2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
21 - 40 of 93 Posts
Discussion starter · #22 ·
Monitorowanie ciśnienia oleju nie jest dostępne za pośrednictwem systemu OBD.
Jak powiedział arathol, system OBD nie monitoruje ciśnienia oleju, a moja paranoja tego nie lubi:laugh2:Ale uruchomienie adaptera typu sandwich dla wskaźnika ciśnienia oleju wcale nie będzie trudne. Można użyć monitora OBD do obserwacji temperatury wody i uniknąć konieczności wpinania się w wąż chłodnicy. Ale ta część "budowy" jest jeszcze daleko. Lol

Tak, używam Scangauge do stałego monitorowania czterech funkcji, w tym temperatury wody. To denerwujące, że Mazda nie przewidziała również odczytów ciśnienia oleju.

ZS 3, daj nam znać, czy / kiedy znajdziesz adapter filtra oleju, który pasuje do Mazdy 3. Byłbym zainteresowany zrobieniem tego sam któregoś dnia. Nienawidzę nie wiedzieć, co robi ciśnienie oleju. Mam 2L. Dzięki.

Discussion starter · #24 ·
ZS 3, daj nam znać, jeśli / kiedy znajdziesz adapter filtra oleju, który pasuje do Mazdy3. Chciałbym to kiedyś zrobić sam. Nienawidzę nie wiedzieć, jakie jest ciśnienie oleju. Mam 2L. Dzięki.
Jasne, prawdopodobnie napiszę o tym mały artykuł, kiedy już się za to zabiorę, żeby inni też mogli to zrobić, jeśli będą chcieli.

Discussion starter · #25 ·
Dobra, w końcu zabrałem się za montaż przedniej dokładki i chlapaczy rajdowych. Oto kilka zdjęć. Naprawdę uświadamia mi to, jak bardzo potrzebuję więcej obniżenia. :(

Discussion starter · #27 ·
Czy zdjąłeś koła, aby zamontować chlapacze?
Przednie koła były proste, wystarczyło je obrócić, żeby mieć miejsce do pracy. Zdemontowaliśmy jednak tylne koła, aby zamontować chlapacze. Zdecydowanie nie ma miejsca, żeby przy nich pracować na samochodzie.

Ale instalacja była dość prosta. Jeśli jednak masz model 2017/2018, być może będziesz musiał przyciąć BARDZO małą ilość na wewnętrznym błotniku z tyłu. Ale RokBlokz zrobił świetny zestaw i kupiłbym go ponownie.

Tak, skłaniałem się ku nim w porównaniu do Rally Armor.. ale wolałbym nie przycinać błotnika.. gdybym tego nie zrobił, wystawałby trochę w kierunku koła, prawda?

Discussion starter · #29 ·
Tak, skłaniałem się ku nim w porównaniu do rally armor.. ale wolałbym nie przycinać błotnika.. jeśli bym tego nie zrobił, to wystawałoby trochę w stronę koła, prawda?
Przycinanie, które musiałem zrobić, było bardzo minimalne i prawdopodobnie można było go uniknąć, po prostu instalując go tak, jak jest. Wydaje się, że mała klapka na końcu wewnętrznego błotnika była zbyt mocno dociśnięta do klapki rajdowej i ponieważ ja i mój kumpel mieliśmy ze sobą nożyczki, poszliśmy i rozwiązaliśmy ten problem. Wygląda na to, że w latach 2014-2016 nie ma takiej klapki wewnątrz wewnętrznego błotnika, tylko w 2017 (i przypuszczam, że prawdopodobnie w 2018). Cena jest jednak zdecydowanie warta zachodu, są to naprawdę dobrze wykonane klapy rajdowe w porównaniu do innych, które widziałem i czułem osobiście. Nie pozwól, aby ta wielkość przycinania w rozmiarze kciuka odstraszyła cię od tych klap, zrobiłbym ten zestaw 20 razy ponownie.

Tak, używam Scangauge do stałego monitorowania czterech funkcji, w tym temperatury wody. To irytujące, że Mazda nie przewidziała również odczytów ciśnienia oleju.

ZS 3, daj nam znać, czy / kiedy znajdziesz adapter filtra oleju, który pasuje do Mazdy 3. Byłbym zainteresowany zrobieniem tego sam pewnego dnia. Nienawidzę nie wiedzieć, co robi ciśnienie oleju. Mam 2L. Dzięki.
Informacja dla Ciebie - Płyty typu sandwich są dość uniwersalne, większość firm oferuje adaptery do dwóch głównych rozmiarów używanych przez wielu producentów samochodów.

