2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Jak duży system audio może obsłużyć standardowy alternator?

25K views 16 replies 8 participants last post by  whitemps  
#1 ·
Chcę ulepszyć system audio Bose w moim samochodzie, wymieniając wszystkie głośniki i dodając subwoofer, ale wydaje się, że nie mogę znaleźć nikogo, kto produkuje alternator o wysokiej mocy dla 2.5 skyactive. Myślałem o około 1500 watach rms łącznie dla całego systemu. Nie wiem nawet, jakie jest natężenie prądu znamionowego standardowego alternatora, ale czy mógłbym spróbować wymienić akumulator na mocniejszy?

#4 ·
Możesz wysłać e-mail do alternatorów Mechman, a on może ci jeden zbudować. Mam Mazdę 3 z 2007 roku i niedawno założyłem alternator 220 amperów. Nie kupiłem swojego od niego, ponieważ znalazłem tańszy na eBayu i działa świetnie. Mam wzmacniacz 1200 watów RMS 2400 watów Max. Dwa subwoofery Rockford Fosgate P3. Zrobiłem również dużą modernizację 3 i teraz muszę tylko popracować nad dodatkowym przechowywaniem baterii.

#5 ·
Powinieneś być w porządku dla 1500 W ze standardowym alternatorem (~110 amperów). W zależności od wzmacniaczy może to nie być prawdziwe 1500 rms.

Świeży akumulator pomoże, gdy będziesz go uruchamiać podczas postoju.

Tak, możesz ulepszyć swój alternator, istnieje wiele opcji.

#6 ·
Zanim ulepszyłem alternator, moje światła bardzo przygasały. Oświetlenie wewnętrzne i reflektory. Po tym, jak trzecia lub czwarta osoba skomentowała przygasanie, moi znajomi się wstydzili, wiesz, o co chodzi, zrobiłem ulepszenia i naprawiło to problem. Uważam, że mój standardowy alternator miał tylko 90 amperów. Wydaje się również, że szybciej zużyjesz akumulatory samochodowe, jeśli używasz alternatora o zbyt małej mocy. Z moich akumulatorów cały czas wyciekał kwas na zaciskach. Przeszedłem przez 3 akumulatory samochodowe w ciągu około 2 lat. Znam kilka źródeł alternatorów z moich wszystkich badań. Podaj rok swojego samochodu, a ja sprawdzę

#9 ·
Cześć wszystkim, mam sedana Mazdy 3 z 2010 roku, fabrycznie nie ulepszonego, obecnie mam pojedynczy 18-calowy głośnik, zasilany wzmacniaczem cyfrowym 1200 W pdx-m12, standardowy akumulator i alternator, ulepszenie okablowania Big 3, chcę zmienić na podwójne 12-calowe L7 (pozostaję przy pdx-m12 i 150 W dla każdego z drzwi.., nie mogę znaleźć żadnych informacji o ulepszeniu alternatora/akumulatora, ponieważ chcę dodać drugi wzmacniacz 600 W 4-kanałowy, czy ktoś to robił lub może mnie pokierować we właściwym kierunku, chcę zrobić jak najwięcej sam, ponieważ bardzo mnie to interesuje od ostatnich 6 lat.

