2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
21 - 40 of 48 Posts
2014 Hatch 2.0 i Grand Touring Manual, właśnie przekroczył 80 000 mil.

Jedynym dużym problemem był wadliwy CMU (system informacyjno-rozrywkowy). Zaczął się losowo uruchamiać ponownie i został wymieniony w ramach gwarancji.
Wymiany oleju + pełna kontrola Mazda co 5000 mil
Sam wymieniłem świece zapłonowe przy 75 000 milach
Nadal na oryginalnych klockach hamulcowych i sprzęgle

Samochód był na pustyni i NIE był garażowany.

Wnętrze trzyma się bardzo dobrze, siedzenia ze skóry ekologicznej wyglądają i odczuwają się bardzo blisko nowych, brak pęknięć lub rozwarstwień na desce rozdzielczej (moja stara deska rozdzielcza z 2012 roku oddzieliła się od obudowy ekranu przy około 40 000 mil), panele i wykończenia nadal wyglądają bardzo ładnie, a elementy sterujące nadal działają i działają jak nowe.

Zewnętrzna strona ma kilka wgnieceń i odprysków lakieru z 80 000 mil. Lakier jest nadal ładny i błyszczący.

Właśnie kupiłem 2014 2.5L hatchback z przebiegiem 67 316 mil, a raport Carfax nie wykazuje żadnych problemów.

Był regularnie serwisowany w ramach gwarancji. W zeszłym roku poprzedni właściciel wymienił przednią szybę, szczęście dla mnie. Lakier - Blue Reflex Mica - wydaje się dobrze trzymać, a ja jestem wybredny co do jakości lakieru. Zauważam pewne zużycie na skórzanej kierownicy. Metalowe wykończenie klamki drzwi po stronie pasażera wytarło się w jednym miejscu do plastiku. Wróć za 6 miesięcy lub rok, a zdam relację z moich doświadczeń z moim starszym modelem 2014 Mazda3 S Grand Touring.
Gratulacje! Nie możesz się pomylić z wersją 2.5L sGT, a tym bardziej z AA/ACP

167 tys. na SGT ze wszystkimi opcjami. System informacyjno-rozrywkowy i ruszanie siedzeniem były najdroższymi problemami gwarancyjnymi w pierwszych 125 tys. Obsługa jest łatwa, wymiany oleju co 15-25 tys. i nadal nie spala oleju. Płyn chłodniczy przy 130 tys. i ogólnie był dość czysty. Akumulator przy 150 tys. Zgubiłem rachubę opon. Hamulce jeden tylny zestaw przy 27 tys., a drugi właśnie zaczął piszczeć, wszystko inne oryginalne. Myślę, że zrobię na nim 250 tys. do czasu spłaty w 2020 roku. Spodziewam się, że nadal będzie działać.

167 tys. na SGT ze wszystkimi opcjami. System informacyjno-rozrywkowy i ruszanie siedzeniem były najdroższymi problemami gwarancyjnymi w pierwszych 125 tys. Obsługa jest łatwa, wymiany oleju co 15-25 tys. i nadal nie spala oleju. Płyn chłodniczy przy 130 tys. i ogólnie był dość czysty. Akumulator przy 150 tys. Straciłem rachubę liczby opon. Hamulce jeden tylny zestaw przy 27 tys., a drugi właśnie zaczął piszczeć, wszystko inne oryginalne. Myślę, że zrobię na nim 250 tys. do czasu spłaty w 2020 roku. Spodziewam się, że nadal będzie działać.
To dużo przebiegu w 4 lata dla samochodu. Średnia krajowa - Mil na rok 12 000/km 20 000. Mój samochód po 1 roku 3 miesiącach: hamulce przy 27 000 km nadal mają 40%/opony 50%

Początkowo, cokolwiek syntetycznego wlał do niego dealer w ramach umowy serwisowej plus dodatek od Liquimoly. Potem przeszedłem na Liqui Moly. Jak na razie wszystko dobrze.

Nigdy niczego nie testowałem. Ale jak powiedziałem, nadal nie ma spalania oleju.
Byłbym ostrożny z tak długimi interwałami wymiany bez przeprowadzania analizy zużytego oleju. Blackstone Labs to często używana firma na forach olejowych bitog. Spalanie oleju nie jest znakiem ani wynikiem, na którym należy opierać interwały wymiany. Jakość smarowania i czystość mogą ulec pogorszeniu bez spalania. Spalanie byłoby potencjalnie oznaką nieodwracalnego przyspieszonego zużycia.

