2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
1,381 - 1,400 of 6,600 Posts
Formaty wideo uruchamiania

Czy mówisz o rzeczach z wiersza 366 do 394...?

Nie mogłem znaleźć "looplogo" nigdzie... ale oto zrzut ekranu z wierszy:

Image

Myślę, że jeśli znajdziemy właściwy sposób kodowania tego we właściwym miejscu, moglibyśmy znaleźć sposób na odtwarzanie pliku audio za każdym razem, gdy się uruchamia, lub gdy przechodzi z logo do menu....

Tak, próbowałem otworzyć pliki w Sony Vegas, ale to nie działało... odtwarzały się z VLC.... Zastanawiam się, czy moglibyśmy spróbować użyć innego formatu wideo, który nadal by działał...

Z tego co rozumiem, używają "animowanego pliku .png" dla niektórych innych animacji ładowania, podobnie jak .gif, jednak animowane .png pozwalają na przezroczystość, z tego co czytałem....

Może będzie można użyć jednego z nich zamiast wideo... być może... :001_smile:
Czy ktoś w końcu próbował różnych formatów obrazów lub wideo dla filmów uruchamiania? A może odkrył coś więcej na temat tego, jak są uruchamiane i co je uruchamia?

To moje videooo !! :laugh2: Występuje defekt w CMU g-streamer. (Gstreamer nie działa po raz drugi) Proszę zapoznać się z następującym wątkiem. https://community.freescale.com/message/389350#389350 Więc musisz zastąpić ten plik. (CMU-root/usr/lib/gstreamer-0.10/libmfw_gst_v4lsink.so) Specjalne podziękowania dla wada-3 Na zdrowie !!
Czy jest możliwe, aby ktoś zamieścił oryginalny plik libmfw_gst_v4lsink.so ze swojego mazda3? Głupio nie zrobiłem kopii zapasowej tego pliku przed jego zastąpieniem. Filmy nie odtwarzają się z szeregiem komunikatów o błędach, więc chciałem spróbować z oryginalnym. Czy mogę gdzieś indziej dostać plik używany w naszych Mazdach? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Przy okazji, jak rygorystyczne są zasady formatowania filmów? Próbowałem filmu 720p i rozdzielczości mniejszych niż 800x481. Wszystkie dają te same błędy. Zamieszczę błędy później, ponieważ nie jestem przy moim samochodzie. Dzięki!

Czy jest możliwe, aby ktoś zamieścił oryginalny plik libmfw_gst_v4lsink.so ze swojego mazda3? Głupio nie zrobiłem kopii zapasowej tego pliku przed jego zastąpieniem. Filmy nie odtwarzają się z szeregiem komunikatów o błędach, więc chciałem spróbować z oryginałem.

Czy mogę dostać plik używany w naszych Mazdach gdzie indziej?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

A tak przy okazji, jak rygorystyczne są zasady formatowania filmów? Próbowałem filmu 720p i rozdzielczości mniejszych niż 800x481. Wszystkie dają te same błędy. Zamieszczę błędy później, ponieważ nie jestem przy moim samochodzie.

Dzięki!
tu masz:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/40813164/libmfw_gst_v4lsink.zip

Pętla restartu

Obawiam się, że potrzebuję pomocy. Mój samochód został dostarczony z oprogramowaniem 33.00.500 i wykonałem kilka poprawek z tego wątku (i/lub mazda3hacks Ducka) bez żadnych problemów. Obejmowały one ograniczenie prędkości, limit czasu zastrzeżeń i niestandardowe tło. Po tym, jak wszystko działało przez dzień, chciałem zrobić jeszcze jedną rzecz... zmienić kolejność listy źródeł dźwięku. Nadpisałem plik systemApp.js za pomocą WinSCP, wykonałem ręczny restart, aby zastosować zmiany, i teraz jestem w nieskończonej pętli restartu. :crying2:

Przejrzałem plik, który załadowałem i nie widzę nic złego w moich edycjach. Nie zmieniłem żadnych ustawień poza kolejnością, w jakiej się pojawiły.

