2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
901 - 920 of 6,600 Posts
Tak, byłoby wspaniale!

Fajnie,

Byłoby wspaniale, gdybyśmy mogli uzyskać obraz maszyny wirtualnej środowiska offline systemu informacyjno-rozrywkowego, całkowicie skonfigurowany, abyśmy mogli łatwo uruchomić obraz maszyny wirtualnej świeży i gotowy do rozpoczęcia rozwoju.

Mapy Google w systemie informacyjno-rozrywkowym (Mazda 3 2015)

To jest technicznie możliwe - możesz powiedzieć systemowi nawigacji, aby nawigował do określonych współrzędnych GPS za pomocą metody 'navigateTo'.
Podsumowanie

To jest to, nad czym obecnie pracuję - aplikacja Mapy dla Mazdy 3.

Szczegóły - jak to powinno działać

Kiedy włączam zapłon, Mazda 3 łączy się z moim telefonem przez Bluetooth (zestaw głośnomówiący), uruchamiając zdarzenie w aplikacji Tasker (mam telefon z Androidem), które włącza hotspot 4G w telefonie. System informacyjno-rozrywkowy ponownie łączy się z moim hotspotem, aby uzyskać dostęp do Internetu przez Wi-Fi. Muszę tylko wybrać moją niestandardową aplikację z listy (patrz zrzut ekranu załączony). Aplikacja JavaScript ładuje obiekt Map Google za pomocą interfejsu Google Maps JavaScript API. Plany zakładają pobieranie współrzędnych GPS w ten sam sposób, co aplikacja Kompas w systemie informacyjno-rozrywkowym i przesuwanie bieżącej pozycji na ekranie lub przesuwanie map, zachowując bieżącą pozycję na środku. Drugi zrzut ekranu poniżej pokazuje aktualny ruch drogowy, pobrany za pomocą tego samego interfejsu Google Maps JavaScript API, może również wyświetlać trasy/wskazówki za pomocą tego samego interfejsu API. Prawdopodobnie możemy ponownie wykorzystać funkcję zamiany tekstu na mowę, aby ogłaszać wskazówki.

Najłatwiejszym sposobem nawigacji będzie prawdopodobnie zdefiniowanie najczęściej używanych miejsc/celów na komputerze domowym w Moich miejscach, jeśli masz konto Google, aby ułatwić nawigację. Czerwony przycisk w lewym dolnym rogu jest mój - wyciąga listę elementów sterujących, podobną do tej w aplikacji Monitor zużycia paliwa ("ecoenergy"). Powinien również wyświetlać Google StreetView, ponieważ wersja tej przeglądarki obsługuje HTML5, ale jeszcze do tego nie dotarłem, więc nie mogę tego potwierdzić.

Problemy techniczne

Jest kilka trudności, na które natknąłem się, jeśli ktoś jest zainteresowany. Takie jak - ta przeglądarka Opera w systemie informacyjno-rozrywkowym nie lubi certyfikatów SSL - mówi, że niektóre z nich wygasły, podczas gdy tak naprawdę nie są, prawdopodobnie coś jest nie tak z lokalną datą/czasem. Te certyfikaty serwera pochodzą od Google i są używane do połączenia HTTPS. Musiałem więc przejść z HTTPS na HTTP, w wyniku czego nie mogę zalogować się na moje konto Google z Opery (konto jest skonfigurowane do używania HTTPS). W ustawieniach konfiguracji Opery jest opcja ignorowania błędów certyfikatów SSL, której nie chcę jeszcze używać (" OCSP Validate Certificates=0" w "\jci\opera\opera_home\opera.ini") ze względów bezpieczeństwa.

Kolejnym problemem jest to, że gdy opera próbuje wyświetlić okno dialogowe "Niektóre certyfikaty wygasły, OK/Anuluj/Zapamiętaj mój wybór", nie może znaleźć pliku "opera\opengles-ui\dialog.html", chociaż jest on tam. Prawdopodobnie powinien użyć do niego ścieżki bezwzględnej ("\jci\opera\opengles-ui\dialog.html") zamiast ścieżki względnej. Może skopiowanie tego pliku do innej lokalizacji mogłoby być obejściem.