Byłbym ostrożny z tak długimi interwałami wymiany bez przeprowadzania analizy zużytego oleju. Blackstone Labs to często używana firma na forach olejowych bitog. Spalanie oleju nie jest znakiem ani wynikiem, na którym należy opierać interwały wymiany. Jakość smarowania i czystość mogą ulec pogorszeniu bez spalania. Spalanie byłoby oznaką nieodwracalnego przyspieszonego zużycia, potencjalnie.
To kwestia pieniędzy. Naprawdę nie stać mnie na częstszą wymianę oleju. Więc używam najlepszych syntetyków, jakie mogę dostać i robię to tak rzadko, jak to możliwe. Ponieważ jeżdżę prawie tylko po autostradach, to nie jest tak duży problem. Cholera, moje tylne hamulce wytrzymały 139 tys. km. Nadal mam oryginalne przednie.

Mam Mazdę 3 sTouring hatchback z 2015 roku z manualną skrzynią biegów, posiadam ją od nowości. Właśnie przekroczyłem 65 tys. km przebiegu.

KILKA INFORMACJI:

- Jestem w Chicago i jeżdżę około 65 kilometrów dziennie, głównie po mieście.
- Zmieniałem olej co 8 tys. km i obracałem opony co 8 tys. km.
- Chciałbym również zaznaczyć, że dbałem o swój samochód najlepiej jak potrafiłem. Jak na ironię, parkuję na zewnątrz w domu, ale w garażu w pracy od rana do wieczora. Nigdy nie parkuję W POBLIŻU innych samochodów, jeśli to możliwe (najczęściej). Jestem tym gościem, który zawsze parkuje z tyłu parkingu sklepu spożywczego.
- Unikam dziur w jezdni przypominających linię jazdy pijanego kierowcy.
- W moim samochodzie nie je się ani nie pije (ku niezadowoleniu mojej żony).
- Samochód jest religijnie myty co tydzień, zawsze bezdotykowo (bez wycierania ręcznikami), wiele razy myty ręcznie w cieplejsze dni. Niedawno oddałem swój samochód do kilku wycen i oba miejsca były zafascynowane tym, jak czysty jest jego stan.

TO, CO DOBRE:

- Ogólnie rzecz biorąc, samochód był sprawny mechanicznie. Silnik działa świetnie i do dziś nie ma żadnych grzechotów podczas pokonywania nierówności.
- Sprzęgło jest w porządku, dopasowywanie obrotów jest łatwe i nie ma oznak, że wkrótce przestanie działać.
- Nadal jeżdżę na oryginalnych przednich hamulcach z około 50% żywotności, co nie jest źle jak na jazdę głównie po mieście w ruchu ulicznym w Chicago.
- Wszystkie elementy elektroniczne nadal działają (nawet Active Driving Display ku mojemu zaskoczeniu).

TO, CO ZŁE:

1) Zamki w drzwiach mojego samochodu wciąż zawodzą. Zamek w drzwiach kierowcy zawiódł 3 razy, pasażera dwa razy, a tylnych drzwi kierowcy raz. Wszystko to wydarzyło się w ciągu 58 tys. km. Dealer wymienił je wszystkie w ramach gwarancji. Jednak zamek w drzwiach kierowcy znów się psuje i nie mogę go ponownie objąć gwarancją, ponieważ minęło już dużo czasu od jej wygaśnięcia.

Mówią, że to z powodu wilgoci, często deszczu. Tylne drzwi mojego samochodu rzadko są otwierane (jeżdżę sam przez większość czasu) i od pierwszego uszkodzenia bardzo uważałem, aby do samochodu nie dostał się deszcz podczas otwierania drzwi kierowcy. Jakiś słaby projekt.

2) Oba głośniki w przednich drzwiach po stronie kierowcy i pasażera uległy awarii z powodu korozji. Jest to awaria spowodowana przedostawaniem się wody przez okno do drzwi Z ZEWNĄTRZ i korodowaniem połączeń głośników. Stało się to przy przebiegu 64 tys. km i kosztowało 750 $. Skontaktowałem się z Mazdą i pokryli 500 $ kosztów naprawy, ale i tak musiałem zapłacić 250 $ za głośniki wymienione z powodu wady konstrukcyjnej, która prawdopodobnie się powtórzy.

3) Mój filtr powietrza w kabinie konsekwentnie "zawodził" co 8-9,6 tys. km. Przez "zawodził" rozumiem to, że cały samochód zaczyna śmierdzieć spoconymi skarpetami (prawdopodobnie pyłkami) za każdym razem, gdy włączam ogrzewanie lub klimatyzację. Po pierwszej wymianie bardzo uważałem, aby uruchomić powietrze na chwilę po wyłączeniu klimatyzacji, aby zapobiec zaleganiu resztkowej wilgoci, ale bezskutecznie. Kolejny "kaprys" tego samochodu.

