2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Najlepszy bagażnik dachowy do Mazdy3 Hatchback 2017

52K views 23 replies 16 participants last post by  RFBEAR  
#1 · (Edited)
To pytanie zostało już zadane, ale nie mogę znaleźć takiego, które odpowiada na moje pytanie. Mój Mazda3 GT Hatchback z 2017 roku nie był wyposażony w bagażnik dachowy i szukam takiego. Nie szukam niczego ciężkiego. Prawdopodobnie będę ładować na niego tylko deskę do wiosłowania lub rolki. Moimi priorytetami są jakość, lekkość, aerodynamika, estetyka, mniejsza objętość. Czy ktoś może polecić jakiś?

Z góry dziękuję!

#2 ·
Właśnie prowadzę badania nad tym dla mojego 2018. Na pierwszy rzut oka najbardziej podoba mi się konfiguracja Mazda OEM. Jest najtańsza, ma najczystszy montaż (wygląd), ale cierpi z powodu nieco bardziej złożonej/czasochłonnej opcji demontażu i wymiany. Zarówno Thule, jak i Yakima są dwa razy droższe i mają instalację, w której łatwo widzę rysy na lakierze.

To wszystko, co udało mi się ustalić w badaniach. Mogą istnieć inne, bardziej ogólne bagażniki, o których nie znalazłem informacji.

Ponieważ miałem mnóstwo problemów ze znalezieniem informacji na temat konfiguracji Mazdy, oto najlepszy zestaw zdjęć (instalacja), jakie znalazłem:

https://imgur.com/a/dbZ0Z

#4 ·
Właśnie prowadzę badania nad tym dla mojego 2018. Na pierwszy rzut oka najbardziej podoba mi się konfiguracja Mazda OEM. Jest najtańsza, ma najczystszą instalację (wygląd), ale cierpi z powodu nieco bardziej złożonej/czasochłonnej opcji usuwania i wymiany. Zarówno Thule, jak i Yakima są dwa razy droższe i mają instalację, w której z łatwością widzę rysy na lakierze.

Na tym zakończyłem badania. Mogą istnieć inne, bardziej ogólne bagażniki, o których nie znalazłem informacji.

Ponieważ miałem straszny problem ze znalezieniem informacji na temat konfiguracji Mazdy, oto najlepszy zestaw zdjęć (instalacja), które znalazłem:

https://imgur.com/a/dbZ0Z
OEM jest produkowany przez firmę Yakima

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#3 ·
To pytanie zostało już zadane, ale nie mogę znaleźć takiego, które odpowiada na moje pytanie. Mój Mazda3 GT Hatchback z 2017 roku nie był wyposażony w bagażnik dachowy i szukam takiego. Nie szukam niczego ciężkiego. Prawdopodobnie będę ładować na niego tylko deskę do wiosłowania lub rolki. Moimi priorytetami są jakość, lekkość, aerodynamika, estetyka, mniej objętości. Czy ktoś może polecić jeden? Z góry dziękuję!
Image
Image
Image
Image
Nie mam żadnych skarg na OEM. Dobry wygląd, mpg i brak zauważalnego dodatkowego szumu wiatru (samochód jest bardzo głośny). Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#5 ·
Właśnie zamontowałem bagażnik dachowy Yakima skyline z poprzeczkami jet stream w moim Mazda 3. Było drogo, ale bardziej funkcjonalne niż inne opcje. Wykorzystuje stałe punkty Mazdy, co wygląda o wiele ładniej niż bagażnik dachowy Thule mocowany na zaciski. Początkowo myślałem, że wybiorę bagażnik Mazda oem, ponieważ wygląda bardzo ładnie i schludnie, ale zdecydowałem się nie, ponieważ oferuje znacznie mniej miejsca na poprzeczki, co było dla mnie ważne, ponieważ często przewożę 2 kajaki morskie. Ponadto zarówno bagażniki Mazda oem, jak i Thule miały znacznie mniejszą nośność. Dodatkowo bagażnik Yakima jest bardzo szybki i łatwy do demontażu, jeśli chcesz. Nie można się pomylić z konfiguracją Yakima skyline/jet stream. Też ładnie wygląda.

