2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Działanie i ładowanie akumulatora iStop

112K views 13 replies 7 participants last post by  MazdaRacerDude  
#1 · (Edited by Moderator)
Ostatnio odbyłem wiele krótkich podróży i zauważyłem, że iStop nie działa, ponieważ nie świeci się niebieski symbol baterii na wyświetlaczu stanu. Właśnie odbyłem 15-milową podróż w obie strony i iStop nadal nie działa. Mam specjalny akumulator iStop Q85. Trzy godziny po jeździe gęstość elektrolitu we wszystkich ogniwach wynosi 1,21-1,22, a napięcie akumulatora wynosi 12,6 V. Zazwyczaj 12,6 V wskazuje na dobrze naładowany akumulator, ale gęstość elektrolitu ok. 1,20 przy 10 st. C wskazuje na akumulator naładowany tylko w 50%, co jest prawdopodobnie powodem, dla którego iStop nie działa.

Proszę o poradę:

1. Aby iStop działał, rozumiem, że naładowanie akumulatora musi przekraczać 75%. Jakie jest typowe napięcie akumulatora i gęstość elektrolitu dla akumulatora Q85 przy naładowaniu 75%?
  2. Instrukcje serwisowe Mazdy określają, aby wyjąć akumulator i ładować go prądem stałym od 10 do 15 A przez określony czas (np. 4,5 godziny dla gęstości elektrolitu 1,2). Mam ładowarkę CTEK CT5 Start/Stop. Zakładam, że można jej bezpiecznie używać w Maździe 3 z akumulatorem Q85 in situ. Czy ktoś ma tę ładowarkę i może potwierdzić, że można jej bezpiecznie używać z akumulatorem Q85?

#2 ·
Ładuję akumulator podobną ładowarką co 3-4 miesiące do pełna, z akumulatorem podłączonym do samochodu, bez żadnych problemów. Problem w nowych samochodach polega na tym, że aby zaoszczędzić każdą kroplę paliwa, alternator zazwyczaj nie ładuje akumulatora nawet podczas dłuższych podróży i ładuje akumulator tylko wtedy, gdy używasz hamowania silnikiem w dół lub zbliżając się do skrzyżowania, lub gdy akumulator jest prawie niezdolny do uruchomienia samochodu.

#3 ·
Ładuję akumulator podobną ładowarką co 3-4 miesiące do pełna, z akumulatorem podłączonym do samochodu, bez żadnych problemów. Problem w nowych samochodach polega na tym, że aby zaoszczędzić każdą kroplę paliwa, alternator zwykle nie ładuje akumulatora nawet podczas dłuższych podróży i ładuje akumulator tylko wtedy, gdy używasz hamowania silnikiem w dół lub zbliżasz się do skrzyżowania, lub gdy akumulator jest prawie niezdolny do uruchomienia samochodu.
Dzięki - czy możesz potwierdzić, że w ten sposób ładujesz akumulator Q85, tak jak jest zamontowany w samochodach i-Stop?

#5 ·
Naładowałem teraz akumulator ładowarką CTEK CT5, co zajęło około 5,5 godziny. Napięcie akumulatora dzień po naładowaniu wynosi teraz 12,67 V, co wskazuje na naładowanie akumulatora w ponad 90%.

Właśnie odbyłem podróż na dystansie 10 mil z wyłączoną klimatyzacją, wyłączonym odszranianiem, temperaturą zewnętrzną 7C i temperaturą wewnętrzną ustawioną na 17C. iStop nadal nie działa, ponieważ wskaźnik stanu akumulatora na wyświetlaczu stanu nie świeci się. Akumulator jest w pełni naładowany, więc musi istnieć jakaś inna logika sterowania, która uniemożliwia działanie iStop. Jakieś pomysły?

#9 ·
i-stop to dla mnie też zagadka w moim samochodzie... Do 15 000 km system działał prawidłowo, potem działał tylko stochastycznie: bez powodu, dlaczego się zatrzymuje, dlaczego nie. Zrezygnowałem z wykrywania i zrozumienia, dlaczego nie działa. i-stop umarł na 2 lata całkowicie. Około 50 000 km (3 lata) ożył! :) Teraz przy 68 000 km działa znów bez zarzutu. Nie pytaj dlaczego... (akumulator jest fabryczny, tryb jazdy jest taki sam jak poprzednio)

#10 · (Edited)
Właśnie odbyłem 300-milową przejażdżkę po pełnym naładowaniu akumulatora kilka dni wcześniej. Napięcie akumulatora wynosi teraz 12,75 V, a SG 1,26, co wskazuje na w pełni naładowany akumulator - jednak iStop nadal nie działa, ponieważ wskaźnik stanu akumulatora pokazuje Nie gotowy.

Poziom naładowania akumulatora spadł do ok. 50% 2 tygodnie temu. Mogę jedynie przypuszczać, że w logice sterowania iStop jest coś dziwnego, co wymaga, aby samochód przejechał znaczny dystans i był w pełni naładowany przez określony czas, zanim iStop znów zadziała.

Znalazłem procedurę resetowania iStop, jak wymieniono poniżej. Czy ktoś miał z tym sukces, aby iStop znów działał?

1. Rozgrzej silnik. Wyłącz wszystko elektryczne, co możesz - radio, klimatyzację itp., aby nie było/minimalnego obciążenia elektrycznego.
2. Wyłącz zapłon.
3. Włącz zapłon, ale nie uruchamiaj silnika. Naciśnij i przytrzymaj przełącznik i-stop OFF przez 3 s w ciągu 5 s po włączeniu zapłonu.
4. Uruchom silnik.
5. Naciśnij przełącznik i-stop OFF. Sprawdź, czy kontrolka i-stop (zielona) miga i pozostaje migająca. Jeśli nie miga, wróć do kroku 3.
6. Pozwól silnikowi pracować na biegu jałowym przez 10 minut lub do momentu, gdy kontrolka i-stop (zielona) zgaśnie.
7. Wyłącz silnik. Odczekaj minutę lub dwie.
8. Uruchom silnik. Wybierz się na dłuższą przejażdżkę i sprawdź, czy system i-stop działa normalnie.
9. Jeśli i-stop działa normalnie, pomyślnie go zresetowałeś

#11 ·
Doszedłem do wniosku, że logika sterowania iStop jest z natury wadliwa!

Podsumowując - akumulator rozładował się do ok. 50% naładowania po okresie zimnej pogody i krótkich jazdach. Naładowałem akumulator, ale iStop nadal nie działał, ponieważ akumulator nie był gotowy. Następnie przejechałem 300 mil i ani razu iStop nie zadziałał. Akumulator był w pełni naładowany (12,7 V, SG=1,27) dzień po długiej jeździe. Nie używałem samochodu przez tydzień. Właśnie uruchomiłem silnik i status akumulatora iStop był natychmiast gotowy, a iStop zadziałał, gdy tylko silnik się rozgrzał. No nie wiem.

#14 ·
Być może mam tu odpowiedź...