4) Samochód spala olej co około 8 tys. km. Dobrze, bo wtedy zmieniam olej, ale tylko dla informacji. Zanim to zauważyłem, zauważyłem zauważalny spadek "energii" i osiągów, gdy zbliżałem się do wymiany oleju.

5) Duża skórka pomarańczowa w lakierze od samego początku - bardzo irytująca. Samochód ma również bardzo cienki lakier. Mam małe odpryski kamieni na całym moim czarnym samochodzie.

6) "Spody" uchwytów na kubki faktycznie kilka razy wypadły i przykleiły się do dna moich butelek z wodą.

7) Skórzana kierownica jest pęknięta i podarta w kilku miejscach, z kilkoma luźnymi nitkami.

8) Małe tylne hamulce wysiadły przy przebiegu 64 tys. km. Nie jestem pewien, dlaczego robią je tak małe i tanie w tym samochodzie. Myślę, że fakt, że samochód ma "hill hold", może mieć coś wspólnego z ich wcześniejszą awarią.

9) Kilka razy na autostradzie, gdy jechałem, z okolic lewego tylnego koła usłyszałem prawdziwą eksplozję, brzmiącą tak, jakbym w jakiś sposób przebił oponę. Oba razy zjechałem na pobocze, żeby to sprawdzić i... nic. Nie wiem, co to jest, ale zdarzyło się to dwa razy i brzmi strasznie.

Teraz może się wydawać, że jest dużo negatywów i tak jest. Ale szczerze mówiąc, sam samochód nadal jeździ i sprawia świetne wrażenie. Myślę, że jeśli kupujesz to jako samochód dla kierowców (co zrobiłem i większość ludzi robi), nie będziesz rozczarowany.

Jednak 4 lata temu kochałem swój samochód o wiele bardziej niż teraz. Problemy z jakością były nieco zbyt irytujące ze względu na częstotliwość problemów, które miałem. To pokazuje, że Mazda jest w rzeczywistości mniejszą firmą niż duże Toyoty i Hondy ze świata motoryzacji i nieco szorstka na krawędziach.

Myślę, że samochód pozostanie sprawny mechanicznie przez jakiś czas, jeśli będzie odpowiednio zadbany, ale myślę, że jeśli wszystkie inne awarie zdarzają się tak często komuś takiemu jak ja, który szczerze mówiąc dbał o samochód najlepiej jak to możliwe wewnątrz i na zewnątrz, to aż mnie ciarki przechodzą na myśl o tym, jakie inne problemy wystąpiłyby u przeciętnego Kowalskiego. Tak, samochód przetrwał kilka zim w Chicago, ale większość problemów dotyczy jakości wnętrza.

Oczywiście przebieg może się różnić, ale to tylko moje doświadczenie!

Osobiście bardzo lubię jeździć moim samochodem, ale prawdopodobnie w nadchodzących miesiącach przejdę na coś szybszego i bardziej luksusowego.

Mam nadzieję, że to pomoże.

4 lata bez problemów z silnikiem, skrzynią biegów, sprzęgłem lub wymianą hamulców jest uważane za doskonałe. Smród skraplacza klimatyzacji jest do uniknięcia - wyłączając klimatyzację, odmrażanie, recyrkulację i przepuszczając powietrze zewnętrzne przez układ przez 10 minut (zmniejsza prawdopodobieństwo zapachów).

TO ZŁE:

1) Zamki w drzwiach mojego samochodu ciągle zawodzą. Zamek w drzwiach kierowcy zawiódł 3 razy, pasażera dwa razy, a tylnych drzwi kierowcy raz. Wszystko to wydarzyło się w ciągu 36 tys. mil. Dealer wymienił je wszystkie w ramach gwarancji. Jednak zamek w drzwiach kierowcy znów się psuje i nie mogę go ponownie wymienić, ponieważ minęła już gwarancja.

Mówią, że to z powodu wilgoci, często deszczu. Tylne drzwi mojego samochodu są rzadko otwierane (przez większość czasu jeżdżę sam) i od pierwszej awarii bardzo uważałem, żeby do samochodu nie dostał się deszcz podczas otwierania drzwi kierowcy. Jakiś kiepski projekt.