#6 ·
Konfiguracja Yakima skyline/jet stream wygląda dobrze. Chciałbym tylko, żeby belka 'Jet Stream' nie wystawała za daleko. Być może mógłbym zdobyć wieżę 'Yakima Skyline' i znaleźć belkę, która dobrze się mocuje i nie wystaje poza wieżę. Ale wtedy ta hybrydowa konfiguracja nie będzie się zbytnio różnić od konfiguracji OEM Mazda. Być może będę musiał po prostu zadowolić się konfiguracją OEM Mazda.

#7 ·
Tak, brzmi to tak, jakby bagażnik OEM był tym, czego chcesz. Wygląda ładnie i bardzo czysto. Potrzebowałem dodatkowej długości poprzeczek strumieniowych, aby móc umieścić 2 kajaki na dachu. Nigdy nie byłbym w stanie tego zrobić z bagażnikiem OEM.

#9 ·
Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do fabrycznego bagażnika dachowego, jest takie, że pręty są wygięte, aby pasowały do linii dachu. Kiedy załadowane są 2 rowery, siedzą pod kątem. Siedzą w kształcie litery „V”, co trochę mnie niepokoi podczas używania uchwytów do montażu widelca, ponieważ powoduje to dodatkowe obciążenie boczne widelców. Mogę po prostu być przewrażliwiony.

Weź pod uwagę lekkie wygięcie przy wszystkim, co zamierzasz zamontować i sprawdź, czy wpłynie to na sposób montażu.

#11 · (Edited)
Jesteś pewien, że Yakima je produkuje? Pytam, ponieważ Mazda sprzedaje bagażniki na rowery i deski Thule jako akcesoria.
Uważam, że zostały wyprodukowane przez Whispbar, który jest (lub był) w pewnym momencie własnością Yakima. Profil aluminiowych belek wygląda tak samo jak profil Whispbar, a Yakima miał kiedyś link bezpośrednio do strony internetowej Whispbar, zanim zaczęli produkować własne belki aerodynamiczne. Och, i minęło trochę czasu, odkąd patrzyłem na mój bagażnik, ale wierzę, że na aluminium jest również wytrawione Whispbar. :smile2:

edytuj: odpowiedź tutaj!
https://www.rerack.com/blog/all-about-whispbar/

#18 ·
Mój samochód przyszedł z bagażnikami OEM Mazdy. Zanim kupiłem samochód, miałem zamiar poprosić dealera, żeby je zdjął i zatrzymał. Dosłownie nigdy ich nie użyję. Ale po tym, jak je miałem przez jakiś czas i naprawdę im się przyglądałem podczas detailingu, naprawdę podoba mi się estetyka, jaką dodają do samochodu.

#19 ·
Cześć wszystkim, szukam bagażnika Thule do mojego 3 Sport z 2015 roku i zastanawiam się, czy ktoś próbował zamontować opcję dopasowania do generacji 2008-2013, ponieważ Thule NA wydaje się nie mieć opcji montażu w stałym punkcie.

#20 ·
Thule faktycznie produkuje fabryczny bagażnik.

Jest to wersja marki Mazda ich systemu Aeroblade/Wingbar edge (oznacza to po prostu, że belki nie wystają poza wieże).

Mam wieże z ostatniej generacji 3, które dostałem od kolegi z pracy. Będą one działać z dowolnymi belkami Thule bez montażu równo z powierzchnią, w sposób, w jaki są mocowane. Square, Aeroblade lub Wingbar. 47” (lub w przybliżeniu) to szerokość zalecana przez Thule, jednak moim zdaniem belka 43” pasuje idealnie.

Image

To jest to, co mam. Tak, tak, wiem, że popełniam pewne braki lojalności wobec marki...ale wolę bagażniki Yakima niż Thule.

#23 ·
Szukam bagażnika do mojego 17-calowego luku.
Wygląda na to, że jestem zmuszony do użycia stylu zaciskowego, ponieważ systemy z mocowaniem stałym są ograniczone do kajaków o długości 15 stóp lub mniej.
Myślę, że Yakima to jedyny system przeznaczony do większych kajaków.