2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
61 - 80 of 104 Posts
To wszystko jest bardzo interesujące i niesamowicie frustrujące i doprowadzające do szału. Dwa dni temu wraz z żoną odebraliśmy Mazdę 3 hatchback z 2021 roku… naszą pierwszą Mazdę. Następnego dnia napotkaliśmy ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora i syrenę podczas otwierania drzwi samochodu. To samo dzisiaj. Zadzwoniłem dzisiaj do dealera i rozmawiałem ze sprzedawcą i kierownikiem sprzedaży, którzy obaj powiedzieli, że nigdy wcześniej nie słyszeli o tym problemie i nie mogli zrozumieć, co to może być. Następnie przeszukaliśmy internet i znaleźliśmy forum, w tym dokument, który Mazda wysłała do dealerów, jak ukryć problem przed takimi oszustami jak ja, kiedy chcą wydać 30 000 dolarów na samochód. Nie zamierzam kupować ładowarki do akumulatorów ani ignorować wyjących dźwięków ani żadnych innych rzeczy, które sugerowali niektórzy ludzie na tym forum. Mój dealer Mazdy albo szybko naprawi rażący problem z ich produktem, albo odbierze samochód z pełnym zwrotem pieniędzy, albo porozmawia z moim prawnikiem. Po dwóch dniach nienawidzę Mazdy.

@Typhoon Rozumiem Twoją frustrację, ponieważ mam ten sam problem. To mój czwarty samochód mazdy i poza tym jednym problemem uwielbiam ich samochody. To problem z oprogramowaniem, proste i proste. Jeśli jeździsz samochodem co najmniej 5 minut każdego dnia, prawie nigdy nie powinieneś otrzymywać tego alertu, chyba że podczas czyszczenia lub ładowania/rozładowywania samochodu przez dłuższy czas. Jestem tak zirytowany tym problemem, że podłączyłem przekaźnik do bezpiecznika w pomieszczeniu i jest on aktywowany po podłączeniu ładowarki do akumulatora, co w żaden sposób nie jest wymagane ani związane z problemem (poziom naładowania akumulatora nie ma nic wspólnego z alertem) - używam ładowarki do akumulatora tylko dlatego, że prawie nigdy nie jeżdżę. Gdybym jeździł codziennie przez co najmniej 5 minut dziennie, prawdopodobnie bym się tym nie przejmował, ponieważ zresetowałoby to alert, ale ponieważ wiele moich przejazdów trwa krócej niż 5 minut, podjąłem drastyczne środki przeciwko problemowi.

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale tutaj w Kanadzie masz do 30 dni na zwrot nowego samochodu z pełnym zwrotem pieniędzy. Osobiście bardzo lubię ten samochód, ale to powinna być Twoja osobista decyzja, czy chcesz go zatrzymać, czy nie, w oparciu o plusy i minusy, które uznasz za stosowne. (nieprawda - moje zamieszanie z 30-dniową gwarancją „wymiany” tylko dla certyfikowanych pojazdów używanych)

Mój dealer zasugerował, że problem zostanie, miejmy nadzieję, naprawiony wkrótce w aktualizacji oprogramowania, ale nie liczę na to (dlatego podjąłem drastyczne środki). Ręczne usunięcie i ponowne zainstalowanie bezpiecznika oświetlenia wnętrza (gdy samochód jest wyłączony) w celu „zresetowania” alertu po jego uruchomieniu było dość szybkie/łatwe, ale zdecydowanie irytujące jest konieczność robienia tego lub włączania silnika na 5 minut, aby go zresetować. Gdyby nie uruchamiał kontrolki silnika, po prostu zostawiłbym bezpiecznik oświetlenia wnętrza odłączony na dobre, dopóki nie naprawią problemu.

Zdecydowanie powinieneś rozważyć swoje opcje i zrobić to, co dla Ciebie najlepsze. Mam nadzieję, że uda Ci się go zwrócić, jeśli się na to zdecydujesz.