I jedna z największych rzeczy, która jest naprawdę irytująca - po kilku sekundach system informacyjno-rozrywkowy przełącza się z powrotem do listy aplikacji bez względu na wszystko, nie jestem pewien dlaczego. Prawdopodobnie muszę zdefiniować moją niestandardową aplikację, kontekst i moduł *.so w "\jci\mmui\mmui_config.xml", ale obecnie zajmuję się tylko JavaScriptem. Muszę kontynuować badania - moja aplikacja testowa jest daleka od użyteczności. Ponieważ nie znam się na wbudowanym Linuksie, ma sens połączenie moich wysiłków z kimś bardziej zaawansowanym ode mnie.

Kolejny problem, z którym walczę - system informacyjno-rozrywkowy nie zawsze ponownie łączy się z hotspotem, gdy wracam do samochodu. Dziennik debugowania z "wpa_supplicant" pokazuje, że wystąpił "timeout", gdy próbuje ponownie połączyć się z moim punktem dostępowym.

Wersja oprogramowania układowego to - 31.

VM do rozwoju

Kolejna rzecz, którą obecnie badam, to maszyna wirtualna do rozwoju. Ponieważ platformą procesora jest ARM, nie możemy uruchomić maszyny wirtualnej w VMWare lub VirtualBox na komputerze. Zamiast tego prawdopodobnie możemy spróbować uruchomić emulator QEMU, który obsługuje ARM, a ten QEMU może być uruchamiany wszędzie (w tym VMWare, VirtualBox lub bezpośrednio na komputerze). QEMU na Linuksie to prawdopodobnie sposób, aby spróbować, potrzebne będą również narzędzia i kompilator krzyżowy.

Attachments

RomanB ... Tak miło!!! Czy mógłbyś udostępnić kod swojej aplikacji?

Czy ktoś ma problemy z Wi-Fi? Włączam hotspot w telefonie, a samochód go nie widzi... Próbowałem z domowym routerem i samochód też go nie widzi... ALE... Samochód widzi mój hotspot (telefon), gdy parkuję w pracy! (uh..!!) Przejrzałem logi i nic nie znalazłem :\

Wersja oprogramowania to 33 (czy powinienem zrobić downgrade? lol)

Zdecydowanie udostępnię moją aplikację, ale później. Kiedy aplikacja zacznie działać, zebranie wszystkich elementów razem i przeprowadzenie QA/UAT na różnych wersjach oprogramowania układowego może zająć trochę czasu. Nie chcę się spieszyć, ponieważ niektóre brakujące elementy JavaScript mogą spowodować, że Twój system informacyjno-rozrywkowy przejdzie w pętlę rozruchową, a odzyskiwanie nie jest dla każdego - to bardziej kwestia szczęścia.

Czy ktoś ma problemy z Wi-Fi? Włączam hotspot w telefonie, a samochód go nie widzi... Próbowałem z moim domowym routerem i samochód też go nie widzi... ALE... Samochód widzi mój hotspot (telefon), gdy parkuję w pracy! (uh..!!) Przejrzałem logi i nic nie znalazłem
Odnośnie problemu z Wi-Fi:

1) Znalezienie hotspotu przez samochód zajmuje trochę czasu, czasami znajduje go bardzo szybko, czasami nazwa punktu dostępowego znika z listy, a następnie pojawia się po kilku sekundach, chociaż hotspot jest tuż obok. Laptop łączy się z hotspotem bez problemu.

2) Połączenie z hotspotem przez naciśnięcie przycisku "Połącz" w systemie Infotainment zadziałało u mnie tylko raz. Potem połączenie trwa długo i kończy się przekroczeniem limitu czasu, wyświetlając komunikat "Błąd sieci, spróbuj ponownie". Zamiast tego odznaczam i ponownie zaznaczam małe pole wyboru w ustawieniach - to zatrzymuje i uruchamia proces "wpa_supplicant" w tle - i samochód automatycznie (ale nie zawsze) ponownie łączy się z moim hotspotem.

3) Jeśli wyłączę silnik, opuszczę samochód i wrócę do niego później - widzę, że pole wyboru "Włącz Wi-Fi" jest ponownie odznaczone (zimny start?), i muszę zaczynać od nowa. Prawdopodobnie można to obejść również z JavaScript - włącz Wi-Fi przy każdym uruchomieniu.

4) Próbuję różnych opcji - Otwarte zabezpieczenia (bez hasła) lub WPA2, ukryty lub widoczny punkt dostępowy. Wydaje się, że nie ma dużej różnicy. Myślę, że może użycie modemu 3G/4G podłączonego do portu USB będzie tutaj bardziej niezawodne, zamiast używania Wi-Fi. Czytałem, że sterowniki do urządzeń bezprzewodowych są pewnego rodzaju wyzwaniem w Linuksie.