Nie mogę połączyć się przez putty, ponieważ wydaje się, że nie pobiera wystarczająco szybko DHCP, nie mogę ponownie załadować plików .up ani wejść w tryb diagnostyczny. Jakieś pomysły, zanim ze wstydem wrócę do dealera i być może wydam małą fortunę?

- Sunder

Opublikuj zmodyfikowany plik, a zobaczymy, czy uda nam się znaleźć błąd w kodzie :) O ile pamiętam, ktoś gdzieś o tym pisał :S

Obawiam się, że potrzebuję pomocy. Mój samochód został dostarczony z 33.00.500 i bez problemu wykonałem kilka poprawek w tym wątku (i/lub mazda3hacks Ducka). Obejmowały one ograniczenie prędkości, limit czasu zastrzeżeń i niestandardowe tło. Po tym wszystkim, co działało przez dzień, chciałem zrobić jeszcze jedno... ponowne sortowanie listy źródeł audio. Nadpisałem plik systemApp.js za pomocą WinSCP, wykonałem ręczny restart, aby zastosować zmiany i teraz jestem w nieskończonej pętli restartu. :crying2:

Przyjrzałem się załadowanemu plikowi i nie widzę żadnych błędów w moich edycjach. Nie zmieniłem żadnych ustawień poza kolejnością, w jakiej się pojawiły.

Nie mogę połączyć się przez Putty, ponieważ wydaje się, że nie pobiera wystarczająco szybko DHCP, nie mogę ponownie załadować plików .up ani przejść do trybu diagnostycznego. Jakieś pomysły, zanim wrócę do dealera ze wstydem i być może wydam małą fortunę?

- Sunder

Możesz uruchamiać predefiniowane skrypty, które znajdują się w /jci/scripts, bez dostępu SSH do systemu. Skrypty te np. przełączają wyjście wyświetlacza, uruchamiają punkt dostępowy WiFi, wyłączają ograniczenie prędkości ekranu dotykowego itp.
Czy "Speed toggle" to właściwy skrypt do uruchomienia, aby wyłączyć ograniczenie prędkości na ekranie dotykowym? Mam pewne problemy z połączeniem z Wi-Fi (już włączone w wersji europejskiej), przede wszystkim chcę wyłączyć ograniczenie prędkości i ewentualnie skrócić czas/usunąć ekran zrzeczenia się odpowiedzialności.

Zamieść zmodyfikowany plik, a zobaczymy, czy uda nam się znaleźć błąd w kodzie :) jeśli chodzi o naprawianie pętli, przypominam sobie, że ktoś o tym pisał :S
Tak, dziękuję. Widziałem, że ktoś opublikował "poprawkę", która obejmowała Linuksa i 1,5 godziny próby uruchomienia jednego polecenia, zanim system się zrestartował. Nie mam łatwo dostępnego Linuksa i zauważam również tylko chwilowe połączenie sieciowe, które nie jest nawet wystarczające do nawiązania pingu.Znalazłem też swój głupi błąd, ale nie mogę go naprawić. Po każdej linii źródła audio znajduje się przecinek. Po przeniesieniu źródeł nie przeniosłem przecinka z końca.np.{ source1 }, { source2 }, { source3 }jest teraz: { source1 }, { source3 } { source2 },Miałem nadzieję, że ktoś ma sposób na uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z USB, a nawet spowolnienie ponownego uruchomienia na tyle, żebym mógł skopiować dobry plik z powrotem na miejsce?

Tak, dziękuję. Widziałem, że ktoś opublikował "poprawkę", która obejmowała Linuksa i 1,5 godziny próby uruchomienia pojedynczego polecenia, zanim system uruchomił się ponownie. Nie mam Linuksa pod ręką i zauważam również tylko chwilowe połączenie sieciowe, które nie jest nawet wystarczające do nawiązania pingu.