Mój pierwszy post tutaj. Moja żona i ja kupiliśmy w tym tygodniu nasz model Mazda 3 Premium 6MT z 2021 roku. (Moja żona posiadała model Miata LS 6MT z 2002 roku) Zakochaliśmy się w modelu 3, gdy weszliśmy do salonu, szukając dla niej nowego samochodu. Polymetal Gray Metallic i czerwone (bordowe) wnętrze; absolutnie piękne dla nas. Wszyscy w okolicy chcieli zobaczyć wnętrze, więc było dużo otwierania drzwi, zamykania, obsługi okien, radia itp., bez uruchamiania silnika.

Wtedy włączyło się ostrzeżenie o niskim ryzyku rozładowania akumulatora. I wtedy znalazłem tę stronę. Przeczytałem tę dyskusję i rozumiem sytuację z samochodem i jak sobie z nią radzić. Mam nadzieję na zmianę oprogramowania, aby zmodyfikować to ostrzeżenie i uczynić je bardziej znośnym, ale to za mało, żebyśmy chcieli zrezygnować z samochodu. Jest w nim zbyt wiele wspaniałych rzeczy, które uwielbiamy. Zostaniemy przy nim, mając nadzieję na aktualizację systemu. Miejmy nadzieję, że wkrótce.

Dzięki wszystkim za wspaniałe informacje na ten temat!

Mój pierwszy post tutaj. Moja żona i ja kupiliśmy w tym tygodniu nasz model Mazda 3 Premium 6MT z 2021 roku. (Moja żona posiadała model Miata LS 6MT z 2002 roku) Zakochaliśmy się w modelu 3, gdy weszliśmy do salonu, szukając dla niej nowego samochodu. Polymetal Gray Metallic i czerwone (bordowe) wnętrze; absolutnie piękne dla nas. Wszyscy w okolicy chcieli zobaczyć wnętrze, więc było dużo otwierania i zamykania drzwi, obsługi okien, radia itp., bez uruchamiania silnika.

Wtedy włączyło się ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora. I wtedy znalazłem tę stronę. Przeczytałem tę dyskusję i rozumiem sytuację z samochodem i jak sobie z nią radzić. Mam nadzieję na zmianę oprogramowania, aby zmodyfikować to ostrzeżenie i uczynić je bardziej znośnym, ale to za mało, żebyśmy chcieli zrezygnować z samochodu. Jest w nim zbyt wiele wspaniałych rzeczy, które uwielbiamy. Zostaniemy przy nim, mając nadzieję na aktualizację systemu. Miejmy nadzieję, że wkrótce.

Dzięki wszystkim za wspaniałe informacje na ten temat!
peter
Witamy! Myślę, że dla większości osób problem znika po kilku dniach normalnego użytkowania po dacie zakupu. To trochę jak mięsień, który zanika z powodu braku używania.

Witaj! Myślę, że dla większości ludzi problem znika po kilku dniach normalnego użytkowania po dacie zakupu. To trochę jak mięsień, który zanika z powodu braku używania.
Dziękuję bardzo! Zgadzam się z Twoją analizą. Pomiędzy pokazywaniem sąsiedztwa wnętrza a zabawą z aplikacją telefoniczną "MyMazda", widzę, gdzie mogłoby się rozładować ładowanie ;-) Nie widziałem tego od jakiegoś czasu, więc myślę, że masz rację!

Czy mógłbyś zrobić zdjęcie komunikatu ostrzegawczego dla mojej informacji?

