2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Zużycie oleju silnikowego

1 reading
32K views 15 replies 11 participants last post by  Tomlantis212  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Jestem dumnym właścicielem mojego Mazdy3 Sport GS 2.0L z 2014 roku od kwietnia 2014 roku. Będąc moim pierwszym nowym samochodem, dbałem o niego za każdym razem, gdy siadałem za kierownicą. Przejąłem go z przebiegiem 84 kilometrów na liczniku i byłem pilny w docieraniu silnika tak optymalnie, jak to tylko możliwe. Byłem bardzo dokładny przy wymianach oleju, płukaniu i uzupełnianiu co 5000 km (+/- 500 km). Należy również powiedzieć, że sam robię wymiany oleju (jak robiłem to we wszystkich moich poprzednich pojazdach) i za każdym razem zachowywałem paragony z Mazdy na olej, filtry i podkładki pod świece zapłonowe, używając tylko produktów z lady części Mazdy.

Ostatnio zauważyłem pewne zużycie oleju. Jeszcze nic poważnego, ale zdecydowanie niepokojące, ponieważ mój samochód właśnie przekroczył 30 000 km przebiegu. Na 5000 km wydaje się, że wziął pół kwarty oleju. Przy nadchodzącej wymianie oleju będę dokładnie i precyzyjnie monitorował, ile oleju wlewam i ile oleju spuszczam. Wiem, że nie przecieka z żadnej uszczelki ani ze świecy zapłonowej.

Jest to dla mnie zdecydowanie alarmujące, ponieważ wszystkie moje poprzednie samochody, nawet te z przebiegiem ponad 250 000 km, nigdy nie zużywały zauważalnej ilości oleju między wymianami oleju. A ponieważ mój samochód ma zaledwie rok, zużycie oleju będzie się tylko pogarszać z upływem czasu; zamierzałem zatrzymać go na dłuższą metę (12+ lat, 350 000+ km), jeśli do tego dojdzie.

Gdybym jeździł nim agresywnie i nieostrożnie, nadal byłbym zaskoczony jakimkolwiek zauważalnym zużyciem oleju tak wcześnie w jego życiu. Ale chciałbym podkreślić, że należę do 1% osób, które poświęcają czas na odpowiednie rozgrzanie silnika przed jego obciążeniem (szczególnie zimą), w ogóle nie jeżdżę agresywnie, zmieniam biegi bardzo płynnie i delikatnie (jest sprzężony z manualną skrzynią biegów) i staram się jeździć płynnie po autostradzie tak bardzo, jak to możliwe, unikając jazdy po mieście jak zarazy. Dosłownie nie ma powodu, dla którego silnik miałby zużywać olej; mogę sobie tylko wyobrazić, że inni właściciele, którzy są o wiele bardziej szorstcy niż ja, muszą zauważać dość znaczne zużycie oleju, zwłaszcza że Mazda zaleca interwały wymiany oleju co 8000 km (w przeciwieństwie do moich bardzo konserwatywnych interwałów co 5000 km)

Bardzo chciałbym wiedzieć, co powoduje zużycie oleju i czy było to obliczonym czynnikiem inżynieryjnym w konstrukcji mojego silnika. Czy silnik przechodzi przez smarowanie ofiarne w sytuacjach większego obciążenia? Czy Mazda otrzymała jakieś skargi lub komentarze dotyczące zużycia oleju w swoich obecnych silnikach Skyactiv? I wreszcie (i co ważniejsze dla mnie) czy Mazda zrobi coś, aby naprawić problem, jeśli zostanie on uznany za nieprawidłowy? Rozumiem, że każdy silnik spalinowy (lub silnik tłokowy posuwisto-zwrotny) wymaga pewnego zużycia oleju do prawidłowego działania, ale nie powinno to być zauważalne. Z pewnością nie w nowym silniku, zaprojektowanym z myślą o wydajności i czystości.

Czy ktoś zauważył podobieństwa?

Pozdrawiam,
James

#2 ·
Byłbyś zaskoczony tym, co producenci uważają za normalne zużycie oleju. Acura powiedziała mi, że litr na 700 mil był do zaakceptowania dla Integry, którą miałem.

Niektóre samochody po prostu żrą olej. Mój ostatni samochód, 03 Acura CL-S 6-biegowa, nie zużywał żadnego. Mam nadzieję, że mój 3 będzie taki sam.

