2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
1,021 - 1,040 of 6,600 Posts
Również problem z wgrywaniem niestandardowych romów został jakiś czas temu rozwiązany. Edycja jednego z plików SO w celu zwrócenia wartości null podczas sprawdzania pliku sprawiła, że można było wgrać wszystko, co się chciało (kosztem ewentualnego zniszczenia instalacji).

...

Potrzebny jest dobry opis w pełni działającego przykładu hello world z obrazem serwera offline.
Tak, widziałem to o modyfikowaniu jednej ze współdzielonych bibliotek, aby ominąć kontrolę. Wyobrażam sobie, że każdy Jan Kowalski, który nie rozumie, czym jest putty, ssh, skrypty powłoki, a nawet linux, będzie mógł pobrać "podpisane" lub prawidłowe obrazy i po prostu normalnie uruchamiać aktualizacje. Po prostu, aby ustawić poprzeczkę tak nisko, jak to możliwe, aby ludzie mogli udostępniać i używać tego, co rozwijają.

Zgadzam się w 100% co do pełnej dokumentacji. Potrzebny jest przykład krok po kroku, od początku do końca, z pełnym wyjaśnieniem. Powinna również prawdopodobnie rozpocząć formalną dokumentację API wraz z tym.

Może ktoś może zdekompilować plik libjcimod_can.so
Myślałem o możliwości po prostu stworzenia obrazu oryginalnego, niezmodyfikowanego systemu operacyjnego, a następnie sformatowania tego obrazu na pendrive, a następnie uruchomienia systemu z dysku zamiast wbudowanego oprogramowania. Pozwoliłoby to uniknąć problemów z utratą gwarancji lub uszkodzeniem systemu. To wszystko spekulacje w tym momencie, dopóki nie dostanę mojego adaptera. Przestanę publikować moje spekulacje, dopóki faktycznie nie uzyskam wyników. :)

Myślałem o możliwości po prostu stworzenia obrazu oryginalnego, niezmodyfikowanego systemu operacyjnego, a następnie sformatowania tego obrazu na pendrive i uruchomienia systemu z tego dysku zamiast wbudowanego oprogramowania. Pozwoliłoby to uniknąć problemów z utratą gwarancji lub uszkodzeniem systemu. Na razie to tylko spekulacje, dopóki nie dostanę adaptera. Przestanę publikować moje spekulacje, dopóki nie uzyskam rzeczywistych wyników. :)
Nie widzę nigdzie w kodzie miejsca, w którym można by określić dysk rozruchowy.

Podoba mi się, udostępnisz plik? Czy to .gif?

Myślałem o możliwości po prostu stworzenia obrazu oryginalnego, niezmodyfikowanego systemu operacyjnego, a następnie sformatowania tego obrazu na pendrive i uruchomienia systemu z dysku zamiast wbudowanego oprogramowania. Pozwoliłoby to uniknąć problemów z utratą gwarancji lub uszkodzeniem systemu. Na razie to tylko spekulacje, dopóki nie dostanę adaptera. Przestanę publikować moje spekulacje, dopóki faktycznie nie uzyskam wyników. :)
Zacząłem badać CAN. Adapter CAN można zainstalować potajemnie. Znając ID i DATA DTV, można symulować DVB T i zainstalować urządzenie innej firmy z oryginalnym menu CMU i umożliwić zarządzanie oryginalnym joystickiem, elementami sterowania kierownicą i ekranem dotykowym. Oto kilka informacji, które otrzymałem od Local HS CAN:
ID418 = 1-szy bajt to dźwięk (informacje z TAU)
ID411 = 6-ty bajt to AUX (48 = OFF 4A = ON)
ID416 = uruchomienie górnego rzędu (w trybie radia)
ID364 = 1-szy bajt to liczba wierszy informacji, a pozostałe bajty to pozostałe wiersze informacji (w trybie radia)
ID101 = 3-ci bajt to skan F0 = ON; 10 = OFF (w trybie radia)
ID31B = 1-szy i 2-gi bajt to wejścia audio (0F 03 = aux) (03 0F = fm) (10 03 = BT) (01 10 = AM) (10 01 = AHA, STICHER) (10 03 = USB 1 lub 2)
ID312 = 1-szy bajt to ładowanie listy stacji
ID414 = 1-szy bajt to skan radia 01 = OFF 0B = ON
ID113 = 2-gi bajt to głośność (zarządzanie do TAU)
ID120 = 1-szy bajt to regulacja bajtów dźwięku ma niską częstotliwość, 2-gi bajt to wysoka częstotliwość, 3-ci bajt to Fader, 4-ty bajt to balans, 5-ty bajt to automatyczna regulacja głośności (FF = "-" 01 = "+")
ID104 = 2-gi bajt to alternatywne częstotliwości

