2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Szybsza regeneracja DPF

1 reading
190K views 270 replies 52 participants last post by  hastuart2014  
#1 ·
Jeśli zauważysz, że rozpoczęła się regeneracja (wysokie zużycie paliwa, hałas wydechu, wskaźnik silnika i-Stop), po prostu zredukuj bieg lub dwa. Gdy obroty silnika przekroczą 3000, regeneracja jest zakończona w mniej niż 5 minut.

#225 · (Edited)
Mart, 2.2d jest znany z dużej ilości węgla w kolektorze dolotowym z powodu dużej ilości jazdy po mieście, co powoduje, że EGR jest bardziej otwarty, więc nie sądzę, żeby 1.5d był inny.
Po VWgate w 2018 roku Mazda zwiększyła czas otwarcia EGR w celu obniżenia temperatury spalania, co z kolei zmniejszyło emisję NOx.
Silniki Diesla wytwarzają mniej CO2 niż benzyna, ale wytwarzają NOx, który, jak twierdzą, jest szkodliwy dla płuc.
Jakie samochody zasilane akumulatorami są złe, jeszcze zobaczymy (ale nie za mojego życia).

#230 · (Edited)
Po przeczytaniu tego wszystkiego doszedłem do wniosku, że nikomu nie udało się rozwiązać problemu.
Mój problem jest podobny.
Jestem właścicielem Mazdy 3 1.5 diesel od 2 i pół miesiąca, samochód jest głównie użytkowany na autostradzie każdego dnia, 2x 20 km lub 2x 28 km, i w tym czasie tylko raz włączył się błąd P243C, podczas gdy na dłuższych trasach powyżej 150 km (przejechanych dwa razy) zawsze włącza ten sam błąd p 43C. W tym czasie samochód jeździ całkiem normalnie, z wyjątkiem ostatniego razu, kiedy jechał ze stałą prędkością 145 km/h, po prostu nie chciał już przyspieszać. Trwało to 5-10 sekund, a potem samochód zachowywał się całkiem normalnie.
Zużycie paliwa jest wysokie, biorąc pod uwagę dane z komputera pokładowego, a także w porównaniu do Mercedesa GLA 200 D z 7-biegową skrzynią biegów DTC (DSG). Chciałbym podkreślić, że przełożenia na ostatnim biegu są takie same, tj. 130 km/h to 2250 obr./min. Mercedes to wyższy, większy samochód o większej wadze i większych oponach oraz o 50% większym silniku i byłoby logiczne, że zużywa więcej paliwa w porównaniu do lżejszej i niższej Mazdy.
Przez cały ten czas poziom oleju w silniku się nie zmienił. Jest cały czas taki sam i przejechano około 4000 km.
Najprawdopodobniej w poniedziałek fizycznie usunę DPF i zamknę EGR.
Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie, proszę pisać. Dziękuję wszystkim.

#239 ·
problem bez rozwiązania

Nic nie jest nie tak z DPF, działa jak należy. Potrzebujesz nowych wtryskiwaczy, to znana usterka. To nie jest problem bez rozwiązania, ale problem z rozwiązaniem.
Ten kod oznacza, że ​​wykonał zbyt wiele regeneracji w określonym przebiegu i to sygnalizuje, ale dealerzy kilka lat temu nie znali odpowiedzi, a jeśli nie nadążają za lekturą techniczną z centrali Mazdy w kraju, mogą nie znać odpowiedzi również teraz.

#233 ·
Nr 11 to nowość, po awarii wielu silników z powodu tego kodu, a mianowicie dysz wtryskiwaczy paliwa podlegających erozji kawitacyjnej, które jeśli nie zostaną wymienione, mogą spowodować odpadnięcie końcówek dysz z powodu łączenia się otworów w dyszy.
Firma Mazda bardzo niechętnie płaci za to cokolwiek, biorąc pod uwagę, że jest to wada produkcyjna firmy Denso, producentów wtryskiwaczy, którzy byli częściowo własnością Toyoty i innych japońskich producentów samochodów.

#235 ·
Najlepszym rozwiązaniem jest nowy wtryskiwacz....z dpf off egr off jeśli chcesz (jest lepiej) .. Jeśli nie możesz zapłacić za nowy wtryskiwacz... Sprawdź wtryskiwacze, wyniki są ważne, załóż nowe miedziane uszczelki, podgrzewając je lub lepiej nowe aluminiowe bez podgrzewania, dpf off egr off.... Upewnij się, że programista pomyślnie wykonał program wcześniej, to nie takie proste... Wtedy będziesz żył z najlepszym samochodem w historii...

#238 ·
Najlepszym rozwiązaniem jest nowy wtryskiwacz....z DPF off egr off jeśli chcesz (jest lepiej) .. Jeśli nie możesz zapłacić za nowy wtryskiwacz... Sprawdź wtryskiwacze, wyniki są ważne, załóż nowe miedziane uszczelki, podgrzewając je lub lepiej nowe aluminiowe bez podgrzewania, DPF off egr off.... Upewnij się, że programista pomyślnie wykonał program wcześniej, to nie jest takie proste... Wtedy będziesz żył z najlepszym samochodem w historii...
Papajim, Nigdy nie używaj podkładki uszczelniającej/uszczelki/zawleczki/nakrętki nyloc po usunięciu, zawsze używaj nowych, są to materiały eksploatacyjne.
Ponadto nie zaślepiaj EGR ani nie usuwaj DPF.
Jeśli nie stać Cię na prawidłowe prowadzenie samochodu, kup coś, na co Cię stać. Jeśli jeden wtryskiwacz wymaga wymiany, to wszystkie wymagają, ponieważ wszystkie są zużyte w tym samym stopniu.