Mój model z 2020 roku miał rozładowany akumulator (z mojej własnej winy), ale nigdy nie miałem ostrzeżenia. Doszedłem już do wniosku, że Mazda nie daje takich ostrzeżeń. Ze zdjęciem mam jakiś dowód dla dealerów. I może to dotyczy tylko modeli od 2021 roku wzwyż, ale zdjęcie i tak byłoby pomocne.
283372

Dostałem mojego 2021 Mazda3 HB pod koniec marca. Od czasu do czasu miałem ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale ostatnio zdarza się to częściej. Ostatni raz jechałem we wtorek 31 sierpnia. Następnego dnia, 1 września, otrzymałem wiadomość, że następuje powolne rozładowywanie akumulatora. Dzisiaj akumulator jest rozładowany. Zadzwoniłem do serwisu, aby ktoś pomógł mi uruchomić samochód [ponieważ jest na gwarancji]. Jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Teraz, jeśli te ostrzeżenia pojawiają się dzień lub dwa po tym, jak samochód nie jest uruchamiany, dlaczego miałyby się pojawiać? Zupełnie nowe akumulatory, w zupełnie nowym samochodzie, bez włączonych świateł itp., które rozładowują akumulator, nie powinny wyświetlać ostrzeżeń o spadku naładowania akumulatora

Dostałem mojego Mazdę3 HB 2021 pod koniec marca. Od czasu do czasu miałem ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale ostatnio zdarza się to częściej. Ostatni raz jechałem we wtorek 31 sierpnia. Następnego dnia, 1 września, dostałem wiadomość, że nastąpiło powolne rozładowywanie akumulatora. Dzisiaj akumulator jest rozładowany. Zadzwoniłem do serwisu, żeby ktoś pomógł mi uruchomić samochód [ponieważ jest na gwarancji]. Jeszcze się nie odezwali.
Teraz, jeśli te ostrzeżenia pojawiają się dzień lub dwa po tym, jak samochód nie był używany, dlaczego miałyby się pojawiać? Zupełnie nowe akumulatory, w zupełnie nowym samochodzie, bez włączonych świateł itp., które rozładowują akumulator, nie powinny wyświetlać ostrzeżeń o słabnącym akumulatorze
AKTUALIZACJA na temat ostatniego. Lokalny dealer "naprawił" samochód, ale tak naprawdę nie wyjaśnił, co zrobili. Powiedzieli, żeby uruchamiać silnik co najmniej co drugi dzień i jeździć samochodem przez około 20 minut lub dłużej 3 razy w tygodniu, aby alternator utrzymywał naładowanie akumulatora. Ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora to coś, z czym trzeba się zmierzyć i nic nie można zrobić, żeby to ominąć.
Zatem, jeśli zaparkuję swój samochód na tydzień na parkingu lotniska na czas lotu, czy mam się spodziewać rozładowanego akumulatora po powrocie?
Jeśli z powodu choroby lub operacji nie będę mógł uruchomić/prowadzić samochodu, czy skończę z rozładowanym akumulatorem?
Uwielbiam moją Mazdę3 HB i kupiłem ją ze względu na doskonałe raporty niezawodności. Jeśli mam być niewolnikiem mojego samochodu, żeby uruchamiać go prawie codziennie, to chcę Mazdę, która nie ma tego problemu. Napisałem do centrali korporacji, ale spodziewam się odpowiedzi w stylu: "Cenimy pana jako klienta, ale przykro nam, że tak jest i z powodu obecnego braku nowych samochodów nie możemy zapewnić panu innego pojazdu". Przykro mi z powodu pana pecha.

