2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
21 - 40 of 140 Posts
Umm..... Jeśli masz ten problem i jest on sporadyczny. Sprawdź przełącznik otwierania tylnej klapy, jeśli gumowa uszczelka jest pęknięta. Spowoduje to problemy, ponieważ jest połączony szeregowo z kamerą. Będziesz musiał wymienić cały przełącznik. To część za około 72 dolary i około godziny, może 2 (jeśli zrobisz to sam), aby go wymienić. Jeśli zrobisz to sam, zdobądź kilka zakładek do wnętrza, ponieważ będziesz musiał zdjąć wnętrze z tylnej klapy, aby dostać się do śruby/kołków, które trzymają osłonę, która trzyma przełącznik. Jeśli wcześnie zauważysz pęknięty przełącznik, możesz go zakleić taśmą i spryskać gumą szczelinę, aby zachować uszczelnienie na dłużej, ale spodziewaj się wymiany.

Warsztat nie powinien pobierać więcej niż godzinę za wykonanie tej pracy.
Wiem, że to stary post i od jakiegoś czasu mnie tu nie było... Dziś wieczorem zastosowałem się do Twojej sugestii i wielokrotnie naciskałem przycisk tylnej klapy, gdy samochód był w ruchu wstecznym i voila, kamera wróciła. Jednak moja gumowa uszczelka nie jest pęknięta i wygląda dobrze. Musiałem się z tym trochę pobawić, ponieważ początkowo miałem czarny ekran z przyciemnioną ikoną ustawień w lewym rogu... ale więcej niż w tym tygodniu. Moje losowe problemy z kamerą zawsze wydawały się same korygować przez lata, gdy następnym razem wsiadałem do samochodu, ale w tym tygodniu w ogóle nie działało... ekran po prostu pozostawał na funkcji, na której był, gdy włączyłem bieg wsteczny i nawet nie było czarnego ekranu. To jest takie fajne... Nadal mogę spróbować zobaczyć, czy Mazda wymieni, mimo że mój samochód jest 10 miesięcy po gwarancji... Jeśli nie, przynajmniej wiem, od czego zacząć, jeśli będę musiał sam naprawić. W ten weekend odłączyłem akumulator, a nawet myślałem o ponownej instalacji oprogramowania układowego z myślą, że system został uszkodzony. DZIĘKI!

Wiem, że to stary post i dawno mnie tu nie było... Dziś wieczorem zastosowałem się do Twojej sugestii i zacząłem wielokrotnie naciskać przycisk tylnej klapy, gdy samochód był w ruchu wstecznym i voila, kamera wróciła. Jednak moja gumowa uszczelka nie jest pęknięta i wygląda na dobrą. Musiałem się z tym trochę pobawić, ponieważ początkowo miałem czarny ekran z ikoną ustawień przyciemniania w lewym rogu... ale więcej niż w tym tygodniu. Moje losowe problemy z kamerą zawsze wydawały się same naprawiać za każdym razem, gdy wsiadałem do samochodu, ale w tym tygodniu w ogóle nie działało... ekran po prostu pozostawał na funkcji, na której był, gdy wrzucałem wsteczny i nawet nie było czarnego ekranu. To jest takie fajne... Może spróbuję zobaczyć, czy Mazda wymieni, mimo że mój samochód jest 10 miesięcy po gwarancji... Jeśli nie, to przynajmniej wiem, od czego zacząć, jeśli będę musiał sam naprawić. W ten weekend odłączyłem akumulator i myślałem nawet o ponownej instalacji oprogramowania układowego z myślą, że system został uszkodzony. DZIĘKI!
Jeśli to naprawiło problem, możesz nie widzieć pęknięcia, ale prawdopodobnie gdzieś tam jest. To około godziny pracy i część za 70 dolarów.

Mam ten sam problem w moim 2018 hatch. Dlaczego pęknięta uszczelka na przycisku zwalniania klapy miałaby powodować awarię kamery?

Wilgoć być może odnosi się do tego, co prawdopodobnie mają na myśli, ponieważ to wszystko elektronika... Nie mam podziału. Może to ciągłe trzaskanie klapy tylnej wpływa na sprzęt. Tego właśnie podejrzewam w moim przypadku, ponieważ diagnozowałem problem przez kilka ostatnich dni. Teraz, gdy problem występuje częściej niż rzadko... co oznacza prawie za każdym razem, gdy zamykam klapę tylną w "normalny" sposób, jak wszyscy byśmy to zrobili, bez trzaskania. Kiedy zamykam klapę tylną lekko lub "wciskam" ją, kamera pozostaje włączona... Jednak w przeszłości, gdy kamera się wyłączała, "resetowała" się w dość krótkim czasie, teraz może to trwać godzinami lub przez noc. Pierwszą rzeczą, którą zrobię, gdy rozbiorę wnętrze klapy tylnej, będzie spryskanie elektroniki sprayem do kontaktów elektrycznych, aby sprawdzić, czy to pomoże... to naprawia wiele rzeczy. Cieszę się, że wiem, że problem nie jest spowodowany problemem z ekranem informacyjno-rozrywkowym. Rocznik 2018... na pewno powinieneś być jeszcze na gwarancji? Możesz użyć tego posta i informacji jako podstawy do odtworzenia swojego problemu. Powodzenia.