Oto zawartość pliku konfiguracyjnego ("wpa_supplicant-wlan0.conf") wygenerowanego przez system Infotainment:

Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant-wlan0
ctrl_interface_group=0
update_config=1

network={
	ssid="[access_point_name_removed]"
	bssid=[mac_address_removed]
	psk="[password_removed]"
	proto=RSN
	key_mgmt=WPA-PSK
	group=CCMP TKIP
	auth_alg=OPEN
}
plik interfejsów:

Code:
auto lo
iface lo inet loopback

iface eth0 inet dhcp
	udhcpc_opts -t 10

iface usb0 inet dhcp
	udhcpc_opts -t 10

iface wlan0 inet dhcp
	udhcpc_opts -t 10
oryginalny proces wpa_supplicant uruchamia się z następującymi parametrami:

Code:
wpa_supplicant -c /data/nms/wpa_supplicant-wlan0.conf -i wlan0 -D nl80211 -ddtKB

Istnieje opcja w ustawieniach konfiguracji Opery, aby ignorować błędy certyfikatów SSL, z której nie chcę jeszcze korzystać ("OCSP Validate Certificates=0" w "\jci\opera\opera_home\opera.ini") ze względów bezpieczeństwa.
Podczas gdy się rozwijasz, powiedziałbym, że szanse na atak MITM są dość niskie. :) (Wdrażanie na miliony urządzeń na całym świecie byłoby innym scenariuszem.)

Kolejny problem to - kiedy opera próbuje wyświetlić okno dialogowe "Niektóre certyfikaty wygasły, OK/Anuluj/Zapamiętaj mój wybór", nie udaje się znaleźć pliku "opera\opengles-ui\dialog.html", chociaż jest on tam.
Jeśli certyfikaty wygasły, oznacza to, że opera musi zaktualizować swoje certyfikaty główne. Przesłanie nowszych plików certyfikatów może to rozwiązać.

Kolejną rzeczą, którą obecnie badam, jest - maszyna wirtualna do rozwoju. Ponieważ platformą procesora jest ARM, nie możemy uruchomić maszyny wirtualnej w VMWare lub VirtualBox na komputerze. Zamiast tego prawdopodobnie możemy spróbować uruchomić emulator QEMU, który obsługuje ARM, a ten QEMU może być uruchamiany wszędzie (w tym VMWare, VirtualBox lub bezpośrednio na komputerze). QEMU na Linuksie to prawdopodobnie sposób, aby spróbować, potrzebne będą również narzędzia i kompilator krzyżowy.
Tak, potrzebujemy tego. :)

Uwielbiam słyszeć o postępach.

R.I.P Kaczka

Z wielkim smutkiem muszę napisać ten post.

Mój syn Andrew, lepiej znany na tym forum jako "Kaczka", nagle zmarł w poniedziałek o godzinie 22:00.

Rozmawialiśmy regularnie o postępach, jakie robiliście, a jego entuzjazm dla waszej misji był ogromny. Wiele nocy miałem niebieski kabel Ethernetowy poprowadzony z mojego pokoju rodzinnego do jego samochodu zaparkowanego w garażu, próbując pobrać nowy plik lub poprawkę.
Wiem, że będzie mu brakowało, ale jedyną nadzieją jest to, że być może w niebie w końcu odtworzy klucz RSA... :wink2:

Niech Bóg zawsze ma miejsce w twoim sercu,

Ojciec Andrew, Gary

Z wielkim smutkiem muszę napisać ten post.

Mój syn Andrew, lepiej znany na tym forum jako "Duck", nagle zmarł w poniedziałek o godzinie 22:00.

Rozmawialiśmy regularnie o postępach, jakie robicie, a jego entuzjazm dla waszej misji był przytłaczający. Wiele nocy miałem niebieski kabel Ethernet poprowadzony z mojego pokoju rodzinnego do jego samochodu zaparkowanego w garażu, próbując nowego pobrania lub poprawki.
Wiem, że będzie mu brakowało, ale moją jedyną nadzieją jest to, że być może w niebie w końcu będzie mógł odwrócić inżynierię klucza RSA... :wink2:

Mój Boże, niech zawsze ma miejsce w twoim sercu,

Ojciec Andrew, Gary
Och, wow, bardzo mi przykro to słyszeć - Dziękuję za opublikowanie.