Udało mi się również zasymulować włączenie kamery cofania, która nie zawiera biegu wstecznego, a jeśli ustawisz przełącznik wideo, możesz oglądać wideo z zewnętrznego źródła.
HS CAN (NIE LOKALNY HS CAN!!!):
ID=09F DATA=40 64 05 00 16 03 6C 00 1-szy bajt to kamera cofania 40=OFF 41=ON

Ale potrzebuję plików ID i DATA CD/DVD/DTV Local CAN z CMU lub informacji z japońskich samochodów z tymi urządzeniami.

Nie widzę nigdzie w kodzie, gdzie można by określić dysk rozruchowy.

Podoba mi się, udostępnij plik, proszę? Czy to .gif?
To nie gif, to po prostu css.

Image

A następnie użyj CSS3 do skonfigurowania animacji:
W pliku common.css:

@Keyframes animatedBackground {
from { background-position: 0 0; }
to { background-position: -1200px 0; }
}

.CommonBgImg {
background-image: url("../images/background.png");
width: 800px;
height: 480px;
background-position: 0 0;
z-index: 0;
background-repeat: repeat-x;
animation: animatedBackground 120s linear infinite;
}

Kluczem jest posiadanie obrazu, który jest bezszwowo odbity, aby mógł się zapętlać bez widocznych szwów lub wizualnych wskazówek, że się zapętlasz.

Dość proste.

Tylko przypomnę, nikt nie wydawał się mieć odpowiedzi - ale czy nie można zmodyfikować naszego systemu informacyjno-rozrywkowego przez OBD do połączenia USB? Tylko przez usb do ethernet?

Powtórzę, nikt nie wydawał się mieć odpowiedzi - ale czy nie można zmodyfikować naszego systemu informacyjno-rozrywkowego przez połączenie OBD do USB? Tylko przez USB do Ethernet?
Wątpię, żeby to było możliwe. Bardzo różne protokoły. Teoretycznie możliwe jest nakładanie jednego protokołu na drugi, ale bardzo mało prawdopodobne.OBD dostarczy jednak różnych informacji o czasie pracy, takich jak obroty silnika, informacje diagnostyczne itp.

Cześć wszystkim,
przede wszystkim przepraszam za mój słaby angielski.
Jestem właścicielem mazdy 3 exceed od lutego 2014 roku, a wersja oprogramowania układowego systemu informacyjno-rozrywkowego to European V.21.
Teraz przeczytałem kilka stron wyżej, że możliwa jest aktualizacja do europejskiej wersji 33 i pytam, czy ktoś może mi podać link do pobrania tej wersji oraz czy można przeskoczyć z wersji 21 do wersji 33 bez żadnej wersji pośredniej.
Z góry dziękuję wszystkim