Jeśli to naprawiło problem, możesz nie widzieć pęknięcia, ale prawdopodobnie gdzieś tam jest. To około godziny pracy i część za 70 dolarów.
Zgadzam się. Myślę, że ciągłe trzaskanie klapy tylnej jakoś na to wpływa, ale spróbuję użyć sprayu kontaktowego, żeby zobaczyć, czy to pomoże. Ostatnio robiłem 3-4 wycieczki do HD, żeby odebrać kilka worków kamieni, i wtedy ten problem stał się bardzo regularny. Nie mam pojęcia, jak to wygląda wewnątrz wykończenia, tak jak ty, ale cieszę się, że wiem, że jest dość proste rozwiązanie z częścią... Nie jestem pewien, czy serwis Mazdy w ogóle wie, jak to naprawić i po prostu kazaliby klientowi ciągle wracać po nic.

Dzięki😊
Jeśli to się komuś przydarzy, gdy obraz z kamery cofania nie pojawia się na ekranie po włączeniu biegu wstecznego, najpierw spróbuj wymuszonego ponownego uruchomienia.

Miałem ten problem kilka dni temu. Uruchomiłem ponownie centrum informacyjno-rozrywkowe i funkcja kamery cofania znów działała.

Zanim więc spróbujesz bardziej skomplikowanych rozwiązań, takich jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!
Obraz z kamery jest wyświetlany na ekranie przez program komputerowy i prawdopodobnie po prostu uległ awarii.

Aby wymusić pełne ponowne uruchomienie:
Naciśnij i przytrzymaj Mute + Nav + Back
Jeśli to się komuś przydarzy, gdy obraz z kamery cofania nie pojawia się na ekranie po włączeniu biegu wstecznego, najpierw spróbuj wymuszonego ponownego uruchomienia.

Miałem ten problem kilka dni temu. Uruchomiłem ponownie centrum informacyjno-rozrywkowe i funkcja kamery cofania znów działała.

Zanim więc spróbujesz bardziej skomplikowanych rozwiązań, takich jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!
Obraz z kamery jest wyświetlany na ekranie przez program komputerowy i prawdopodobnie po prostu uległ awarii.

Dzięki. To uchroniło mnie przed wizytą w warsztacie.

Okej, zamierzam również odpowiedzieć na ten stary wątek. Mam dokładnie ten sam problem! W zeszłym roku zabrałem go do dealera z tym samym problemem, wymienili kamerę cofania w ramach gwarancji, ale teraz problem powrócił. Występuje tylko wtedy, gdy na zewnątrz jest zimno LUB jeśli stał w deszczu. Dlatego podejrzewam problemy z okablowaniem, jednak mój przełącznik bagażnika nie jest rozszczepiony, guma wydaje się być w dobrym stanie.

Czy jest coś jeszcze, czego mógłbym spróbować?

Teraz pogoda robi się tu ładna, więc problem jeszcze nie powrócił, ale widząc, że czytam ludzi, którzy mają dokładnie te same problemy, mam nadzieję, że ktoś będzie mógł pomóc.

Po pierwsze, ponowne uruchomienie może działać, dopóki nie przestanie (dla wszystkiego).... Większość z nas wie o ponownym uruchamianiu... W zeszłym tygodniu nawet wyciągnąłem baterię. Ponowne uruchomienie może naprawić uszkodzone oprogramowanie lub "pętlę", ale w przypadku wielu z nas jest to zła lub uszkodzona część/sprzęt.

Mój samochód jest zaparkowany w garażu i ma ograniczony czas jazdy w deszczu i mimo że mieszkałem w Nowym Jorku, nigdy nie widziałem śniegu ani błota pośniegowego.

Jak powiedziałbym w moim przypadku, zamknięcie bagażnika lub klapy prawdopodobnie uszkadza część. Nie mam pojęcia, jak to wygląda za wewnętrzną osłoną klapy, ale wolę robić to powoli. Kiedy to rozbiorę, spryskam trochę sprayu do styków elektrycznych, jeśli to właściwe, zanim wymienię część. Używałem go na kilku przełącznikach w różnych produktach elektrycznych i działa... jeśli nie, to do serwisu, żeby kupić część... dzięki informacjom od gregersonke

Zatem zanim podejmiesz bardziej skomplikowane środki, takie jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!