2) Oba głośniki w przednich drzwiach po stronie kierowcy i pasażera uległy awarii z powodu korozji. Jest to awaria spowodowana przedostawaniem się wody przez okno do drzwi OD ZEWNĄTRZ i korodowaniem połączeń głośników. Stało się to przy przebiegu 40 tys. mil i kosztowało 750 $. Skontaktowałem się z Mazdą i pokryli 500 $ kosztów naprawy, ale i tak musiałem zapłacić 250 $ za głośniki wymienione z powodu wady konstrukcyjnej, która prawdopodobnie się powtórzy.

3) Mój filtr powietrza w kabinie konsekwentnie "zawodził" co 5-6 tys. mil. Przez "awarię" rozumiem to, że cały samochód zaczyna pachnieć spoconymi skarpetami (prawdopodobnie pyłkami) za każdym razem, gdy włączam ogrzewanie lub klimatyzację. Po pierwszej wymianie bardzo uważałem, żeby po wyłączeniu klimatyzacji uruchomić powietrze, aby zapobiec zaleganiu wilgoci, ale na próżno. Kolejny "kaprys" tego samochodu.

4) Samochód spala olej co około 5 tys. mil. Dobrze, bo wtedy zmieniam olej, ale tylko do wiadomości. Zanim to zauważyłem, zauważyłem zauważalny spadek "pepu" i osiągów, gdy zbliżałem się do wymiany oleju.

5) Duża skórka pomarańczowa w lakierze od samego początku - bardzo irytująca. Samochód ma również bardzo cienki lakier. Mam małe odpryski kamieni na całym moim czarnym samochodzie.

6) "Spody" uchwytów na kubki faktycznie kilka razy wypadły, przyklejając się do dna moich butelek z wodą.

7) Skórzana kierownica jest pęknięta i podarta w kilku miejscach z kilkoma luźnymi nitkami.

8) Maleńkie tylne hamulce wysiadły przy przebiegu 40 tys. mil. Nie jestem pewien, dlaczego robią je tak małe i tanie w tym samochodzie. Myślę, że fakt, że samochód ma "wspomaganie ruszania pod górę", może mieć coś wspólnego z ich wcześniejszą awarią.

9) Było kilka przypadków na autostradzie, kiedy jechałem i z lewego tylnego koła słyszałem prawdziwą eksplozję, brzmiącą tak, jakbym w jakiś sposób przebił oponę. Za każdym razem zjechałem na pobocze, żeby to sprawdzić i... nic.
Wow... miałeś zupełnie inne doświadczenia niż ja. Ja też mam manualną skrzynię biegów z 15 roku, z tym że to GS (nasze modele wykończeniowe z jakiegoś powodu różnią się na północy). Nie powiedziałbym, że go rozpieszczałem, ale był dobrze zadbany. Myłem go kilka razy w miesiącu, zabezpieczałem podwozie na zimę i spryskiwałem olejem za drzwiami i panelami, wymiany oleju zawsze są wcześnie, ten sam dystans.

1 i 2. Dla mnie brzmi to bardziej jak jakaś wada. Moje zamki i głośniki działają dobrze, gdzieś dostaje się woda. Jeśli to naprawdę "wada konstrukcyjna", Mazda powinna za to odpowiadać. Być może chciałbyś to dalej zbadać...

3. Nigdy nie miałem takiego problemu. Trochę tego zapachu poczułem, gdy włączyłem klimatyzację, gdy była nowa. Szybko zniknął. Teraz jest rzadki i trwa kilka sekund. Być może masz zablokowany przewód odpływowy. Czasami wpełzają tam pająki.

4. Tutaj nie spala ani kropli. Zmieniam olej i używam tylko castrol edge 0W-20. Wydaje się, że to problem, który pojawia się i znika.

5. Ani śladu skórki pomarańczowej. Nawiasem mówiąc, jeżdżę głównie autostradą, około 120 tys. km. Tak, są odpryski kamieni, ale niewielkie. Polecam zaopatrzenie się w trochę dobrej farby zaprawkowej, aby zapobiec przyszłej rdzy, ponieważ odprysk kamienia przerywa warstwy farby.

6. To samo. Nie są w żaden sposób zabezpieczone. Wolę to do czyszczenia.

7. Znowu, tutaj nie ma problemu. Czyszczę ją i nakładam odżywkę do skóry tylko dwa razy w roku. Nadal wygląda prawie jak nowa.

8. Tak, tylne hamulce są do bani. Moje wysiadły przy przebiegu 80 tys. km bez ostrzeżenia. Mogę zacząć trzymać zapasowe części hamulcowe. Podobnie jak u ciebie, przednie są w porządku.

