2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Usterka świateł do jazdy dziennej

11K views 7 replies 5 participants last post by  lutasolimpiu  
#1 ·
Cześć

dziś po przejażdżce w deszczowy dzień w trakcie jazdy pojawił się ten błąd... po 8 godzinach błąd pojawił się ponownie.
Problem polega na tym, że gdy trzymam światła w trybie "auto" lub "światła postojowe", błąd występuje (czasami nie, ale po 10 minutach jazdy się pojawia), a wtedy nie mam nawet tylnych świateł, ale kiedy włączam reflektory, wszystko działa dobrze i błąd znika.

Czy to może być spowodowane wymianą halogenowych świateł do jazdy dziennej na LED... ale zrobiłem to ponad 2 lata temu i wszystko było w porządku do dzisiaj.

#2 ·
Cześć

dziś po przejażdżce w deszczowy dzień w połowie jazdy pojawił się ten błąd... po 8 godzinach błąd pojawił się ponownie.
Problem polega na tym, że kiedy trzymam światło w trybie "auto" lub "światła postojowe", błąd występuje (czasami nie, ale po 10 minutach jazdy się pojawia), a wtedy nie mam nawet tylnych świateł, ale kiedy włączam reflektory, wszystko działa dobrze i błąd znika.

Czy to może być spowodowane wymianą halogenowych świateł do jazdy dziennej na LED... ale zrobiłem to ponad 2 lata temu i wszystko było w porządku do dziś
View attachment 290510
View attachment 290511
Cześć.
Czy sprawdziłeś, czy żarówka LED jest rzeczywiście sprawna? Te tanie diody LED mają tendencję do przestawania działać nawet znacznie wcześniej niż 2 lata. Spróbowałbym, czy działa to z normalnymi żarówkami, a jeśli tak, to w tym tkwi problem. W diodach LED.

#3 ·
W
Cześć. Sprawdziłeś, czy żarówka LED do wymiany faktycznie działa? Te tanie diody LED mają tendencję do przestawania działać nawet znacznie wcześniej niż 2 lata. Spróbowałbym, czy działa z normalnymi żarówkami, a jeśli tak, to w tym tkwi problem. W diodach LED.
Kiedy włączam światła, żarówki działają normalnie..... czy to możliwe, że dioda LED się zepsuła i gdy jest tylko w trybie DRL, zużywają za mało prądu, więc samochód wykrywa usterkę, a gdy włączony jest tryb świateł, znika

więc myślisz, że jeśli włożę z powrotem oryginalne żarówki, wszystko powinno być w porządku?

#4 ·
Jedna z diod LED uległa awarii lub wkrótce przestanie działać.

Halogeny, które zastąpiły, to żarówki dwuwłóknowe (7443) 21W i 5W. 21W jest używane jako światła do jazdy dziennej, a przyciemnione 5W jako światła pozycyjne i gdy włączone są światła mijania.

Diody LED 7443 to emulują. Otrzymasz błąd, gdy jeden z tych trybów w jednej z żarówek LED nie działa poprawnie.

#5 ·
Cześć

dziś po przejażdżce w deszczowy dzień w połowie jazdy pojawił się ten błąd... po 8 godzinach błąd pojawił się ponownie.
Chodzi o to, że kiedy trzymam światło w trybie "auto" lub "światła postojowe", błąd występuje (czasami nie, ale po 10 minutach jazdy się pojawia), a wtedy nie mam nawet tylnych świateł, ale kiedy włączam reflektory, wszystko działa dobrze i błąd znika.

Czy to może być spowodowane wymianą halogenowych świateł do jazdy dziennej na LED... ale zrobiłem to ponad 2 lata temu i wszystko było w porządku do dzisiaj
View attachment 290510
View attachment 290511
Cześć, czy udało Ci się kiedyś rozwiązać ten problem? Mam dokładnie ten sam problem w moim Mazda 3 z 2020 roku z żarówkami halogenowymi i nie mogę znaleźć sposobu na naprawienie tego. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, dziękuję!

#6 · (Edited)
Witaj, czy udało Ci się kiedyś rozwiązać ten problem? Mam dokładnie ten sam problem w moim Mazda 3 z 2020 roku z żarówkami halogenowymi i nie mogę znaleźć sposobu na jego naprawę. Byłbym wdzięczny za odpowiedź, dziękuję!
Czy wymieniłeś żarówki? Masz 2 żarówki, każda z 2 włóknami. Bardzo prawdopodobne, że jedno z włókien 5W się przepaliło, jeśli otrzymujesz błąd po włączeniu reflektorów.

Powinieneś być w stanie to przetestować. W ciągu dnia wyłącz reflektory (upewnij się, że światła do jazdy dziennej są włączone, rozumiem, że w samochodach amerykańskich można wyłączyć światła do jazdy dziennej). Przejedź trochę do przodu, aby upewnić się, że się włączają i sprawdź przód samochodu. Czy obie żarówki świecą? To mówi ci, że oba włókna 21W działają poprawnie.

Teraz włącz światła postojowe lub reflektory. To przyciemnia żarówki DRL, używając w nich włókien 5W.

Ponownie sprawdź przód samochodu i sprawdź, czy obie żarówki świecą? Jeśli jedna jest wyłączona, wymień żarówkę.