naciśnij i przytrzymaj Mute + Nav + Back
Czy ktoś może pokazać przycisk Mute, Nav i Back w stereo Bose w CX5 z 2014 roku?
Ten pojazd nie ma nawigacji. Doceniam wszelką pomoc, ponieważ kamera nie działa i chcę spróbować ponownego uruchomienia. Dziękuję

Obraz z kamery cofania był bardzo zaszumiony/zakłócony. Był to problem sporadyczny. Najpierw spróbowałem wyczyścić styki, które znajdują się pod osłoną na górze klapy bagażnika, używając sprayu do czyszczenia styków (firmy CRC, dostępnego w większości sklepów z częściami samochodowymi). To nie pomogło. Okazuje się, że pod osłoną na dole klapy bagażnika znajduje się kolejne złącze kamery. Wymagało to usunięcia, w kolejności, górnej osłony, dwóch bocznych elementów wykończeniowych i dolnej osłony. Czyszczenie tego złącza preparatem CRC rozwiązało problem. Minęły dwa tygodnie i działa idealnie za każdym razem.

Losowo mam również ten problem.
Oczywiście, kiedy idę do mojego sprzedawcy, żeby pokazać mu ten problem, kamera działa bardzo dobrze.

Obraz z kamery cofania był bardzo zaszumiony/zakłócony. Był to problem sporadyczny. Najpierw spróbowałem wyczyścić styki, które znajdują się pod osłoną na górze klapy bagażnika, używając sprayu do czyszczenia styków (firmy CRC, dostępnego w większości sklepów z częściami samochodowymi). To nie pomogło. Okazało się, że pod osłoną na dole klapy bagażnika znajduje się kolejne złącze kamery. Wymagało to usunięcia, w kolejności, górnej osłony, dwóch bocznych elementów wykończeniowych i dolnej osłony. Czyszczenie tego złącza za pomocą CRC rozwiązało problem. Minęły dwa tygodnie i działa idealnie za każdym razem.
Dobrze wiedzieć, że CRC zadziałało w twoim przypadku... dokładnie to miałem na myśli, zanim kupiłem tę część

Mazda niedawno wydała TSB dotyczące tylnej kamery w modelach HB z lat 2014-2018, a także w CX-3 z lat 2016-2019, który również ma kamerę w klapie bagażnika, co może dotyczyć niektórych problemów zamieszczonych w tym wątku.

Obraz z kamery tylnej niewyraźny/brak obrazu na ekranie
Dzięki za to. To wiele wyjaśnia. Miałem ten problem dwa razy w mojej 3. Za pierwszym razem wymienili kamerę w ramach gwarancji, a potem problem pojawił się ponownie. Zdjąłem wykończenie i sprawdziłem, ale nic nie znalazłem. Wyglądało na to, że odłączenie i ponowne podłączenie kamery rozwiązało problem!

Ten TSB zawiera kilka dobrych informacji, jeśli będę musiał znowu się z tym zmierzyć w przyszłości.

Jeszcze jedna sugestia, jeśli to nie zadziała... Jeśli masz coś podłączonego do ładowarki konsoli, gniazda mapy SD lub portów USB, usuń wszystko, a następnie zamknij drzwi i odejdź na chwilę i/lub zresetuj/zrestartuj system informacyjno-rozrywkowy. Na kilku okazjach stwierdziłem, że usunięcie karty mapy SD rozwiązało ten sam problem. Kilka razy w ostatnim czasie zauważyłem, że nawigacja się nie włączała i po prostu wyjąłem kartę SD i ponownie ją włożyłem. Od czasu do czasu pojawia się na ekranie obraz cofania, ale problem zwykle resetuje się sam przy następnym wejściu do samochodu.... Istnieje również znany problem omawiany dawno temu na tym forum, że ładowarki innych marek mogą powodować problem z ekranem.
To zadziałało u mnie! Dzięki!!

Czy ktoś ma numer części do tylnej kamery 2014 HB Japan?
Kamera tylna - Mazda (BHN9-67-RC0A) mówi, że jest przeznaczona do produkcji w Meksyku.
Wiem, że muszę wyczyścić styki, ale jeśli to nie zadziała, wymienię ją.

Zatem zanim podejmiesz bardziej skomplikowane środki, takie jak rozwiązywanie problemów z obwodem za pomocą miernika lub oddanie go do dealera, po prostu uruchom ponownie. Poważnie!

Ten problem przydarzył mi się, gdy miałem źródło dźwięku ustawione na telefon... słuchałem Spotify lub innego dźwięku z telefonu... wyłączałem silnik... wychodziłem z samochodu i robiłem różne rzeczy... wracałem, silnik włączony... brak kamery cofania.

Ale kiedy upewnię się przed wyłączeniem silnika, że źródło dźwięku jest ustawione na FM, problem wydaje się nie występować.

Czy to prawdopodobnie ma związek z tym, że smartfon próbuje połączyć się z systemem audio??

21 - 40 of 140 Posts