😟 Żyją i oddychają wśród nas.😟

#236 ·
Iwan, masz to, otworzyło się dla mnie z twojego postu.
To, na co patrzysz, to nie samouczek, ale ekran, którego mechanicy Mazdy używają do rozwiązywania problemów, o ile pojawi się kod. Jeśli nie ma kodu, twierdzą, że z samochodem wszystko w porządku, mimo że brzmi jak worek młotków, powolne przyspieszanie lub nierówne przyspieszanie lub słabe zużycie paliwa z powodu nadmiernych regeneracji DPF, o co w tym chodzi. Powodem nadmiernych regeneracji jest słabe rozpylanie paliwa z powodu mocno zużytych otworów dysz wtryskiwaczy paliwa.
Rozumiem od mojego SM, że pojawiła się dodatkowa strona, jak wymieniono tutaj, sugerująca, że wtryskiwacze są testowane pod kątem wzorców natrysku, przepływu i ciśnienia. Musiałby to zrobić specjalista od wtrysku paliwa, ponieważ dealerzy Mazdy nie mają specjalistycznego sprzętu ani szkolenia, w rzeczywistości mechanicy Mazdy, podobnie jak większość mechaników dealerów, są „dopasowywaczami nowych części”, nie mogą niczego naprawić z powodu braku umiejętności i szkolenia technicznego. Bez laptopa do podłączenia byliby zagubieni. Nie potrafią interpretować danych, tj. zużycia paliwa, częstotliwości regeneracji lub wzoru zanieczyszczenia oleju smarowego, co jest wszystkim, czego potrzebujesz do zdiagnozowania wadliwych wtryskiwaczy, a nie laptopa.

Jeśli chodzi o hybrydy lub pojazdy elektryczne, muszą przekazywać wszystko do centrali Mazdy w kraju, a oni przekazują to do Japonii. Ich szkolenie i wiedza są nieistniejące, a SM są na równi.
Mają wiele problemów elektrycznych z obydwoma typami samochodów, a może powinienem powiedzieć, ciężarówkami z dywanami.

#240 · (Edited by Moderator)
Papajim, Nigdy nie używaj podkładki/uszczelki/rozdzielacza/nakrętki nyloc po usunięciu, zawsze używaj nowych, są one materiałami eksploatacyjnymi.
Ponadto nie spuszczaj EGR ani nie usuwaj DPF.
Jeśli nie stać Cię na prawidłowy serwis samochodu, kup coś, na co Cię stać. Jeśli wtryskiwacz wymaga wymiany, to wszystkie wymagają, ponieważ wszystkie są zużyte w tym samym stopniu.

😟 Oni żyją i oddychają wśród nas.😟
Nie będę się z tobą kłócił.... Jeśli wtryskiwacze działają prawidłowo, katalizator wykonuje zadanie prawidłowo... Niestety, to ostateczność.... Dlaczego w ogóle montują dpf na ciągnikach?.. 🤔🤔....są o wiele gorsze rzeczy, takie jak... brak telefonu komórkowego z powodu 5G dla promieniowania....nie oglądanie telewizji z powodu złych programów... Nie picie napojów bezalkoholowych... I wiele, wiele więcej. .. Oczywiście to osobisty wybór.... Najlepszą rzeczą byłoby zmuszenie firm do poprawiania błędów fabrycznych bez obciążania właścicieli tak dużymi sumami jak kupowanie wtryskiwaczy, wymiana lub czyszczenie dpf... Dlaczego miałbym płacić dodatkowe pieniądze bez mojej własnej pomyłki?..

#241 · (Edited)
Nie będę się z tobą kłócił.... Jeśli wtryskiwacze działają prawidłowo, katalizator wykonuje swoją pracę poprawnie... Niestety, to ostateczność.... Również dlaczego umieszczają DPF na ciągnikach?.. 🤔🤔....są o wiele gorsze rzeczy jak... brak telefonu komórkowego z powodu 5G dla promieniowania....nie oglądanie telewizji z powodu złych programów... Niepicie napojów bezalkoholowych... I wiele, wiele więcej. .. Oczywiście to osobisty wybór.... Najlepszą rzeczą byłoby zmuszenie firm do poprawienia błędów fabrycznych bez obciążania właścicieli tak dużymi sumami jak kupowanie wtryskiwaczy, wymiana lub czyszczenie DPF... Dlaczego miałbym płacić dodatkowe pieniądze bez mojej własnej pomyłki?..
Tak, przypuszczam, że użytkowanie ciągnika jest gorsze niż samochodu, więcej pracy na biegu jałowym, krótkie podróże, ale czy ciągniki mają te same problemy co my? Czy inne nowoczesne samochody z silnikiem Diesla mają te same problemy? Być może nie, ponieważ ktoś inny produkuje wtryskiwacze. Czytałem, że Vauxhalle w Europie używają tego samego wtryskiwacza lub przynajmniej wtryskiwaczy Denso, jeśli nie tego samego numeru części.