Oto jeden, który działa - https://www.mishimoto.com/oil-plate-sandwich-adapter.html.

Discussion starter · #31 ·
Tylko do wiadomości - Płyty typu sandwich są dość uniwersalne, większość firm oferuje adaptery do dwóch głównych rozmiarów używanych przez wielu producentów samochodów.

Oto jeden, który działa - https://www.mishimoto.com/oil-plate-sandwich-adapter.html.
Przyglądałem się temu od Glowshift i wierzę, że możesz znaleźć potrzebny skok gwintu, szukając filtra oleju w O'Reilly's/Autozone (i prawdopodobnie w instrukcji obsługi).

Discussion starter · #32 ·
Czy ktoś powiedział naklejki? :p

(Nie, to nie jest na stałe lol tymczasowe, dopóki nie zdecyduję się albo dopasować koloru, albo pozbyć się spoilera i dostać inny styl)

Discussion starter · #33 ·
Image

Zbudowany zaktualizowany dla instalacji świateł Hella i klaksonów Hella wraz z aktualizacją moich eksperymentalnych pomysłów.

Discussion starter · #35 ·
Czy mogę dostać link do tego spoilera? Jak było dopasowanie?
To spoiler BaysonR MS-Style. Dopasowanie było cholernie dobre, nie mam żadnych skarg. Instalacja też nie była taka zła, udało mi się to zrobić samemu, stosując kilka kreatywnych manewrów, ale druga para rąk też by się przydała. Ostrzegam, że trzeba przeciąć przewody ze starego trzeciego światła stopu, aby zainstalować światło stopu LED, ale jeśli masz podstawowe umiejętności łączenia przewodów, wszystko będzie dobrze (tj. jeśli kiedykolwiek instalowałeś radioodtwarzacz samochodowy, lub związałeś razem spinacz do chleba :p ).

Oto link, polecam go.

MS-Style Rear Roof Spoiler (ABS) + Red Lens LEDs Fits 14-18 Mazda 3 Hatch 5dr | eBay

Discussion starter · #37 ·
Edycja: A jak wyglądała instalacja? Czy mógłbyś mi przesłać jakieś informacje na ten temat? Czy wystarczy odkręcić od wewnątrz?
Instalacja była szalenie prosta. Wszystko, co musisz zrobić, to pociągnąć za górną część plastikowych osłon klapy bagażnika, a następnie odkręcić około czterech nakrętek ze spojlera. Spojler ma szpilki, więc demontaż jest stosunkowo łatwy. Uważaj jednak przy odciąganiu bocznych plastików spojlera, IIRC pod nimi znajduje się nakrętka/śruba lub coś w tym rodzaju, ale mogę się mylić. Spałem od czasu, gdy zdjąłem mój oryginalny spojler. Montaż nowego spojlera był łatwy. Musisz połączyć dwie części, zanim umieścisz je na samochodzie, ale w pudełku znajdują się instrukcje, które pokazują, jak to zrobić. Następnie zasadniczo przykręcasz (nowy spojler nie ma szpilek jak oryginalny) nowy w miejsce, gdzie znajdowały się nakrętki/szpilki starego spojlera. Natknąłem się na problem, w którym w miejscu moich otworów znajdował się jakiś klej lub coś w tym rodzaju, ale mój samochód był jeszcze fabrycznie nowy, więc w latach 2014-2016 może nie być tego problemu. Jest też okablowanie, upewnij się, że łączysz przewody razem i taśmą/izolujesz je bezpiecznie. Oceniłbym to na 2 na 10 pod względem poziomu trudności, o ile masz podstawową wiedzę na temat narzędzi ręcznych, okablowania do zainstalowania światła LED i wyciągania plastików bez łamania czegokolwiek :p

Podsumowując, warto, mówię, zrób to. A jeśli masz jakieś pytania, miałem tylko dobre doświadczenia, kiedy musiałem porozmawiać z ludźmi z BaysonR. Po prostu wyślij im wiadomość na eBay lub skontaktuj się z nimi za pośrednictwem ich strony internetowej.

Discussion starter · #38 ·
Wątek zaktualizowany o więcej zdjęć, więcej planów i więcej informacji na temat obecnych pomysłów.

21 - 40 of 93 Posts