2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Wymiana paska klinowego i napinacza

22K views 6 replies 4 participants last post by  gregersonke  
#1 ·
Mam Mazdę 3 2.5 z 2018 roku z przebiegiem 103 tys. mil, kupiłem ją z przebiegiem 33 tys. mil.
Jeżdżę około 30 tys. mil rocznie i robię wymianę oleju co 5 tys. mil, więc robię podstawy.
Przy około 50 tys. mil powiedziano mi, że napinacz przecieka, więc go wymieniłem, nic nie mówili o pasku, więc zakładam, że to oryginalny.
Czy powinienem wymienić oba teraz w ramach konserwacji, czy czekać, aż zauważę objawy?
Czy powinienem wymienić tylko pasek, skoro ma około 100 tys. mil?

#2 ·
Mam Mazdę 3 2.5 z 2018 roku z przebiegiem 103 tys. mil, kupiłem ją z przebiegiem 33 tys. mil.
Jeżdżę około 30 tys. mil rocznie i robię wymianę oleju co 5 tys. mil, więc robię podstawy.
Przy około 50 tys. mil powiedziano mi, że napinacz przecieka, więc go wymieniłem, nic nie powiedzieli o pasku, więc zakładam, że to oryginalny.
Czy powinienem wymienić oba teraz w ramach konserwacji, czy czekać, aż zauważę objawy?
Czy powinienem wymienić tylko pasek, skoro ma około 100 tys. mil?
Jeśli naprawdę chcesz odłożyć konserwację... Miej oko na wskaźnik zużycia.

Image

W rzeczywistości... Paski są tanie i łatwe do zrobienia od góry za pomocą klucza offsetowego. Więc dlaczego nie wymienić go za 20 dolarów?

#4 ·
Nie jestem zbyt sprawny, jeśli chodzi o takie rzeczy, więc w zasadzie jedynym sposobem jest zlecenie tego gdzieś do serwisu.
Dealer wycenił mi około 600 dolarów za wymianę napinacza i paska kilka miesięcy temu.
Patrząc na pasek, wygląda dobrze, nie widziałem na nim żadnych pęknięć. Napinacz ma jednak na sobie czarny brud/smar, więc może przecieka?
Zacznij rozglądać się za inną wyceną. Jeśli warsztat jest dobry, powinno im to zająć tylko godzinę od góry i taniej niż u dealera. Tył paska nie jest problemem, chyba że widać oczywiste oznaki rozwarstwiania się materiału. To rowkowana strona musi zostać obrócona i zgięta z powrotem, aby sprawdzić, czy się nie rozszczepia, chyba że jest to naprawdę oczywiste, że materiał się rozszczepia.

Weź trochę płynu do czyszczenia hamulców lub wody z mydłem i spryskaj cały brud i wyczyść, co możesz. Sprawdź ponownie w przyszłym tygodniu, czy przecieka. Jeśli przecieka, zacznij rozglądać się. Możesz również wymienić pasek, jeśli się zdejmuje, jeśli podejrzewasz, że napinacz jest uszkodzony.

#6 ·
Nie używałbym tam płynu do czyszczenia hamulców, a przynajmniej zrobiłbym to bardzo ostrożnie. Płyn do czyszczenia hamulców prawdopodobnie nie jest dobrą rzeczą dla paska. Użyj jakiegoś odtłuszczacza na szmatce i wytrzyj wszystko ręcznie.

Polecam również wymianę pasków. Jeśli pękną, wyjmą pompę wody, a wtedy silnik się przegrzeje. Wymiana dwóch pasków jest o wiele tańsza niż wymiana silnika.

Jeśli potrafisz zrobić wymianę oleju, wymiana pasków nie jest o wiele trudniejsza, to samo dotyczy napinacza. Trzeba tylko najpierw dużo poszukać.

Istnieją pewne bardzo dobre opcje nie-OEM dla części, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy. Na przykład Gates produkuje większość pasków i napinaczy dla producentów OEM. Innymi słowy, kupujesz pasek od dealera i będzie miał na nim wytłoczone Gates... w każdym razie dla większości samochodów. Możesz kupić części Gates gdzie indziej taniej i to to samo.

#7 ·
Najlepszy napinacz, bez dwóch zdań. https://www.amazon.com/gp/product/B09GS3FGWB/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1 Po prostu idź do autozone lub gdziekolwiek i odbierz paski (weź alternator przy okazji). Zazwyczaj używam tego wyszukiwania centrów serwisowych samochodowych. Warsztaty, które używają amsoil, zawsze były jednymi z najlepszych i uczciwych warsztatów w moim doświadczeniu, a robocizna za wymianę pasków (przy okazji wymień pasek alternatora) i napinacza nie powinna przekroczyć 200-300 dolarów.