Niestety, tak działa świat, że duże konglomeraty wykorzystują małych ludzi dla czystego zysku i chciwości.

Musisz tylko mieć nadzieję, że Twój kierownik serwisu w Twoim salonie Mazdy będzie walczył o Twoją sprawę i zapewni lepszą ofertę, skoro w końcu jest to ukryta wada produkcyjna, która wychodzi na jaw dopiero po zakończeniu okresu gwarancji.

Mazda Eur próbowała powiedzieć, że to dlatego, że mój samochód nie był serwisowany przez mojego dealera za każdym razem.

Biorąc pod uwagę, że serwis to tylko wymiana płynu i filtra, co nie ma wpływu na problem i że dla przebiegu miał więcej wymian oleju niż wymagane. Następnie twierdzili, że to niski przebieg, ponieważ samochód na emeryturze stoi w moim garażu przez większość dni, a większość przebiegu przed Covid to podróże trwające ponad godzinę na autostradach.

Nie, szukali wymówek, żeby wykręcić się od zapłacenia części kosztów i przyznania się do problemu, w końcu zapłaciłem 2/3 pełnej ceny detalicznej, wciąż dużą sumę dla młodszego pokolenia żyjącego na kredyt.

#243 ·
Wtryskiwacze poszły również u mnie. Nie miałem żadnych kodów, ale to dziwne, że poziom oleju u ciebie nie wzrasta. Mój regenerował się co 40/60 mil, co po wymianie wzrosło do około 200, bez kodów. Ponieważ regenerował się tak często, często zatrzymywałem go w trakcie regeneracji i poziom oleju wzrastał. Nie poszedłem do głównego dealera i zrobiłem to za około 1,9 tys.

#244 ·
Wtryskiwacze poszły również w moim. Nie miałem żadnych kodów, ale dziwne, że poziom oleju nie rośnie. Mój regenerował się co 40/60 mil, co po wymianie wzrosło do około 200, bez kodów. Ponieważ regenerował się tak często, często zatrzymywałem go w trakcie regeneracji i poziom oleju wzrastał. Nie poszedłem do głównego dealera i zrobiłem to za około 1,9 tys.
Chodzi ci o to, że zrobiłeś nowy program w komputerze samochodowym z dpf OFF itp.... Jeśli tak... i daje ci regeneracje podnosząc poziom oleju... Programista popełnił błąd.... Słyszałem też od innych, że programiści tego nie zrobili.... Chce, żebyś znalazł odpowiedniego eksperta, który sprawi, że twój samochód będzie normalny.... Istnieje również możliwość, że programista zdoła nie robić regeneracji i poziom oleju wzrośnie... Prawdopodobnie wina wtryskiwacza, który jest uszkodzony na krawędzi i nie rozpyla prawidłowo... Osobiście nie słyszałem o tym jako skrypcie... Jeśli deweloper zrobi to dobrze... Wtryskiwacze, nawet zmodyfikowane na krawędzi z regeneracji... nie podniosą poziomu oleju...

#246 ·
Christian,

Byłbyś zaskoczony, ilu kierowców nigdy nie sprawdza oleju, a jeśli już to robią, sprawdzają go na gorąco, trzymając bagnet tak, że olej spływa po bagnecie.
Pomimo tego, co mówi Mazda, od czasu wynalezienia samochodów powszechną praktyką jest sprawdzanie oleju na zimno, ponieważ podczas wymiany oleju jest on zimny, więc wszelkie zmiany w poziomie od tego momentu są wskazówką, że coś jest nie tak.
Część logiki, której używa Mazda, jest sprzeczna z powszechną praktyką ze względu na fakt, że próbują coś ukryć.

Często zadawane jest pytanie: „Jaki olej powinienem użyć?”
Ci z was, którzy przekroczyli pewien wiek, pamiętają w instrukcji obsługi (która była zwykle cieńsza, ale zawierała więcej przydatnych informacji niż obecne tomy) listę różnych olejów i smarów producentów oraz konkretny olej dla samochodu w każdej marce oleju. Nie ten dyktatorski olej Mazdy, który nie jest produkowany przez Mazdę, ale przez firmę w każdym większym obszarze geograficznym. W Europie produkują go Francuzi, Total/Elf. W USA, jak sądzę, polecają Castrol.
A jednak, gdy zapytałem Mazdę EUR o używanie Castrola tutaj, skierowali mnie do oleju Mazdy, ponieważ mają z tego korzyści. Mój dealer zdał sobie sprawę, że olej Mazda/Elf jest zbyt drogi i używa Castrola.
Jeśli chcesz użyć konkretnej marki, wejdź na stronę internetową producenta oleju i przejdź do obszaru, w którym wpisujesz swój numer rejestracyjny lub markę/model/rok/silnik, a on poda ci konkretny olej, który jest odpowiedni dla twojego samochodu.
Chociaż wolałbym trzymać się z daleka od marek sklepowych i niejasnych marek olejów, takich jak Halfrauds/Commer/Sears itp.

