2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
21 - 40 of 104 Posts
Modele sprzed 2021 roku nie mają tego ostrzeżenia/zabezpieczenia. Zapytałem dealera po tym, jak mój model z 2020 roku nie chciał się uruchomić z powodu rozładowanego akumulatora. W tym przypadku była to moja wina, więc zostałbym ostrzeżony na czas.

Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie z tym komunikatem ostrzegawczym dla mnie? Z powodów :)
281134

Istnieje aktualizacja oprogramowania ALO35A zapobiegająca rozładowaniu baterii
Tak, jest, jednak nie dotyczy to tego "problemu", ponieważ jest to normalne zachowanie w modelach z 2021 roku w pewnych okolicznościach.

(mała literówka w twoim poście, numer akcji serwisowej to AL035A) na wypadek, gdyby ludzie chcieli go sprawdzić.

Cieszę się, że znalazłem ten post. Odebrałem samochód 3 dni temu i widziałem ten komunikat. Założyłem, że to dlatego, że dealer pozwolił na całkowite rozładowanie akumulatora. Pisząc to, kilka godzin temu podłączyłem samochód do ładowarki. Zamierzam pozwolić mu wolno ładować się przez całą noc.

Cieszę się, że znalazłem ten post. Odebrałem samochód 3 dni temu i widziałem ten komunikat. Założyłem, że to dlatego, że dealer pozwolił, aby akumulator całkowicie się rozładował. Pisząc to, kilka godzin temu podłączyłem samochód do ładowarki. Zamierzam pozwolić mu ładować się powoli przez całą noc.
Komunikat nie ostrzega, że ​​akumulator jest rozładowany, to raczej ostrzeżenie, aby zamknąć drzwi, wyłączyć światła itp., aby akumulator się nie rozładował.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Komunikat nie ostrzega, że bateria jest rozładowana, a raczej ostrzega, aby zamknąć drzwi, wyłączyć światła itp., aby bateria się nie rozładowała.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Dziękuję... Rozumiem to teraz po przeczytaniu TSB. Po prostu nie chciało mi się wychodzić w nocy, żeby zdjąć akumulator z ładowarki.

Kupiłem CX-30 z 2021 roku i miałem problem po powrocie do domu tego samego dnia. Teraz alert pojawia się, gdy tylko otworzę drzwi kierowcy bez uruchamiania go. Czy muszę czekać na wezwanie Mazdy do serwisu? A może aktualizację oprogramowania? Dealer nic teraz nie może zrobić. Czy zamiana na inny egzemplarz od dealera pomoże? Może to być ten sam problem we wszystkich modelach z 2021 roku.

Kupiłem CX-30 z 2021 roku i problem pojawił się po powrocie do domu tego samego dnia. Teraz alert pojawia się, gdy tylko otworzę drzwi kierowcy bez uruchamiania go. Czy muszę więc czekać, aż Mazda go wycofa? A może aktualizacja oprogramowania? Dealer nic teraz nie może zrobić. Czy zamiana na inny od dealera pomoże? Może mieć ten sam problem we wszystkich modelach z 2021 roku.
Właściwie nie ma problemu. Sposób, w jaki czytam TSB, Mazda była nadmiernie ostrożna z programowaniem oprogramowania. Myślę, że w przyszłości pojawi się aktualizacja oprogramowania.
Czy Mazdy mogą otrzymywać aktualizacje bezprzewodowe, czy dotyczy to tylko systemu rozrywki?

Naprawdę nie ma problemu. Sposób, w jaki czytam TSB, Mazda była nadmiernie ostrożna z programowaniem oprogramowania. Myślę, że z czasem pojawi się aktualizacja oprogramowania.
Czy Mazdy mogą otrzymywać aktualizacje bezprzewodowe, czy dotyczy to tylko systemu rozrywki?
Nie jestem tego pewien, ale na innych forach ludzie zgłaszali, że spowodowało to rozładowanie akumulatora w ciągu 4 dni jazdy, co w przypadku fabrycznie nowego samochodu jest prawdziwym problemem.

OTO ROZWIĄZANIE: Kiedy parkujesz swój pojazd, PRZED wyłączeniem silnika zaciągnij hamulec awaryjny, pociągając za przycisk. Odkryłem to kilka tygodni temu, próbując znaleźć problem. Instrukcje obsługi pojazdów Mazda stanowią, że jest to procedura podczas parkowania samochodu, ale niestety dealerzy uznali, że łatwiej będzie po prostu powiedzieć ludziom, aby zwolnili hamulec awaryjny podczas uruchamiania samochodu. To umożliwi samochodowi ruch po uruchomieniu, ale niezaciągnięcie hamulca awaryjnego podczas parkowania samochodu pozostawi komputer samochodu, że tak powiem, na biegu i rozładuje akumulator. Po poinformowaniu mojego dealera spróbowali i zadziałało. Mazda ma wysłać powiadomienie do wszystkich dealerów. Nie jestem pewien, jaki jest status tego działania.

