2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

Szyba w samochodzie nie chce się podnieść?

34K views 10 replies 6 participants last post by  mazdaspeedmyk  
#1 ·
Właśnie wróciłem do domu i podnosiłem szybę po stronie kierowcy, wyłączając samochód, a ona podniosła się i automatycznie opadła do połowy. Nie pozostanie podniesiona, chyba że wyłączę samochód w odpowiednim momencie.

Jakieś pomysły, co się dzieje? Muszę jechać, a nadciąga burza.

Samochód to 2010 5dr GT, jeśli to pomaga.

ETA: w torze nie było nic, co mógłbym znaleźć.

#2 ·
Prawdopodobnie myśli, że coś jest w oknie (funkcja zapobiegająca przytrzaśnięciu) - spróbuj zwinąć je ręcznie zamiast używać automatycznego podnoszenia. Mój stary Jetta robił tak od czasu do czasu i musiałem po prostu wcisnąć pierwszy zatrzask zamiast automatycznie podnosić szybę.

#4 ·
Po prostu odłącz akumulator na kilka sekund, a następnie spróbuj ponownie. Aby zresetować automatyczne otwieranie/zamykanie, musisz opuścić szybę i przytrzymać przełącznik przez kilka sekund. Następnie podnieść i przytrzymać przez kilka sekund.

#7 ·
Mam ten sam problem dzisiaj po wymianie szyby po stronie kierowcy dzisiejszego popołudnia, kiedy rano jakieś dzieci ją stłukły. Szyba po stronie kierowcy opuszcza się automatycznie, ale w górę dociera do góry, a następnie wydaje się, że włącza się funkcja "ochrony przed przytrzaśnięciem" i szyba opada do połowy. To naprawdę denerwujące. Próbowałem zresetować, przytrzymując w dół, a następnie w górę, ale to nie działa. Właściwie to wydaje się blokować silnik i muszę włączać i wyłączać zapłon samochodu, aby w ogóle poruszyć szybą w jakimkolwiek kierunku! Czy SafeLite zepsuło mi samochód? Proszę o pomoc.

#8 ·
Mam ten sam problem dzisiaj po wymianie szyby po stronie kierowcy dzisiejszego popołudnia, po tym jak jakieś dzieci stłukły ją dzisiaj rano. Szyba po stronie kierowcy opuszcza się automatycznie, ale w górę dociera do góry, a następnie wydaje się, że włącza się funkcja "ściągania" i szyba opuszcza się do połowy. To naprawdę irytujące. Próbowałem zresetować przytrzymując w dół, a następnie w górę, ale to nie działa. Właściwie to wydaje się blokować silnik i muszę włączać i wyłączać zapłon samochodu, aby w ogóle poruszyć szybę w jakimkolwiek kierunku! Czy SafeLite zepsuło mój samochód? Proszę o pomoc.

Wysłane z AutoGuide.com Free App
Wygląda na to, że SafeLite musi przyjść i to naprawić.

#9 ·
Dzięki za odpowiedź. Ludzie z SafeLite byli naprawdę mili. Byli jedynymi otwartymi w niedzielę i nie chciałem czekać do poniedziałku z wymianą szyby, ponieważ nie mam garażu i musiałbym zaparkować samochód przy krawężniku w miejskiej dzielnicy DC.

Technik i kierownik zawołali mnie i pokazali mi to, mówiąc, że widzieli już ten problem z „przytrzaśnięciem” i czy będzie to wymagało resetu u dealera. Byłem trochę wkurzony, ale co mogłem zrobić? Ale kiedy sprawdziłem forum, zachęcono mnie do uwierzenia, że mogę to zrobić sam.

Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Czy uważasz również, że dealer Mazdy naprawi to, ponieważ jest to nadal objęte gwarancją fabryczną? Ugh.

Wysłane z AutoGuide.com Free App

#10 ·
Chciałem tylko wrócić do tego tematu, na wypadek gdyby pomogło to innym w przyszłości. Dealer powiedział mi, że to uszkodzony przełącznik szyby i naprawił go w ramach gwarancji.

Oto moje wnioski na wypadek: (a) jeśli to się przydarzy, może to być uszkodzony przełącznik szyby; (b) brawa dla Mazdy za honorowanie gwarancji; oraz (c) nie jestem pewien, ale Safelite prawdopodobnie zepsuło moją naprawę, uszkadzając przełącznik szyby - jeśli to się przydarzy, nie pozwól im uciec z mówieniem "dealer musi to tylko przeprogramować".