#247 ·
Christian,

Byłbyś zaskoczony, ilu kierowców nigdy nie sprawdza oleju, a jeśli już to robią, to sprawdzają go na gorąco, trzymając bagnet tak, że spływa po nim olej.
Pomimo tego, co mówi Mazda, od czasu wynalezienia samochodów powszechną praktyką jest sprawdzanie oleju na zimno, ponieważ podczas wymiany oleju jest on zimny, więc każda zmiana poziomu od tego momentu jest wskazówką, że coś jest nie tak.
Część logiki, której używa Mazda, jest sprzeczna z powszechną praktyką, ponieważ próbują coś ukryć.

Często zadawane jest pytanie: "Jakiego oleju powinienem użyć?"
Ci z was, którzy przekroczyli pewien wiek, pamiętają w instrukcji obsługi (która była zwykle cieńsza, ale zawierała więcej przydatnych informacji niż obecne tomy) listę różnych olejów i smarów producentów oraz konkretny olej do samochodu w każdej marce oleju. Nie ten dyktatorski olej Mazdy, który nie jest produkowany przez Mazdę, ale przez firmę w każdym większym obszarze geograficznym. W Europie jest produkowany przez Francuzów, Total/Elf. W USA, jak sądzę, polecają Castrol.
A jednak, gdy zapytałem Mazdę EUR o używanie Castrola tutaj, skierowali mnie do oleju Mazdy, ponieważ czerpią z tego korzyści. Mój dealer zdał sobie sprawę, że olej Mazda/Elf jest zbyt drogi i używa Castrola.
Jeśli chcesz użyć konkretnej marki, wejdź na stronę internetową producenta oleju i przejdź do obszaru, w którym wpisujesz swój numer rejestracyjny lub markę/model/rok/silnik, a on poda ci konkretny olej, który jest odpowiedni dla twojego samochodu.
Chociaż wolałbym trzymać się z daleka od marek sklepowych i niejasnych marek olejów, takich jak Halfrauds/Commer/Sears itp.
Τe best oil is motorex experience 0w 30...

#250 ·
Jeśli olej Mazda (właściwie Elf) jest tańszy niż Castrol i ma odpowiednią specyfikację, tj. C2/C3 i odpowiednią lepkość, to go użyj. To nie ma miejsca w Wielkiej Brytanii. Myślę, że Castrol jest określony w USA. Najlepiej wejść na stronę internetową producenta oleju, sekcja Olej samochodowy, wpisać swój numer rejestracyjny, a ten producent poleci oleje (może więcej niż jeden), które są odpowiednie dla Twojego samochodu. Miałbym tendencję do nie mieszania producentów, chyba że jesteś zdesperowany i nie możesz znaleźć tego samego oleju, który masz w misce olejowej, jeśli na przykład jesteś w trasie, ale to nie powinno się zdarzyć, jeśli sprawdzasz olej co tydzień, ale w trudnych warunkach jazdy, takich jak wakacje, codziennie. Sprawdzenie oleju każdego ranka przed uruchomieniem samochodu nie zajmuje dużo czasu. Lepiej dmuchać na zimne. Litr oleju jest tańszy niż nowy silnik, podobnie jak kilka minut na sprawdzenie samochodu, w tym ciśnienia w oponach. Twarda opona pracuje chłodniej i szybciej.

#251 ·
Jeśli olej Mazdy (naprawdę Elf) jest tańszy niż Castrol i ma odpowiednią specyfikację, tj. C2/C3 i odpowiednią lepkość, to go użyj. To nie ma miejsca w Wielkiej Brytanii. Myślę, że Castrol jest określony w USA. Najlepiej wejść na stronę internetową producenta oleju, sekcja Olej samochodowy, wpisać swoją rejestrację, a ten producent poleci oleje (może więcej niż jeden), które są odpowiednie dla Twojego samochodu. Skłaniałbym się do tego, żeby nie mieszać producentów, chyba że jesteś zdesperowany i nie możesz znaleźć tego samego oleju, który masz w misce olejowej, jeśli na przykład jesteś w trasie, ale to nie powinno się zdarzyć, jeśli sprawdzasz olej co tydzień, ale w trudnych warunkach, takich jak wakacje, codziennie. Sprawdzenie oleju każdego ranka przed uruchomieniem samochodu nie zajmuje dużo czasu. Lepiej dmuchać na zimne. Litr oleju jest tańszy niż nowy silnik, podobnie jak kilka minut na sprawdzenie samochodu, w tym ciśnienia w oponach. Twarda opona pracuje chłodniej i szybciej.
Po przeglądaniu forów przez wiele godzin zauważam, że tutaj jest najwięcej wiedzy na temat duszy filtra cząstek stałych (DPF) Mazdy.

DPF i jego regeneracja to jedyna rzecz, której nie lubię w moim samochodzie. Ponieważ bardzo często sytuacja wygląda tak: przejechałem 25-200 km do domu i kiedy zostaje 1 km, następuje ostatnie przyspieszenie od 0-80 km/h. A potem zaczyna się regeneracja i muszę przejechać kolejne 20 km, mimo że mógłbym jechać prosto do domu.

Zatem pytanie brzmi: czy istnieje jakiś sposób, aby powiedzieć samochodowi, że TERAZ byłby dobry moment na przeprowadzenie regeneracji podczas jazdy?