Dziękuję Sue, kupiłem moją Mazdę3 w zeszłym tygodniu i uznałem ją za bardzo irytującą. Więc wypróbowałem twoją poprawkę, otworzyłem drzwi, pojawił się głośny ekran i ręcznie zaciągnąłem hamulec ręczny, pociągając za dźwignię do góry i voilà, zadziałało. Kiedy kupiłem samochód, dealer powiedział, że nie musisz się martwić ręcznym zaciąganiem hamulca ręcznego, ponieważ jest on automatyczny. Dziękuję za łatwą poprawkę.😁

Witajcie:

Kupiłem w tym tygodniu Mazdę3 Turbo PP z 2021 roku. Ta wiadomość pojawia się po wyłączeniu samochodu i znika sama. Ta wiadomość pojawia się również po uruchomieniu samochodu i znika sama. Czy ktoś wcześniej spotkał się z tym problemem i jak go rozwiązaliście?

Dzięki
OTO ROZWIĄZANIE: Kiedy parkujesz swój pojazd, PRZED wyłączeniem silnika, zaciągnij hamulec awaryjny, pociągając za przycisk. Odkryłem to kilka tygodni temu, próbując znaleźć problem. W instrukcjach obsługi pojazdów Mazda stwierdza się, że jest to procedura podczas parkowania samochodu, ale niestety dealerzy uznali, że łatwiej będzie po prostu powiedzieć ludziom, aby zwolnili hamulec awaryjny podczas uruchamiania samochodu. To pozwoli samochodowi ruszyć po zapłonie, ale niezaciągnięcie hamulca awaryjnego podczas parkowania samochodu pozostawi komputer samochodu włączony, że tak powiem, i rozładuje akumulator. Po poinformowaniu mojego dealera spróbowali i zadziałało. Mazda ma wysłać powiadomienie do wszystkich dealerów. Nie jestem pewien, jaki jest status tego działania.
281701

Mam zupełnie nowego sedana Mazda 3 2021. Kiedy go kupiłem, zauważyłem ten problem i utrzymywał się przez kilka dni. Naładowałem akumulator i problem zniknął na kilka tygodni. Dzisiaj otworzyłem drzwi kierowcy po 3 dniach bez jazdy i ponownie otrzymałem alert... Czy to normalne?

Mam fabrycznie nowego sedana Mazda 3 2021. Kiedy go kupiłem, zauważyłem ten problem i utrzymywał się przez kilka dni. Naładowałem akumulator i problem zniknął na kilka tygodni. Dzisiaj otworzyłem drzwi kierowcy po 3 dniach bez jazdy i ponownie otrzymałem alert... Czy to normalne?
To nie jest normalne, chyba że zapomniałeś zamknąć samochód na 3 dni. Zasadniczo ten problem jest naprawdę irytujący i zastanawiam się, czy kiedykolwiek uda się go naprawić.

To nie jest normalne, chyba że zapomniałeś zamknąć samochód na klucz przez ostatnie 3 dni. Zasadniczo ten problem jest naprawdę irytujący i zastanawiam się, czy kiedykolwiek uda się go naprawić.
Zmierzyłem napięcie akumulatora multimetrem, czasami komunikat może pojawić się przy 12,30 V, ale innym razem może spaść nawet do 12,12 V bez jego wystąpienia.
Jaki jest więc "normalny" zakres napięcia po tym, jak samochód nie był uruchamiany przez dzień lub dwa? Czy 12,12 V jest uważane za normalne? Samochód nadal może się uruchomić.

Witajcie:

Kupiłem w tym tygodniu 2021 Mazda3 Turbo PP. Ta wiadomość pojawia się po wyłączeniu samochodu i znika sama. Ta wiadomość pojawia się również po uruchomieniu samochodu i znika sama. Czy ktoś wcześniej spotkał się z tym problemem i jak go rozwiązaliście?

Dzięki
Miałem również tę "tymczasową" wiadomość podczas uruchamiania mojego 3-tygodniowego nowego '21 M3 Turbo PP.
Zdarzyło się to tylko raz. Jeśli powtórzy się to ponownie - zrobię zdjęcie wiadomości i udostępnię je - a następnie do dealera w celu wykonania pracy gwarancyjnej

21 - 40 of 104 Posts