Z pewnością nie udałoby się uruchomić płyty CD z danymi lub dowolnego DVD z USB. Ponieważ moduły jądra ISO9660/UDF nie są zainstalowane :/ FYI zgodnie z instrukcją serwisową, oryginalny odtwarzacz CD jest podłączony do Private CAN BUS w celu kontrolowania odtwarzania, a wyjście audio jest bezpośrednio podłączone do Tuner Amp Unit.
Przepraszam za zły angielski:
Zwróciłem uwagę na fakt, że CMU (EU) używa tylko jednego USB, jest ono podłączone do HUD - USB1, USB2, SD. Drugie w naszym urządzeniu USB nie jest podłączone. Ale w CMU dla Japonii, aby połączyć oba. Widać to na filmie:
czas 2:30 u góry ekranu. A jeśli przyjrzysz się uważnie zdjęciu (zdjęcie to samochód z DVD).
W miejscu na DVD widać ZIELONE złącze USB, myślę, że łączy się ono z DVD!
Próbowałem zmierzyć wolne złącze USB w CMU i znalazłem: + 5V, DATA +, DATA-, GND.
Próbowałem podłączyć do wolnego pendrive'a USB, CMU nie zidentyfikowało go ani jako USB1, ani jako USB2.
Próbowałem podłączyć urządzenie pamięci masowej USB do drugiego USB (podłączonego do oryginalnego HUB) bez HUB. CMU próbuje zidentyfikować urządzenie jako USB1, ale mu się to nie udało.
Myślę, że niepodłączone USB służy do podłączenia DVD. Ale nie mogę sprawdzić, nie mam napędu USB CD / DVD

Attachments

Przepraszam za zły angielski:
Zwróciłem uwagę na fakt, że CMU (EU) używa tylko jednego USB, jest on podłączony do HUD - USB1, USB2, SD. Drugie w naszym urządzeniu USB nie jest podłączone. Ale w CMU dla Japonii, aby podłączyć oba. Widać to na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=QE6dGhbEsjk czas 2:30 u góry ekranu. A jeśli przyjrzysz się uważnie zdjęciu (zdjęcie to samochód z DVD).
W miejscu na DVD widać ZIELONE złącze USB, myślę, że łączy się ono z DVD!
Próbowałem zmierzyć wolne złącze USB w CMU i znalazłem: + 5V, DATA +, DATA-, GND.
Próbowałem podłączyć do wolnego pendrive'a USB, CMU nie zidentyfikowało go ani jako USB1, ani jako USB2.
Próbowałem podłączyć urządzenie pamięci masowej USB do drugiego USB (podłączonego do oryginalnego HUB) bez HUB. CMU próbuje zidentyfikować urządzenie jako USB1, ale nie udało się tego zrobić.
Myślę, że niepodłączony USB do podłączenia DVD. Ale nie mogę sprawdzić, nie mam napędu USB CD / DVD
Jeśli to prawda, to to samo połączenie byłoby używane do zwykłego napędu CD. Prawda? Nie widzę tam żadnego innego połączenia ani nie usunąłem napędu CD z mojego samochodu, więc z tego właśnie wychodzę.

Jeśli to prawda, to to samo połączenie byłoby używane dla zwykłego napędu CD. Czyż nie? Nie widzę żadnego innego połączenia na dole, ani nie usunąłem napędu CD z mojego samochodu, więc z tego wychodzę.
W samochodzie dla UE drugi USB nie ma przewodu USB! Mogę się mylić, ale myślę, że to prawda. Jeśli tylko CD, podczas gdy podłączony sterowany przez Local HS CAN do CMU, audio do TAU. Jeśli DVD, połączenie jest do USB. Jeśli DVD jest naprawdę podłączony przez USB. Wtedy 1G i 1H mogą być wejściem wideo dla twojego telewizora. To jest logiczne. Inne wejścia wideo w CMU nie istnieją. W innym przypadku, sygnał wideo kompozytowego z ТV nie jest możliwy do podłączenia

Attachments

Cześć, Withe.
Czy słyszałeś kiedyś o japońskim systemie informacji drogowej/poboru opłat?
To (drugie USB) byłoby połączone z opcjonalnym urządzeniem DSRC lub ETC współpracującym z systemem nawigacji.
Dodatkowo, zielona wiązka jest podłączona do koncentratora USB (bez modelu CD/DVD/TV), jak sądzę.
Więc... czy mógłbyś udostępnić te przypisania pinów USB, które znalazłeś? :)