#10 ·
Prawdopodobnie mam tutaj największy zestaw stereo, więc możesz mnie użyć jako dobrego punktu odniesienia. Mam Mazdę 3 Preferred z 2020 roku z systemem stereo Bose i mam mały (600 watów) akumulator w bagażniku zasilający 2 15-calowe subwoofery DD audio i wzmacniacz DD audio M1C, który jest bardzo dobrej jakości wzmacniaczem o mocy 2500 watów, który generuje moc wyjściową wyższą niż znamionowa, około 2800 watów. Akumulator jest ładowany przez alternator, ale nie jest podłączony do drugiego akumulatora. Wzmocnienie wynosi około 70 procent na wzmacniaczu, a jednostka centralna Mazdy jest ustawiona na -5 basów, więc głośniki w drzwiach skupiają się na średnich i wysokich tonach. Odłączyłem tylny 8-calowy subwoofer firmy Bose, ponieważ ukradłem całą jego przestrzeń powietrzną dla 15-calowych głośników. Obudowa zajmuje prawie cały bagażnik, ale przy około 49 głośności w radiu Mazdy minimalnie obcinam subwoofery (nie zalecane w przypadku tańszych subwooferów), co w zasadzie oznacza, że przekroczono maksymalny potencjał subwoofera, ale napięcie mojego akumulatora spada do 12, a czasem 11,9. Jeśli podkręcisz radio Mazdy do końca, spadam do 11,6, co jest najniższą wartością, jaką widziałem, co nie jest dobrym pomysłem w przypadku tańszych wzmacniaczy, ale na razie jest w porządku. Zamierzam ulepszyć alternator do alternatora 300 A, ponieważ alternator 130 A, który ma teraz, jest prawie wystarczający. 300 powinno załatwić sprawę i nie pracować tak ciężko. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jeśli zamierzasz zbliżyć się do ciśnienia akustycznego, które mam, jest sound framer. Pokrywa mojego bagażnika jest pokryta tym materiałem od wewnątrz, ale boki bagażnika i tylna półka nadal dość mocno grzechoczą.

#11 ·
Prawdopodobnie mam tutaj największy zestaw stereo, więc możesz mnie użyć jako dobrego odniesienia. Mam Mazdę 3 preferred z 2020 roku z systemem stereo Bose i mam mały (600 watowy) akumulator w bagażniku zasilający 2 15-calowe suby DD audio i wzmacniacz DD audio M1C, który jest bardzo dobrej jakości wzmacniaczem 2500 watów, który generuje wyższą niż znamionowa moc wyjściową, gdzieś w okolicach 2800 watów. Akumulator jest ładowany przez alternator, ale nie jest podłączony do drugiego akumulatora. Wzmocnienie wynosi około 70 procent na wzmacniaczu, a jednostka centralna Mazdy jest ustawiona na -5 basów, więc głośniki w drzwiach skupiają się na modach i wysokich tonach. Odłączyłem tylny 8-calowy subwoofer firmy Bose, ponieważ ukradłem całą jego przestrzeń powietrzną dla 15-tek. Obudowa zajmuje prawie cały bagażnik, ale przy około 49 głośności w radiu Mazdy minimalnie obcinam suby (nie zalecane w tańszych subach), co w zasadzie oznacza przekroczenie maksymalnego potencjału suba, ale napięcie mojego akumulatora spada do 12, czasami 11,9. Jeśli podkręcisz radio Mazdy do końca, spadam do 11,6, co jest najniższą wartością, jaką widziałem, co nie jest dobrym pomysłem w przypadku tańszych wzmacniaczy, ale na razie jest w porządku. Zamierzam ulepszyć alternator do alternatora 300 A, ponieważ alternator 130 A, który ma teraz, jest prawie wystarczający, 300 powinien załatwić sprawę i nie pracować tak ciężko. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jeśli zamierzasz zbliżyć się do ciśnienia akustycznego, jakie mam, jest sound framer, moja pokrywa bagażnika jest pokryta tym materiałem od wewnątrz, ale boki bagażnika i tylna półka nadal dość mocno grzechoczą.
A także podstawa historii ze wszystkimi systemami, które mówicie, że standardowy akumulator i alternator powinny być w porządku, a jeśli nie, to najpierw kup drugi akumulator. Mój był dość tani i kupiłem cały sprzęt nowy, alternator 300 A kosztuje 699,99 $, ale cały mój zestaw stereo kosztował około 2600 $, wszystko razem, i dostałem mnóstwo rzeczy

#12 ·
Maksymalna moc dla moich głośników/głośników wysokotonowych/subwoofera to około 1840 W. Uruchomienie wzmacniacza OEM -> DSP -> wzmacniacza Alpine (4x75 + 1x250 przy 4 omach) -> pasywne zwrotnice i samochód dobrze sobie z tym radzi ze standardowym akumulatorem i alternatorem. Brak przyciemniania świateł ani niczego, gdy podkręcam poziom subwoofera lub głośność. Staje się wystarczająco głośny, aby wstrząsnąć samochodem/mną i być niekomfortowym dla uszu (rzadko ustawiam głośność powyżej 30 z 60 lub poziom subwoofera powyżej 5/6 z 10). Może dojść do 50 z 60 bez zniekształceń.

