2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Problem z elektryczną szybą przednią

23K views 1 reply 2 participants last post by  kms1990  
#1 ·
Mamy sedana Mazda 3 z 2012 roku, a elektryczne okno po stronie kierowcy nie podnosi się / opuszcza. Zdarzyło się to kilka dni temu i udało mi się to uruchomić za pomocą sztuczki resetowania, którą znalazłem w sieci (włączyć zapłon, wcisnąć przełącznik na kilka sekund w dół, przytrzymać w górze). To jednak nie działa i teraz. Samochód potrzebował rozruchu, więc może bateria szwankuje.

W każdym razie usunąłem panel przełączników i widzę silnik. Był naprawdę gorący.

Czy uważasz, że silnik się zablokował i wymaga wymiany? Czy ktoś ma jakieś inne sztuczki do wypróbowania?

Bardzo potrzebuję pomocy. Wszelkie rady są NAPRAWDĘ mile widziane.

Mike

#2 ·
Brzmi jak zwarcie, które rozładowuje akumulator i powoduje problemy z oknami. Może to być uszkodzony silnik lub okablowanie do silnika/przełącznika, ale dla mnie bardziej brzmi to jak uszkodzony silnik. Musisz znaleźć instrukcje serwisowe (są gdzieś na tej stronie) i znaleźć, jaki opór musi mieć silnik okna po wyłączeniu, w górę i w dół, i sprawdzić to wszystko miernikiem, aby się upewnić, musisz również sprawdzić napięcie i rezystancję z przełącznika. Zazwyczaj łatwiej jest po prostu wymienić części, gdy ma się do czynienia z zdejmowaniem paneli drzwi i tym podobnych. Jeśli wymieniasz silnik, wymień jednocześnie regulator (to w czym siedzi okno), ponieważ również się zużywają i zwykle są dostarczane z nowym silnikiem z rynku wtórnego. I żebyś nie musiał rozkładać drzwi raz, naprawić silnik i robić to później również dla regulatora.

Pytanie zanim wyjdziesz i zrobisz to wszystko, czy jakieś inne okna działają nieprawidłowo lub nie działają wcale? Przed tym się zaczęło, po, w trakcie itp.) czy miało jakieś problemy z oknami poza tym, o których wiesz? To może nam pomóc w zawężeniu problemu. Przełącznik kierowcy jest zwykle „głównym” przełącznikiem, który musi być podłączony, aby inne działały, więc zwykle wiesz, czy wewnętrzne elementy przełącznika ulegają awarii, ponieważ wszystkie okna będą działać nieprawidłowo i zwykle jest to losowe lub sporadyczne, lub po prostu nic nie działa.

Dla mnie brzmi to jak uszkodzony silnik lub zwarcie w okablowaniu silnika/przełącznika. Wyciągnąłbym panel drzwi i zaczął testować przed zakupem części, można nawet porównać działające okno pasażera i niedziałające okno kierowcy za pomocą miernika i sprawdzić, czy otrzymujesz dziwne odczyty rezystancji lub napięcia na którymkolwiek z nich, co powiedziałoby ci, że jest to odizolowane od silnika lub okablowania, a następnie śledzić okablowanie i szukać przerw w osłonie uziemiającej do metalu. Ale znowu, to jest mało prawdopodobne w 5-letnim samochodzie, więc bardziej prawdopodobne jest, że silnik zaczął zawodzić wewnętrznie