Ponieważ wiem, że interwał wynosi około 280-310 km, w zależności od jazdy, mógłbym powiedzieć samochodowi, aby rozpoczął regenerację, gdy jeszcze trochę dystansu pozostało, a silnik jest wystarczająco ciepły, ale nie podczas ostatniego przyspieszenia!

Poza tym bardzo podoba mi się samochód i silnik Diesla 2,2!

#252 ·
O ile nie zatrzymasz się i nie wymusisz regeneracji, do której potrzebujesz oprogramowania Forscan, adaptera OBD, odrobiny drutu i wiedzy, co robisz. Zgadzam się, że to ładne samochody, ale z kilkoma problemami z silnikiem, zakoksowaniem i wadliwymi wtryskiwaczami. O wiele lepsze niż jakakolwiek wymiana Mazdy. Czy to fińska flaga, którą wciągasz, czy grecka?

#253 ·
O ile nie zatrzymasz się i nie przeprowadzisz wymuszonej regeneracji, do której potrzebujesz oprogramowania Forscan, adaptera OBD, odrobiny drutu i wiedzy, co robić.

Zgadzam się, że to ładne samochody, ale z kilkoma problemami z silnikiem, koksem i wadliwymi wtryskiwaczami. O wiele lepsze niż jakakolwiek wymiana Mazdy.

Czy to fińska flaga, którą wnosisz, czy grecka?
Po wymuszonej regeneracji, która trwa ostatnie 1+ godzinę, musisz wymienić olej, ponieważ będzie bardzo rozcieńczony

#254 · (Edited)
Zdarova, nie powinieneś tego zmieniać. To zależy od tego, jak bardzo jest rozcieńczony, wymuszona regeneracja nie różni się od regeneracji, którą robi ECU w normalny sposób podczas jazdy.

Przybliżony wskaźnik rozcieńczenia oleju to poziom oleju na zimno.
Świeży olej powinien znajdować się między znakiem min a znakiem max na bagnecie i przy wymianie oleju i filtra, 5,1 litra, nie więcej, w przeciwieństwie do benzyny, gdzie byłoby do znaku max, ale mogę się mylić w przypadku silników benzynowych M6.

X to absolutny maksymalny poziom, a olej i filtr należy natychmiast, w tym tygodniu, wymienić. Jeśli co tydzień sprawdzasz poziom oleju na zimno, możesz lub możesz nie zauważyć wzrostu poziomu z tygodnia na tydzień, w zależności od rodzaju jazdy, lata/zimy, wszelkich problemów z wtryskiwaczami paliwa.

Między znakiem 5,1 litra a X jest około litra oleju napędowego. Klasa oleju C3 jest tak opracowana, aby wytrzymać ten poziom zanieczyszczeń. Można to poczuć w oleju.

Kiedy jeździłem dużo na długich dystansach, szczególnie latem, zauważyłem, że wskaźnik zanieczyszczenia oleju z Forscan spadał po rozgrzaniu i zmniejszał się do zera z jedno- lub dwucyfrowych wartości.
Jeśli nie masz oprogramowania Forscan Lite, to dobra inwestycja dla kierowcy Forda lub Mazdy.
Daje ci wszystkie odczyty, które może wykonać dealer, takie jak rozcieńczenie, DP DPF, liczba wszystkich regeneracji i mil od ostatniej regeneracji i wiele więcej, niż, jak przypuszczam, robi ogólne oprogramowanie do odczytu kodów.

Termin „Wymuszony” oznacza, że zainicjowałeś regenerację, a nie ECU. Nie będzie inaczej. Najważniejsze jest, aby silnik był dobrze rozgrzany, a nie tylko pozostawiony na biegu jałowym, aż zgaśnie niebieskie światło, co oznacza tylko, że płyn chłodzący osiągnął temperaturę, a nie olej i reszta silnika. Daj mu włoski tuning, zrozumiesz, będąc Włochem, tj. jedź tak, jakby Mafioso cię ścigał.
Arrivederci

#255 ·
Zdarova, nie, nie powinieneś tego zmieniać. To zależy od tego, jak bardzo jest rozcieńczony. Wymuszona regeneracja nie różni się od regeneracji, którą robi ECU w normalny sposób podczas jazdy.

Przybliżony wskaźnik rozcieńczenia oleju to poziom oleju na zimno.
Świeży olej powinien znajdować się między znakiem min a znakiem max na bagnecie i podczas wymiany oleju i filtra, 5,1 litra, nie więcej, w przeciwieństwie do benzyny, gdzie można założyć, że będzie do znaku max, ale mogę się mylić w przypadku benzyny M6.

X to absolutny maksymalny poziom, a olej i filtr należy natychmiast, w tym tygodniu, wymienić. Jeśli co tydzień sprawdzasz poziom oleju na zimno, możesz lub nie musisz zauważyć wzrostu poziomu z tygodnia na tydzień, w zależności od rodzaju jazdy, lata/zimy, ewentualnych problemów z wtryskiwaczami paliwa.

Między znakiem 5,1 litra a X jest około litra oleju napędowego. Klasa oleju C3 jest tak opracowana, aby wytrzymać ten poziom zanieczyszczenia. Można to poczuć w oleju.