9. To bardzo niepokojące. Nie jestem pewien, co to może być, ale jest dobra lista. Nic z tego nie jest szczególnie dobre. Przez zawieszenie na tylnym końcu?

^^, moje przednie hamulce zaczęły piszczeć przy przebiegu 176 000 mil. Moja ostatnia para tylnych opon wytrzymała 120 tys. mil.

Zmieniałem olej co 3-5 tys. mil, kiedy po raz pierwszy go dostałem, ale teraz co 15-20 tys. mil. Używam oleju Specialtech Liquimoly. Nadal nie spala ani kropli. Mam kilka zagięć na skórze, ale bez prawdziwych pęknięć.

Wymieniłem płyn chłodniczy przy 120 tys. mil, świece zapłonowe przy 80 tys. mil, ekran systemu informacyjno-rozrywkowego około 120 tys. mil. Czuję się pewnie co do tego, co się do tej pory wydarzyło. Samochód wciąż jedzie.

Mam Mazdę 3 sTouring hatchback z 2015 roku z manualną skrzynią biegów, posiadam ją od nowości. Właśnie przekroczyłem 65 tys. mil przebiegu.

KILKA INFORMACJI:

- Mieszkam w Chicago i jeżdżę około 40 mil dziennie, głównie po mieście.
- Olej zmieniam co 5 tys. mil i co 5 tys. mil wymieniam również opony.
- Chciałbym również zaznaczyć, że traktowałem mój samochód jak dziecko, jak tylko mogłem. Ironią jest to, że parkuję na zewnątrz w domu, ale w garażu w pracy od rana do nocy. Nigdy nie parkuję BLISKO innych samochodów, jeśli to możliwe (przez większość czasu). Jestem tym gościem, który zawsze parkuje z tyłu parkingu sklepu spożywczego.
- Unikam dziur w jezdni przypominających linię jazdy pijanego kierowcy.
- W moim samochodzie nie je się ani nie pije (ku niezadowoleniu mojej żony).
- Samochód jest regularnie myty co tydzień, zawsze bezdotykowo (bez przecierania ręcznikami), wiele razy myty ręcznie w cieplejsze dni. Niedawno oddałem samochód do kilku wycen i oba miejsca były zafascynowane tym, jak czysty jest jego stan.

ZALETY:

- Ogólnie rzecz biorąc, samochód pod względem mechanicznym był w dobrym stanie. Silnik działa świetnie i do dziś nie ma żadnych grzechotów podczas jazdy po nierównościach.
- Sprzęgło jest w porządku, dopasowywanie obrotów jest łatwe i nie widać żadnych oznak osłabienia w najbliższym czasie.
- Nadal mam oryginalne przednie hamulce z około 50% żywotności, co nie jest źle jak na jazdę głównie po mieście w ruchu ulicznym w Chicago.
- Wszystkie elementy elektroniczne nadal działają (ku mojemu zaskoczeniu nawet Active Driving Display).

WADY:

1) Zamki w drzwiach mojego samochodu ciągle zawodzą. Zamek w drzwiach kierowcy zawiódł 3 razy, pasażera dwa razy, a tylnych drzwi kierowcy raz. Wszystko to wydarzyło się w ciągu 36 tys. mil. Dealer za każdym razem wymieniał je w ramach gwarancji. Jednak zamek w drzwiach kierowcy znów się psuje i nie mogę go ponownie objąć gwarancją, ponieważ minęło już dużo czasu od jej wygaśnięcia.

Mówią, że to z powodu wilgoci, często deszczu. Tylne drzwi mojego samochodu rzadko są otwierane (jeżdżę sam przez większość czasu) i od pierwszego uszkodzenia bardzo uważałem, aby do samochodu nie dostał się deszcz podczas otwierania drzwi kierowcy. Jakiś słaby projekt.

2) Oba głośniki w przednich drzwiach po stronie kierowcy i pasażera uległy awarii z powodu korozji. Jest to awaria spowodowana przedostawaniem się wody przez okno do drzwi Z ZEWNĄTRZ i korodowaniem połączeń głośników. Stało się to przy przebiegu 40 tys. mil i kosztowało 750 $. Zgłosiłem to do Mazdy i pokryli 500 $ napraw, ale i tak straciłem 250 $ na głośniki wymienione z powodu wady konstrukcyjnej, która prawdopodobnie powtórzy się ponownie.