Trochę współpracowałem z Duckiem, aby skonfigurować stronę w Wikipedii start [Mazda3Hacks]

Wierzę, że to on kontrolował całą sprawę i bardzo pomógł, gdy boty zaczęły atakować.

Był moim przyjacielem na Steam, wniósł ogromny wkład w nasze wysiłki.

Bardzo mi przykro słyszeć, że zmarł - jestem pewien, że wszystkim, którzy wzięli udział w tym projekcie, będzie go bardzo brakowało.

Dziękuję za poinformowanie nas - jeszcze raz, będzie go bardzo brakowało i wszyscy jesteśmy bardzo zasmuceni waszą stratą. :crying2: :frown2:

_______

Jako notatka poboczna - nie jestem pewien, czy płacił za serwer, na którym działa strona Wiki pod adresem start [Mazda3Hacks]

czy pozostanie w górze na czas nieokreślony... niemniej jednak - być może będziemy musieli podjąć kroki w celu przeniesienia strony Wiki i wykonania kopii zapasowej wszystkiego dla niej.

Spoczywaj w pokoju @Duck

Awwww, Kaczka. :(

Znałem go tylko z tego forum, ale był bardzo przyjazny i pomocny. Będzie go tu brakowało. :crying2:

Zastanawiałem się, czy komuś udało się uruchomić ssh na modelu z 2015 roku z v31?

Próbowałem obu tych adapterów (ten i ten), ale bezskutecznie. :( Miałem nadzieję pozbyć się tego irytującego ostrzeżenia przy uruchamianiu!

Ok, no dobrze, czy router zapewnia DHCP? Jeśli tak, samochód otrzyma adres IP od routera i będzie go używał. Twój komputer (lub cokolwiek używasz) również otrzyma w ten sposób adres IP. Możesz uruchomić narzędzie do skanowania portów, takie jak nmap, aby zlokalizować adres IP, który router przypisał samochodowi.

Próbowałem dwóch kabli usb-ethernet.. jeden, stary, tani, zadziałał, a droższy, który był dostarczony z moim tabletem, nie.

Zamierzam dołączyć do projektu i pomóc w rozwoju. Mam kilka pomysłów, które chcę zaimplementować i zobaczymy, czy to zadziała. Jestem całkiem dobry w Javascript i mam dobre doświadczenie w rozwoju, więc mam nadzieję, że nie będzie to zbyt bolesne. Miejmy nadzieję, że emulator nie będzie straszny.

@White
Ja również mam wersję EU i brak automatycznej blokady drzwi po włączeniu zapłonu.
Dokonałem pewnych modyfikacji, aby włączyć tę funkcję w GUI i byłem w stanie zobaczyć menu i wybrać tę opcję. Ale po wybraniu tej opcji nic to nie dało. Samoczynnie wróciło do "Wyłączone". Wierzę więc, że istnieje jeszcze jedno sprawdzenie w jednej z bibliotek, która obsługuje polecenia z GUI. Znalazłem coś, dezasemblując to: /jci/mmui/uia/libjciuiavehsettings.so, ale nie dowiedziałem się, jak ładowane są ustawienia i skąd.
Cześć :)

W wersji EU nie mamy opcji "coming home". W ustawieniach nie ma opcji "Opóźnienie świateł"

Wstyd Mazda! Dlaczego w EU nie?

Czy można to jakoś zakodować/zaprogramować? Zapytałem mój serwis Mazdy i powiedzieli, że nie mogą tego zrobić...

Może ta funkcja jest "zablokowana" w FW dla EU... i możemy jakoś odblokować tę funkcję, tak jak zrobiłeś to dla blokady drzwi?
Jakieś wieści o tych dwóch funkcjach?

Cześć wszystkim,

Nowy tutaj, ale zainteresowany pomocą. Czy są jakieś trwające projekty lub inicjatywy, w których mogę wziąć udział? Właśnie kupiłem Mazdę3 z 2015 roku i pracuję w pełnym wymiarze godzin jako programista. Zacząłem programować aplikację OpenCar, a po tym, jak mój adapter USB do Ethernetu dotrze pocztą, zamierzam naprawdę zacząć się bawić.

Pozdrawiam,
Danny B

901 - 920 of 6,600 Posts