2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Dostęp do menu diagnostycznego systemu informacyjno-rozrywkowego

209K views 68 replies 22 participants last post by  akramsherif9  
#1 · (Edited)
Dostęp do menu diagnostycznego systemu informacyjno-rozrywkowego - i inne specjalne kombinacje klawiszy

Nie jestem pewien, czy ktoś inny już o tym wspomniał, ale byłem dzisiaj u mojego dealera i jeden z techników nauczył mnie fajnej sztuczki.

Menu diagnostyczne
Przytrzymaj: Muzyka + Ulubione + Zasilanie/Wyciszenie
Przytrzymaj, aż pojawi się menu diagnostyczne.
UWAGA: Zrób to w miejscu postoju, łatwiej jest nacisnąć wszystkie 3 przyciski używając 2 rąk.

Możesz użyć pokrętła Commander i przewijać wszystkie różne opcje, jest ich 38 ponumerowanych od 1 do 99.

Używaj na własne ryzyko, jeśli nie wiesz, co robisz, sugeruję, abyś po prostu przewijał, widząc, jakie są wszystkie opcje, bez ich wybierania. To jest twoje ostrzeżenie. Nie pomogę i nie mogę ci pomóc, jeśli zepsujesz swój samochód.

Załączyłem poniżej kilka dodatkowych zdjęć na temat menu diagnostycznego.

EDIT:
Aby wyświetlić/uzyskać dostęp do nakładki CPU/MEM/VIP w rogu ekranu systemu informacyjno-rozrywkowego:
Naciśnij i przytrzymaj: Muzyka + Wstecz + Zasilanie/Wyciszenie
Przytrzymaj, aż pojawi się menu diagnostyczne.
UWAGA: Zrób to w miejscu postoju, łatwiej jest nacisnąć wszystkie 3 przyciski używając 2 rąk.

EDIT:
To jest menu, do którego przechodzą, aby zaktualizować system informacyjno-rozrywkowy. Zapomniałem, która opcja w menu bezpośrednio odnosi się do menu, ale zostałem ostrzeżony, aby nie majstrować przy tej opcji. Zakładam, że wybranie go bez podłączonego USB aktualizacji może zepsuć twój system informacyjno-rozrywkowy, może go wyczyścić, nie mam pojęcia, dlatego nie zamierzam zbytnio majstrować przy rzeczach.

Istnieją jednak pewne fajne opcje, które wyświetlą ci informacje o twoim samochodzie.

Attachments

#5 ·
^ Seria testów dla różnych komponentów IFS. Wyświetlanie wersji i numerów seryjnych. Nie znalazłem żadnego ustawienia opcji... Cóż, być może pewnego dnia menu 99 pozwoli nam na aktualizację oprogramowania układowego.

#6 ·
^ Seria testów dla różnych komponentów IFS. Wyświetlanie wersji i numerów seryjnych. Nie znalazłem żadnego ustawienia opcji... Cóż, być może pewnego dnia menu 99 pozwoli nam na aktualizację oprogramowania układowego w terenie.

View attachment 56522
Witaj Pop lub WandererTJ,

Czy zechciałbyś wyjaśnić kombinację przycisków, aby uzyskać dostęp do menu?

Czy musisz trzymać przyciski jednocześnie czy sekwencyjnie?

Próbowałem kilka razy bez powodzenia. Może nie używam właściwej kombinacji. Jestem ciekaw, aby zobaczyć informacje.

Dzięki.