Cześć, Withe.
Czy słyszałeś kiedyś o japońskim systemie informacji drogowej/poboru opłat?
To (drugie USB) byłoby połączone z opcjonalnym urządzeniem DSRC lub ETC współpracującym z systemem nawigacji.
Dodatkowo zielona wiązka jest podłączona do koncentratora USB (bez modelu CD/DVD/TV), tak myślę.
Więc... czy mógłbyś udostępnić te przypisania pinów USB, które znalazłeś? :)
Cześć wada-3. Może masz rację. Ale myślę, że jeśli ETC jest podłączone do CMU, powinno zostać dodane do pozycji menu. Oglądałem wiele japońskich filmów Mazda Connect i żaden z nich nie miał tych ustawień. Nie znalazłem w plikach CMU żadnego odniesienia do ETC. Nie widziałem ETC w menu testowym "mute" + "Navi" + "*". Myślę, że ETC nie jest powiązane z CMU i jest instalowane osobno. W pojazdach z CD/DVD koncentrator USB jest instalowany w łokciu, a przewód powinien do niego prowadzić. Na zdjęciu widać, że przewód kończy się w pobliżu DVD. A schemat blokowy nie ma ETC.
To jest oryginalny numer części DVD: B45D669G0. Może ktoś mógłby znaleźć schemat okablowania do tego numeru. To byłoby wspaniałe

Attachments

Cześć Withe. Dzięki za udostępnienie :)

> część DVD: B45D669G0
I część CD: BJE6669G0. Mają ten sam kod kategorii 66AG0, co oznacza 'Odtwarzacz płyt kompaktowych', więc te okablowania są ze sobą kompatybilne, myślę.

> Myślę, że ETC nie jest powiązane z CMU i jest instalowane osobno.
Możesz znaleźć te ustawienia związane z DSRC/ETC tutaj
(ale jest to udokumentowane po japońsku :/, P60 [sprawdzanie istnienia karty ETC na "auto"] lub coś w tym stylu)
http://www.mazda.co.jp/accessories/info_lib/pdf/b4yd79ezxc_manual.pdf

> Nie znalazłem w plikach CMU żadnego odniesienia do ETC
Nie mówię więcej szczegółów, ale sterownik jądra DSRC (może w połączeniu z ETC) i usługa w tle dla systemu nawigacji są tam.

Dziękuję za dokument. Przetłumaczyłem z Google. Tłumaczenie:

Obecność lub brak karty ETC
Mogę zmienić ustawienia karty ETC.
: Wyświetla bramkę ETC, prowadzenie pasem ETC poprowadzi pas ETC, gdy jest włączony.
Prowadzenie pasem ETC poprowadzi ogólny pas, gdy jest wyłączony.
: Wyświetla bramkę ETC, prowadzenie pasem ETC jest ogólnym pasem niezależnie od planu włączenia/wyłączenia
Ty w środku.
: Miejsce ITS odpowiadające urządzeniu pojazdu DSRC / wyposażeniu płyty ETC (obsługa karty nawigacyjnej SD)
W pojazdach wyposażonych, a prowadzenie pasem ETC Karta ETC jest wkładana w momencie włączenia ETC
Prowadzi pas, aby poprowadzić pas ogólny, karta ETC nie jest włożona.
Przypadek wyświetlania priorytetowego skrzyżowania, odległość pasa ETC i drzwi skrzyżowania jest bliska
Nie ma wyświetlać. Schemat bramy ETC Jest miejsce, które nie jest wyświetlane.
Sygnał dźwiękowy ETC
Możesz ustawić sygnał dźwiękowy, gdy przechodzi przez bramę ETC.
: Usłyszysz sygnał dźwiękowy, gdy przejdziesz przez bramę ETC.
: Brak sygnałów dźwiękowych, gdy przechodzi przez bramę ETC.

Ale połączenie CMU i ETC może używać HS CAN. Jak połączyć CMU i inne jednostki samochodowe. Myślę, że konieczne jest uzyskanie więcej informacji.

1,021 - 1,040 of 6,600 Posts