Kiedy dużo jeździłem na długich dystansach, zwłaszcza latem, zauważyłem, że wskaźnik zanieczyszczenia oleju z Forscan spadał po gorącej jeździe i zmniejszał się do zera z jedno- lub dwucyfrowych wartości.
Jeśli nie masz oprogramowania Forscan Lite, jest to dobra inwestycja dla kierowcy Forda lub Mazdy.
Daje ci wszystkie odczyty, które może wykonać dealer, takie jak rozcieńczenie, DP DPF, liczba wszystkich regeneracji i mil od ostatniej regeneracji i wiele więcej, niż zakładam, że robi ogólne oprogramowanie do odczytu kodów.

Termin „Wymuszony” oznacza, że zainicjowałeś regenerację, a nie ECU. Nie będzie inaczej. Najważniejsze jest to, że silnik jest ładny i gorący, a nie tylko pozostawiony na biegu jałowym, aż zgaśnie niebieskie światło, co oznacza tylko, że płyn chłodzący osiągnął temperaturę, a nie olej i reszta silnika. Daj mu włoską poprawkę, zrozumiesz, będąc Włochem, tj. jedź tak, jakby mafioso cię ścigał.
Arrivederci
Cześć Sternchallis, myślałem tak samo jak ty 3 lata temu, ale po dowiedzeniu się więcej o tym silniku SkyActiv-D, odkryłem (nie mam teraz linku do dokumentacji), że kiedy wykonujesz Regenerację Ręczną (wymuszoną), która trwa około 1 godziny, musisz wymienić olej.
Jeśli dobrze pamiętam, kiedy wykonujesz Force Reg (tj. z aplikacji Forscan lub innego narzędzia), PID Oil Diluted wzrośnie do +100 gramów. Zauważ, że średnio dla Automatycznej Reg wzrośnie o 2-3 gramy, a następnie spadnie o 2-3 gramy po 60-70 km. Dlatego Wymuszona reg jest równoważna rozcieńczeniu 10 tys. km (uwzględniając średnio 200 km na reg)!
Jeśli zapytasz innych ekspertów od tego silnika (również na forum ForScan), wszyscy powiedzą ci, że musisz wymienić olej, aby uniknąć problemów z pompą oleju i ciśnieniem oleju.

#258 ·
Jeśli usuniesz czujnik ciśnienia spalin nr 1 i/lub wysokociśnieniową stronę czujnika DP nr 2, możesz dodać te chemikalia za pomocą tych rurek.
Jeśli uruchomisz silnik z tym usuniętym, podniesiesz stronę wysokiego ciśnienia, to jest ta przed filtrem cząstek stałych, więc włożenie środka chemicznego czyszczącego i pozostawienie go na noc, aby zadziałał. Pojedynczy czujnik gazu idzie w to samo miejsce i musi zostać udowodniony jako czysty poprzez usunięcie czujnika i uruchomienie silnika. Będziesz wiedział, czy jest czysty, czy zablokowany, ale kropla płynu do mycia naczyń im nie zaszkodzi. Pojedynczy mocuje się za pomocą banjo, więc masz małe otwory, które mogą się zablokować. Dysza z rurki lateksowej, która jest zwężana, działa całkiem dobrze, a ponieważ są przezroczyste, widać ciecz i jej prędkość opadania. Zacznij w piątek wieczorem, wlej dużo, zostaw na noc, a następnie zrób to samo w sobotę, dając mu kilka godzin na namoczenie, spłucz świeżą wodą i zacznij od nowa. Jeśli masz butelkę z pompką i wężem, podłącz to. Odkryłem, że strona niskiego ciśnienia prawdopodobnie została zablokowana węglem i zaczęła wyrzucać kod. Inną możliwością jest zablokowany kolektor dolotowy i przepustnica, jeśli jeździsz dużo po mieście lub masz dużo kilometrów. Możesz usunąć oba zawory EGR i chłodnicę EGR dość łatwo i je wyczyścić. Po prostu napełnij chłodnicę bogatą wodą z mydłem i zostaw na kilka godzin. Przepłucz wężem ogrodowym, aż będzie czysta.

#260 ·
Marcy,

Jeśli Twoje wtryskiwacze zostały uznane za sprawne, to wydaje się dziwne. Czujnik MAP, jeśli jest zatkany węglem, wskazuje, że kolektor dolotowy również.

Czy udowodniłeś, że rury DPF DP są drożne? Pojedyncza, Exh Press nr 1, może się zatkać, ponieważ przechodzi przez banjo i śrubę na DPF, więc otwór w śrubie jest podejrzany, ale ciśnienie jest tam najwyższe, więc łatwe do sprawdzenia. Zły jest 'po'-DPF, ciśnienie jest trudne do odczucia nawet po zwiększeniu obrotów z usuniętym czujnikiem, ale wlej trochę wody i płynu do mycia naczyń do tych rur, jeśli spłynie, to znaczy, że jest drożny, ale przetestowanie sygnału wyjściowego do czujnika może wymagać trochę więcej kombinowania. Mazda tylko montuje nowy, powinni mieć urządzenie do testowania tych rzeczy, ale nie mają. Wymiana czujnika nie dowodzi, że jest to wadliwy czujnik, ponieważ prawdopodobnie przeprowadzają wymuszoną regenerację i naukę wtryskiwaczy, co zaciemnia problem na trochę dłużej.