#14 ·
Z mojego doświadczenia z komputerami... mogę z całą pewnością powiedzieć, że w miarę wdrażania "nowych wydań" i stosowania "aktualizacji"... system operacyjny/program staje się większy i wymaga więcej mocy obliczeniowej/pamięci/przechowywania! Nie ma znaczenia, czy jest to laptop... telefon... czy "system informacyjno-rozrywkowy" w pewnym momencie SPRZĘT musi zostać zmodernizowany lub "system" staje się zbyt wolny w użyciu. (W przypadku komputerów PC WINDOWS jest dobrym przykładem... windows xp był dobry... i miał swoje "minimalne wymagania", ale w miarę jak był ulepszany (i przemianowany na windows 7) wymagania te stały się większe niż sprzęt mógł obsłużyć, więc wymagane były nowe komputery. To niekończąca się pętla... i powód do zmartwień w naszych Mazdach!! (Jestem pewien, że Mazda nie zamontuje nowego systemu informacyjno-rozrywkowego w moim samochodzie... koszt byłby zbyt wysoki. Oznaczą go jako przestarzały i zmuszą mnie do samodzielnej aktualizacji... lub kupna nowego samochodu... coś, co należy poważnie rozważyć przy zakupie każdego rodzaju pojazdu, takiego jak ten.

z 3-letnią gwarancją... zastanawiam się, czy "cykl życia" komputera w moim NOWYM samochodzie to tylko 3 lata... :-O

#15 ·
Z mojego doświadczenia z komputerami... mogę z całą pewnością powiedzieć, że w miarę wdrażania "nowych wydań" i stosowania "aktualizacji"... system operacyjny/program staje się większy i wymaga więcej mocy obliczeniowej/pamięci/przechowywania! Nie ma znaczenia, czy jest to laptop, telefon czy "system informacyjno-rozrywkowy" w pewnym momencie SPRZĘT musi zostać zmodernizowany lub "system" staje się zbyt wolny w użyciu. (W przypadku komputerów PC WINDOWS jest dobrym przykładem... windows xp był dobry... i miał swoje "minimalne wymagania", ale w miarę jak był ulepszany (i zmieniono nazwę na windows 7) wymagania te stały się większe niż sprzęt mógł obsłużyć, więc wymagane były nowe komputery. To niekończąca się pętla... i powód do zmartwień w naszych Mazdach!! (Jestem pewien, że Mazda nie zamontuje nowego systemu informacyjno-rozrywkowego w moim samochodzie... koszt byłby zbyt wysoki. Oznaczą go jako przestarzały i zmuszą mnie do samodzielnej aktualizacji... lub kupienia nowego samochodu... coś, co należy poważnie rozważyć przy zakupie każdego rodzaju pojazdu, takiego jak ten. Z 3-letnią gwarancją... zastanawiam się, czy "cykl życia" komputera w moim NOWYM samochodzie to tylko 3 lata... :-O
Nie sądzę, żeby było do końca trafne porównywanie znanego systemu operacyjnego pożerającego zasoby (windows) do znanego systemu Linux, który zużywa mniej zasobów. Nie zrozumcie mnie źle, zasada, którą się dzielisz, jest słuszna, tylko może zły przykład. Im więcej chcesz, żeby urządzenie robiło, tym wydajniejsze muszą być komponenty. Musisz również wziąć pod uwagę różnice między sprzętem komputera PC/laptopa a ITS, a następnie oczekiwane zapotrzebowanie na ten sprzęt. Nie spodziewałbyś się znaleźć grafiki SLI w ITS, ani częstotliwości FSB 1600Htz, ani potrzeby transferu SATA 3. Konfiguracja sprzętu jest więc w pewnym stopniu względna w stosunku do oczekiwanych zadań. Oczekiwałbym (i mam nadzieję), że ITS linux został skompilowany specjalnie, co skutkuje nieco *smuklejszym* działającym systemem, mającym na celu jak najefektywniejsze wykonywanie danego zadania na danej specyfikacji sprzętowej. W związku z tym, jakkolwiek wydajny jest linux, sprzęt powinien być w stanie poradzić sobie z aktualizacjami przez jakiś czas, ponieważ możliwości nadmiernego obciążenia są niewielkie, w przeciwieństwie do komputerów PC/laptopów z systemem Windows.

