2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Przyczyny dodatniego korekty paliwa?

3 reading
11K views 5 replies 6 participants last post by  Alex22  
#1 ·
Napisałem post o tym, jaką drogą pójść, aby sprawdzić zawory dolotowe w samochodzie mojej mamy. Jak dotąd, korpus przepustnicy i otwory na świece zapłonowe to porażka, ale w każdym razie, samochód mojej mamy pracuje na +12-+15 procentowej długoterminowej korekcie paliwa, co nie jest normalne, wcześniej pracował dokładnie na 0. Brak kodów błędów i oczywistych problemów… Przepływomierz powietrza na biegu jałowym pracuje z prędkością około 1,8, ale nie sądzę, żeby był podłączony, przeprowadziłem wizualną kontrolę czujnika przepływu powietrza i wygląda dobrze, wyczyściłem go na wszelki wypadek, ale tak, nic. Niewiele wiem o Mazdach, ponieważ mam Audi, które ma swoją własną długą listę dziwnych dziwactw, które zajmują moją przestrzeń mózgową, wszelka pomoc byłaby mile widziana.

#2 ·
  • Uszkodzone/zatkane wtryskiwacze, które nie dostarczają już tyle paliwa, ile kiedyś. ECU może to trochę zrekompensować, ale w miarę pogarszania się sytuacji, w końcu dostaniesz CEL.
  • Uszkodzony/zatkany układ paliwowy. Jeśli w układzie paliwowym występuje problem, który wpływa na ciśnienie paliwa lub przepływ paliwa, ale nie na tyle, abyś dostał CEL lub miał inne problemy.
  • Uszkodzone/zatkane czujniki O2, które podają niedokładne odczyty. Widziałem również, jak wyciek w układzie wydechowym oszukuje czujnik O2 i sprawia, że myśli on, że pracuje na bogatej lub ubogiej mieszance.
  • Uszkodzony/zatkany czujnik MAF, który zgłasza nieprawidłowy przepływ powietrza.
  • Czujnik IAT lub temperatury płynu chłodzącego, który zgłasza nieprawidłowe dane.
Nie zaczynaj po prostu rzucać częściami, dopóki nie dowiesz się, co dokładnie się dzieje. Dałbym mu dobrą dawkę środka do czyszczenia wtryskiwaczy do zbiornika i dobrą "Italian tune-up" (przejechać nim około godziny). Jeśli masz skaner, spójrz na odczyty z czujników, o których wspomniałem i zobacz, czy coś wydaje się dziwne.

#3 ·
Napisałem o tym, jaką drogą pójść, aby sprawdzić zawory dolotowe w samochodzie mojej mamy, jak dotąd korpus przepustnicy i otwory na świece zapłonowe to porażka, ale tak czy inaczej, samochód mojej mamy pracuje na +12-+15 procent długoterminowej korekty paliwa, co nie jest normalne, wcześniej działał dokładnie na 0. Brak kodów błędów lub oczywistych problemów… Przepływomierz na biegu jałowym pracuje z prędkością około 1,8, ale nie sądzę, żeby był podłączony, zrobiłem wizualną kontrolę czujnika przepływu powietrza i wygląda dobrze, wyczyściłem go na wszelki wypadek, ale tak, nic. Niewiele wiem o Mazdach, ponieważ mam Audi, które ma swoją własną długą listę dziwnych dziwactw, które zajmują moją przestrzeń mózgową, wszelka pomoc byłaby mile widziana
Zauważyłem właśnie ten sam problem w moim Mazda 3, 2016 z 2.0 Skyactiv. Jeszcze brak CEL, ale LTFT jest zawsze podwyższony. Wynosi około +9 na biegu jałowym i wzrasta do +12 do +17 pod obciążeniem. Samochód jednak dobrze jeździ. Brak wahania lub jakichkolwiek zauważalnych problemów z wydajnością. Jak dotąd silnikowi udało się skompensować problem wyższym LTFT.

Wyczyściłem również przepływomierz i wizualnie sprawdziłem pod kątem wycieków, ale nic nie znalazłem. Przeprowadzę jeszcze kilka prac diagnostycznych. Zastanawiam się tylko, czy udało Ci się ustalić, co jest nie tak z Twoim.

#6 ·
Ten sam problem dotyczy naszej Mazdy 3 z 2015 roku. LTFT wynosi 20,3% i czasami wyświetla CEL P0171. Warsztat samochodowy już dwa razy wymienił czujnik MAF, ale P0171 powrócił po miesiącu. Zalecili mi powrót do serwisu w celu sprawdzenia. Jeśli rzeczywiście jest to zatkany wtryskiwacz paliwa, czy wlanie benzyny o wyższej liczbie oktanowej pomoże czy pogorszy sprawę? Planuję również użyć środka do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa. Wszelkie rady są mile widziane.