3) Mój filtr powietrza w kabinie konsekwentnie „zawodzi” co 5-6 tys. mil. Przez „awarię” rozumiem to, że cały samochód zaczyna pachnieć jak spocona skarpetka (prawdopodobnie pyłki) za każdym razem, gdy włączam ogrzewanie lub klimatyzację. Po pierwszej wymianie bardzo uważałem, aby po wyłączeniu klimatyzacji włączyć powietrze, aby zapobiec utrzymywaniu się resztkowej wilgoci, ale na próżno. Kolejny „kaprys” tego samochodu.

4) Samochód spala olej co około 5 tys. mil. W porządku, ponieważ wtedy zmieniam olej, ale tylko do wiadomości. Zanim to zauważyłem, zauważyłem zauważalny spadek „pep” i osiągów, gdy zbliżałem się do wymiany oleju.

5) Duża skórka pomarańczowa w lakierze od samego początku - bardzo irytująca. Samochód ma również bardzo cienki lakier. Mam małe odpryski na całym moim czarnym samochodzie.

6) „Dna” uchwytów na kubki faktycznie kilka razy wypadły, przyklejając się do dna moich butelek z wodą.

7) Skórzana kierownica jest pęknięta i podarta w kilku miejscach, a także kilka luźnych nici.

8) Małe tylne hamulce wyszły przy przebiegu 40 tys. mil. Nie wiem, dlaczego robią je tak małe i tanie w tym samochodzie. Myślę, że fakt, że samochód ma „hill hold”, może mieć coś wspólnego z ich wcześniejszą awarią.

9) Kilka razy na autostradzie, gdy jechałem, z lewego tylnego koła usłyszałem prawdziwą eksplozję, brzmiącą tak, jakbym w jakiś sposób przebił oponę. Za każdym razem zjechałem na pobocze, żeby to sprawdzić i... nic. Nie wiem, co to jest, ale zdarzyło się to dwa razy i brzmi strasznie.

Teraz może się wydawać, że jest dużo negatywów i tak jest. Ale szczerze mówiąc, sam samochód nadal jeździ i sprawia świetne wrażenie. Myślę, że jeśli kupujesz to jako samochód dla kierowcy (co zrobiłem i większość robi), nie będziesz rozczarowany.

Jednak 4 lata temu kochałem swój samochód o wiele bardziej niż teraz. Problemy z jakością były nieco zbyt irytujące ze względu na częstotliwość problemów, które miałem. To pokazuje, że Mazda jest w rzeczywistości mniejszą firmą niż duże Toyoty i Hondy świata samochodów i nieco szorstka.

Myślę, że samochód pozostanie sprawny mechanicznie przez jakiś czas, jeśli będzie odpowiednio pielęgnowany, ale myślę, że jeśli wszystkie inne awarie zdarzają się tak często komuś takiemu jak ja, który szczerze mówiąc, traktował samochód jak dziecko tak bardzo, jak to możliwe, wewnątrz i na zewnątrz, wzdrygam się na myśl o tym, jakie inne problemy mogłyby się pojawić przeciętnemu Kowalskiemu. Tak, samochód przeszedł przez kilka chicagowskich zim, ale większość problemów dotyczy jakości wnętrza kabiny.

Wasz przebieg może się różnić, ale to tylko moje doświadczenie! Osobiście naprawdę lubię prowadzić swój samochód, ale prawdopodobnie w nadchodzących miesiącach przejdę na coś nieco szybszego i bardziej luksusowego.