#16 ·
Moje 2 centy: Pracuję w branży komputerowej od wielu lat, z pewnym doświadczeniem w programowaniu. Nie jest konieczne, aby system operacyjny/program rósł i wymagał więcej mocy. Tak się konwencjonalnie robi, ponieważ komputery/sprzęt w systemach mainstreamowych sobie z tym radzą. ALE w czasach, powiedzmy MSDOS, programy były pisane wydajnie, a nie szybko. Wiele programów jest pisanych leniwie ze względu na ograniczenia czasowe i brak potrzeby wykorzystania każdej uncji wydajnego wykorzystania dostępnego sprzętu. Potraktuj to teraz tak, jak jest. Nie mówię, że lepszy sprzęt by nie pomógł, na pewno by pomógł. Ale korzeń tkwi w deweloperze aplikacji, aby pisać programy tak, aby wydajnie wykorzystywały dostępny sprzęt. Myślę, że oprogramowanie, które Mazda stosuje w nowych 3, nie jest napisane z najlepszym kodem i zdecydowanie mogłoby lepiej wykorzystać sprzęt i zasoby.

Ok, ok, zejdźmy z mojego kaznodziejskiego krzesła.

#17 ·
Moje 2 centy: Pracując w branży komputerowej od wielu lat, z odrobiną doświadczenia w programowaniu... Nie jest konieczne, aby system operacyjny/program rósł i wymagał więcej mocy. Tak robi się konwencjonalnie, ponieważ komputery/sprzęt w systemach mainstreamowych mogą sobie z tym poradzić. ALE w czasach, powiedzmy MSDOS, programy były pisane wydajnie, a nie szybko. Wiele programów jest pisanych leniwie ze względu na ograniczenia czasowe i brak potrzeby uzyskania każdego grama wydajnego wykorzystania dostępnego sprzętu. Weź to teraz z tym, ile jest warte. Nie mówię, że lepszy sprzęt by nie pomógł, na pewno by pomógł. Ale korzeń tkwi w deweloperze aplikacji, aby pisać programy tak, aby wydajnie wykorzystywały dostępny sprzęt. Myślę, że oprogramowanie, które Mazda stosuje w nowych 3, nie jest napisane z najlepszym kodem i zdecydowanie mogłoby lepiej wykorzystać sprzęt i zasoby.

Ok, ok, zejdźmy z mojego kazania.
Jestem prawdopodobnie starszy od ciebie, ponieważ moje pierwsze kodowanie na studiach to język maszynowy dla komputerów mainframe i wprowadzaliśmy wszystkie dane za pomocą kart lub taśmy papierowej. Ten kod był znacznie bardziej wydajny niż procedury MSDOS lub Fortran lub COBOL. Nigdy nie chciałbym wracać do tych czasów, ponieważ wysiłek programistyczny był ogromny. Wraz ze spadkiem kosztów mocy procesora i pamięci, nacisk w programowaniu przesunął się z wydajności na funkcjonalność. Podprogramy i biblioteki są z natury nieefektywne, ale znacznie przyspieszają programowanie i wykorzystują zebrane prace innych.

Zawsze możesz napisać lepszy kod, ale korzyści z jego udoskonalania maleją. O wiele taniej, łatwiej i szybciej jest włożyć szybszy procesor i więcej pamięci. Z tego, co mogę ustalić, moc obliczeniowa i pamięć w procesorze Mazda są wystarczające do jego celu. Jest wolny z powodu procedur we/wy i czasu potrzebnego na sprawdzenie innych systemów. Czy zauważyłeś kiedyś, jak wolno uruchamia się jednostka GPS Garmin? Albo Twój telefon z Androidem? Wyłącz całkowicie telefon, a następnie włącz go i zmierz czas.

Zastanów się więc, co musi zrobić Twoja jednostka Infotainment, aby się uruchomić. Musi zidentyfikować wszystko, co jest podłączone, negocjować protokoły komunikacyjne, sprawdzać systemy samochodowe, znaleźć satelity dla nawigacji, a ponieważ dźwięk nigdy tak naprawdę się nie wyłącza, musi dostroić stację. Jak w przypadku większości systemów operacyjnych, podczas wielozadaniowości występuje aktywność w tle.