AKTUALIZACJA z ostatniej chwili. Lokalny dealer "naprawił" samochód, ale tak naprawdę nie wyjaśnił, co zrobili. Powiedzieli, żeby uruchamiać silnik co najmniej co drugi dzień i jeździć samochodem przez około 20 minut lub dłużej 3 razy w tygodniu, aby alternator ładował akumulator. Ryzyko niskiego poziomu naładowania akumulatora jest czymś, z czym trzeba się zmierzyć i nic nie można zrobić, aby to ominąć.
Zatem, jeśli zaparkuję samochód na tydzień na parkingu lotniska na czas lotu, czy mam się spodziewać rozładowanego akumulatora po powrocie?
Jeśli z powodu choroby lub operacji nie będę mógł uruchomić/prowadzić samochodu, czy skończę z rozładowanym akumulatorem?
Uwielbiam mojego Mazda3 HB i kupiłem go ze względu na doskonałe raporty niezawodności. Jeśli muszę być niewolnikiem mojego samochodu, aby uruchamiać go prawie codziennie, to chcę Mazdę, która nie ma tego problemu. Napisałem do centrali korporacji, ale spodziewam się, że odpowiedź będzie zwykłym BS: "Cenimy Cię jako klienta, ale przykro nam, że tak jest i z powodu obecnego braku nowych samochodów nie możemy zapewnić Ci innego pojazdu". Przykro mi z powodu twojego pecha.
Jest wielu z nas, którzy również mieli ten sam problem. Oto link do innej dyskusji na temat tego samego problemu/"funkcji": [URL="https://www.mazda3revolution.com/threads/low-battery-risk-start-vehicle-to-charge-12v.242283/']"Low Battery Risk. Start vehicle to charge 12v."[/URL]

Upewniam się również, że zamykam samochód zaraz po wyjściu i ustawiam wszystkie elementy opóźniające, takie jak reflektory itp., aby wyłączały się natychmiast po zatrzymaniu samochodu. Jak dotąd nie miałem żadnych nawrotów ostrzeżenia o niskim poziomie naładowania akumulatora od czasu wprowadzenia tych prostych zmian i pozwalam mu stać przez 5-6 dni bez żadnych problemów.
Nadzieja, że ta informacja pomoże!
Peter

Miałem ten sam problem w zupełnie nowym '21 M3T. Ostatnim razem było to po przejechaniu prawie 200 mil, głównie autostradą. Prawdopodobnie spędziłem czas bawiąc się ustawieniami i rozładowując po wyłączeniu silnika. Zgodnie z biuletynem serwisowym w tym wątku, to wszystko, czego potrzeba, aby uruchomić ten irytujący alarm. Wydaje się to bardzo głupią funkcją w naprawdę ładnym pojeździe. Wygląda na to, że Mazda ma jakąś paranoję związaną z rozładowaniem akumulatora. W przeciwieństwie do każdego innego samochodu, który znam, wyłączają nawet radio, gdy tylko wyłączy się silnik.

Miałem ten sam problem w zupełnie nowym '21 M3T. Ostatnim razem było to po przejechaniu prawie 200 mil, głównie autostradą. Prawdopodobnie spędziłem czas bawiąc się ustawieniami i rozładowując po wyłączeniu silnika. Zgodnie z biuletynem serwisowym w tym wątku, to wszystko, czego potrzeba, aby uruchomić ten irytujący alarm. Wydaje się to bardzo głupią funkcją w, nawiasem mówiąc, naprawdę fajnym pojeździe. Wygląda na to, że Mazda ma jakąś paranoję związaną z rozładowaniem akumulatora. W przeciwieństwie do każdego innego samochodu, który znam, wyłączają nawet radio, gdy tylko wyłączy się silnik.
Nie tylko Mazda, każdy cholerny samochód, który posiadałem w ciągu ostatnich 5 lat, wydaje się to robić. Dostajesz 10 minut radia siedząc w samochodzie z wyłączonym silnikiem, a potem pojawia się irytujący komunikat informujący, że radio się wyłącza, wydaje się, że to teraz norma. Czy próbowałeś nacisnąć dwukrotnie przycisk start, nie wciskając sprzęgła? Podświetla się cała deska rozdzielcza, ale może zadziałać.

