2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner
41 - 60 of 72 Posts
To jest połączenie węża do góry po lewej stronie i za schowkiem. Zdemontowałem schowek, sięgnąłem w górę i w lewo i znalazłem plastikowe połączenie węża, które było ruchome. Wcisnąłem podkładkę styropianową między nią a pręt podporowy, aby zapobiec jej przemieszczaniu się. Zrobiłem to na wyczucie. Być może, jeśli jest zacisk trzymający go na miejscu, można go dokręcić. Zdecydowałem się na klin i zapobieganie dalszym ruchom. Podkładka styropianowa ma grubość 1,5 cala. Wcisnąłem ją mocno.

Mam 72 lata i przez lata zauważyłem, że wielu dealerów jest niechlujnych podczas wykonywania tego typu poprawek. Więc spróbowałem sam.

Uwielbiam ten samochód. Mój to premium hatchback z drążkiem.
Czy możesz podzielić się tym, jak usunąłeś cały schowek w 2019 roku? Jestem bardzo zmęczony luźnymi rzeczami z tyłu

Wow! Mam to samo doświadczenie.
To wąż. Technik nie wiedziałby tego pomimo kilku jazd testowych. Zrobił to, gdy pokazałem Twój post.
Fr: Filipiny tutaj

Wow! Mam to samo doświadczenie.
To wąż. Technik nie wiedział pomimo kilku jazd próbnych. Zrobił to, gdy pokazałem Twój post.
Fr: Filipiny tutaj
@Leonardo Po jak brzmiał twój? Czy to jak plastikowy dźwięk 'tik tik'? A może gumowy dźwięk trampoliny? Chcę się upewnić, zanim powiem im, żeby spojrzeli na ten wąż. Naprawdę potrzebuję pomocy kogoś, aby zidentyfikować profil dźwiękowy, ponieważ ten problem z poduszką powietrzną w desce rozdzielczej przeszedł przez wiele wizyt. Nawet panel sufitowy schowka zaczyna wydawać dźwięk z powodu ciągłego otwierania/zamykania przez serwisantów, którzy wydają się nic nie słyszeć

@Leonardo Po jak brzmiał twój? Czy to dźwięk jak plastikowe 'tyk tyk'? A może dźwięk jak gumowa trampolina? Chcę się upewnić, zanim powiem im, żeby przyjrzeli się temu wężowi. Naprawdę potrzebuję czyjejś pomocy, żeby zidentyfikować profil dźwiękowy, ponieważ ten problem z poduszką powietrzną w desce rozdzielczej był już wielokrotnie zgłaszany. Nawet panel sufitowy schowka zaczyna wydawać dźwięki od ciągłego otwierania/zamykania przez serwisantów, którzy wydają się nic nie słyszeć
Ja też mam coś takiego. Dźwięk jest zwykle dość cichy, a nawet przerywany, więc wahałem się, czy zawracać głowę dealerowi, mimo że w najgorszych momentach jest to bardzo irytujące. Wydaje się gorzej w ciepłą pogodę.
Zdejmując panel sufitowy schowka i wkładając tam rękę, rzeczywiście czuję luźny wąż. Problem w tym, że hałas utrzymuje się nawet po upchaniu wokół niego miękkiej pianki. Muszę znaleźć sposób, żeby wyjąć cały schowek i zobaczyć, co tam się dzieje.

Też coś tam mam. Hałas jest zwykle dość cichy lub nawet przerywany, więc wahałem się, czy zawracać głowę dealerowi, mimo że w najgorszych momentach jest to bardzo denerwujące. Wydaje się gorzej w ciepłą pogodę.
Zdejmując panel sufitowy schowka i wsuwając tam rękę, rzeczywiście czuję luźny wąż. Problem w tym, że hałas utrzymuje się nawet po upchaniu wokół niego miękkiej pianki. Muszę znaleźć sposób na wyjęcie całego schowka, aby odsłonić, co tam się dzieje.
Ja też. Nigdy nie miałem spokojnej jazdy od czasu, gdy dostałem samochód. Bardzo trudno jest zdiagnozować dźwięki po stronie pasażera. Mam 3, które chcę zlikwidować, z czego jeden to coś w rogu w pobliżu przedniej szyby (przynajmniej z tego miejsca wydaje się dochodzić echo dźwięku podczas jazdy). To dźwięk stuk-stuk-stuk, gdy przejeżdżam przez betonowe mosty. Podejrzewam, że znowu odzywa się grzechotka poduszki powietrznej, ale nie czuję się dobrze z ponownym podejmowaniem tej naprawy, ponieważ mój schowek zaczyna się teraz trząść od ostatniego razu, gdy naprawiali mój samochód. Więc bądź ostrożny

Więc w końcu zabrałem swój do dealera. Ponieważ to gorszy problem w ciepłą pogodę, czekałem do późnej wiosny, znosząc to od zakupu w styczniu.
Nie naprawili tego. Powiedzieli mi, że owinęli pianką niektóre elementy nad schowkiem i to pomogło. Byłem sceptyczny, ponieważ już to próbowałem i im o tym powiedziałem.
Nieważne, powiedzieli, ponieważ byli bardziej dokładni. Wydawało się w porządku, dopóki nie oddaliłem się 20 mil od dealera i znowu się zaczęło. Jak zawsze, przerywane.
Zabieram to z powrotem w przyszły wtorek, tym razem nalegając na rozmowę z obecnym technikiem.

