2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Ulepszenia AIO w wersji 59 i 70

18K views 23 replies 8 participants last post by  M_abouzid  
#1 ·
Cześć,
próbowałem zainstalować kilka poprawek z AIO w mazda 3 z wersją 59.00.504 i w cx5 z wersją 70 i w ogóle nie działało, tak jak w mojej mazdzie, która ma wersję 56.
Po sprawdzeniu zrozumiałem, że muszę to zrobić w inny sposób niż dla wersji 56.
Czy ktoś może mi wyjaśnić, co muszę zrobić?
Dziękuję!

#4 ·
Mam V70.335, ale aio tweaks mówi o pliku update.up? Czy ktoś wie, jak lub gdzie mogę zdobyć ten plik update.up? Zakładam również, że połączenie szeregowe i zapisywanie plików przez Putty jest takie samo jak w V59, tylko że jest dodatkowy plik update.up oprócz folderu XX, prawda?

#5 ·
Wymagane pliki aktualizacji FW .335 lub .354 dla regionu NA można znaleźć tutaj.

Przeczytaj www.mazdatweaks.com/id7 i wątek ID7v2 dla procesu ID7v2, który jest wymagany w wersji .335.

Jest to nieco inne niż stary proces ID7 FW 59. Okablowanie jest takie samo. Musisz przeprowadzić aktualizację FW do .335 lub .354 (nie .367) i na końcu wkleić polecenia (nie uruchamiaj ponownie samochodu/mzd przed wklejeniem poleceń).

#6 ·
Wymagane pliki aktualizacji FW .335 lub .354 dla regionu NA można znaleźć tutaj.

Przeczytaj www.mazdatweaks.com/id7 i wątek ID7v2 dla procesu ID7v2, który jest wymagany w .335

Jest to trochę inne niż stary proces ID7 FW 59. Okablowanie jest takie samo. Musisz wykonać aktualizację FW do .335 lub .354 (nie .367) i na końcu wkleić polecenia (nie uruchamiaj ponownie samochodu/MZD przed wklejeniem poleceń).
Dzięki za szybką odpowiedź @tristan.

Ostatnie pytanie, jeśli możesz mi na nie odpowiedzieć, zanim przystąpię do tych aktualizacji:

Kiedy aktualizacja fw się zakończy, instrukcja mówi, że muszę skopiować i wkleić pewne polecenie do konsoli putty. Jednak instrukcje wymienione w wątku dotyczącym wersji v59 zawierają trzy dodatkowe kroki:

1. Uruchom ponownie Mazda CMU, przytrzymując przycisk Nav + Mute przez ponad 10 sekund.
2. Wprowadź użytkownika i naciśnij Enter
3. Wprowadź jci i naciśnij Enter

Czy muszę wykonać te 3 kroki w przepływie pracy połączenia szeregowego v70.335+ czy nie? Ponadto link, który podałeś do pobrania pliku fw, nie zawiera v354, ale 352B, czy można założyć, że aktualizacja fw do 352B nie spowoduje żadnych szkód, czy też jest to nieprzetestowana wersja fw z poprawkami aio?

#7 ·
Nie, nie musisz wykonywać tych 3 kroków - nie powinieneś! Nie uruchamiaj ponownie CMU/MZD po zakończeniu aktualizacji FW. Najpierw wklej polecenia w Putty! Jeśli uruchomisz ponownie przed wklejeniem poleceń, musisz ponownie wykonać aktualizację FW!

Przepraszam, pomyliłem .354 i .352. To jest .352. I zainstalowałem kilka poprawek z AIO bez problemu do .352 EU.

Ale nie aktualizuj do .367 NA, ponieważ z tym ID7v2 nie działa.

#9 ·
Dzięki @tristan

Jesteś gość! Szczęśliwego 4 lipca.
Hej Tristan,

Spróbowałem, ale nigdy nie udało mi się tego uruchomić, po nawiązaniu połączenia szeregowego wchodzi w pętlę, z komunikatem "Login timed after 60 sec", a następnie powtarza to samo polecenie. Kiedy robiłeś te same kroki, pamiętasz, ile czasu zajęła aktualizacja?

To, co zrobiłem do tej pory, to po nawiązaniu połączenia szeregowego uruchamiam putty/SecureCRT i włączam tryb acc w samochodzie, a tekst zaczyna przelatywać, ale przeglądając logi, wchodzi w pętlę i nie może przejść pewnego etapu, zakładam, że coś jest nie tak, z jakiegoś powodu nie mogę zalogować się do CMU lub moje okablowanie jest uszkodzone. Jednak jeśli moje okablowanie jest nieprawidłowe, w co prawie na pewno nie wierzę, nie powinienem widzieć wiadomości pisanych w CMU.

Jestem na v70.335c nan

Attachments

#10 ·
Na twoim miejscu sprawdziłbym, czy moje kable są prawidłowo podłączone: Nie przechodź do ACC (ACC/IGN/Engine off), ponieważ wtedy tekst przesuwa się wolniej. Połącz się przez putty. Naciśnij enter. Powinieneś zostać poproszony o podanie nazwy użytkownika/hasła. Jeśli tak się nie dzieje, twój przewód TX nie jest prawidłowo podłączony, ponieważ żadne wejście nie jest możliwe. Czy trzymasz się www.mazdatweaks.com/id7? Spróbuj wkleić polecenia ID7v2 w putty bezpośrednio po aktualizacji FW.