To zdecydowanie problem. Ja również mam ten sam problem z moim M3T z 2021 roku - ma 3 dni. Siedziałem w samochodzie przez 5 minut po wyłączeniu go z włączonymi światłami wewnętrznymi, to wszystko zajęło. Znowu, to nie jest normalne. Mam kamerę samochodową podłączoną do USB, ale tracą zasilanie po 3 minutach. Usterka komputera 100%.
TO SAMO. Pojechałem z nim na kemping 2 tygodnie po zakupie i przez cały weekend byłem skończony nerwowo. To prawdopodobnie doprowadziło też moich sąsiadów do szału. Powiedziano mi, że nic nie mogą zrobić. Przeczytałem w Internecie, że to dlatego, że stale wyszukuje stan blokady i rozładowuje akumulator. Ten samochód chce albo jechać, albo być zablokowany. Nie ma nic pomiędzy.

Szkoda, że wcześniej nie widziałem tego forum... Mam Mazdę 3 z 2021 roku od 21 stycznia. Ostrzeżenie o niskim stanie akumulatora pojawiło się około dwa tygodnie po zakupie i od tego czasu jest ciągłym problemem. Byłem z tym trzy razy u dealera i za każdym razem mówią mi, że to normalne dla tego samochodu. Problem w tym, że kilka miesięcy temu wyjechałem na tydzień (nie jeżdżąc samochodem) i wróciłem do całkowicie rozładowanego akumulatora. Nie mogłem nawet dostać się do bagażnika, żeby wyjąć kable rozruchowe, bo elektroniczny przełącznik. Zgłosiłem ten problem dealerowi i wciąż słyszałem to samo. Wymienili akumulator, ale problem nadal występuje. Jadę samochodem z pracy do domu (30 minut) i parkuję go w garażu, a następnego ranka witam się z ostrzeżeniem. Nie było okresów, w których światła, klimatyzacja, radio itp. działały, a silnik nie pracował, ani okresowo otwieranych drzwi. Samochód stał przez noc i alarm powrócił.

W tym tygodniu powiedziano mi przez doradcę serwisowego, że "nowe samochody" z elektroniką nie powinny utrzymywać akumulatora dłużej niż około 5 dni bez jazdy. To nie może być prawda.

@rockchalk1991 Przykro mi słyszeć, że nadal masz te problemy. Ja również miałem niektóre z nich w moim sedanie 21MT.
Jak blisko samochodu znajduje się Twój kluczyk, gdy odkładasz go w garażu?

Początkowo mój kluczyk znajdował się zaledwie 6 stóp od samochodu w garażu (przez ścianę).
Kiedy przeniosłem kluczyk dalej (do innego pokoju), problem się skończył.

Wygląda na to, że jeśli kluczyk jest w bliskim sąsiedztwie, występuje jakiś rodzaj komunikacji/pingowania między samochodem a kluczykiem, który pobiera energię z akumulatora 12 V samochodu?

Szkoda, że wcześniej nie widziałem tego forum... Mam Mazdę 3 z 2021 roku od stycznia 2021 roku. Ostrzeżenie o niskim stanie akumulatora pojawiło się około dwa tygodnie po zakupie i od tego czasu jest ciągłym problemem. Byłem z nią trzy razy u dealera i za każdym razem mówią mi, że to normalne dla tego samochodu. Problem w tym, że kilka miesięcy temu wyjechałem na tydzień (nie jeżdżąc samochodem) i wróciłem do całkowicie rozładowanego akumulatora. Nie mogłem nawet dostać się do bagażnika, żeby wziąć kable rozruchowe, bo elektroniczny przełącznik. Zgłosiłem ten problem dealerowi i wciąż słyszałem to samo. Wymienili akumulator, ale problem nadal występuje. Jadę samochodem z pracy do domu (30 minut) i parkuję go w garażu, a następnego ranka wita mnie ostrzeżenie. Nie było okresów, kiedy światła, klimatyzacja, radio itp. działały, a silnik nie pracował i nie było okresowo otwieranych drzwi. Samochód stał przez noc i alarm znowu się włączył.

