2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Połączenia Bluetooth słaba jakość dźwięku

12K views 6 replies 6 participants last post by  mrluna  
#1 ·
Witajcie,

Mam M3 SGT z 2015 roku. Jakiś czas temu rozmowy przez zestaw głośnomówiący były praktycznie niezrozumiałe, dźwięk jest jakby pod wodą, bardzo trudno zrozumieć. Jednak dźwięk muzyki jest dobry. Zabrałem to do dealera i powiedzieli, że CMU jest uszkodzony i wymaga wymiany. Kupiłem używany na eBayu i podłączyłem go, ale problem nadal występuje. Uważam, że muszę teraz wskazać albo na TAU, albo na moduł sterowania Bluetooth.
Nie jestem pewien, od czego zacząć, ponieważ nie mam pojęcia, jaką funkcję każdy z nich kontroluje.

Czy ktoś miał ten sam problem? Czy wiesz przypadkiem, czy TAU kieruje dźwięk inaczej w przypadku muzyki lub połączeń? Zauważyłem na schemacie połączeń, że ma dwa różne wejścia.

Wszelkie spostrzeżenia byłyby bardzo mile widziane.
Dzięki!

#3 · (Edited)
Problemem jest właściwie używany profil Bluetooth. Oto krótkie wyjaśnienie:

HFP to „Hands Free Profile”. Ten profil obsługuje tylko niską przepływność, „jakość głosu” audio, używając kodeka CVSD przy częstotliwości próbkowania 8 kHz lub kodeka HSP 1.6 „szerokopasmowej mowy” mSBC przy 16 kHz*. Ten profil jest używany do komunikacji telefon-zestaw słuchawkowy i do komunikacji zestawu głośnomówiącego telefon-samochód.

Mazda CMU nie obsługuje szerokopasmowej mowy HFP 1.6. Zostaje nam coś, co w zasadzie brzmi gorzej niż linia stacjonarna przez stary kabel telefoniczny.

Jeśli używasz CarPlay lub Android Auto, możesz użyć tego samego mikrofonu do wykonywania krystalicznie czystych połączeń (w zależności od odbioru).

Zauważ, że nawet kodek szerokopasmowy HFP 1.6 nie jest niesamowity, ale jest znacznie lepszy niż oryginalna implementacja. Jak na ironię, CX-5/CX-9/Mazda6 z systemem ekranu dotykowego nawigacji Tom Tom (z niebieskimi ekranami muzycznymi interfejsu użytkownika) z lat 2012-2015 obsługiwały szerokopasmowość. Moja mama miała jeden i zawsze byłem pod wrażeniem tego, jak czysty był jej głos przez połączenie Bluetooth. Teraz ma nowszą Mazdę 3, a jakość Bluetooth jest dosłownie do niczego.

#7 ·
Problem dotyczy tak naprawdę używanego profilu Bluetooth. Oto krótkie wyjaśnienie:

HFP to „Hands Free Profile”. Ten profil obsługuje tylko niską przepływność, „jakość głosu” audio, używając kodeka CVSD przy częstotliwości próbkowania 8 kHz lub kodeka HSP 1.6 "wideband speech" mSBC przy 16 kHz*. Ten profil jest używany do komunikacji telefon-zestaw słuchawkowy oraz do komunikacji zestawu głośnomówiącego telefon-samochód.

Mazda CMU nie obsługuje szerokopasmowej mowy HFP 1.6. Zostaje nam coś, co w zasadzie brzmi gorzej niż linia stacjonarna przez stare przewody telefoniczne.

Jeśli używasz CarPlay lub Android Auto, możesz użyć tego samego mikrofonu, aby wykonywać krystalicznie czyste połączenia (w zależności od odbioru).

Zauważ, że nawet kodek szerokopasmowy HFP 1.6 nie jest niesamowity, ale jest znacznie lepszy niż oryginalna implementacja. Jak na ironię, CX-5/CX-9/Mazda6 z systemem ekranu dotykowego nawigacji Tom Tom (z niebieskimi ekranami muzycznymi interfejsu użytkownika) z lat około 2012-2015 obsługiwały szerokie pasmo. Moja mama miała jeden i zawsze byłem pod wrażeniem tego, jak czysty był jej głos przez połączenie Bluetooth. Teraz ma nowszą Mazdę 3, a jakość Bluetooth jest dosłownie do niczego.
Cześć. Czy możesz mi pomóc zrozumieć, co zrobić, aby rozwiązać problem z połączeniami telefonicznymi audio? Mam Android Auto, ale nie byłem pewien z Twojego postu, czy muszę zmienić ustawienie. Mój dźwięk w rozmowach telefonicznych brzmi stłumiony. Dziękuję!!

#5 ·
Mam 2016 i wcześniej działało dobrze, ale teraz rozmowy telefoniczne są zniekształcone i stłumione. Przeczytałem wiele postów na temat problemów z Bluetooth. Zastanawiam się, w którym kierunku iść, aby to rozwiązać.

#6 ·
Witam wszystkich, mam M3 SGT z 2015 roku. Jakiś czas temu rozmowy przez zestaw głośnomówiący były praktycznie niezrozumiałe, dźwięk jest jakby pod wodą, bardzo trudno go zrozumieć. Jednak dźwięk muzyki jest dobry. Zaniosłem to do dealera i powiedzieli, że CMU jest uszkodzony i wymaga wymiany. Kupiłem używany na eBayu i podłączyłem go, ale problem nadal występuje. Uważam, że muszę teraz wskazać albo na TAU, albo na moduł sterowania Bluetooth. Nie jestem pewien, od czego zacząć, ponieważ nie mam pojęcia, jaką funkcję każdy z nich kontroluje. Czy ktoś miał ten sam problem? Czy wiesz może, czy TAU kieruje dźwięk inaczej w przypadku muzyki lub połączeń? Zauważyłem na schemacie połączeń, że ma dwa różne wejścia. Wszelkie spostrzeżenia byłyby bardzo mile widziane. Dzięki!
2
Witam wszystkich, mam M3 SGT z 2015 roku. Jakiś czas temu rozmowy przez zestaw głośnomówiący były praktycznie niezrozumiałe, dźwięk jest jakby pod wodą, bardzo trudno go zrozumieć. Jednak dźwięk muzyki jest dobry. Zaniosłem to do dealera i powiedzieli, że CMU jest uszkodzony i wymaga wymiany. Kupiłem używany na eBayu i podłączyłem go, ale problem nadal występuje. Uważam, że muszę teraz wskazać albo na TAU, albo na moduł sterowania Bluetooth. Nie jestem pewien, od czego zacząć, ponieważ nie mam pojęcia, jaką funkcję każdy z nich kontroluje. Czy ktoś miał ten sam problem? Czy wiesz może, czy TAU kieruje dźwięk inaczej w przypadku muzyki lub połączeń? Zauważyłem na schemacie połączeń, że ma dwa różne wejścia. Wszelkie spostrzeżenia byłyby bardzo mile widziane. Dzięki!
Czy udało Ci się to rozwiązać? Jeśli tak, to jak? Mam ten sam problem. Muzyka i radio są świetne. Wszystkie połączenia brzmią stłumione/pod wodą.