Znalazłem też swój głupi błąd, ale nie mogę go naprawić. Po każdej linii źródła audio znajduje się przecinek. Po przeniesieniu źródeł nie przeniosłem przecinka z końca.
np.
{ source1 },
{ source2 },
{ source3 }

jest teraz:
{ source1 },
{ source3 }
{ source2 },

Miałem nadzieję, że ktoś ma sposób na uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z USB, a nawet spowolnienie ponownego uruchomienia na tyle, żebym mógł skopiować dobry plik z powrotem na swoje miejsce?
Musis użyć putty i mieć gotowy skrypt do zamiany plików, gdy tylko nawiąże połączenie. Zajmie ci to prawdopodobnie 30-40 minut, aby odpowiednio ustawić czas, aby wszystko działało. Miałem podobną sytuację i naprawiłem ją.

Oto, co ostatecznie uruchomiłem, aby naprawić mój:

Code:
mount -o rw,remount /

potem

C:\Users\blake\Downloads>pscp -scp -pw jci C:\MazdaServer\gui\common\js\Common.js root@192.168.100.100:/jci/gui/common/js/Common.js
zastąp oczywiście common.js swoim plikiem, a jeśli dobrze ustawisz czas, możesz to uruchomić. Powinieneś również przyjrzeć się kodowi heartbeat, który został znaleziony jakiś czas temu. Podobno jeśli wyłączysz sprawdzanie odpytywania, jeśli wystąpi błąd, nie uruchomi się ponownie (nie będzie funkcjonalny, ale przynajmniej możesz łatwo wrócić przez ssh i zastąpić uszkodzone pliki).

Czy "Speed toggle" to właściwy skrypt do uruchomienia, aby wyłączyć ograniczenie prędkości na ekranie dotykowym?

Mam pewne problemy z połączeniem z Wi-Fi (już włączone w wersji europejskiej), przede wszystkim chcę wyłączyć ograniczenie prędkości i ewentualnie skrócić czas/usunąć ekran zrzeczenia się odpowiedzialności.
"Speed toogle" i "LVS speed toogle" powinny być właściwymi przyciskami do dezaktywacji ograniczenia prędkości dla ekranu dotykowego. Ale do tej pory nie próbowałem tych przycisków. Użyłem skryptu przez ssh.

Hej wszystkim - zdaję sobie sprawę, że jestem totalnym obserwatorem na tym forum, ale ja też jestem inżynierem, który chce zaangażować się w to wyzwanie. Zamierzam przeczytać wszystkie 140 stron tego wątku, ale jeśli ktoś aktywnie nad tym pracuje i jest gotów pozwolić mi dołączyć do współpracy, proszę o kontakt prywatną wiadomością.

Zróbmy to!! Wygląda na to, że zrobiliście już duży postęp.

[edit] Zmarnowałem to, chcę zaangażować się w modyfikacje ekranu dotykowego z 2013 roku :(

Tak, dziękuję. Widziałem, że ktoś opublikował "naprawkę", która wymagała Linuksa i 1,5 godziny próby uruchomienia pojedynczego polecenia, zanim system się zrestartował. Nie mam Linuksa pod ręką i zauważam również tylko chwilowe połączenie sieciowe, które nie jest nawet wystarczające do nawiązania pingu.

Znalazłem też swój głupi błąd, ale nie mogę go naprawić. Po każdej linii źródła audio znajduje się przecinek. Po przeniesieniu źródeł nie przeniosłem przecinka z końca.

Na przykład:
{ source1 },
{ source2 },
{ source3 }

is now:
{ source1 },
{ source3 }
{ source2 },

Miałem nadzieję, że ktoś ma sposób na uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z USB, a nawet spowolnienie ponownego uruchomienia na tyle, żebym mógł skopiować dobry plik z powrotem na miejsce?