W tym tygodniu doradca serwisowy powiedział mi, że "nowe samochody" z elektroniką nie powinny utrzymywać akumulatora dłużej niż około 5 dni bez jazdy. To nie może być prawda.
Rozumiem to tak, że chodzi o to, że komputer budzi się zbyt wiele razy. Akumulator jest prawdopodobnie w porządku. Kiedy miałem ten problem, podłączyłem ładowarkę do akumulatora i wskazywała, że jest w pełni naładowany.

Na marginesie: czy jesteś wspinaczem? "rockchalk" brzmi jak ktoś, kto byłby wspinaczem. :)

Tom

@rockchalk1991
Przykro mi słyszeć, że nadal masz te problemy. Ja również miałem niektóre z nich w moim sedanie 21MT.
Jak blisko jest Twój brelok do samochodu, gdy odkładasz go w garażu?

Początkowo mój brelok znajdował się w domu, około 6 stóp od samochodu w garażu (przez ścianę).
Kiedy przeniosłem mój brelok dalej (do innego pokoju), problem się skończył.

Wygląda na to, że jeśli brelok jest w bliskim sąsiedztwie, istnieje jakiś rodzaj komunikacji/pingowania między samochodem a brelokiem, który pobiera energię z akumulatora 12 V samochodu?
Dzięki za sugestię. Mój brelok zwykle znajduje się w odległości co najmniej 30 stóp (również przez ścianę). Czy ktoś próbował zadzwonić bezpośrednio do Mazdy? Nie wiem, czy będę zadowolony, ale słyszałem od zbyt wielu mechaników, którzy kwestionują stwierdzenie, że powinienem oczekiwać, że bateria będzie rozładowana po tygodniu bez jazdy.

Dzięki za sugestię. Mój FOB zwykle znajduje się w odległości co najmniej 30 stóp (również przez ścianę). Czy ktoś próbował dzwonić bezpośrednio do Mazdy? Nie wiem, czy będę zadowolony, ale słyszałem od zbyt wielu mechaników, którzy kwestionują stwierdzenie, że powinienem spodziewać się, że bateria będzie rozładowana po tygodniu bez jazdy.
Najdłużej mój samochód stał bez uruchamiania przez pięć dni, kiedy byłem na kempingu. Samochód po prostu tam stał, nie otwierałem go przez te 5 dni. Pod koniec podróży wsiadłem i uruchomił się bez wyświetlania ostrzeżenia.

Na forum CX-3 (Jak długo bez opieki przed rozładowaniem akumulatora?) ktoś zapytał, jak długo można zostawić zaparkowany CX-3, zanim rozładuje się akumulator.
Dołączyłem do dyskusji, ponieważ planowałem nie używać mojego CX-3 przez 3 miesiące, kiedy byłem za granicą.
Moje pytania brzmiały:
1) Jaki jest aktualny stan/pojemność akumulatora?
2) Jaki jest średni prąd upływu przy wszystkim wyłączonym?

W moim ówczesnym modelu CX-3 (2018) średni prąd upływu wynosił około 55mA, a pojemność akumulatora, jak sądzę, wynosiła 60Ah (gdy był nowy).
60Ah / 55mA = 45 dni zanim akumulator całkowicie się rozładuje.
Należy pamiętać, że nadal potrzebujesz wystarczającej ilości energii elektrycznej w akumulatorze, aby uruchomić samochód.
Postanowiłem więc odłączyć akumulator, aby uniknąć rozładowania przed pozostawieniem samochodu na 90 dni.

Pomijając 90 dni bez opieki z moim poprzednim modelem, zaparkowałem mój obecny model CX-3 na co najmniej 14 dni bez żadnego problemu.

Jeśli warsztat mówi ci, że musisz jeździć samochodem co tydzień, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora, wydaje mi się to niedorzeczne.
Myślę, że jest problem z samochodem. Coś zużywa dużo prądu w samochodzie, czego nie powinno robić, gdy wszystko jest wyłączone.

61 - 80 of 104 Posts