2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

2023 Mazda 2.5 Turbo prędkość maksymalna

9.6K views 17 replies 6 participants last post by  CerealKiller  
#1 ·
Jaka jest nasza maksymalna prędkość? A jeśli jest ograniczona, jak usunąć ogranicznik prędkości?

#2 ·
Czytałem, że Mazda ustawia ogranicznik prędkości na 135. Myślę, że czytałem to na ich stronie internetowej, na wypadek gdybyś chciał wygooglować.

Mając Mazdę 3 z 2018 roku, wierzę, że samochody osiągną ten ogranicznik, zanim zostaną ograniczone przez tarcie opon/drogę i powietrze.

Nie mam pojęcia, czy można to usunąć. Prawdopodobnie potrzebowałbyś jakichś informacji od ludzi z forum Forscan.

#3 ·
Silnik może rozpędzić Mazdę3 z 2020 roku do prędkości maksymalnej 131 mil na godzinę całkiem komfortowo. Bardzo możliwe, że będzie w stanie przekroczyć te prędkości, ale silnik ma ogranicznik, który chroni przed zużyciem silnika na wysokich obrotach.

#4 ·
Informacje o tym samochodzie są bardzo zróżnicowane, od 0-60 do prędkości maksymalnej i wartości momentu obrotowego w zależności od paliwa. Nie próbowałem jeszcze jazdy z maksymalną prędkością i byłem ciekaw jego możliwości.

#5 ·
Informacje o tym samochodzie są bardzo różne, od 0-60 do prędkości maksymalnej po wartości momentu obrotowego w zależności od paliwa. Nie próbowałem jeszcze osiągnąć prędkości maksymalnej i byłem ciekaw jego możliwości.
Dane liczbowe zawsze były w zasadzie takie same, poza czasami, jakie ludzie osiągają ze startu zatrzymanego w standardowej konfiguracji, w zależności od tego, jak ruszają i zmieniają biegi itp. Prędkość maksymalna zawsze wynosiła ~130MPH, moc na wałku rozrządu w standardzie to 227/250 KM, 310/320 Nm (87/93), a średnie czasy JB4/tune to ~5,2 0-60 i 13,5 1/4 mili. Po modyfikacjach mamy zazwyczaj ~250-260/340-360 KM/momentu obrotowego na kołach (wyeliminowano straty w układzie napędowym w stosunku do mocy standardowej na wale), a najnowsze wersje oprogramowania do tuningu zwiększają różnicę w stosunku do samego JB4.

#6 ·
Myślę, że są ograniczone do 130 mil na godzinę, nie jestem pewien, czy to kwestia oprogramowania ECU, którą można nadpisać, czy też istnieje fizyczny ogranicznik. To powiedziawszy, jestem pewien, że usunięcie tego ogranicznika spowodowałoby utratę gwarancji.

#9 ·
Myślę, że są ograniczone do 130 mil na godzinę, nie jestem pewien, czy to kwestia oprogramowania ECU, którą można nadpisać, czy też istnieje fizyczny ogranicznik. To powiedziawszy, jestem pewien, że usunięcie tego ogranicznika unieważniłoby gwarancję.
Tak, jest ograniczony do ~130-131 MPH, a obejście tego musiałoby nastąpić w ramach strojenia flash. Co oczywiście unieważniłoby gwarancję na układ napędowy, jeśli zdecydują się sprawdzić ustawienia fabryczne, a nawet jeśli wgrasz z powrotem ustawienia fabryczne, mogą sprawdzić liczbę flashowań, jeśli zgłosisz roszczenie gwarancyjne. Chociaż technicznie rzecz biorąc, musieliby "udowodnić", że Twoja modyfikacja spowodowała lub przyczyniła się do awarii, to wystarczający dowód, aby legalnie odmówić gwarancji. Mają już precedens prawny, że dowód na to, że zostałeś dostrojony, może unieważnić gwarancję na roszczenia związane z awarią silnika. Zawsze możesz spróbować z tym walczyć, ale byłoby to dalekie od tego, by było warto.

Teraz, anegdotycznie, społeczność jako całość nie miała żadnych historii o odrzuconych naprawach gwarancyjnych, ale to może po prostu oznaczać, że silniki te są dość niezawodne, co jest prawdą, więc wielu z nas po prostu cieszy się samochodem i się tym nie martwi, ale to zupełnie inna rozmowa. :)

#8 ·
Spróbuję zrobić oficjalne zdjęcie prędkości maksymalnej w odpowiednim miejscu i czasie. Mógłbym to zrobić dość szybko na tym jednym odcinku, ale porządne kopanie byłoby miłe.
Wiemy już, że to ~130 (ograniczone), jak, wiesz, na pewno, więc proszę, nie ryzykuj przestępstwa (może się zdarzyć losowo nawet w "Meksyku"), jeśli nie musisz, chyba że chcesz :)

#10 ·
Dan,
Oprócz możliwości popadnięcia w kłopoty z prawem, moją drugą większą obawą było to, czy montaż dystansów kół wytrzyma na wszystkich czterech kołach i nie tylko to, ale także śruby kół i zaciski hamulcowe, które wymieniłem. LMAO!!

#18 ·
Nigdy tak naprawdę tego nie testowałem, ponieważ silnik nie jest do tego typu nadużyć przeznaczony.

Podczas rejestrowania danych dla strojenia na 91 oktanach z rekalibracją przepustnicy... wszystko zrobione na hamowni (oczywiście)... 2. bieg pełna przepustnica (WOT) osiągnął maksymalnie 102 mph... 3. bieg WOT osiągnął maksymalnie 122 mph... maksymalny zakres mocy osiągnął szczyt w zakresie od 5,5 do 6 tys. obr./min i szybko spadł.