Super cienkie oleje, których używają producenci, prawdopodobnie nie pomagają w zużyciu oleju.

#7 ·
Bylibyście zaskoczeni tym, co producenci uważają za normalne zużycie oleju. Acura powiedziała mi, że kwarta na 700 mil była do zaakceptowania w przypadku Integry, którą miałem.
LOL Mój Integra zjada mniej więcej tyle samo w dzisiejszych czasach, ale ma 15 lat i 240 000 mil przebiegu. Nie martwię się tym, po prostu obserwuję poziom i uzupełniam. Gdziekolwiek się udaje, nigdy nie kapie na podłogę. Spala go i tak naprawdę spala go od dłuższego czasu, chociaż nie wtedy, gdy był naprawdę nowy, wydaje mi się, albo przynajmniej nie w takiej ilości.

Teraz, gdyby moja 3 tak robiła, byłbym trochę zaniepokojony. Ale jak dotąd nie widziałem wielu dowodów na zużycie oleju, nawet przy dłuższych interwałach wymiany oleju z wymaganym olejem syntetycznym 0W20. Mam również silnik 2.0 i ma on teraz 25 000 mil przebiegu. Nie obchodzę się z nim ani szczególnie łatwo, ani szczególnie ciężko i ma automatyczną skrzynię biegów.

Jak powiedzieli inni, spadek o pół kwarty jest prawdopodobnie w normalnym zakresie, a dealer może wam to powiedzieć, ale nie zaszkodziłoby poruszyć to z nimi i zobaczyć. Byłbym trochę zirytowany, widząc takie zużycie w nowym samochodzie, ale mogą powiedzieć, że to normalne i trzeba z tym żyć.

#3 ·
Jak powiedział Paulff3, winowajcą może być olej o niskiej lepkości. Widzę, że niektórzy właściciele używają oleju 0-30, który w niskich temperaturach jest prawie jak woda. Jeśli będzie gorzej, wyciągnąłbym świece zapłonowe i sprawdził, czy są na nich pozostałości oleju. Następnie przeprowadziłbym test kompresji na cylindrach. Mam 14 000 km na moim Mz3 z 2014 roku bez zużycia oleju. Używam oleju 10-30. Powodzenia.

#4 ·
Nie zauważyłem żadnego zużycia w ciągu ostatnich 50 tysięcy km i uwierzcie mi, miałem prawie każdy problem, ale nie zużycie oleju. Wydaje się więc dziwne, że ktoś faktycznie może go zużywać. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że powinieneś sprawdzić swój system PCV, aby upewnić się, że nie zrzuca oleju do kolektora dolotowego z powodu zablokowanego zaworu PCV.

#5 ·
Zużycie na poziomie pół kwarty na dystansie 5000 kilometrów / 3100 mil byłoby uważane za normalne w każdym silniku, o jakim słyszałem.

Jak wspomniano wcześniej, producenci oczekują pewnego zużycia oleju i generalnie uważają, że znacznie wyższe zużycie niż Twoje mieści się w normalnym zakresie. Chociaż nowoczesna produkcja i materiały zmniejszyły zużycie oleju, nie mogą go całkowicie wyeliminować, biorąc pod uwagę wszystko, co dzieje się w silniku z tak dużą liczbą ruchomych części i ciśnieniowymi układami olejowymi.

Osobiście nie martwiłbym się tym. Wygląda na to, że Twój samochód mieści się w normalnym zakresie pracy silnika, nawet jeśli zużywa więcej niż Twoje poprzednie samochody. To kwestia szczęścia. Nadal używałbym oleju zalecanego przez producenta i zapomniałbym o tym. Niskie zużycie oleju nie szkodzi, a niektórzy argumentowaliby, że w procesie zapewnia nawet trochę smarowania "górnego cylindra".

#9 ·
Wymieniłem olej w moim '15 3 zeszłej nocy i zauważyłem, że napełniłem tylko około 3 1/2 kwarty pustych pojemników... teraz przepełniłem każdy z nich, więc przypuszczam, że jeśli dodam to, co jest jeszcze w silniku, to, co rozlałem (a nie było tego dużo) i to, co przepełniłem w każdym z pojemników, prawdopodobnie zbliży się do 4,4... ale sam zastanawiałem się nad zużyciem oleju. Jak zauważyli inni, olej 0w-20 jest jak woda... ale powinien być doskonały w zapobieganiu zużyciu podczas zimnego rozruchu. Ale także podatny na zużycie. Zwłaszcza syntetyki.

