2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums banner

2015 Mazda 3 s GT Zardzewiały pierścień ustalający zespół pompy paliwa

1 reading
8.3K views 7 replies 3 participants last post by  koenick  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam Mazdę 3 s GT z 2015 roku z przebiegiem 140 tys. mil. Ostatnio zacząłem czuć zapach benzyny na zewnątrz samochodu. Odkryłem, że problem jest spowodowany przez zardzewiały pierścień mocujący zespół pompy paliwa. Jest tak zardzewiały, że sam pierścień i wszystkie śruby się rozpadają (patrz zdjęcia). Nie ma możliwości wyjęcia śrub w stanie nienaruszonym. Będzie trzeba je jakoś poluzować lub przewiercić. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Wszelkie sugestie będą bardzo mile widziane.
Image
Image

#2 · (Edited)
Zobacz załączone zdjęcia z Mazdy6. Ten sam problem. Okropna jakość zwykłego, pomalowanego pierścienia napinającego, śrub pokrytych kadmem itp. zasługuje na prewencyjne potraktowanie środkiem antykorozyjnym... Ponadto śruby mogą być JIS, Japanese Industrial Standard... (nie Phillips).

Attachments

#3 ·
Zobacz załączone zdjęcia z Mazdy6. Ten sam problem. Fatalna jakość ocynkowanego pierścienia napinającego, śrub itp. zasługuje na prewencyjne potraktowanie środkiem antykorozyjnym...

💕
Cześć Cdn17Sport6MT,

Dzięki za odpowiedź. To ten sam problem. Mam znajomego z Mazdą 6 z 2016 roku. Jego wygląda nieco lepiej niż moja, prawdopodobnie dlatego, że jest o rok nowszy i ma tylko 70 tys. mil. Sprawdził swój po tym, jak odkryłem, że mój jest w tak złym stanie.

Czy dobrze rozumiem, że udało Ci się naprawić ten problem? Jak usunąłeś śruby? Czy możesz to bardziej szczegółowo opisać?

Dzięki!

#5 · (Edited)
Ten post/wątek szczegółowo opisuje problemy kolegi. Zdjęcia pokazują nowe śruby, które dostał.
Silny zapach benzyny z 2014 2.5. 196 tys. mil.

Podsumowując: nie udało mu się wykręcić trzech śrub. Kończy na utrzymywaniu zbiornika w mniej niż 3/4 pełnym. Niezbyt idealne rozwiązanie.

Odwołanie do możliwego wezwania do serwisu lub TSB. Możesz to najpierw sprawdzić.

#6 · (Edited)
Ten post/wątek szczegółowo opisuje problemy kolegi. Zdjęcia pokazują nowe śruby, które dostał.

Silny zapach benzyny z 2014 2.5. 196 tys. mil.

Podsumowując: nie udało mu się wykręcić trzech śrub. W efekcie trzyma zbiornik na mniej niż 3/4 pełny. Niezbyt idealne rozwiązanie.

Odwołanie do możliwego wycofania lub tsb. Możesz to najpierw sprawdzić.
Och, nie,

byłem fanem Mazdy przez wiele lat, ale takie gówno sprawia, że ​​ponownie rozważam. Jestem pewien, że mój kolega cieszy się, że mój problem skłonił go do sprawdzenia stanu jego pierścienia mocującego. Jego zamiennik przybywa w tym tygodniu. Pytanie brzmi, czy w ogóle mam szansę na usunięcie, a następnie pomyślne zastąpienie pierścienia i uszczelki?

Wygląda na to, że facet z Mazda6Club poddał się po tym, jak udało mu się usunąć tylko 3 śruby. Jak widzę, mam tutaj dwie opcje: 1) spróbować wywiercić i poluzować stare śruby lub 2) całkowicie wywiercić śruby i zastąpić je wkrętami samogwintującymi, ponieważ z tego, co rozumiem, gwinty na zbiorniku nie są gwintami przelotowymi. A jeśli to nie zadziała, utknę i będę musiał wymienić cały zbiornik. Ugh. Bit JIS nie pomoże, ponieważ potarłem jedną z łbów śrub palcem i całkowicie odpadła. Niewiarygodne.

Jeśli chodzi o wycofanie, jedyne wycofanie, jakie udało mi się znaleźć, dotyczyło spoiny w 2016 roku, a mój numer VIN nie znajduje się wśród wycofanych pojazdów.

#8 ·
Mam Mazdę 6 z 2014 roku z dokładnie tym samym problemem. Podobnie jak u OP, łby moich śrub są zbyt zardzewiałe, aby można je było wykręcić. Próbowałem oleju penetrującego + czasu, ale to nie pomogło, biorąc pod uwagę stopień rdzy i małe śruby. Nie mogąc potwierdzić, czy otwory na śruby są przelotowe, czy nie, nie chciałem próbować ich wiercić, na wypadek gdybym napełnił zbiornik rdzą i metalem. Wydaje się, że muszą to być otwory ślepe, aby uniknąć wycieku paliwa, ale po prostu nie byłem w stanie tego potwierdzić. Od prawie roku staram się po prostu unikać napełniania zbiornika do pełna. Chciałbym wiedzieć, czy komuś udało się to naprawić.