W porównaniu do podobnych urządzeń, takich jak telefon lub samodzielny GPS, system informacyjno-rozrywkowy wykonuje doskonałą pracę podczas uruchamiania, a kod wydaje się dość wydajny. Naprawdę się z tym nie zgadzasz?

• Like
Reactions: Cergi01
#18 ·
Przykład, którego użyłem, jest czymś, z czym większość osób może się utożsamiać... ale dotyczy to wszystkich urządzeń i oprogramowania. Mógłbym użyć BlackBerry z różnymi wersjami systemu operacyjnego i sprzętem... ale większość prawdopodobnie nie używa BlackBerry. Samsung... Apple... wszystko to samo, gdy spojrzy się na to z perspektywy.
Tak... Windows jest zasobożerny... ale tylko dlatego, że jest stale aktualizowany. Co jest takie samo dla systemu informacyjno-rozrywkowego w obecnym stanie...
Kiedy deweloperzy zaczną używać opencar, a aplikacje trafią na rynek... trzeba się zastanowić, jak sprzęt sobie z tym poradzi.
Szczerze mówiąc: obecnie nie mam pojęcia, jaki jest procesor, ile pamięci ani jaki jest typ/rozmiar systemu pamięci masowej, który został umieszczony w Mazdzie 3 z 2014 roku. Jeśli ktoś wie... jestem pewien, że będzie to bardzo przydatny post.

#20 ·
Przykład, którego użyłem, jest czymś, z czym myślę, że większość osób może się utożsamiać... ale dotyczy to wszystkich urządzeń i oprogramowania. Mogłem użyć BlackBerry z jego różnymi wersjami systemu operacyjnego i sprzętem... ale większość prawdopodobnie nie używa BlackBerry. Samsung... apple... wszystko to samo, gdy spojrzy się na to z perspektywy.
Tak... Windows jest zasobożerny... ale tylko dlatego, że jest stale aktualizowany. Co jest takie samo dla systemu informacyjno-rozrywkowego w jego obecnym stanie...
Kiedy deweloperzy zaczną używać opencar, a aplikacje trafią na rynek... trzeba się zastanowić, jak sprzęt sobie poradzi.
Szczerze mówiąc: obecnie nie mam pojęcia, jaki jest procesor, ile pamięci ani jaki jest typ/rozmiar systemu pamięci masowej, który został umieszczony w Mazdzie 3 z 2014 roku. Jeśli ktoś wie... jestem pewien, że będzie to bardzo przydatny post.
Windows nie jest zasobożerny nie dlatego, że jest stale aktualizowany - tak samo jest z Linuksem i Androidem - ale dlatego, że jest systemem operacyjnym biznesu i musi zachować kompatybilność z niektórymi bardzo starymi programami. Uruchamiam w swoim domu kilka komputerów z systemami Windows, Linux i iOS. Mogę wam powiedzieć, że z procesorami, które mam, Windows jest tak samo responsywny jak inne alternatywy. Paradygmat zmienił się ze względu na prawo Moore'a i koszt mocy obliczeniowej i pamięci.

#21 ·
Albo mogli bardziej skompresować plik... co jeszcze bardziej obciąża procesor.
Ciekawe byłoby wiedzieć, co tam jest. Jak dotąd... wiem tylko o przestarzałym bluetooth i usb 2.0 (tak... oba już dinozaury według dzisiejszych standardów)

#23 ·
Albo mogli bardziej skompresować plik... co jeszcze bardziej obciąża procesor.
Ciekawe byłoby wiedzieć, co tam jest. Jak dotąd wiem tylko o przestarzałym bluetooth i usb 2.0 (tak... oba już dinozaury według dzisiejszych standardów)
Dinozaury może, ale nie *nieodpowiednie do celu* tylko dlatego, że istnieje zaktualizowany, szybszy standard.