To brzmi podobnie do problemu, który miałem z moim 18... dealer to naprawił. Problem był wewnątrz kanału powietrznego w pobliżu dmuchawy. Gorzej, gdy jest ciepło/gorąco. Otwórz pusty schowek i sprawdź, czy słychać to w pobliżu filtra kabinowego.

Zostawiłem wczoraj samochód u dealera po raz drugi. Pokazałem technikowi, jak stukanie w górną część deski rozdzielczej może wywołać grzechotanie. To było o 9:30. Wysłałem SMS-a do przedstawiciela serwisu o 14:00 dzisiaj z prośbą o raport z postępu prac. Powiedział, że technik nad tym pracuje, ale żebym nie liczył na to, że zostanie to dzisiaj zrobione. Wygląda na to, że musiał skonsultować się z Mazda USA w sprawie procedury demontażu, aby dostać się wystarczająco głęboko do deski rozdzielczej i dotrzeć do grzechotki. O mój Boże. Dali mi samochód zastępczy CX3, więc jestem zadowolony z opóźnienia.

@Had4mazdas@ Wierzcie lub nie, naprawę tę wykonałem zeszłego lata. Ciepło powoduje, że poduszka powietrzna pasażera wibruje jak trampolina. Potrzebne były 2 wizyty, aby korporacja wysłała gościa i poinformowała techników o ponownym dokręceniu śrub poduszki powietrznej. Ale niespodzianka - to coś wciąż wibruje z dużo mniejszą głośnością w letnim słońcu.

Wróciłem do nich z tym problemem. Nie mogli tego usłyszeć. Pierdoły. Jestem tym dość zmęczony. Ale nie ma sensu poruszać tego samego problemu i oczekiwać innego rozwiązania od 'ekspertów', którzy chyba nie do końca wiedzą, co tam z tyłu grzechocze.

@Had4mazdas@ Wierzcie lub nie, miałem tę naprawę wykonaną zeszłego lata. Ciepło powoduje, że poduszka powietrzna pasażera wibruje jak trampolina. Potrzebne były 2 wizyty, aby korporacja wysłała gościa i powiedziała technikom o ponownym dokręceniu śrub poduszki powietrznej. Ale niespodzianka - to coś wciąż wibruje przy znacznie niższej głośności w letnim słońcu.

Wróciłem do nich z tym. Nie mogli tego usłyszeć. Bzdura. Jestem tym dość zmęczony. Ale nie ma sensu, żebym poruszał ten sam problem i oczekiwał innego rozwiązania od "ekspertów", którzy wydają się nie do końca wiedzieć, co tam z tyłu grzechocze.
Nie wiem, czy będzie to dla ciebie przydatne, ale tylko po to, żeby zaktualizować. Po długiej podróży z żoną zauważyliśmy, że wciąż było trochę grzechotania w okolicy poduszki powietrznej, ale na mniejszej liczbie nierówności i o mniejszej głośności. Powiedziałbym, że zostało to zredukowane o około 85 do 90 procent i nie było już tak źle, że w ogóle zabrałbym to do dealera.

Dziś rano wróciłem do próbowania upychania materiału piankowego wokół elementów na górze schowka. Chociaż wcześniej nie było to skuteczne przed wizytami u dealera, to w połączeniu z tym, co zrobili, wydaje się, że pozbyłem się tego w 100 procentach. Ale przejechałem tylko dziesięć mil po wyboistych drogach w 70-stopniowy poranek.

Jak więc mówisz, warunki takie jak zmienność temperatury również mogą odgrywać rolę, więc będę musiał po prostu poczekać i zobaczyć, czy to zadziała na dłuższą metę.

Mam taką samą łódź jak ty // Miałem ją naprawianą około listopada 2019 roku, a dealer twierdził, że grzechotanie zniknęło po 10 km jazdy próbnej // W jakiś sposób zauważyłem to ponownie niedawno, gdy przejechała przez jakąś nierówność na drodze // Jak wspomniano, może to być problem związany z temperaturą // Dziękuję wszystkim za dalsze publikowanie

Hej Mazda 3 Gurus...
OK, w końcu znalazłem irytujące grzechotanie deski rozdzielczej i nagrałem mały filmik. Dzieje się to, gdy jadę po drodze, która jest mniej niż idealna, i tak, doprowadza mnie to do szału.
To występuje tuż pod górną częścią deski rozdzielczej po stronie pasażera. Jeśli zacisnę pięść i lekko postukam w górną część deski rozdzielczej po stronie pasażera, mogę odtworzyć irytujący dźwięk. Wydaje się, że tuż pod tym obszarem jest "pusto" i jakiś wiązka przewodów może się przemieszczać.