#10 ·
Nienawidzę przekazywać ci tę wiadomość, ale wszystkie silniki spalają trochę oleju. Jest to bardzo mała ilość (tak, ta sama pisownia co miara czasu), na ściankach cylindrów, w przeciwnym razie twoje pierścienie i ścianki cylindrów zużyłyby się bardzo szybko. Również wilgoć przedmuchowa rozcieńczy olej, podnosząc poziom.

#11 ·
Mam Mazdę 3 GT z 2018 roku. Kupiłem ją jako nową z przebiegiem 6 km, teraz mam 26 000 km. Właśnie zauważyłem, że ubywa mi oleju, co uważam za dziwne, bo nigdy wcześniej się to nie zdarzało, zawsze utrzymywał się na pełnym poziomie przez cały okres między wymianami. Jakieś pomysły, co to może być? Byłem na serwisie przy 2500 km-8000 km-16000 km-24000 km i używałem oleju Penzoil Ultra Platinum 0-20 z filtrem oleju Mobil 1 o przedłużonej żywotności. Jestem naprawdę zaniepokojony.

#13 ·
Mam mazdę 3 gt z 2018 roku, kupiłem ją fabrycznie nową z przebiegiem 6 km, teraz mam 26 000 km. Właśnie zauważyłem, że ubywa mi oleju, co uważam za dziwne, ponieważ nigdy wcześniej się to nie zdarzało, utrzymywał się na pełnym poziomie przez cały okres między wymianami. Jakieś pomysły, co to może być? Byłem na przeglądach przy 2500 km-8000 km-16 000 km-24 000 km i używałem oleju penzoil ultra platinum 0-20 z filtrem oleju mobil 1 extended life. Jestem naprawdę zaniepokojony
O ile osobiście i prawidłowo nie sprawdziłeś poziomu oleju na bagnecie podczas ostatniej wymiany oleju/filtra, sugeruję sprawdzenie i prawidłowe uzupełnienie poziomu oleju. Uważnie sprawdź poziom płynu. Przejedź około 800 mil i ponownie sprawdź olej. Jeśli nie zauważysz żadnych zmian, sprawdź ponownie po 1600 milach. Jeśli zaczniesz zauważać zmiany, powinieneś sprawdzić układ dolotowy (PCV), a także ewentualnie test kompresji i szczelności?

#12 ·
Zużycie oleju silnikowego?

Mam Mazdę 3 gt z 2018 roku, kupiłem ją fabrycznie nową z przebiegiem 6 km, teraz mam 26 000 km. Właśnie zauważyłem, że ubywa mi oleju, co uważam za dziwne, ponieważ nigdy wcześniej się to nie zdarzało, olej utrzymywał się na pełnym poziomie przez cały okres między wymianami. Jakieś pomysły, co to może być? Byłem na serwisie przy 2500 km - 8000 km - 16000 km - 24000 km i używałem penzoil ultra platinum 0-20 z filtrem oleju mobil 1 extended life. Jestem naprawdę zaniepokojony.

Attachments

#15 ·
Sprawdziłem, kiedy było ciepło i rano było w tym samym miejscu. Po ostatnim serwisie sprawdziłem, było trochę ponad pełny znak jak zwykle. Sprawdzam olej raz w tygodniu, robię około 4 tysiące miesięcznie
Ok.. więc ile oleju trzeba z powrotem wlać do punktu wyjścia? Przejechane kilometry mogą być normalne, biorąc pod uwagę wiek silnika i sposób jego użytkowania? Ale jak powiedziałem, może trzeba będzie sprawdzić stan silnika.

......przejeżdżanie 4 tysięcy mil miesięcznie wow! :surprise:

#16 ·
Tylko około 200 ml, to niewiele, ale i tak mnie to martwi. Robię 4000 km, czyli 2500 mil miesięcznie, to dużo w mieście, ale jeżdżę też po autostradzie. Staram się jeździć spokojnie, ale jak wjadę na krętą drogę, to włączam tryb sportowy, dobrze brzmi z wydechem Borla, ale na razie będę to obserwował, chyba.