#13 ·
Nowy alternator prawdopodobnie nie jest potrzebny (przynajmniej tak mi powiedziano kilka dni temu przez profesjonalistę). Powiedział nawet, że nie muszę wykonywać "The Big 3 Upgrade" dla mojego systemu (dodatkowe okablowanie 2/4 AWG od alternatora do akumulatora z nowymi masami silnika i podwozia).

Maksymalna moc dla moich głośników/głośników wysokotonowych/subwoofera to około 1840 W. Uruchomienie OEM amp -> DSP -> Alpine amp (4x75 + 1x250 @ 4 omy) -> pasywne zwrotnice i samochód dobrze sobie z tym radzi ze standardowym akumulatorem i alternatorem. Żadne przygaszające światła ani nic, gdy podkręcam poziom subwoofera lub głośność. Staje się wystarczająco głośny, aby wstrząsnąć samochodem/mną i być nieprzyjemnym dla uszu (rzadko ustawiam głośność powyżej 30 z 60 lub poziom subwoofera powyżej 5/6 z 10). Może dojść do 50 z 60 bez zniekształceń.
CK
Światła nie powinny przygasać, myślę, że to diody LED, mniej więcej tam, gdzie jesteście, ulepszenie alternatora nie jest konieczne, ale dla niektórych z was powyżej 2k watów dodatkowy akumulator nie zaszkodzi, ale wpadam w złe napięcie, 11 nie jest dobre, samochód pracuje przy 13,6 bez obciążenia i spada do 11,6, co było moim najniższym wynikiem, więc wierzę, że potrzebuję ulepszenia alternatora, ponieważ mam już ulepszenie akumulatora.

#14 ·
Najpierw spróbuj ulepszenia Big 3; dość tanie i łatwe do zrobienia. Powinno pomóc w zmniejszeniu nieefektywności w układzie elektrycznym.

Szukałem również i nie mogłem znaleźć alternatora na rynku wtórnym dla mojego Gen 3. Jest on również kontrolowany przez PCM, co może dodać pewne komplikacje, które będą wymagały rozwiązania.

#15 ·
Najpierw spróbuj dużego ulepszenia 3; dość tanie i łatwe do zrobienia. Powinno pomóc w zmniejszeniu nieefektywności w układzie elektrycznym.

Ponadto szukałem i nie mogłem znaleźć alternatora z rynku wtórnego dla mojego Gen 3. Jest on również kontrolowany przez PCM, co może dodać pewne komplikacje, które będą wymagały rozwiązania.
CK
To był ten, który polecił mi sam JP, jeśli jesteś fanem basu, wiesz, kim on jest, a ja to wypróbuję i dam ci znać o ulepszeniach

#16 ·
Dzięki! Mają jeden dla 2.5L Gen 3s. Na zamówienie!

Lubię czuć moją muzykę, ale wolę przejrzystość i odpowiednią scenę dźwiękową. Dlatego zdecydowałem się na pełną wymianę systemu z głośnikami/głośnikami wysokotonowymi Focal 165 EVO FXE i 10-calowym subwooferem Focal Thinline Universal w bagażniku.

Brzmi naprawdę dobrze i wciąż mogę ładować rzeczy do bagażnika. Nie tak oszałamiające jak twój zestaw, ale ;).
CK

#17 ·
Chcę ulepszyć system audio Bose w moim samochodzie, wymieniając wszystkie głośniki i dodając subwoofer, ale wydaje się, że nie mogę znaleźć nikogo, kto produkuje alternator o dużej mocy dla 2.5 skyactive. Myślałem o około 1500 watach rms łącznie dla całego systemu. Nie wiem nawet, jakie jest natężenie prądu znamionowego dla standardowego alternatora, ale czy mógłbym się wywinąć, wymieniając akumulator na mocniejszy?
Nie jestem pewien, czy to pomocne, ale używam prawdziwego wzmacniacza mono JL audio 1000 W do dwóch 12-calowych kicker comp r. Nadal używam również standardowego wzmacniacza bose do drzwi i małego subwoofera w oponie. 2012 mazdaspeed3. Działa dobrze dla mnie, ale miałem problemy z utratą napięcia przez akumulator, gdy stał przez jakiś czas.