Ostatnio odbyłem wiele krótkich podróży i zauważyłem, że iStop nie działa, ponieważ nie świeci się niebieski symbol baterii na wyświetlaczu stanu. Właśnie odbyłem 15-milową podróż w obie strony i iStop nadal nie działa. Mam specjalny akumulator iStop Q85. Trzy godziny po jeździe gęstość elektrolitu we wszystkich ogniwach wynosi 1,21-1,22, a napięcie akumulatora wynosi 12,6 V. Zazwyczaj 12,6 V wskazuje na dobrze naładowany akumulator, ale gęstość elektrolitu ok. 1,20 przy 10 st. C wskazuje na akumulator naładowany tylko w 50%, co jest prawdopodobnie powodem, dla którego iStop nie działa.
Proszę o poradę:
Proszę o poradę:
- Aby iStop działał, rozumiem, że naładowanie akumulatora musi przekraczać 75%. Jakie jest typowe napięcie akumulatora i gęstość elektrolitu dla akumulatora Q85 przy naładowaniu 75%?
- Instrukcje serwisowe Mazdy określają, aby wyjąć akumulator i ładować go prądem stałym od 10 do 15 A przez określony czas (np. 4,5 godziny dla gęstości elektrolitu 1,2). Mam ładowarkę CTEK CT5 Start/Stop. Zakładam, że można jej bezpiecznie używać w Maździe 3 z akumulatorem Q85 in situ. Czy ktoś ma tę ładowarkę i może potwierdzić, że można jej bezpiecznie używać z akumulatorem Q85?