Mam nadzieję, że to pomoże.
Mój to 2016 Sport GS 6 MT wyprodukowany w Meksyku z przebiegiem 62000 KM, mam go od nowości z przebiegiem 6 km.
1) Mój Mazda 3 z 2012 roku wyprodukowana w Japonii miała te problemy od pierwszego dnia. Siłownik drzwi kierowcy zawsze był problemem i przez 4 lata i 110000 km użytkowania dealer wymienił co najmniej 6 siłowników, nie montując żadnego, który nie miałby problemu. Sprowadzili nawet technika Mazdy i próbowali różnych technik, ale bezskutecznie. Dealer nigdy nie obciążył mnie kosztami żadnej pracy ani części, ponieważ uznali to za wadę producenta i po prostu je wymieniali.
2) Nie mam tu żadnych problemów z moim samochodem. Może zabierz go do dealera i zleć mu pełne dochodzenie, ponieważ to nie jest normalne.
3) Nigdy tego nie doświadczyłem w moim samochodzie. Zawsze sam wymieniam filtr kabinowy na OEM, który kupuję od dealera raz w roku.
4) Nigdy nie sprawdzam oleju. Zawsze serwisuję go co 8000 KM u dealera zgodnie z instrukcją i nigdy nie wspomnieli o żadnych problemach, więc zakładam, że wszystko jest w porządku.
5) Nie miałem tego problemu, pamiętaj, że Mazda używa farby na bazie wody, więc są one przyjazne dla środowiska.
6) Nigdy nie mam nic w uchwytach na kubki. Mój samochód to strefa wolna od jedzenia i picia. Piję kawę w domu i w biurze.
7) Nigdy nie traktowałem swojego od nowości, a skórzana kierownica jest taka sama jak wtedy, gdy dostałem samochód.
8) Moje tylne hamulce wyszły przy przebiegu 30000 KM i złożyłem skargę do Mazdy Canada, ale bezskutecznie i wyjaśniono mi, że tylne hamulce zużywają się szybciej niż przednie ze względu na siłę rozkładu hamowania, która cały czas działa na tył, a tylko w nagłych wypadkach włączają się przody. Nazwałem ich BS i poszedłem dalej i kazałem je wymienić na własny koszt. Najwyraźniej, z tego, co powiedziała mi Mazda Canada, są bardzo cienkie w porównaniu do poprzedniej generacji.
9) To nie brzmi dobrze. Powinieneś to sprawdzić u swojego dealera.
Inne problemy, które mam z moim to:
- trzaski/trzaski w przedniej szybie przy prędkościach autostradowych, gdy jest wietrznie i temperatura wynosi -10 lub mniej. Ponieważ mamy te warunki tylko raz w roku przez około tydzień, mogę z tym żyć.
- moja kamera tylna nie działała raz i dealer wymienił ją bezpłatnie na nową w zeszłym roku i nigdy nie miałem żadnych problemów.
- lusterko po stronie kierowcy wymienione w ramach gwarancji podczas wymiany oleju, ponieważ dealer powiedział mi, że kiedy wjechali moim samochodem do garażu, zauważyli, że lusterko lekko się trzęsie.

Poza tym, wyprodukowany w Meksyku miał mniej problemów niż mój poprzedni wyprodukowany w Japonii.

To tylko pokazuje, że w dzisiejszych czasach nie ma znaczenia, czy samochód został zbudowany w Meksyku czy w Japonii - wydaje się, że problemy są po prostu nieco bardziej sporadyczne.

Po pierwsze, tak naprawdę nie miałem żadnych "TSB" ani poważnych problemów, o ile wiem. Ale jednocześnie miałem te wszystkie inne dziwne rzeczy, które się działy.

1) Myślę, że Twój dealer jest milszy niż mój. Próbowałem z dwoma dealerami w okolicy, ale teraz, gdy nie mam już gwarancji, nikt tego nie naprawi. Zapomniałem wspomnieć, że trzeci raz, kiedy wymieniłem zamek po stronie kierowcy, była to zmiana pro bono (właśnie minęła gwarancja), ale teraz nie mam szczęścia.

2) Zrobione. To była 6-miesięczna sprawa od momentu, gdy po raz pierwszy poskarżyłem się dealerowi, przez złożenie sprawy, aż do wykonania naprawy. Jedną podejrzaną rzeczą jest to, że głośniki były niedostępne przez 2 miesiące. Najwyraźniej wiele osób miało problem. Dealer powiedział mi, że to wada w gwarancji producenta i że wymienili wiele głośników. Gen2 miał "zatrzask" nad głośnikiem, aby odprowadzać wodę z dala od głośnika, a w tym samochodzie już go nie ma. Smutne.

3) Ja również wymieniam swój raz w roku. Zauważam jednak, że zapach zaczyna się w ciągu 3-4 miesięcy od pierwszej wymiany (3-4 tys. mil). Nigdy nie miałem tego problemu z żadnym innym samochodem.

4) Jeżdżąc japońskimi samochodami przez całe życie, nigdy też nie sprawdzałem oleju. Jednak w tym samochodzie zacząłem to robić. Żeby było jasne, nie mam żadnych wycieków. Samochód po prostu wydaje się spalać trochę oleju. To dla mnie nie koniec świata, ale nie coś, co uważam za powszechne.

5) Kolejna wada posiadania czarnego samochodu, jak sądzę :(

6) Jak wspomniano, mój samochód jest również strefą wolną od jedzenia i picia, z wyjątkiem wody. Uważam, że samochód powinien być w stanie poradzić sobie z wodą, gdy jest zamknięty. Żadnych rozlanych płynów w ciągu 4 lat, a jednak...

8) Interesujące. Nie wiedziałem, że nasze hamulce to robią. Wiem, że teraz w ostatnich latach mają nowy system wektorowania i być może do tego odnosił się niewykształcony sprzedawca.