#11 · (Edited)
Wątek ID7v2 zawiera więcej szczegółów i zdjęć, jak to wygląda w programie putty:

Instalacja ID7v2 po wprowadzeniu poleceń zajęła około 3 minuty, tak mi się wydaje. Maksymalnie.

#12 ·
Cześć Tristan! Aktualizacja z mojej strony, udało mi się zainstalować aktualizacje i poprawki AIO również zadziałały. Jednak nie udało mi się uruchomić bezprzewodowego Android Auto, zastanawiam się tylko, czy miałeś podobne problemy z dźwiękiem podczas próby użycia bezprzewodowego Android Auto?

#24 ·
Hey Tristan! Update from my end, managed to install the updates and AIO tweaks worked too. However, couldn't get wireless android auto to work, just wondering have you face similar audio issues while trying to use wireless android auto?
Cześć Simplysid,
Przepraszam, że pytam o ten stary komentarz. Proste pytanie:
Jaki był problem/jak udało Ci się zainstalować poprawkę aio?
Ponieważ teraz zmagam się z tym samym problemem, który Ty miałeś.

Dzięki i pozdrawiam

#13 · (Edited)
Mam nowy sprzęt (hub USB + 2 kable) i używam oficjalnego Android Auto Mazdy z FW 70, który nie obsługuje bezprzewodowego AA.

O ile wiem, AIO Android Auto Tweak nie działa poprawnie z żadnym FW 70.

2-3 lata temu, kiedy używałem AIO AA, trzeba było włączyć tryb programisty w aplikacji AA na telefonie komórkowym, aby włączyć połączenie bezprzewodowe dla AA w FW 55, 56 lub 59. Zalecane przez niektórych do używania AIO AA lub AA True Go 1.14 (projekt użytkownika) to 59.00.502.

#18 ·
Mam nowy sprzęt (hub usb + 2 kable) i używam oficjalnego android auto mazdy z FW 70, który nie obsługuje bezprzewodowego AA.

O ile wiem, AIO Android Auto Tweak nie działa poprawnie z żadnym FW 70.

2-3 lata temu, kiedy używałem AIO AA, trzeba było włączyć tryb programisty w aplikacji AA na telefonie komórkowym, aby włączyć połączenie bezprzewodowe dla AA w FW 55, 56 lub 59. Zalecane przez niektórych do używania AIO AA lub AA True Go 1.14 (projekt użytkownika), to 59.00.502.
Szczerze mówiąc, to jedyny powód, dla którego chcę zainstalować ten tweak w moim samochodzie.

Wygląda na to, że połączenie bezprzewodowe aa jest możliwe w mojej wersji 59?

Mój telefon to note 9 z wbudowanym aa. Mogę wykonać połączenie usb lub bezprzewodowe. Jaką wersję tweaka powinienem zainstalować? Wydaje mi się, że zawsze widzę tę wersję tru go.

#14 ·
Cześć wszystkim, mam wersję 7.00.335 i przeczytałem 99,999999% wszystkich wątków i nie mogę znaleźć rozwiązania problemu "nieprawidłowego hasła". Tak, jeśli przytrzymam "enter", widzę hasło na ekranie. Jeśli wpiszę lub skopiuję "user" i wcisnę enter, otrzymuję prośbę o "hasło", a kiedy kopiuję lub wklejam "jci" i wciskam enter, odpowiedzią jest "nieprawidłowe hasło"... jakieś pomysły?

#15 ·
Cześć wszystkim, mam v 70.00.335 i przeczytałem 99,999999% wszystkich wątków i nie mogę znaleźć rozwiązania dla "nieprawidłowego hasła". Tak, jeśli przytrzymam "enter", widzę hasło na ekranie. Jeśli wpiszę lub wkleję "user" i nacisnę enter, otrzymuję prośbę o "hasło", a gdy wpiszę lub wkleję "jci" i nacisnę enter, odpowiedzią jest "nieprawidłowe hasło"... jakieś pomysły?

#17 ·
Cześć, dzięki za odpowiedź. Używam ID7 V2. AIO 2.8.6. Problem, który mam, dotyczy początkowego logowania. Próbowałem user/jci cmu/jci, a nawet jci/jci z PuTTY na laptopie z systemem Windows 7 i laptopie z systemem Windows 10. Kopiuję i wklejam za pomocą prawego przycisku myszy, a następnie enter dla każdego kroku. Odpowiedzią, jaką otrzymuję, jest albo "login timed out", albo "incorrect password". Nie czuję się komfortowo z opóźnieniem podczas wklejania nazwy użytkownika i hasła, czy to może być problem? Jestem połączony z prędkością 115200 8, 1, n bez kontroli przepływu.

#19 ·
Cześć,

Mam nadzieję, że piszę w dobrym temacie.

Używam AIO tweaks od około dwóch lat w mojej Mazdzie CX3 z wersją oprogramowania V 59.00.502 i wszystko było idealnie.

Ostatnim razem, gdy miałem okresową konserwację, mój dealer zaktualizował oprogramowanie do wersji 70.00.367, więc AIO tweaks już nie działają.

Czy można obniżyć wersję z 70.00.367 do starej 59.00.502 za pomocą oprogramowania i instrukcji znajdujących się na HiDrive?

Dziękuję za odpowiedź.

Przepraszam za mój słaby angielski :)

#21 ·
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Post, który wskazałeś, jest trochę przerażający :eek: , więc waham się spróbować downgrade'u. Przypuszczam, że mój dealer nie byłby zbytnio zadowolony, gdybym przyprowadził z powrotem mój samochód z zablokowanym CMU...