem na miejsce i założyłem górną część konsoli, tylko po to, by zobaczyć, że tylna część modułu znów się poluzowała.
Rozebrałem go ponownie. Tym razem PRZYJRZAŁEM SIĘ, jak jest zamocowany: za pomocą dwóch małych zaczepów z przodu i dwóch kawałków TAŚMY pokrytych niebieskim filcem i czarną filcową łatką. JAK TANIO MOŻNA BYĆ??? Nic dziwnego, że wpadł od razu.
Wymieniłem taśmę dwustronną, użyłem tego samego filcu i nałożyłem trochę taśmy z tkaniny pierwszej pomocy na kilka kolejnych szwów modułu i złożyłem ponownie. Jak dotąd trzyma się dobrze. Uważaj podczas ponownego montażu: najpierw włóż przednie zaczepy, a następnie przechyl konsolę w dół, aby osadzić resztę zaczepów. Uważaj, żeby nie wygięły się na zewnątrz konsoli, bo będziesz musiał robić to ponownie. Zapytaj mnie, skąd wiem.

#18 ·
Naprawa tylnej pokrywy konsoli działa

Dzięki dla tlyons za naprawę "ostrożnie podważ tył skrzynki konsoli". To było rozwiązanie dla mojego Mazdy3 Touring z 2016 roku. Oba sworznie zawiasów w moim przypadku wypadły. Po ponownym złożeniu użyłem taśmy izolacyjnej na zewnątrz, aby mieć nadzieję, że zapobiegnie to ponownemu poluzowaniu się sworzni.

Przy okazji Mazda ma informacje na temat problemu. Nie wolno tu zamieszczać linku, więc po prostu wyszukaj w Google "rear-console-lid-is-loose-2014-2015-mazda".

#21 ·
Miałem dokładnie takie samo doświadczenie jak OP, ale niestety gwarancja na mój samochód już wygasła, a wymiana konsoli podłokietnika to koszt około 155 dolarów. Udało mi się znaleźć numer części tylko dla uszkodzonego czarnego plastikowego trójkątnego zawiasu (BHN16445YA), który zamówiłem za 6 dolarów i zobaczę, czy można wymienić tylko tę część, a nie całą konsolę. Podstawowym problemem było to samo - odpięty bolec, który udało mi się szybko naprawić po przeczytaniu tego wątku. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat demontażu samego podłokietnika, byłoby wspaniale. W przeciwnym razie, trzymajcie za mnie kciuki!

#22 ·
W przypadku gdyby ktoś inny miał ten problem i musiał wymienić czarny plastikowy trójkątny zawias, skórzaną część podłokietnika można wyjąć z reszty pokrywy, oddzielając skórzaną część od plastiku po bokach. Jest on utrzymywany na miejscu przez kilka zakładek, które, mam nadzieję, widać na zdjęciach.

Morał z historii: jeśli podłokietnik jest w jakikolwiek sposób luźny, napraw kołki zawiasów, jak opisano wcześniej, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Jeśli czekałeś, aż będzie za późno, mechanizm blokowania pokrywy można wymienić.

Attachments

#23 ·
To forum to wybawienie! Mam mojego Mazdę3 z 2015 roku od około miesiąca i myślałem, że konsola środkowa jest zepsuta, dopóki nie znalazłem tego wątku. Więc w miniony weekend postępowałem zgodnie z instrukcjami tutaj i "wcisnąłem" jeden z pinów z powrotem na miejsce...i PRESTO....wszystko lepiej! Dzięki wszystkim. :clap

#26 ·
Również nie mam już gwarancji; czy ktoś zna numer części nowego sworznia zawiasu, którego Mazda używa w ramach "akcji serwisowej"?
Aktualizacja mojego własnego postu na wypadek, gdyby ktoś miał to samo pytanie w przyszłości..

Nie sprzedają już osobno trójkątnego elementu zatrzasku. Sprzedają tylko "Górną pokrywę", która jest całą częścią, która znajduje się w skórzanej/gumowej osłonie i zawiera zatrzask. To nie jest strasznie drogie i warto je zdobyć, jeśli chcesz przywrócić funkcję zatrzasku. Numer części to: BHN1-64-140A.

Aby wymienić, zrób to:
  1. zdejmij tylną pokrywę tylnej konsoli.
  2. Wykręć 2 kołki z zawiasu, aby wyjąć pokrywę z konsoli. Użyłem klucza imbusowego i młotka, aby wykręcić oba o kilka mm, aby szczypce mogły je chwycić.
  3. Po zdjęciu pokrywy, podważ gumową/skórzaną pokrywę z wewnętrznej pokrywy za pomocą narzędzia do przycinania.
  4. Wymień "górną pokrywę" z uszkodzonym zatrzaskiem na nową część. Ponowna instalacja w odwrotnej kolejności.

A w przypadku, gdy nie dostałeś nowego "panelu tylnej konsoli" - numer części to BHN1-64-471-02​. Ta część ma 2 żebra, aby zapobiec ponownemu wykręcaniu się kołków (patrz zdjęcie). Upewnij się, że używasz tej części lub ryzykujesz ponowne złamanie zatrzasku (z powodu źle ustawionej pokrywy).

Attachments