Niektóre fabryki nadal używają komputerów/sprzętu robotycznego z systemem Windows 3.x lub MSdos 6.x po prostu dlatego, że wykonują pracę z zamierzonym rezultatem. I z tego wynika, że 20-letnie oprogramowanie działa na 20-letniej technologii, wciąż wykonując pracę, którą wykonywało 20 lat temu.

To, że coś jest nowsze, niekoniecznie ma zastosowanie do danej aplikacji.

#22 ·
Rvoll.. Zgadzam się w większości... to po prostu wraca do dnia, kiedy 640k było DUŻO pamięci (prawdopodobnie pamiętasz to powiedzenie tak dobrze jak ja) Technologia i jej wymagania zmieniają się każdego dnia... i musi być punkt, w którym uaktualniasz swój sprzęt, aby nadążyć za czasami... Nie wiedząc dokładnie, "co jest pod maską" mojego systemu informacyjno-rozrywkowego... mogę tylko powiedzieć, MAM NADZIEJĘ, że Mazda przygotowała mój samochód na jutro w odniesieniu do tego, co mam dzisiaj (tak... jestem zaniepokojony)

#29 ·
Ciekawe, przejrzalem to troche, kilka ekranów, które mnie zainteresowały. Wspomniano test DVD i test DTV.... Zastanawiam się, czy mój odtwarzacz CD odtworzy płyty DVD.... Zamierzam przeszukać instrukcję serwisową, aby dowiedzieć się, co one robią....

Oto zdjęcia ekranów, które uważam za interesujące:

Image

Image

Image

Image

Image

Byłoby fajnie zobaczyć, co to za test głośników "Speaker Cyclic Test"... pomóc w dostrojeniu głośników?

Zamieściłem test DVD włączony i wyłączony, a także DTV włączony i wyłączony.... Nie jestem pewien, co one robią i dlaczego są to oddzielne testy.... Zamierzam przejrzeć instrukcję serwisową....

Byłoby fajnie, gdyby istniała możliwość, aby pozwolić mi używać odtwarzacza DVD lub czegoś w tym rodzaju.... lub również telewizora, nie wiem, jak miałbym uzyskać sygnał, czy nasze anteny otrzymają "Telewizję Cyfrową" czy coś w tym rodzaju? Jeśli to właśnie oznacza "DTV".... hmmm, zamierzam poszukać w instrukcji.:detective:

#30 ·
Byłoby fajnie, gdyby istniała możliwość używania odtwarzacza DVD lub czegoś w tym rodzaju.... albo też telewizora, nie wiem, jak miałbym uzyskać sygnał, czy nasze anteny będą odbierać "Telewizję Cyfrową" czy coś w tym rodzaju? jeśli to właśnie oznacza "DTV".... hmmm, poszukam w instrukcji.:detective:
Wygląda na to, że potrzebuję nowej instrukcji od producenta, w instrukcji serwisowej brakuje informacji o DVD i jest napisane, że rzeczy związane z DTV są tylko dla producenta.... może instrukcja z innego kraju miałaby coś o DVD....

Oto lista z instrukcji:

Image

Image

Wspomina również test głośników i podaje więcej szczegółów, mówi, że jedyne co robi, to odtwarza dźwięk z każdego głośnika w określonej kolejności, aby upewnić się, że wszystkie działają.... meh....

Muszę dalej szukać lub znaleźć lepszą instrukcję...

#33 · (Edited)
4) @Dimes2Dope, w poście nr 29 tego wątku ( Permalink = http://mazda3revolution.com/forums/...dio-electronics/54722-accessing-infotainment-diagnostics-menu-3.html#post803946 ) zamieściłeś kilka zdjęć, których nie mogę wyświetlić, nie jestem pewien, czy to tylko ja, ponieważ zdjęcia w twoich innych postach działają. Pomyślałem tylko, że powinienem to wspomnieć, aby sprawdzić, czy możesz to naprawić. Nie znoszę nie mieć cennych/fajnych informacji, gdy są tak blisko moich palców!!! XD

#47 · (Edited)
Natknąłem się na ten wątek właśnie teraz: http://mazda3revolution.com/forums/.../forums/2014-mazda-3-skyactiv-audio-electronics/55626-can-someone-else-try.html

Wątek mówi, że można zrestartować system, przytrzymując (przez 10 sekund): Return + Nav + Pwr/Mute
Stwierdza również, że Fav + Nav + Pwr/Mute robi to samo.

