2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Różnica między 122 KM a 150 KM

1 reading
22K views 22 replies 14 participants last post by  Chiupa  
#1 ·
Cześć,

Kupiłem rok temu Mazdę 3 2.0L 122KM. Po 6 miesiącach wyszła wersja 150KM. Nie wiem, czy można zwiększyć moc tylko modyfikując jednostkę sterującą, czy też nie jest to możliwe, ponieważ zmieniają się niektóre części mechaniczne, na przykład profil krzywki itp...

#2 ·
Cześć,

Kupiłem rok temu Mazdę 3 2.0L 122KM. Po 6 miesiącach wyszła wersja 150KM. Nie wiem, czy można zwiększyć moc tylko modyfikując jednostkę sterującą, czy też nie jest to możliwe, ponieważ trzeba zmienić niektóre części mechaniczne, na przykład profil krzywki itp...
Mam Mazdę 3 BN z 2017 roku, która była sprzedawana w Europie w 2 wersjach - 120KM i 165KM.
Mam wersję 120KM i po tuningu ECU ma 179 KM i 223 Nm momentu obrotowego.

Założę się, że to samo dotyczy obecnej generacji :)
Mechanicznie obie wersje są takie same, jest tylko różnica w oprogramowaniu.

#3 ·
Mam Mazdę 3 BN z 2017 roku, która była sprzedawana w Europie w 2 wersjach - 120 KM i 165 KM.
Mam wersję 120 KM i po tuningu ECU ma 179 KM i 223 Nm momentu obrotowego.

Założę się, że to samo dotyczy obecnej generacji :)
Mechanicznie obie wersje są takie same, różnica jest tylko w oprogramowaniu.
Brzmi interesująco. Gdzie i jak można to dostroić? Ja też jestem z Europy.

#4 ·
Wiem, że nowa Mazda 4. generacji ma inne narzędzie do zarządzania ECU. W przypadku 3. generacji wystarczyło wejść z programem lokalnie, dla 4. generacji konieczne jest połączenie z serwerem Mazdy w Japonii. Dlatego nie jestem pewien, czy sposób modyfikacji ECU będzie tak łatwy.

#5 ·
Wiem, że nowe Mazdy 4. generacji mają inne narzędzie do zarządzania ECU. W przypadku 3. generacji wystarczyło wejść z programem lokalnie, dla 4. generacji wymagane jest połączenie z serwerem Mazdy w Japonii. Dlatego nie jestem pewien, czy sposób modyfikacji ECU będzie tak prosty.
Mamy gościa, który jest uważany za „mistrza”, który wziął mapę z G150 i umieścił ją w G122. G122 ma po prostu „obcięte” wyjście silnika, w przeciwnym razie silniki są 1:1.
Mapa G122:
279364

Mapa G150:
279365

Wiele osób z Czech ma to „odblokowanie” zrobione i są z tego zadowolone.

#12 ·
Czy ktoś wie, jaki jest rzeczywisty moment obrotowy szczytowy dla fabrycznego G150 (bez remapu, model 2020) w Europie?

Wiem, że 213 NM to podany szczytowy moment obrotowy przy 4k RPM (tak samo jak w 122), ale słyszałem, że wiele osób twierdzi, że jest on w rzeczywistości wyższy.
Mazda 3 2.0 Skyactiv-G M Hybrid 150 KM - Dane techniczne i osiągi (zeperfs.com)

Mają krzywe momentu obrotowego/mocy, ale mogą być one obliczone, a nie zmierzone. W każdym razie interesujące jest porównanie krzywych z 122.

#17 ·
Twoje pytanie, choć retoryczne, wydaje się zasługiwać na odpowiedź 😉.
Tytuł wątku to "Różnica między 122 KM a 150 KM" i właśnie podkreślałem różnicę. Nie mówię, że miałoby to jakikolwiek wpływ na mapę paliwa.

Niektóre BP 122 i 150 mają taką samą skrzynię biegów, inne nie. Bez szczegółów dotyczących każdego samochodu nie mogę dalej komentować.
Poprzedni post edytowany - Powinienem był powiedzieć, że w zależności od roku modelowego 3 BP, 122 i 150 mają różne skrzynie biegów. Mój błąd.

W Europie M/T 2017 Mazda 3 2.0 SkyActiv-G 120 ma inne przełożenia i inne przełożenie główne niż 2WD M/T 2022 Mazda 3 2.0 e-SkyActiv-G 122.