Czy ktoś wie, czy można zhakować system, aby włączyć funkcje? Na przykład mój samochód nie wyświetla na ekranie czujnika parkowania z tyłu, a drzwi nie blokują się automatycznie po ruszeniu.
Nie ma potrzeby hakowania systemu w celu automatycznego blokowania drzwi. Na ekranie głównym wybierz ustawienia, pojazd, blokady drzwi. Możesz je wyłączyć lub wybrać jedną z kilku opcji.

Musisz użyć putty i mieć gotowy skrypt do zamiany plików, gdy tylko nawiąże połączenie. Zajmie Ci to prawdopodobnie 30-40 minut, aby ustawić odpowiedni czas, aby wszystko działało. Miałem podobną sytuację i naprawiłem ją.

Oto, co ostatecznie uruchomiłem, aby naprawić mój:

Code:
mount -o rw,remount /

a następnie

C:\Users\blake\Downloads>pscp -scp -pw jci C:\MazdaServer\gui\common\js\Common.js root@192.168.100.100:/jci/gui/common/js/Common.js
zastąp oczywiście common.js swoim plikiem i jeśli dobrze ustawisz czas, możesz to uruchomić. Powinieneś również zapoznać się z kodem heartbeat, który został znaleziony jakiś czas temu. Podobno jeśli wyłączysz sprawdzanie odpytywania, czy wystąpił błąd, nie uruchomi się ponownie (nie będzie funkcjonalny, ale przynajmniej możesz łatwo wrócić przez ssh i zastąpić uszkodzone pliki).
Jestem bardzo blisko. Udało mi się zdobyć laptopa, zainstalować linux i sshpass.

Mogę obserwować router, więc mogę uruchomić polecenie w momencie, gdy zaświeci się kontrolka łącza. Dla odniesienia, nie włącza się przy każdym uruchomieniu, a obecność lub brak karty SD nawigacji wydaje się na to nie wpływać. Kiedy przegapię, otrzymuję "ssh: connect to host 192.168.1.56 port 22: No route to host" raz lub dwa razy. Potem wydawało mi się, że trafiłem na odpowiedni czas i nie otrzymałem żadnego błędu, tylko wiersz poleceń. Wydaje się, że nic się nie stało. Czy powinienem otrzymywać informację zwrotną z polecenia?

Ponadto zrobiłem dwie kopie oryginalnego pliku. Jedną pobraną na mój laptop, drugą skopiowaną w samochodzie z rozszerzeniem .bak. Więc oprócz polecenia:
Code:
sshpass -p jci ssh root@192.168.1.56 "mount -o rw,remount /";sshpass -p jci scp systemApp.js [email]root@192.168.1.56:/jci/gui/apps/system/js/systemApp.js[/email]
próbuję również (na wypadek, gdyby działało szybciej):
Code:
sshpass -p jci ssh root@192.168.1.56 "mount -o rw,remount /";sshpass -p jci ssh root@192.168.1.56 "cp -f /jci/gui/apps/system/js/systemApp.js.bak /jci/gui/apps/system/js/systemApp.js"
Po kilku próbach udało mi się również uruchomić go bez żadnych błędów, ale nadal się zapętla. Ponieważ nie ma komunikatu o sukcesie, nie wiem, czy którekolwiek z poleceń zadziałało.

Czy moja składnia wygląda poprawnie? Jakieś pomysły? Doceniam wszelkie opinie.

Tak, dziękuję. Widziałem, że ktoś zamieścił "poprawkę", która obejmowała linux i 1,5 godziny próbowania uruchomienia pojedynczego polecenia, zanim system się zrestartował. Nie mam łatwo dostępnego linuksa i zauważam również tylko chwilowe połączenie sieciowe, które nie jest nawet wystarczające do nawiązania pingu.

