2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Klasyfikacja oleju silnikowego GF-5 vs. GF-6

1 reading
11K views 6 replies 4 participants last post by  Boom King  
#1 ·
2017 Mazda 3 2.5L
Używałem Idemitsu 5w-20 SN/GF-5 podczas ostatnich kilku wymian oleju, ponieważ gdzieś przeczytałem, że jest podobny do tego, czego Mazda używa w swoich samochodach. Wysoka zawartość molibdenu? Może to to samo? Sprawdzam dzisiaj na Amazon i dowiaduję się, że jest już wersja GF-6. Czy ktoś używał już oleju silnikowego z oznaczeniem GF-6 do wymiany oleju? Czytałem, że jest wstecznie kompatybilny z GF-5.

#5 ·
GF-6 może być przydatny do stosowania w silnikach. Wiele standardów wydajności przemysłu naftowego zostało ulepszonych z powodów innych niż lepsza wydajność smarowania, na myśl przychodzą względy środowiskowe.
Ale jeśli Twój silnik nie jest przeznaczony do GF-6, po co go używać? Miałem doświadczenia z olejem przekładniowym GL-5 całkowicie niszczącym działanie synchronizacji manualnych skrzyń biegów przeznaczonych do GL-4, ponieważ środki smarne powierzchniowe tego pierwszego były zbyt śliskie dla stożków synchronizacji.
Po co ryzykować, chyba że Mazda zaleci nowy olej?

#6 ·
Ze strony internetowej Mobil 1:
Głównym celem GF-6 jest walka z problemami z zapłonem przedwczesnym przy niskiej prędkości (LSPI), powszechnym problemem w silnikach z turbodoładowaniem. Podobnie jak w przypadku aktualizacji API SN do API SN Plus w 2018 roku, nowe standardy ILSAC GF-6 będą również wymagały dodatkowej ochrony przed szkodliwymi skutkami zapłonu przedwczesnego przy niskiej prędkości (LSPI) w dzisiejszych nowoczesnych silnikach z turbodoładowaniem.
Zapłon przedwczesny przy niskiej prędkości (LSPI) powoduje nadmierne ciśnienie w cylindrach silnika, co może spowodować trwałe uszkodzenie ścian cylindrów, tłoków, pierścieni tłokowych, korbowodów i świec zapłonowych. Uszkodzenia wewnętrzne silnika spowodowane przez LSPI mogą również prowadzić do katastrofalnej awarii silnika. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o LSPI i jego wpływie na silnik.

Ponadto niektóre formuły olejów już spełniają wymagania GF-6 lub przekraczają specyfikacje ILSAC GF-6, ale producenci jeszcze tego nie reklamują.

• Like
Reactions: Mike C