Ciekawostką jest jednak to, że jeśli nacisnę na deskę rozdzielczą (w pustym obszarze) (patrz zdjęcie poniżej) i ponownie w nią postukam - grzechotanie prawie znika. Myślę, że górna część deski rozdzielczej musi zostać wyjęta, aby można było coś przykleić. Czy ktoś wie, co jest bezpośrednio pod spodem?

Zabiorę to do dealera, aby to naprawił, ale chciałbym móc zdjąć panel boczny na desce rozdzielczej, aby zajrzeć do środka i zobaczyć, co się dzieje. Czy ktoś wie, jak to zrobić?

Oto film:
Twój film jest prywatny, czy możesz go udostępnić?

Naprawiłem grzechotanie w okolicy poduszki powietrznej pasażera. Zrobiłem to tak: Usunąłem schowek, następnie poprosiłem inną osobę, aby poprowadziła samochód po wyboistej drodze. Włożyłem palce pod deskę rozdzielczą, wkładając je losowo w każdą szczelinę, którą mogłem znaleźć, aż grzechotanie ustało, a następnie umieściłem w tym miejscu trochę pianki, od tego czasu nigdy więcej nie słyszałem grzechotania w tym obszarze.

Naprawiłem grzechotanie w okolicy poduszki powietrznej pasażera. Zrobiłem to tak: Wyjąłem schowek, a następnie poprosiłem inną osobę, aby poprowadziła samochód po wyboistej drodze. Włożyłem palce pod deskę rozdzielczą, losowo wkładając je w każdą szczelinę, którą mogłem znaleźć, aż grzechotanie ustało, a następnie umieściłem w tym miejscu trochę pianki, od tego czasu nigdy więcej nie słyszałem grzechotania w tym obszarze.
Dokładnie w ten sposób też to naprawiłem. Upewniłem się, że pianka jest po stronie zespołu, a nie na górze, ponieważ w końcu to poduszka powietrzna. To nie jest miękka pianka, ale bardziej średnio miękka/twarda pianka, której użyłem. Wyciąłem mały klocek. Jest to spowodowane tym, że zespół ociera się o osłonę deski rozdzielczej. Jeśli "zapukasz" jak do drzwi na górze osłony deski rozdzielczej w tym obszarze, powinieneś usłyszeć to samo grzechotanie. Miałem problemy z grzechotaniem tylko wtedy, gdy na zewnątrz było gorąco lub słońce świeciło na deskę rozdzielczą. Dokręciłem również śruby na dole zespołu poduszki powietrznej.

Nie wiem, czy to się przyda, ale tylko dla aktualizacji. Po długiej, całodniowej wycieczce moja żona i ja zauważyliśmy, że wciąż było trochę grzechotania w okolicy poduszki powietrznej, ale na mniejszej liczbie nierówności i o mniejszej głośności. Powiedziałbym, że zostało to zredukowane o około 85 do 90 procent i nie było już na tyle źle, żebym w ogóle zabrał to do dealera.

Dziś rano wróciłem do próbowania upychania materiału piankowego wokół elementów na górze schowka. Chociaż wcześniej wizyty u dealera nie były skuteczne, to w połączeniu z tym, co zrobili, wydaje się, że pozbyłem się tego w 100 procentach. Ale przejechałem tylko dziesięć mil po wyboistych drogach w 70-stopniowy poranek.

Więc jak mówisz, warunki takie jak wahania temperatury również mogą odgrywać rolę, więc będę musiał poczekać i zobaczyć, czy to zadziała na dłuższą metę.
Powyższe rozwiązania się sprawdziły. Podsumowując, można to naprawić, wpychając wyściółkę wokół elementów pod workiem lub ponownie dokręcając śruby mocujące poduszkę powietrzną lub jedno i drugie. Nadal nie uważam, że deska rozdzielcza 3s jako całość jest tak solidna jak w moim CX 5, który nigdy nie wibruje na dużych nierównościach tak jak 3. Fakt, że trójka ma mniej elastyczne zawieszenie, prawdopodobnie się do tego przyczynia.
Uważam, że ugięcie otaczającej blachy za wlewem paliwa (klapą) za każdym razem, gdy ją zamykasz, jest obrzydliwe, ale to inna, niezwiązana z tematem historia.

Mój Mazda3 z 2020 roku ma to samo irytujące grzechotanie. Zajrzałem pod schowek i to widzę. Czy dobrze myślę, że żółty wąż należy zabezpieczyć i zapobiec uderzaniu w coś innego? Gdzie mam umieścić piankę - czy jest ona na "drugim" końcu węża, tzn. tak daleko, jak sięgają moje palce? Chyba muszę ją upchać tak, żeby wąż się nie ruszał. Czy tak? Wszelka pomoc / wskazówki mile widziane!

41 - 60 of 72 Posts