Bardzo wątpię, żeby to bateria spowodowała problem, ale przeprowadzenie ponownej nauki wszystkiego może pomóc. Bardzo często odłączenie akumulatora rozwiązuje niektóre problemy. Trochę jak Alt/Cntrl/Del w świecie komputerów.

Jaki silnik i rok produkcji ma samochód?
Rozumiem, że to portugalska flaga, którą pokazujesz?

#261 ·
Otworzyliśmy cały wlot od jednego końca do dpf, wyjęliśmy wszystko i wyczyściliśmy. Było bardzo zatkane, jedyną rzeczą, której jeszcze nie wyczyściliśmy, jest czujnik MAP. Nigdy nie straciłem mocy ani niczego, pomimo regeneracji co 20 km, która wyłącza się po około 5 minutach, zaczęło działać o wiele lepiej po wyczyszczeniu. Samochód należał do mojego brata przede mną, więc jestem świadomy jego historii i wiem, że jego konserwacja została przeprowadzona prawidłowo.
To 1.5 CX3 z 2018 roku... kilka lat temu mieliśmy w warsztacie wersję z 2016 roku i wiem z pierwszej ręki o problemach z wtryskiwaczami w tej wersji.
Ponadto, moja kontrolka DPF zaświeciła się po około trzech tygodniach od rozpoczęcia problemu z regeneracją i wymieniłem ją na nową. To coś zmieniło, przed nową robił regenerację za każdym razem, gdy uruchamiałem samochód, zaraz po wyjechaniu z garażu i pozostawał włączony przez około 20 minut. Szczerze mówiąc, dopiero gdy ten problem z regeneracją zaczął się u mnie, poziom oleju podniósł się do X i byliśmy zmuszeni go wymienić.
Ponieważ sami mamy warsztat, udało nam się wiele przetestować, jeśli coś jest nie tak z czujnikiem ciśnienia, to nie z powodu zabrudzenia (widziałem wadliwy w VW jakiś czas temu, ale zachowanie było inne niż to, co dzieje się z moim)...
Ponieważ nasz system diagnostyczny tutaj w warsztacie nie działa w 100% w Mazdzie, naprawdę modlę się, aby dealer był w stanie zobaczyć coś, co mi umyka. Naprawdę kocham ten samochód, posiadam również Mazdę 3 z 2008 roku, najlepszy samochód, jaki kiedykolwiek miałem, ale cóż, CX3 jest po prostu szalony w programowaniu w porównaniu oczywiście.

#262 ·
Marcy,

Możesz rzucić okiem na oprogramowanie Forscan, którego możesz używać przez Wi-Fi, Bluetooth lub podłączone do laptopa. Dostępna jest wersja Lite lub Full Blown.

Wersja Lite daje wszystkie kody błędów, niektóre procedury serwisowe i jest dość tania, zapłaciłem 4 € w 2017 roku. Jest dobra dla Mazd (do 2020 roku) i Fordów.

Jazda po mieście jest zmorą silników 2.2d, niezależnie od serwisu, ponieważ serwis to filtry i płyny.

#263 ·
Cześć, miałem podobny problem w mojej Mazdzie 3 2017 1.5 Skyactiv-d z przebiegiem 64000 km, regeneracja co 20 km, co było bardzo denerwujące. Początkowo dealer Mazdy myślał, że to problem z ciśnieniem różnicowym, Mazda wymieniła czujnik, ale po 30 km kontrolka DPF ponownie migała, więc wróciłem do dealera Mazdy i po dalszych testach Mazda powiedziała mi, że problem tkwi we wtryskiwaczach, dostarczają za dużo gazu i to powoduje, że samochód stale się regeneruje. Po wymianie wtryskiwaczy problem został rozwiązany, ale koszt naprawy wyniósł 2700 €. Ale teraz wszystko jest w porządku, regeneracja następuje co 280 km lub więcej, w zależności od podróży.

#264 ·
Cześć, miałem podobny problem w moim Mazda 3 2017 1.5 Skyactiv-d z przebiegiem 64000 km, regeneracja co 20 km, to było bardzo denerwujące. Początkowo sprzedawca Mazdy myślał, że to problem z ciśnieniem różnicowym, Mazda wymieniła czujnik, ale po 30 km kontrolka DPF znów migała, więc wróciłem do sprzedawcy Mazdy i po dalszych testach Mazda powiedziała mi, że problem tkwi w wtryskiwaczach, dostarczają za dużo gazu i to powoduje, że samochód stale się regeneruje. Po wymianie wtryskiwaczy problem został rozwiązany, ale naprawa kosztowała 2700 €. Ale teraz wszystko jest w porządku, regeneracja następuje co 280 km lub więcej, w zależności od trasy.
Fred,

Tak, to trudne do przełknięcia, odniosłem wrażenie, że 1.5d nie cierpiał z powodu tego problemu, ponieważ rozumiem, że był to problem z partią wtryskiwaczy Denso 2.2d, ale oczywiście nie.

Czy inne marki nowoczesnych samochodów z silnikiem Diesla (od 2013 r.) cierpią na awarie wtryskiwaczy tak samo jak Mazda?

Można by oczekiwać, że ktoś, kto kupuje Mazdę 2 1.5d, będzie jej używał bardziej do jazdy po mieście niż na długich dystansach, ponieważ Mazda oczekuje, że M6 2.2d będzie jeżdżona.