To skłoniło mnie do myślenia, że istnieje pewien wzór kombinacji przycisków.
Pwr/Mute jest bazą dla wszystkich kombinacji, stamtąd dodajesz drugi przycisk, który odnosi się do pewnych funkcji i trzeci przycisk, który odnosi się do bardzo konkretnego elementu, takiego jak Menu Diagnostyczne.

Pwr/Mute + Muzyka to baza dla narzędzi serwisowych, do których uzyskuje się dostęp, naciskając trzeci przycisk:
+ Ulubione = Menu diagnostyczne
+ Wstecz/Powrót = Nakładka CPU/MEM/VIP
+ Dom = ?

Pwr/Mute + Nav to baza dla kombinacji klawiszy restartu systemu, która jest aktywowana przez naciśnięcie trzeciego przycisku:
+ Ulubione = Restart systemu
+ Wstecz/Powrót = Restart systemu
+ Dom = ?
Mam lekkie przeczucie, że dwie różne opcje restartowania systemu mogą robić różne rzeczy, ale nie jestem pewien, ponieważ ich nie testowałem. ALE zgaduję, że jeden po prostu uruchamia ponownie samochód, a drugi wykonuje reset fabryczny.

Nie jestem pewien, czy dodanie +Dom do któregoś z powyższych coś robi, co oznacza, że ​​następujące może być trzecim zestawem opcji, lub może to być po prostu nic.

Pwr/Mute + Dom = ?
+ Ulubione = ?
+ Wstecz/Powrót = ?

Jeśli spojrzysz na przyciski wokół pokrętła dowodzenia, to ma sens, że Dom byłby trzecim zestawem menu.
Muzyka = A, Dom = B, NAV = C
Wstecz/Powrót = 1, Pokrętło dowodzenia = X, Ulubione = 2
Pwr/Mute = Funkcja Alt

To prowadzi nas do:
Alt + A-1 i A-2
Alt + B-1 i B-2
Alt + C-1 i C-2

To wszystko jest tylko hipotetyczne, ponieważ siedzę w swoim biurze, ale warto to zbadać.

Mogłem to odwrócić, to mogłoby być 1, 2 i 3 na górze, a dwa boki to A i B.

Kod Konami po prostu musi coś zrobić w tym samochodzie. Proszę Mazda. PROSZĘ....

#52 ·
Mogę więc potwierdzić, że kombinacja restartu działa, przynajmniej jedna z nich (Star + Nav + Mute), nie miałem czasu sprawdzić drugiej.

Mój technik serwisowy (główny, a nie ten, który pokazał mi, jak uzyskać dostęp do menu) wydawał się naprawdę zaniepokojony faktem, że wiedziałem, jak to uruchomić i że w ogóle nie powinienem się tym bawić. Przypuszczam, że powinienem był mu powiedzieć, że mam teraz instrukcję serwisową i wiem, których opcji powinienem używać z ostrożnością. Ale mimo wszystko, wszyscy, pamiętajcie, aby zachować ostrożność. Możesz zepsuć swój system, a on sprawił, że zabrzmiało to tak, jakby opcja 99 nie była jedyną opcją, która mogłaby to zrobić.

Chciałbym również zgłosić, że kiedy aktywowałem test wideo, jedynym sposobem, aby z niego wyjść, było wyłączenie samochodu. Użycie kombinacji klawiszy restartu może zadziałać, ale wtedy o tym nie wiedziałem.

#53 ·
Jeśli prowadzisz... i jesteś w menu testowym, nie możesz z niego wyjść, chyba że zatrzymasz samochód i naciśniesz wyjście (lub zrestartujesz samochód). Mogę potwierdzić, że kombinacja restartu działa w tej sytuacji...