Znalazłem również swój głupi błąd, ale nie mogę go naprawić. Po każdej linii źródła audio znajduje się przecinek. Po przeniesieniu źródeł nie przeniosłem przecinka z końca.
np.
{ source1 },
{ source2 },
{ source3 }

is now:
{ source1 },
{ source3 }
{ source2 },

Miałem nadzieję, że ktoś ma sposób na uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z USB, a nawet spowolnienie ponownego uruchomienia na tyle, bym mógł skopiować dobry plik z powrotem na swoje miejsce?
Oto, co zrobiłem, gdy miałem podobny błąd (źle umieszczony przecinek):

1. Ograniczyłem pulę adresów IP mojego routera do 5 możliwych adresów IP, a następnie wyłączyłem Wi-Fi. Więc tylko z moim komputerem i samochodem podłączonymi do routera, łatwo było znaleźć adres IP samochodu za pomocą "ping -t XXX.XXX.X.XX1"
  2. Gdy poznałem adres IP samochodu, skonfigurowałem połączenie w Filezilla (najszybsze połączenie dla SFTP). Kliknąłem połącz, gdy tylko zobaczyłem, że dioda LED w adapterze USB Net podłączonym do samochodu się zaświeciła. Łączy się tuż przed ponownym uruchomieniem CMU, ale jest to połączenie asynchroniczne, więc cię nie wyloguje
  3. Zrobiłem około 30 kopii mojego poprawnego pliku .JS i dodałem je do listy przesyłania w Filezilla i wstrzymałem przesyłanie.
  4. Tutaj zaczyna się trudna część. Użyłem rozszerzenia "secure shell" w Chrome, gdy tylko zobaczyłem, że dioda LED adaptera sieciowego ponownie się zaświeciła (w następnej pętli), uruchomiłem ponownie zadanie przesyłania plików w filezilla i szybko nawiązałem połączenie na SSH tylko po to, by się połączyć, wysłać polecenie "SU" (super użytkownik) i polecenie montowania. W międzyczasie Filezilla próbowała bezskutecznie przesłać 30 kopii mojego pliku.
  5. Zajęło to wiele prób (mam na myśli godziny), ale w końcu, w momencie, gdy system montuje system plików, a filezilla próbowała przesłać pliki, w końcu jeden z nich przesłał się poprawnie. Ponieważ były to kopie, miały różne nazwy, takie jak systemApp12.js (to plik, który zepsułem).
  6. Na koniec nawiązałem to samo superszybkie połączenie SSH, aby zamontować system plików i uruchomić polecenie "cp", aby zastąpić plik.

Widzisz, najpierw próbowałem przesłać plik bezpośrednio, ale filezilla zapytałaby mnie, czy chcę zastąpić plik i po prostu nie było na to czasu, można to było dostosować w opcjach, ale ponieważ musiałem próbować wiele razy, łatwiej było mieć wiele kopii do umieszczenia na liście przesyłania jednocześnie. Użyłem również arduino leonardo z poleceniami zaprogramowanymi do wysłania do komputera (leonardo jako klawiatura) za pomocą kliknięcia przycisku, prawdopodobnie można to zrobić za pomocą oprogramowania do bardzo szybkiego symulowania naciśnięć klawiszy.

Mam nadzieję, że to pomoże

Po zbadaniu sprawy uważam, że obecne 3 nie otrzymają Android Auto. Bez wielu zmian nie wygląda to na porównywalne.

Możesz jednak importować dodatkowe aplikacje od innych dostawców, które są tworzone z opencar dla Mazdy. Wydaje się, że wprowadzono minimalne zmiany.

Jeśli chodzi o kopie zapasowe, istnieje blok nand, który nigdy nie zostanie poprawnie skopiowany, bez względu na to, co próbowałem.

W teorii aplikacja podobna do Androida może zostać stworzona za pomocą interfejsu API opencar, jednak nie będzie tak dobra i szczerze mówiąc, nie jest warta inwestycji bez rentowności.

1,381 - 1,400 of 6,600 Posts