To tylko pokazuje, że w dzisiejszych czasach nie ma znaczenia, czy samochód został zbudowany w Meksyku czy w Japonii - wydaje się, że problemy są po prostu nieco bardziej sporadyczne.
Po pierwsze, tak naprawdę nie miałem żadnych "TSB" ani poważnych problemów, o ile wiem. Ale jednocześnie miałem te wszystkie inne dziwne rzeczy, które się działy.
1) Myślę, że Twój dealer jest milszy niż mój. Próbowałem z dwoma dealerami w okolicy, ale teraz, gdy nie mam już gwarancji, nikt tego nie naprawi. Zapomniałem wspomnieć, że trzeci raz, kiedy wymieniłem zamek po stronie kierowcy, była to zmiana pro bono (właśnie minęła gwarancja), ale teraz nie mam szczęścia.
2) Zrobione. To była 6-miesięczna sprawa od momentu, gdy po raz pierwszy poskarżyłem się dealerowi, przez złożenie sprawy, aż do wykonania naprawy. Jedną podejrzaną rzeczą jest to, że głośniki były niedostępne przez 2 miesiące. Najwyraźniej wiele osób miało problem. Dealer powiedział mi, że to wada w gwarancji producenta i że wymienili wiele głośników. Gen2 miał "zatrzask" nad głośnikiem, aby odprowadzać wodę z dala od głośnika, a w tym samochodzie już go nie ma. Smutne.
3) Ja również wymieniam swój raz w roku. Zauważam jednak, że zapach zaczyna się w ciągu 3-4 miesięcy od pierwszej wymiany (3-4 tys. mil). Nigdy nie miałem tego problemu z żadnym innym samochodem.
4) Jeżdżąc japońskimi samochodami przez całe życie, nigdy też nie sprawdzałem oleju. Jednak w tym samochodzie zacząłem to robić. Żeby było jasne, nie mam żadnych wycieków. Samochód po prostu wydaje się spalać trochę oleju. To dla mnie nie koniec świata, ale nie coś, co uważam za powszechne.
5) Kolejna wada posiadania czarnego samochodu, jak sądzę
6) Jak wspomniano, mój samochód jest również strefą wolną od jedzenia i picia, z wyjątkiem wody. Uważam, że samochód powinien być w stanie poradzić sobie z wodą, gdy jest zamknięty. Żadnych rozlanych płynów w ciągu 4 lat, a jednak...
8) Interesujące. Nie wiedziałem, że nasze hamulce to robią. Wiem, że teraz w ostatnich latach mają nowy system wektorowania i być może do tego odnosił się niewykształcony sprzedawca.
9) Próbowałem kilka razy, kiedy to zauważyłem, ale nie da się tego powtórzyć. W ciągu czterech lat, kiedy mam ten samochód, doświadczyłem tego tylko dwa razy i oba w ciągu pierwszych kilku lat, ale naprawdę zmusza to do myślenia, biorąc pod uwagę, że zbiornik paliwa znajduje się w pobliżu miejsca, gdzie słyszałem dźwięk.
I co ciekawe, nie miałem żadnych problemów, które miałeś.
To powiedziawszy, 4 lata temu wybrałem Mazdę 3 zamiast GTI ze względu na wątpliwą niezawodność GTI, ale szczerze mówiąc, nie jestem pewien, jak bardzo niższy był dotychczas koszt posiadania tej Mazdy. Jasne, Mazda wytrzyma dłużej i będzie tańsza w dłuższej perspektywie, gdy GTI zacznie wymagać droższego serwisu (teoretycznie), ale szczerze mówiąc, do tej pory nie było to dużo tańsze, a osiągi były oczywiście mniejsze (zgodnie z oczekiwaniami).
Ogólnie rzecz biorąc, uwielbiam sposób, w jaki samochód jeździ i się prowadzi, ale jestem trochę rozczarowany wątpliwą trwałością.
To tylko moja szczera opinia. Nie uważam się za "lojalistę Mazdy" ani "hejtera Mazdy". Po prostu osoba, która lubi dobrze prowadzący się i użyteczny pojazd, która uznała za pomocne podzielenie się moim bezstronnym doświadczeniem!