A jednak przed Skyactive'ami ludzie kupowali samochody, które odpowiadały ich kieszeni i wielkości rodziny i byliśmy zachęcani do kupowania diesla, ponieważ produkował mniej C02 niż benzyna i "ratowałeś świat".

A potem pojawiają się jego cząstki stałe, z pewnością benzyna ma cząstki stałe i NOx. Atmosfera i tak składa się w 60% z azotu, więc jest trochę utleniona, ale czy to wpływa na warstwę ozonową, nie, ale metan tak, gorzej niż CO2 i skąd pochodzi metan, kwaśne gazy, które spalają podczas wiercenia w poszukiwaniu ropy i wydobycia węgla.
Więc nie będziemy wiercić w poszukiwaniu ropy ani wydobywać węgla, zobaczmy, jak długo to potrwa.

Co to jest większość ubrań i butów ludzi, wnętrza samochodów, urządzeń mobilnych, wnętrza pociągów i autobusów, być może 50% przedmiotów codziennego użytku - PLASTIK, a skąd pochodzi plastik, ropa i węgiel? Potem potrzebujesz węgla do produkcji stali.

Ale kierowcy są dojne krowy, które wciąż nadchodzą.

Czy zamierzamy uziemić wszystkie samoloty z powodu zanieczyszczeń, które powodują? Nie, więc dlaczego zakazywać samochodów? Zobacz, ile energii potrzeba do wytopienia rudy aluminium.

Jeśli zapomną o NOx, zwiększą stopień sprężania, wzrośnie ekonomia, a tym samym wyprodukuje się mniej "zanieczyszczeń", dodając Adblue i być może coś innego może zredukować NOx.
Masz DPF, który zbiera węgiel, więc od czasu do czasu masz regenerację i co wydostaje się z rury wydechowej, ale więcej węgla.

Czy to nie Einstein powiedział: "Materii nie można stworzyć ani zniszczyć", więc to, co wchodzi, musi wyjść, to wciąż węgiel w innej postaci.

Silnik o wyższym stopniu sprężania pracuje w wyższej temperaturze, więc mógłby spalić część tego węgla bez jego magazynowania. Sprawność cieplna jest proporcjonalna do stopnia sprężania, co odpowiada gorętszemu silnikowi.
W przeszłości konstruktorzy byli ograniczeni charakterystyką materiałów i smarowaniem, usuwaniem ciepła, ale jestem pewien, że do tej pory niektóre z nich zostały pokonane, aby wyprodukować bardziej wydajny silnik, czy to nie dla Zielonego lobby, które wciąż prowadzi samochody i nie mieszka w jaskiniach bez ogrzewania i żyje na diecie roślinnej, produkując więcej metanu niż ktoś na diecie mięsnej.

Korporacje międzynarodowe mówią rządom, co mają robić, nic o demokracji, ale nieobecni dyktatorzy.

#268 ·
To forum bardzo mi pomogło upewnić się, że wtryskiwacze były winowajcą w moim 1.5D z 2017 roku.

Wymieniłem wszystkie cztery wtryskiwacze po 2 latach jazdy z ciągłym strachem. Poprosiłem o stare wtryskiwacze i mam nadzieję, że niektóre z nich przydadzą się w przyszłości.

Interwał regeneracji znacznie się zwiększył. Muszę jeszcze zobaczyć różnicę z większą ilością czasu.
Image

Image
Image
Image
Image

Jak można rozpoznać, czy są złe czy dobre, patrząc na nie? Czy te plamy są oznaką tego, że są złe?
Image
Image

#271 ·
Ludzie, którzy wymienili wtryskiwacze w swoich samochodach Mazdy, czy możecie mi powiedzieć, jaka jest obecna sytuacja z samochodem, czy mieliście jakieś problemy od czasu wymiany?
Wszelkie informacje są mile widziane!

Dziękuję! 🥳
Wymieniłem wtryskiwacze w moim m6, ten sam silnik co w m3 2.2d.
Na 250-milowej trasie przy 70 mph osiągnąłem 65 mpg z jedną regeneracją, wcześniej, z zużytymi dyszami wtryskiwaczy, uzyskiwałem 35-40 na tej samej trasie, więc duża poprawa.
W miniony weekend odbyłem trasę około 270 mil, głównie autostradami przy 70 mph i uzyskałem średnio 55 mpg.
Latem nieznacznie wzrośnie. Zostały wymienione 3 lata temu.
Uważnie sprawdzaj częstotliwość regeneracji, rozcieńczanie oleju i mpg. Będziesz zaskoczony poprawą.
Widziałem wtryskiwacze Denso tańsze niż zapłaciłem za markowe Mazdy, ten sam wtryskiwacz, ponieważ Denso je produkuje, ale płacisz dodatkowo za 2-letnią gwarancję i chciwość Mazdy, ale nie zawiodą w ciągu 2 lat.
Te samochody nie lubią jazdy po mieście.

Jeśli chcesz zobaczyć przyczynę problemu, końcówki należy wyczyścić, a otwory dysz sfotografować obiektywem makro w aparacie DSLR na statywie, a następnie powiększyć. Aparat w telefonie się nie nadaje.