9) Próbowałem kilka razy, kiedy to zauważyłem, ale nie da się tego powtórzyć. W ciągu czterech lat, kiedy mam ten samochód, doświadczyłem tego tylko dwa razy i oba w ciągu pierwszych kilku lat, ale naprawdę zmusza to do myślenia, biorąc pod uwagę, że zbiornik paliwa znajduje się w pobliżu miejsca, gdzie słyszałem dźwięk.

I co ciekawe, nie miałem żadnych problemów, które miałeś.

To powiedziawszy, 4 lata temu wybrałem Mazdę 3 zamiast GTI ze względu na wątpliwą niezawodność GTI, ale szczerze mówiąc, nie jestem pewien, jak bardzo niższy był dotychczas koszt posiadania tej Mazdy. Jasne, Mazda wytrzyma dłużej i będzie tańsza w dłuższej perspektywie, gdy GTI zacznie wymagać droższego serwisu (teoretycznie), ale szczerze mówiąc, do tej pory nie było to dużo tańsze, a osiągi były oczywiście mniejsze (zgodnie z oczekiwaniami).

Ogólnie rzecz biorąc, uwielbiam sposób, w jaki samochód jeździ i się prowadzi, ale jestem trochę rozczarowany wątpliwą trwałością.

To tylko moja szczera opinia. Nie uważam się za "lojalistę Mazdy" ani "hejtera Mazdy". Po prostu osoba, która lubi dobrze prowadzący się i użyteczny pojazd, która uznała za pomocne podzielenie się moim bezstronnym doświadczeniem!

Miałem sGT z 2014 roku przez 3,5 roku bez problemów. Miałem mojego GT z 2017 roku (Meximade) przez 2 lata bez problemów.

Instrukcja obsługi Astina z 2014 roku. Posiadam ją od 7 miesięcy i nie miałem żadnych problemów.
Skrzynia biegów jest solidna i bardzo płynnie się prowadzi z dobrymi przełożeniami.
Mam białą skórę i dobrze się trzymała. Oczywiście była konserwowana przez poprzedniego właściciela, ale woziłem w niej różne rzeczy i jakość jest po prostu świetna.
Szyberdach nigdy nie przeciekał i parkowałem go w bardzo, BARDZO ulewnym deszczu.

Właściciel naszego 1. Mazdy od połowy 2014 roku...wciąż czuje się jak dzień 1. Doświadczenie Mown3rship było tak dobre, że kiedy pojawiła się potrzeba i szansa na zdobycie innego samochodu, nie szukaliśmy nigdzie bez 2 myśli i złapaliśmy kolejny M... M2 DJ.:)
BlackMouth:

BrownMouse:

Do dziś....

:)
Szybki temat poboczny tutaj. minsanity, jaki masz zestaw zawieszenia w Mazda2? Próbuję ogarnąć żonie i Twój wygląda niesamowicie :)

Szybki temat poboczny. minsanity, jaki masz zestaw zawieszenia w Mazdzie2? Próbuję ogarnąć żonie i Twój wygląda niesamowicie :)
Dzięki. 2 był wtedy na Tein HTech, który miał nieco wyższe współczynniki sprężystości niż standardowe.
Tein::2.4kgF/2.7kgR/mm
Standard: 2.1kgF/2.4kgR/mm
Poprawiło to przesadny kąt pochylenia, z jakim przychodzi DJ.
Obecnie na Tanabe TNF192. Znacznie bliżej stawek OE. Wybrany niewielki negatywny kąt pochylenia (pozostał w granicach OE) z przodu za pomocą śrub mimośrodowych SPC.
F: 2,2 kg/mm R: 2,5 kg/mm
Image

Wysłane z mojego SM-G950F używając Tapatalk

Dzięki. 2 było wtedy na Tein HTech, które miało nieco wyższe współczynniki sprężystości niż standardowe.
Tein::2.4kgF/2.7kgR/mm
Standard: 2.1kgF/2.4kgR/mm
Poprawiło to przesadny pochylenie, z którym przychodzi DJ.
Obecnie na Tanabe TNF192. Znacznie bliżej stawek OE. Wyregulowano trochę negatywnego pochylenia (pozostało w granicach OE) z przodu za pomocą śrub mimośrodowych SPC.
F: 2.2kg/mm R:2.5kg/mm
Image

Wysłane z mojego SM-G950F za pomocą Tapatalk
Super, dzięki koleś! A jaki rozmiar mają tam nowe koła?

21 - 40 of 48 Posts