Na forum CX-3 (
Jak długo bez opieki przed rozładowaniem akumulatora?) ktoś zapytał, jak długo można zostawić zaparkowany CX-3, zanim rozładuje się akumulator.
Dołączyłem do dyskusji, ponieważ planowałem nie używać mojego CX-3 przez 3 miesiące, kiedy byłem za granicą.
Moje pytania brzmiały:
1) Jaki jest aktualny stan/pojemność akumulatora?
2) Jaki jest średni prąd upływu przy wszystkim wyłączonym?
W moim ówczesnym modelu CX-3 (2018) średni prąd upływu wynosił około 55mA, a pojemność akumulatora, jak sądzę, wynosiła 60Ah (gdy był nowy).
60Ah / 55mA = 45 dni zanim akumulator całkowicie się rozładuje.
Należy pamiętać, że nadal potrzebujesz wystarczającej ilości energii elektrycznej w akumulatorze, aby uruchomić samochód.
Postanowiłem więc odłączyć akumulator, aby uniknąć rozładowania przed pozostawieniem samochodu na 90 dni.
Pomijając 90 dni bez opieki z moim poprzednim modelem, zaparkowałem mój obecny model CX-3 na co najmniej 14 dni bez żadnego problemu.
Jeśli warsztat mówi ci, że musisz jeździć samochodem co tydzień, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora, wydaje mi się to niedorzeczne.
Myślę, że jest problem z samochodem. Coś zużywa dużo prądu w samochodzie, czego nie powinno robić, gdy wszystko jest wyłączone.