2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Bluetooth - problem z ponownym łączeniem przy uruchomieniu

11K views 5 replies 4 participants last post by  mumixam  
#1 ·
W ciągu ostatnich kilku miesięcy doświadczam bólu głowy z moim telefonem łączącym się z samochodem, gdy po raz pierwszy włączam samochód.

Wydaje się, że automatycznie łączy się i zaczyna odtwarzać ostatnie audio (spotify, google play music lub odtwarza rozmowę telefoniczną, w której uczestniczę, gdy włączyłem samochód), ale potem rozłącza się wkrótce potem, radio domyślnie przełącza się na poprzedni wybór (xm lub fm) i zobaczę wiadomość u góry - bluetooth rozłączony, a następnie natychmiast połączy się ponownie. Zwykle dzieje się to 3-4 razy, aż w końcu pozostaje połączony i działa.

Bardzo frustrujące, gdy rozmawiasz przez telefon i ciągle przejmuje kontrolę z telefonu w trybie głośnika/słuchawki, tylko po to, by wkrótce się rozłączyć.

Przez większość czasu mój system działał bez problemów, jedynym prawdziwym problemem, jaki widziałem, było to, że czasami telefon nie chciał się sparować i wymagało to wyłączenia telefonu/samochodu, aby to zadziałało.

Mam wrażenie, że zaczęło się to dziać po tym, jak mój telefon przeszedł aktualizację do androida 8.1.0 (motorola g5 plus) kilka miesięcy temu

Czy ktoś wie, czy to android powoduje ten problem? poprawka, którą mogę wprowadzić w telefonie, aby to naprawić?

Mam mazdę 3 s touring z 2015 roku, system operacyjny na systemie informacyjno-rozrywkowym to 55.00.650 NA N. Może aktualizacja systemu informacyjno-rozrywkowego sprawiłaby, że działałby lepiej z nowocześniejszym androidem?

Dzwoniłem do lokalnych dealerów i pobierają oni od 60 do 150 za aktualizację systemu informacyjno-rozrywkowego i nie jestem pewien, czy warto.

#2 ·
Powinieneś przetestować inny telefon, aby sprawdzić, czy problem jest spowodowany telefonem, czy systemem multimedialnym. Aby zaktualizować MZD Connect, potrzebujesz jedynie pendrive'a 4 GB i 45 minut czasu, zalecana jest ładowarka.

#3 ·
Nie mam w tej chwili innego telefonu, żeby spróbować, ale zrobiłem małe rozeznanie na temat Androida 8.1 i znalazłem zalecenie, żeby po prostu zresetować zapisane ustawienia sieciowe z telefonu i usunąć urządzenie z samochodu.

Wygląda na to, że zadziałało, właśnie spróbowałem kilka razy na podjeździe i wydaje się, że nie przechodzi za każdym razem procedury ponownego łączenia.

Będę musiał zobaczyć, czy działa długoterminowo.

Dla odniesienia - w telefonie z Androidem - wszedłem w ustawienia, system, opcje resetowania - zresetowałem wifi/komórkowe/bluetooth, a także zresetowałem sparowane urządzenia w samochodzie w opcjach niestandardowych (chyba?).

Ponownie sparowałem i kilka razy uruchomiłem samochód, działało dobrze.

Trzymam kciuki

#4 ·
nie mam w tej chwili innego telefonu, żeby spróbować, ale zrobiłem małe rozeznanie na temat Androida 8.1 i znalazłem zalecenie, aby po prostu zresetować zapisane ustawienia sieciowe z telefonu i usunąć urządzenie z samochodu

schemat zadziałał, właśnie spróbowałem kilka razy na podjeździe i wydaje się, że nie przechodzi za każdym razem procedury ponownego łączenia

będzie trzeba zobaczyć, czy działa długoterminowo

dla odniesienia - w telefonie z Androidem - wszedłem w ustawienia, system, opcje resetowania - zresetuj wifi/komórkowe/bluetooth, a także zresetuj sparowane urządzenia w samochodzie w opcjach niestandardowych (chyba?)

ponownie sparowałem i kilka razy uruchomiłem samochód, działało dobrze

trzymam kciuki
Jak odkryłeś, Mazda w wielu scenariuszach faktycznie stwierdza, że należy postępować zgodnie z procedurą usuwania i resetowania identyfikatora telefonu do samochodu. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że Twoja obecna wersja oprogramowania układowego ma kilka lat. Mazda wprowadziła kilka poprawek do połączeń telefonicznych w późniejszych wersjach, ponieważ dotyczyły one niektórych nowych modeli telefonów i systemów operacyjnych. W przypadku zakupu nowego telefonu i ponownego wystąpienia problemów z połączeniem, należy o tym pamiętać. Należy również postępować zgodnie z tą procedurą usuwania i resetowania identyfikatora w przypadku nowej aktualizacji oprogramowania układowego Mazdy lub aktualizacji systemu operacyjnego Android.

Jak wspomniałem kilka razy, mamy tendencję do pomijania kilku szybkich rozwiązań z naszą dzisiejszą elektroniką, w tym z naszymi samochodami, i natychmiast chcemy zacząć demontować nasz sprzęt. Niezaznaczone, ale zawsze wysoce sugerowane, każda aktualizacja aplikacji Android oparta na Google powinna skutkować ponownym uruchomieniem telefonu. Aplikacje Google mogą/będą zmieniać stabilność telefonu, ponieważ wszystkie są połączone z systemem operacyjnym i mogą wpływać na połączenia z samochodem. Dodatkowo zapominamy również o prostych, szybkich rozwiązaniach w postaci ponownych uruchomień, resetów, ponownych uruchomień, wyjmowania baterii (naciśnięcie przycisku zasilania) i czyszczenia pamięci elektrostatycznej, czyszczenie pamięci podręcznej i plików cookie często rozwiąże nasze problemy, tak jak zrobilibyśmy to z komputerem MS.

Wszystkie aktualizacje robię ręcznie z tego powodu, więc wiem, co się dzieje, ale nawet wtedy co kilka dni uruchamiam ponownie telefon jako proste resetowanie.

#5 · (Edited)
Mam ten sam problem z moim Nokia 3.1 Android 8.1.0 (ta sama wersja Androida), wcześniej miałem HTC One X z Androidem 4.2 i nigdy nie miałem tego problemu. Wydaje się, że to problem związany z Androidem 8.1.0, który koniecznie wymaga poprawki od Androida lub Mazda Infotainment. Kolejnym problemem z moim nowym telefonem z Androidem 8.1.0 jest to, że czasami kontakty są wyświetlane z numerami telefonów bez nazwisk, na liście ostatnio wybieranych numerów w systemie informacyjnym Mazdy, mimo że nazwiska tych kontaktów są już zapisane w telefonie...:frown2:

#6 ·
W ramach szybkiej aktualizacji - działa u mnie bez zarzutu od czasu wyczyszczenia połączeń Wi-Fi/Bluetooth zarówno w telefonie, jak i w samochodzie, jak opisałem w poprzednim poście.

Nie widziałem problemu z kontaktami, który opisujesz, ale przysięgam, że kilka razy tworzyłem ulubione kontakty w Mazdzie, tylko po to, by wrócić później i ich nie było, nie przyglądałem się temu od jakiegoś czasu.